Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й?

Борба с тероризма или противопоставяне на САЩ: Експертите отговарят
204
Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й?
Снимка: Reuters

Русия обсъжда с Египет споразумение, според което руската военна авиация ще може да използва бази на египетските ВВС.

Проектодокументът, озаглавен "За реда на използване на въздушното пространство и летищната инфраструктура на Русия и Египет", предвижда и египетската авиация да има възможността да използва летища в Русия.

Споразумението не обхваща военните самолети за далечно радиолокационно откриване и управление, също и военните самолети, превозващи опасни товари.

Очаква се участниците в бъдещата петгодишна спогодба всяка година да си разменят списъци с летищата, които ще може да бъдат използвани. За целта съответната държава ще трябва да подаде заявка пет дни предварително.

Руската редакция на BBC помоли експерти да обяснят за какво са им на руските военни бази на египетска територия. Eто какво смятат те:

Александър Голц, военен експерт, главен редактор на "Ежедневний журнал":

Не е тайна, че голяма част от военната дейност на Русия има не толкова рационален, колкото символичен характер. Сред най-важните цели на руската външна политика е постоянно да доказва, че страната е велика сила и дори да коленичи, постоянно се изправя на крака.

Публикувани са много трудове с посланието, че основна движеща сила, мотор на руската външна политика е стремежът към гордост.

В този аспект трябва да разглеждаме и това, че Русия посрещна сериозно предложението на доста нееднозначния судански лидер за създаване на военна база там, и отново сериозните сегашни дискусии с оглед създаване на военна база в Египет, и това, че имаме вече две военни бази в Сирия.

С това Русия се превръща или привидно се превръща в най-важен играч в Близкия изток.
Но тъжната истина е, че Русия няма много кораби, способни да действат, откъснати от руските си бази - и грубо казано, да доплават до Судан, Египет и Сирия. Русия разполага с твърде малко кораби за океанската зона и явно до десет години ще има повече, но не и достатъчен брой за действия в Индийския океан или в Средиземно море и т. н.

Тук стигаме до най-големия въпрос - какво целим с тази проекция на сила? Ясно е в общи линии, че Русия няма големи интереси в Близкия изток и в Средиземноморския регион. Освен ако задачата ни е военно противопоставяне срещу силите на Съединените щати. Е, ако се поставя такава задача - да, Русия трябва да държи база там, където са районите за оперативно развръщане на американския флот. Но ако е така, значи във военните взаимоотношения се връщаме към модела от епохата на Съветския съюз.

Виктор Мураховски, главен редактор на сп. "Арсенал отечества", член на експертния съвет към колегиума на военнопромишлената комисия на Русия:

Това е важна новина в контекста на общата борба с тероризма. Египет на практика е възстановил нормалното си военнотехническо сътрудничество с Русия, купува руски оръжия. Ярък пример, а и най-скъпият договор, е този за двата хеликоптероносача "Мистрал". Има и въздушна техника и т. н.

Русия подкрепя ръководството на Египет, сблъскало се с терористична заплаха на територията си; наскоро имаше направо ужасен случай - загинаха стотици хора. Естествено се налага взаимодействие между държавите и по военна линия, тъй като в борбата с тероризма трябва да се използват не само стандартните средства на тайните служби, но и военна сила.

Заплахата е стигнала вече равнище, на което джихадистите създават терористични формирования от армейски тип. Виждаме това и в случая с "Ислямска държава", и в случая с "Джебхат ан Нусра", а сега и в Египет има терористични формирования, които притежават собствени складове за боеприпаси и оръжия и организират фактически военни операции, за да унищожават мирни жители.

В този смисъл Русия естествено е натрупала гигантски опит по време на операцията в Сирия. И ако успее да използва примерно въздушни бази в Египет като междинни летища в логистиката на своя групировка или за подпомагане на египетските въоръжени сили, това според мен е доста полезно сътрудничество, смята експертът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
6
 
3
 
! Отговори
Trump преди 6 години
Zozo....,dali sega celuvas gZZa na dedo ti sorosh/mckain ili utre na Shoigu/Peskov....za teb kakvo znacenie ste ima....?Triapkata si e vinagi triapka...
125
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Базите са необходими за авторитет пред Китай.
124
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До АнонименСъгласен съм с Вас, не съм историк. Извинявам се за грешката.Само да спомена, че и четата на Ботев не е била голяма. Но бихте ли отрекъл, че са били достойни българи.
123
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГостЖертвите на Руско-Турската война са 66000 и то на двата фронта. Посмали *****!
122
10
 
6
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До Лаврентий ПавловичСъгласен съм за водачите на Русия, но аз разделям от тяхната клика самият народ и не бих казал лоша дума както за тях, така и за който и да било друг народ. Специално правя разлика , тъй като тук мисля, че обикновени руски войници са дошли с добро сърце през 1877-78 г. и тук са останали завинаги 200 000 от тях. Затова разликата и омразата към техните политици при мен върви с уважението и почитта към народа им.Желая им просперитет.
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не рабрах от тази статия ...едни високопарни думи ....увъртане на факти събития....пълна простотия
120
7
 
5
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Ако говорим като аматьори ,за една база не трябват в момента самолети, хора. Може да има 1 пазач. Трябва ти самата база. За 1 петилетка много неща се случват в света и то по непредвидим начин. Русия участва в Сирия и защото там разполагаше с единствената база в района . Защо е необходима база. Логически е подсигуряване, ако се наложи да има сигурна земя. САЩ ако имаха база в Европа, нямаше да дават толкова жертви дебаркирайки ВСВ. Разбира се това е само един от активите да имаш база.
119
2
 
8
 
! Отговори
КурЧатов преди 6 години
До Лаврентий ПавловичРазбира ти на теб главата от ланшния сняг...Не мърси името на един велик човек, допринесъл за научния, технологичен, икономически и финансов просперитет на родината си.
118
20
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
България е в НАТО е ЕС, свикнахте ли *** на Путин! И американски бази си има с танкове и натовски летища с изтребители! Пък може вече и ракети да са докарали. Даже и да има референдум, Българите ще изберат ЕС и НАТО пред пияната ***!
117
3
 
16
 
! Отговори
влаинка преди 6 години
"Скоро напускам България и отинам на Запад"==============================Желая да намериш там това, което търсиш - реки от мляко с брегове от белгийски шоколад.:)А сега сериозно: Александър Роджерс пише за "Кралят на нефта" Путин и за руският световен ред;Вашингтон най-много се страхува от доминацията на Москва над Европа.
116
19
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Павлович преди 6 години
"Русия е велика"Бе била е велика, но от сто години насам стопаните на Кремъл постепенно я съсипаха. Ленин, Троцки, Сталин, Берия, Хрушчов, Брежнев, Черненко, Горбачов, Елцин, Путин... Все от един дол дренки. Хвани единия, та цапни другия. Ама руснаците сами са си виновни. С този робски мужишки манталитет намират утеха само в самогона, ако го има. Ако не - в препарата за вана.
115
4
 
18
 
! Отговори
адам преди 6 години
А на *** те за кво са им 900 бази по света:)))
114
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България да ходи в евразийския съюз. Никой не я спъва. Подавате си молбата като Великобритания и излизате. Даже ще ви благодарят! Един троянски кон по-малко. Ако мислите че някой е умрял за узостаналата ни страна, се лъжете. Айде чао! Само после да не ревете, но връщане няма. Скоро напускам България и отинам на Запад, така че правете каквото искате нещастници промити.
113
10
 
21
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли западните лицемери от САЩ, Англия и Франция и слугите им в България?
112
6
 
20
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Евреинът Соломон Паси рева на химна на НАТО, не на химна на България-тоя ревлю с трабанта, той ни вкара незаконно в НАТО!
111
8
 
13
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
България е член на НАТО незаконно без референдум-един ревлю с трабант-Соломон Паси ни вкара в НАТО без да се пита българския народ.Русия е велика , Крим е руски, руснаците са наши братя, вън окупаторите на НАТО и САЩ от България!
110
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anonymousРусия пари за пенсии няма. Свикнаха ли баба ти и дядо ти руснаците?
109
9
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Членството на България в НАТО е незаконно - нямаше референдум , там ни вкара Соломон Паси, дето ревеше на химна на НАТО-оня ревлю с трабанта!
108
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anonymousЗа да питаш. И защото могат, плащат си и чрез базите развиват региона. Неслучайно Германия и Полша искат още бази! А руската *** никой не може да я търпи, освен ***, които си мечтаят руснаците да минат дунава, да върнат комунизма и да ги направят пазачи в някой лагер.
107
9
 
17
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнахте ли?