Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й?

Борба с тероризма или противопоставяне на САЩ: Експертите отговарят
204
Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й?
Снимка: Reuters

Русия обсъжда с Египет споразумение, според което руската военна авиация ще може да използва бази на египетските ВВС.

Проектодокументът, озаглавен "За реда на използване на въздушното пространство и летищната инфраструктура на Русия и Египет", предвижда и египетската авиация да има възможността да използва летища в Русия.

Споразумението не обхваща военните самолети за далечно радиолокационно откриване и управление, също и военните самолети, превозващи опасни товари.

Очаква се участниците в бъдещата петгодишна спогодба всяка година да си разменят списъци с летищата, които ще може да бъдат използвани. За целта съответната държава ще трябва да подаде заявка пет дни предварително.

Руската редакция на BBC помоли експерти да обяснят за какво са им на руските военни бази на египетска територия. Eто какво смятат те:

Александър Голц, военен експерт, главен редактор на "Ежедневний журнал":

Не е тайна, че голяма част от военната дейност на Русия има не толкова рационален, колкото символичен характер. Сред най-важните цели на руската външна политика е постоянно да доказва, че страната е велика сила и дори да коленичи, постоянно се изправя на крака.

Публикувани са много трудове с посланието, че основна движеща сила, мотор на руската външна политика е стремежът към гордост.

В този аспект трябва да разглеждаме и това, че Русия посрещна сериозно предложението на доста нееднозначния судански лидер за създаване на военна база там, и отново сериозните сегашни дискусии с оглед създаване на военна база в Египет, и това, че имаме вече две военни бази в Сирия.

С това Русия се превръща или привидно се превръща в най-важен играч в Близкия изток.
Но тъжната истина е, че Русия няма много кораби, способни да действат, откъснати от руските си бази - и грубо казано, да доплават до Судан, Египет и Сирия. Русия разполага с твърде малко кораби за океанската зона и явно до десет години ще има повече, но не и достатъчен брой за действия в Индийския океан или в Средиземно море и т. н.

Тук стигаме до най-големия въпрос - какво целим с тази проекция на сила? Ясно е в общи линии, че Русия няма големи интереси в Близкия изток и в Средиземноморския регион. Освен ако задачата ни е военно противопоставяне срещу силите на Съединените щати. Е, ако се поставя такава задача - да, Русия трябва да държи база там, където са районите за оперативно развръщане на американския флот. Но ако е така, значи във военните взаимоотношения се връщаме към модела от епохата на Съветския съюз.

Виктор Мураховски, главен редактор на сп. "Арсенал отечества", член на експертния съвет към колегиума на военнопромишлената комисия на Русия:

Това е важна новина в контекста на общата борба с тероризма. Египет на практика е възстановил нормалното си военнотехническо сътрудничество с Русия, купува руски оръжия. Ярък пример, а и най-скъпият договор, е този за двата хеликоптероносача "Мистрал". Има и въздушна техника и т. н.

Русия подкрепя ръководството на Египет, сблъскало се с терористична заплаха на територията си; наскоро имаше направо ужасен случай - загинаха стотици хора. Естествено се налага взаимодействие между държавите и по военна линия, тъй като в борбата с тероризма трябва да се използват не само стандартните средства на тайните служби, но и военна сила.

Заплахата е стигнала вече равнище, на което джихадистите създават терористични формирования от армейски тип. Виждаме това и в случая с "Ислямска държава", и в случая с "Джебхат ан Нусра", а сега и в Египет има терористични формирования, които притежават собствени складове за боеприпаси и оръжия и организират фактически военни операции, за да унищожават мирни жители.

В този смисъл Русия естествено е натрупала гигантски опит по време на операцията в Сирия. И ако успее да използва примерно въздушни бази в Египет като междинни летища в логистиката на своя групировка или за подпомагане на египетските въоръжени сили, това според мен е доста полезно сътрудничество, смята експертът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
7
 
15
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Защо Русия да не можа да има военни бази по света, а само САЩ и НАТО?
105
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сте русофили отивайте в руската ***. Място в ЕС и САЩ, които искате да унищожите, нямате! България затова е най-бедна в ЕС и й се смеят гаргите. Всякакъв опит за прогрес и западни инвестиции е спъван от слабограмотни тълпища от подивяли русофили с два зъба в устата.
104
5
 
13
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Защо САЩ могат да имат около 800 военни бази в целия свят?
103
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЕКИ ИСТИНСКИ ЧИСТ ПРАВОСЛАВЕН БЪЛГАРИН Е И РУСОФИЛ,ЗАЩОТО С БРАТУШКИТЕ СМЕ ЕДНА ВЯРА,ГОВОРИМ ЕДИН ЕЗИК ЕДНА РАСА СМЕ-БЯЛА И ИМАМЕ ОБЩО МИНАЛО,НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ,ПОНЕЖЕ НАС НИ СВЪРЗВА ВЯРА ,ЕЗИК,РАСА И КРЪВ И ОБЩА ИСТОРИЯ .В СЪЩОТО ВРЕМЕ КАКВО ОБЩО МОЖЕ ДА ИМАМЕ С ЕВРЕЙСКИТЕ САТАНИСТКИ СЕМИТСКИ*** С НАГЛОСАКСОНСКИТЕ ГЕЙОВЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ ЛАТИНОСИ И Н Е Г Р А .ИСТИНАТА Е ЧЕ В БЪЛГАРИЯ САМО ЮДИТЕ И НЕТРАДИЦИОННИТЕ МРАЗЯТ РУСИЯ,ОСТАНАЛИТЕ 98% НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ ОБИЧАМЕ РУСИЯ
102
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 119Другарю, с парна ютия AEG ли изглади наченките на хумор, които гладкия ти и голям като топка за пинг-понг роди? Не се гаври с паметта на великия българин Георги Димитров! В София голям булевард носи името на английския шпионин със същото име! Сбъркана държава и после се чудим, защо сме на това дередже!
101
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха пак откачихме подписват споразумение да могат да кацат бойни самолети на египетски летища.Кагато БГ има самолети може да ги праща да кацат по летищата в страните членки на НАТО,както и техните могат да идват.
100
7
 
13
 
! Отговори
ANENERBE преди 6 години
С БАЗИТЕ В СИРИЯ И СЕГА В ЕГИПЕТ МАГУЧАЯ ЗАОБГРАЖДА ЗМИЙСКОТО ГНЕЗДО ИЗРАЕЛ ,ВОВА ЗНАЕ,ЧЕ ОТТАМ ИДВАТ ВСИЧКИ МИЗЕРИИ НА СВЕТА И СЛОЖИ ЛИ НА КОЛЕНЕ КАШЕРКОВЦИИТЕ ,А ТОВА СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ СТАНЕ ,ТО И САЩ И ЗАПАДА ЩЕ СЕ КРОТНАТ И СВЕТЪТ ЩЕ СТАНЕ ЕДНО ПО ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ..ЛИЧНО АЗ ПРЕДПОЧИТАМ КАРДИНАЛНИЯ ВАРИАНТ ПО ЕВРЕЙСКИЯ ВЪПРОС ,КОЙТО ГО ЗАДАДЕ ТРЕТИЯ РАЙХ,НО ВОВА ПУТИН Е ДОСТА ПО МИЛОСТИВ И ЧОВЕЧЕН И САМО ГЛЕДА ДА УСМИРИ (ИЗБРАНИТЕ) ,А НЕ ДА ГИ ИЗРИНЕ КОЕТО Е ПО ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ
99
8
 
20
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
И аз не разбирам и не зная защо на Русия са и военни бази в Египет ?Ама и хич не ме интересува.... Съвсем непонятно ми е, защо има военни бази на САЩ в България? О-о-о, сетих се! За да защитават собствената си свобода и независимост ! Те така са я подкарали вече 70 и кусур години.... Не е на добро.....
98
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари, аз имам една велика мечта... да станем част от могъщата Руска Федерация като Крим!!! Няма да крия, че ОТПчРИЧАМ, че българите са отдерен народ. Ние сме малоруси-югославяни! Велик е др Димитров!
97
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се борим с всички средства да изкараме Болгария от НАТО и ЕС, да скъсаме отношения с Европа! Трябва да станем като Беларус! Да закрием парламента! Не ни трябва демокрация, трябва ни ръководител, който да уважава РОССИЯ. Болгария е зле защото е загубила пътя си и е обърнала гръб на Россия! Ние сме югославяни, малки руснаци, а не немци!! Четете трудовете на др Димитров! Едва когато станем Народна Република Болгария ще тпъгнем нагоре!
96
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерастът вярва на стъкмистиката и процентите. В България били 8,4%, и затова като отидеш в болница те карат да си носиш, бинтове спирт и чаршафи. Ама ерастът си е ераст, той разбира и се интересува само от ЛГБТ мурафети.
95
23
 
7
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 6 години
"Мачкай Вова говедарските отреппки. Мачкай ги навскъде по света!"Ха, ха!Вовата най-много мачка собствените си граждани. Ние се оплакваме от нашето здравеопазване, но в Русия трагедията е пълна.За здраве Кремъл отделя 2.3% от БВП.За сравнение: България - 8.4%, Германия и Франция - 11%, Великобритания - 10%Да не говорим, че Русия внася 90% от лекарствата и 100% от медицинското оборудване. Както е казал народът - на гол тумбак, чифте пищови.
94
8
 
18
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
В Съединените *** Щати е толкова хубаво че всеки ден някой говедоид превърта и почва да избива я деца в училище, я спортисти на маратон, често посетителите в мола, но все пак висшата дисциплина си остава killing spree на кънтри концерт. И това при условия че не пият препарат за вана. Ако пиеха щяхме да гледаме зомби апокалипсис сега.
93
7
 
16
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Всъщност в Египет няма да има военна база,но пък в Либия не е изключено.За Судан няма смисъл да се говори.Та въпросът е:Защо и са на Русия военни бази в Средиземно море?Ами това е асиметричният отговор на Русия на обкръжаването и отвсякъде с американски бази и съответните оръжия за нападение!Докато американците се стремят да притиснат Русия отвсякъде,Русия се стреми да притисне ключовите им съюзници.Как ще стане това?Русия смята да разположи 8 дизелови малошумни подводници в Средиземно море.
92
9
 
20
 
! Отговори
Аз да питам преди 6 години
Руските бази не ме интересуват в България такива не имало никога. Интересува ме какво правят в България приятелите на Ал Кайда и ИД от САЩ . Кой ги е поканил тези терористи?
91
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За комплексарските напъни на джуджето нашият народ казва много точно: " На гол г-ъз чифте пищови".
90
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешници. Народа изнемогва от глад и е оскотял напълно а Путин оръжия дрънка.
89
13
 
17
 
! Отговори
Свобода за България преди 6 години
Вън от България окупационният американски аскер
88
9
 
20
 
! Отговори
До 108 преди 6 години
Американска база в България трябва на евроатлантическите престъпници и олигарси да ги пази от народната любов..... Американскатите терористи трябва да бъдат третирани както османските нашественици...
87
10
 
24
 
! Отговори
По- валиден въпрос преди 6 години
Русия има 4-5 бази по света . Не е ли по правилно да се пита защо са и на САЩ над 700 бази по света включително и България. САЩ за мен са окупатори в моята държава също както и турците преди над 100 години.