Стряскащо: На всеки 17 секунди човек се заразява с ХИВ

Днес е Световния ден за борба с коварната болест
Обновена: 1 дек 2017 08:16 | 1 дек 2017 08:15, Петя Славова
15
Стряскащо: На всеки 17 секунди човек се заразява с ХИВ
Снимка: архив, Булфото

На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ, а от началото на епидемията 35 милиона души са умрели от СПИН, предаде Франс прес. Ето някои важни данни, публикувани от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН по повод Световния ден за борба със СПИН - 1 декември.

Около 1,8 милиона души в света са заразени с вируса на СПИН през 2016 г. Това означава, че ново заразяване с ХИВ се регистрира средно на всеки 17 секунди, т.е. регистрират се средно 5000 нови заразявания дневно.

Сред възрастните хора се наблюдава леко намаляване на новите заразявания през последните няколко години, от 1,9 милиона през 2010 г. на 1,7 милиона през 2016 г. Две трети от случаите са в Африка.

Сред децата новите заразявания са намалели почти наполовина, от 300 000 през 2010 г. на 160 000 през 2016 г. Това намаляване се обяснява с кампаниите за откриване на болестта у бременни в Африка и с антиретровирусните терапии, които пречат на предаването на ХИВ от майката на бебето й, пише БТА.

36,7 милиона души в света живеят с ХИВ, сочат нови данни на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН. Броят на живеещите с ХИВ ежегодно се увеличава поради новите заразявания с вируса на СПИН и разширения достъп до антиретровирусни лекарства в бедните страни.

Днес 20,9 милиона души имат достъп до антиретровирусни лекарства, които при редовното им приемане пречат на развитието на болестта и значително намаляват риска от заразяване. Броят на имащите достъп до лекарствата сега на практика е три пъти по-голям в сравнение с 2010 г. В резултат смъртните случаи вследствие на СПИН са намалели с близо 50 на сто, от 1,9 милиона през 2005 г. на 1 милион през 2016 г.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бава Ванга казва, че "В България СПИНот ке доде от север."
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
голям бизнес
11
0
 
0
 
! Отговори
1324 преди 1 година
няма вирос на рака тои сам се развива в тялото да не си измисляме .
рака си е генетична мутация .
ех ся веднъж си измислих изкуствено саздаден вирос Барак Обама ама то си беше на майтап .
10
0
 
2
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Човек много трудно може да се зарази с ХИВ.СПИН ако води безопасен сексуален живот, не е наркоман и.т.н. Ако сега, много държиш да си екстремен и заминеш в Африка и почнеш безконтролно да спиш с който ти падне, без предпазни средства, е кой ти е виновен.Ракът- това е големият проблем на човечеството. Може да се отключи и при най-малката дреболия дори и да си най - природосъобразния човек. Стрес например. Колкото до гореспоменатия вирус не е лошо в България тестовете да са безплатни, защото не са
9
0
 
1
 
! Отговори
до конспиратор 2 преди 1 година
Никой никога не е ""пускал"" ебола-та . . . . Тоя вирус си е там - в Африка- открай време ! ! ! Просто преди е избивал цялото село преди който и да е да разбере за това - какво остава да хване самолет за някъде . . . . И тЕтака ! ! ! Дарвин :(
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ракът е по-опасен и по разпространен
7
0
 
4
 
! Отговори
Конспиратор 2 преди 1 година
... А другия голям "ПЛЮС" за "Световните Господари" от наличието на подобни "БОЛЕСТИ" , освен намаляването на "НЕНУЖНО НАСЕЛЕНИЕ" е оборота в МИЛИАРДИ ДОЛАРИ на притежаваните , от тях , огромни Фармацевтични концерни и произвеждането на лекарства за пуснатите , пак от тях , вируси !!! ... КРЪГОВРАТ ! ....... Грипните "вируси" , според вас , какво са ?!?! ... Същата работа ! ... Само че значително по - лека ! .......
6
0
 
7
 
! Отговори
Конспиратор преди 1 година
Напълно нормална новина !!! ..... Една от многото "БОЛЕСТИ" , пуснати по изкуствен път от "Световните господари" за намаляване на населението в Световен мащаб ... До достигането на така наречения - "ЗЛАТЕН МИЛИАРД" !!! ... Същото като Ебола , "луда крава" , "птичи грип" и още няколко ..... ! ... "Пускат" ги винаги първо по западналите страни на Африка и Азия , за които НЕ им пука ... А после "ВИРУСИТЕ" достигат до Европа и Америка ! .....
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато пишехте статията заразата стана на 3 секунди. А това е така защото не се узаконява проституцията! Когато имаш узаконена такава всичко се контролира. Само преди 5 минути 3 проститутки спряха 3 тира и се качиха при водачите да ги обслужат. Какви болести са им пуснали а и водачите на тях само господ знае и старите баби. Безконтролната порнография води до смърт.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Африка е неспасяемо. Там не знам какво може да се направи при тия племена. Всеки да внимава, вече не се знае откъде ще дойде. Разни "пътешественици", моряци и какви ли не, да не си развяват байрака наляво и надясно, като стъпват на пристанищата. Поне да развяват байрака с гумичка.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла Африка е един порно клуб.Без майтап.От 200 милиона за 80 години станаха 2 милиарда.След 80 години ще са 20-30 милиарда и всички ще ревнат,че няма манджа и вода.Нормално е тук таме и да има болни от Спин.Ето сега нали се споменава Зимбабве колко били бедни и тн?Там всичко което мърда от женски пол е бременно.То хубаво ама после като няма кво да ядат и разни "сълзливи спасители" включително за мой срам и българи се втурват да ги спасяват.Ония реагират с още правене на деца.
2
0
 
8
 
! Отговори
Миилен преди 1 година
Пускайте още мигранти от страни с 50% заразени...
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В информацията отсъстват данни за България, за Европа ,за влезлите заразени имигранти...