Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й?

Борба с тероризма или противопоставяне на САЩ: Експертите отговарят
204
Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й?
Снимка: Reuters

Русия обсъжда с Египет споразумение, според което руската военна авиация ще може да използва бази на египетските ВВС.

Проектодокументът, озаглавен "За реда на използване на въздушното пространство и летищната инфраструктура на Русия и Египет", предвижда и египетската авиация да има възможността да използва летища в Русия.

Споразумението не обхваща военните самолети за далечно радиолокационно откриване и управление, също и военните самолети, превозващи опасни товари.

Очаква се участниците в бъдещата петгодишна спогодба всяка година да си разменят списъци с летищата, които ще може да бъдат използвани. За целта съответната държава ще трябва да подаде заявка пет дни предварително.

Руската редакция на BBC помоли експерти да обяснят за какво са им на руските военни бази на египетска територия. Eто какво смятат те:

Александър Голц, военен експерт, главен редактор на "Ежедневний журнал":

Не е тайна, че голяма част от военната дейност на Русия има не толкова рационален, колкото символичен характер. Сред най-важните цели на руската външна политика е постоянно да доказва, че страната е велика сила и дори да коленичи, постоянно се изправя на крака.

Публикувани са много трудове с посланието, че основна движеща сила, мотор на руската външна политика е стремежът към гордост.

В този аспект трябва да разглеждаме и това, че Русия посрещна сериозно предложението на доста нееднозначния судански лидер за създаване на военна база там, и отново сериозните сегашни дискусии с оглед създаване на военна база в Египет, и това, че имаме вече две военни бази в Сирия.

С това Русия се превръща или привидно се превръща в най-важен играч в Близкия изток.
Но тъжната истина е, че Русия няма много кораби, способни да действат, откъснати от руските си бази - и грубо казано, да доплават до Судан, Египет и Сирия. Русия разполага с твърде малко кораби за океанската зона и явно до десет години ще има повече, но не и достатъчен брой за действия в Индийския океан или в Средиземно море и т. н.

Тук стигаме до най-големия въпрос - какво целим с тази проекция на сила? Ясно е в общи линии, че Русия няма големи интереси в Близкия изток и в Средиземноморския регион. Освен ако задачата ни е военно противопоставяне срещу силите на Съединените щати. Е, ако се поставя такава задача - да, Русия трябва да държи база там, където са районите за оперативно развръщане на американския флот. Но ако е така, значи във военните взаимоотношения се връщаме към модела от епохата на Съветския съюз.

Виктор Мураховски, главен редактор на сп. "Арсенал отечества", член на експертния съвет към колегиума на военнопромишлената комисия на Русия:

Това е важна новина в контекста на общата борба с тероризма. Египет на практика е възстановил нормалното си военнотехническо сътрудничество с Русия, купува руски оръжия. Ярък пример, а и най-скъпият договор, е този за двата хеликоптероносача "Мистрал". Има и въздушна техника и т. н.

Русия подкрепя ръководството на Египет, сблъскало се с терористична заплаха на територията си; наскоро имаше направо ужасен случай - загинаха стотици хора. Естествено се налага взаимодействие между държавите и по военна линия, тъй като в борбата с тероризма трябва да се използват не само стандартните средства на тайните служби, но и военна сила.

Заплахата е стигнала вече равнище, на което джихадистите създават терористични формирования от армейски тип. Виждаме това и в случая с "Ислямска държава", и в случая с "Джебхат ан Нусра", а сега и в Египет има терористични формирования, които притежават собствени складове за боеприпаси и оръжия и организират фактически военни операции, за да унищожават мирни жители.

В този смисъл Русия естествено е натрупала гигантски опит по време на операцията в Сирия. И ако успее да използва примерно въздушни бази в Египет като междинни летища в логистиката на своя групировка или за подпомагане на египетските въоръжени сили, това според мен е доста полезно сътрудничество, смята експертът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
8
 
13
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
"великата" Русия отделя "великите" 2,3% от БВП за здравеопазване:)))
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яд те е че за теб и "кренвирш" дори няма, личи си.
144
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anonymousПутин е велик, олигарсите му също!! А на руснаците официално разрешиха фелациото за да не забравят вкуса на месото. Единствено им остана "утешението' с препарат за вана. До дна и от утра!!! Ура!
143
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе рашките нема ли да се връщат на родната си планета на маймуните?
142
17
 
17
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Путин е велик, не е като предателя - колхозник Горбачов, нали?Русия е велика, Крим е руски, свикнахте ли??
141
13
 
10
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Руските "ВКС" постигнаха забележителен успех. Вече цели 3 седмици не се е разбивал самолет.
140
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-жалък *** от продалият се на говедарите няма. Може би само Ефиалтий, но не е на 100% доказано.
139
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха хааа....ушанките и те ще се правят на мъже. Само да нема айшета че ще им свалят таралясниците. Жалки и смешни са.
138
13
 
11
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
трябва да има руски бази на всеки 500км че руските самолети често аварират и да имат писти за аварийно кацане и ремонт..ха.ха
137
10
 
11
 
! Отговори
Холмз преди 6 години
"Мачкай Вова говедарските отреппки. Мачкай ги навскъде по света!"Ха, ха!Вовата най-много мачка собствените си граждани. Ние се оплакваме от нашето здравеопазване, но в Русия трагедията е пълна.За здраве Кремъл отделя 2.3% от БВП.За сравнение: България - 8.4%, Германия и Франция - 11%, Великобритания - 10%Да не говорим, че Русия внася 90% от лекарствата и 100%...
136
12
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Да е жив и здрав Путин, предателите като Горбачов заслужават само презрение!
135
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнахте ли, западните лицемери и слугите им в България?
134
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджо пак почнаха да го тресат комплексите за величие. Скоро ще докара руският народ до библейска мизерия,
133
15
 
7
 
! Отговори
Иво Христов преди 6 години
"Даже и да има референдум, Българите ще изберат ЕС и НАТО пред пияната ***!"Съотнишението на харесвания и нехаресвания на коментарът ти може да ти послужи като предварителен резултат от референдума
132
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"САЩ са 330 милиона и са много, много по богати от руснаците" Верваш ли си на глупостите и небивалиците, а? Щото ние не.Първите десет по богатство руснаци се равняват на първите 1000 в САЩ. Къде отиваш ти бе, ***?
131
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме му на некой какво дават щатите на Египет. Важното е Русия да ги лиши от световно господство и доминация, разбирай деспотизъм. Набийте си в тъпитте кратуни че не искаме еднолично властване на говедари убийци. Нито кух долар за световна валута. Аре улево. Да живее Путин.
130
9
 
9
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
135 Щатите дават на Египет всяка година над 1 млрд долара под форма на оръжейни доставки . Русия колко ще дава и ддали египтяните ще се откажат от америкснакото финансиране.
129
6
 
8
 
! Отговори
Емко преди 6 години
Журналисте , верно ли питаш ?По-четящите от нас са чували аджеба що е това A2/AD. Мноо ясно , за да има още една зона в която шести флот няма да смее да припари. Файда никаква, ама признай си, че е яко.
128
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са 330 милиона и са много, много по богати от руснаците затова могат да си позволят бази самолетоносачи и т.н.Русия де факто е една Нигерия с атомни бомби. Руските бази са чифте пищови на гол г_ъз.
127
5
 
10
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й? - ЯВНО ТОВА СИ Е РАБОТА НА РУСИЯ; ВЪПРОСА Е : ОТ КЪВ ЗОР БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ НАМИЛАТ ПОЧТИ ЕЖЕДНЕВНО РУСКИ КАЗУСИ , ВМЕСТО ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С БЪЛГАРСКИТЕ ПРОБЛЕМИ ? КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СПИ ОТ МАНИЯ ПО РУСИЯ : САМОЛЕТИ ДО МОСКВА ИМА РЕДОВНО И ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА РУСКО ГРАЖДАНСТВО Е ЯСНА....