Ромите ни там за ромите ни тук: Дайте да дадем за Коледа!

Мургавите ни сънародници в Кобленц с акция във Видин
63
Ромите ни там за ромите ни тук: Дайте да дадем за Коледа!
Снимка: Facebook

Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си. Верни на този библейски принцип, няколко български роми от Кобленц стартират преди броени седмици една забележителна инициатива: от Германия и други части на Европа те събират коледни дарения за бедните деца от родния им град Видин, придобил печална слава като най-бедния регион в Европейския съюз.

"Чрез тази акция искаме да съберем парични средства и зимни дрехи, с които да облечем бедни деца от Видин", казва в разговор с Дойче веле Русин Коцев, един от инициаторите на доброволческата акция.

"Имаме хора, които ще отговарят за събирането на дарения в германските градове Кобленц, Кьолн, Хамбург, Франкфурт и Касел, но дарения ще се събират и в Мадрид и София", обяснява той.

Роми помагат на бедни деца

"Ние сме имали възможност да напуснем страната и да заживеем по-добре навън, но други нямат такава възможност. Много от тези, които са останали във Видин, а и в други части на страната, се борят със сурови условия - особено през зимата. Затова и решихме да помогнем от разстояние - кой с каквото може", казва Русин. Той подчертава, че даренията не са предназначени само за ромите във Видин.

"Още при стартирането на кампанията уточнихме, че става въпрос за видински деца - без значение от какъв етнос. Даренията са предвидени за деца в неравностойно положение между 4 и 14 години. За нас няма значение къде живее детето или от какъв етнос е", казва Русин.

Колкото повече хора направят дарение, толкова повече видински деца в неравностойно положение ще получат зимни дрехи и играчки. Даренията се координират основно през Facebook. А който желае да се включи, може да даде своя принос до 17 декември. Събират се главно нови или употребявани играчки и детски зимни дрехи (пуловери, блузи, якета, панталони, шапки, шалове). Който желае, може да дари и пари.

Идеята зад "Ангалутне"

Тази коледна акция далеч не е първата инициатива, организирана от Русин и неговите съмишленици. През лятото на 2017 те (става дума за десетина роми от Видин, повечето от които днес живеят в Кобленц) основават групата "Ангалутне", която е активна на две места - в Кобленц и във Видин. Оттогава насам те се опитват с положителни примери да се борят срещу наложеното "негативно ромско присъствие в медиите".

"Заедно с мои приятели и съмишленици създадохме "Ангалутне" в края на юли, като първата ни проява бе мирно шествие в град Видин", разказва Русин. Следват акции за 15-ти септември: във Видин групата изработила моливници, които раздала на първокласниците в ромския квартал с идеята да им вдъхне кураж и да ги мотивира за успехи в училище; а групата в Кобленц успяла да заснеме кратък филм за няколко български деца и за това как се справят в германското училище.

На 26-ти октомври пък, духовния празник на Видин, ромските деца в Кобленц раздали на съучениците си картички със забележителностите на родния им град и изработили плакати с интересна информация за Видин.

Русин обяснява, че основната цел на групата "Ангалутне" във Видин е да се бори за подобряване условията на живот и повишаване на чувствителността към истинските проблеми в ромския квартал, в града и страната. А

в Кобленц основните цели гласят: създаване на класна стая (училище) за преподаване на български език, отбелязване на български и ромски празници, включване в гражданския живот на Германия чрез участие в различни регионални празници и концерти, създаване на уебсайт в подкрепа на новодошлите с информация за града (правна помощ, медицинска помощ, майстори, организации), организиране на Ден на българската култура.

Хората от "Ангалутне" силно се надяват, че с положителния пример, който дават, ще спомогнат за промяна на нагласите в обществото. А именно: да не се етнизира престъпността и да не се лепят етикети на цял един етнос. "Хората трябва да разберат, че всички етноси трябва да се борят заедно срещу най-големите проблеми на България - а именно корупцията и неработещата съдебна система", подчертава Русин.

В момента в 113-хилядния град Кобленц живеят 1000 българи. Повечето от тях са от ромския квартал на град Видин.


 


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
aHu преди 11 месеца
За инициативата - браво наистина! Колкото до болшинството от коментиращите - засрамете се от себе си! И се замислете - кой има повече стойност за обществото, в което живеем, чие съществуване носи повече - тези, които нямат много, но работят и се опитват да организират нещо добро в навечерието на празниците или тези, които по цял ден драскат за "***" "славата на Путин" и колко е важно да сме зли, но пък етнически чисти. Злобни малки душици те "бранят", клета майко България...
43
2
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 11 месеца
Много се радвам, че ромите в СЗ България са християни! От тях зависи все пак какъв ще бъде региона след години. Поне да го оставим в християнски ръце. В СИ България е тежко, по-голямата част от ромите са мюсюлмани, неприятна комбинация. В СЗ България е по-малкото зло. Лошото е,че ромите се продават лесно, както стана в Пазарджик. От евангелисти станаха уахабисти.
42
1
 
2
 
! Отговори
ДАНО преди 11 месеца
До ХА-ХА-ХА !Дано са платили тоя път на строителите,защото по шведската телевизия показаха наскоро филм за натирените без заплати строители от ЗИМНАТА Олимпиада в Сочи.Имаме състуденти руснаци,които докато течеше филма се чудеха къде да се дянат от срам.Хората от бившите републики от Средна Азия вече са загубили надежда ,че ще си получат парите за строежа на грандиозните съоръжения
41
2
 
10
 
! Отговори
Некъф преди 11 месеца
Роми изповядващи Христа е по правилно да се пише. Тези роми грешка нямат, но турчеещите роми са голяма помия и отврат.
40
1
 
5
 
! Отговори
Асан от германистан, преди 11 месеца
Чайе шукарие от германистан
39
2
 
9
 
! Отговори
Гого преди 11 месеца
Похвално, браво ! Това начинание трябва да е за пример на ромските организации тук, у нас .Така се осъществяват добрите цели, с действия.
38
2
 
6
 
! Отговори
С пожелание преди 11 месеца
Да си стоят в Кобленец и да вземат всичките си роднини при тях.Нашите шуменските са в Гент, и Германия и Холандия и прочие
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
голяма новина , тая нощ няма да мога да спя
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хахахаха
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Идеята е страхотна, поздравления за инициативата със пожелания да не позволяват да бъде опророчена!
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дори и *** се бъзикат с мизерията в България! Сороските центове и пропагандата срещу Русия водят до това: мизерия, глад, нищета, корупция!
33
4
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 11 месеца
Както се случва с повечето дарения в Б-я - ще ги видите по коледните сергии.
32
4
 
16
 
! Отговори
!!! преди 11 месеца
Не са ни сънародници, а съграждани!
Българин и български гражданин от чужд произход са коренно различни понятия!
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дрехи,книги,играчки,суха,трайна храна,чувал брашно,ориз,фасул,макарони, разнообразни консерви,олио. Пари не,не се знае в кой джоб ще потънат.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дайте да дадем за Коледа! ...звучи като измама особено като инициативата е на ***.
29
2
 
6
 
! Отговори
Ромале преди 11 месеца
А за банго васил нема ле да има?
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вместо дрехи на килограм(от които ромите у Видинскио нямат нужда) групата "Ангалутне" да им купи по един еднопосочен билет за Кобленц за да могат и техните събратия да заживеят по-добре навън.
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако събират дарения за билети за Кобленц, може и да се включа
26
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Днес, защо постоянно преписвате статии от държавния немски *** дойче шмеле? Имайте уважение към читателите си и ни давайте нормални новини. Ние нито сме либерасти нито сме третополови, нито ще се трогнем от сълзливи, сополиви мулти-култи статийки. Източно Европа не вярва на сълзи!.
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русин Коцев ще има богата коледа явно.