Обсъжда се нов модел за бежанците. Отказва ли се Брюксел от квотите?

Солидарното разпределение се провали, много страни не приемат мигрантите
Обновена: 2 дек 2017 20:34 | 2 дек 2017 19:50,
82
Обсъжда се нов модел за бежанците. Отказва ли се Брюксел от квотите?
Снимка: Архив, Reuters

Две години след бежанската вълна, заляла Европа, страните от ЕС продължават да търсят механизъм за разпределението на нови бежанци, мигранти и кандидати за убежище в Европа. Приетата от ЕС преди две години система за квотно разпределение се провали, тъй като много от страните-членки или не приемат никакви, или само малка част от пренасочваните към тях мигранти, пише "Дойче веле".

Италия, Гърция, Германия и някои други страни настояват за повече солидарност и равномерно разпределение на преселниците. Полша, Унгария, Словакия, Чехия, Австрия и други обаче са твърдо против принудителното разселване на бежанците.

До юни 2018 година ЕС трябва да е решил мигрантската криза, а държавните и правителствените ръководители трябва да намерят изход от този спор, прокарал нова разделителна линия между западната и източната част на континента.

"Горна граница" за всички?

Всички водени дискусии за това, коя страна колко бежанци или кандидати за убежище да приеме, дотук завършиха безрезултатно. Сегашният ротационен председател Естония излезе с нова инициатива: заедно с ЕК тя предлага модел, който е нещо средно между доброволен прием и обвързващи финансови задължения.

В зависимост от икономическата мощ и населението, ЕС ще определи колко бежанци, кандидати за убежище или мигранти трябва да приема годишно всяка държава. Тоест за всяка страна ще бъде въведена един вид "горна граница" за прием на бежанци. От вътрешнополитически съображения германската канцлерка Ангела Меркел досега се съпротивляваше на идеята за "горна граница".

Две фази в случай на криза

Когато някоя страна-членка запълни 90% от капацитета си за прием на преселници, в рамките на 14 дни ЕК трябва да призове останалите държави в общността да започнат да я подпомагат с персонал, помощи или пари. На практика точно такава помощ получи Гърция през 2015 и 2016 покрай т.нар. "Hot spots", т.е. центровете за първоначална регистрация. Но ЕК би могла да поиска от другите държави също и да се включат в изграждането на бежански лагери или да предоставят транспортни средства. Всичко това обаче е на доброволен принцип, т.е. никоя страна не може да бъде принудена да предоставя такава помощ.

Втората фаза настъпва, когато някоя страна-членка запълни 150 процента от своите капацитети за прием на бежанци. Тогава останалите в общността трябва да ѝ предоставят допълнителни помощи и, по възможност, да ѝ предложат да вземат част от нейните бежанци. Тези мерки трябва да бъдат приети от Съвета на министрите. Те ще бъдат по-скоро формални, тъй като отново няма да има никаква принуда към страните да приемат бежанци от други страни със запълнени капацитети.

По думите на говорител на естонското председателство, преразпределението ще става на доброволна основа и след постигнато такова съгласие между страната, от която трябва да бъдат взети бежанци, и тази, която е готова да ги приеме. "На всяка цена искаме да избегнем задължителните квоти. В търсене сме на майката на всички компромиси", заяви официален естонски представител.

Критики от ЕП

"Това предложение е още много далеч от решението, от което се нуждаем", разкритикува идеята шведската либерална евродепутатка Сесилия Викстрьом.

В Европейския парламент тя отговаря за реформирането на системата за даване на убежище и на Дъблинските споразумения. Според правилата от Дъблин, отговорна за даден бежанец е страната, в която той за първи път е влязъл на територията на общността. Гърция и Италия, през които сега основно пристигат бежанците в ЕС, искат промяна на тези правила.

"С предложението на естонското председателство можем да повторим грешките от миналото", твърди Викстрьом.

В средата на ноември ЕП отново се обяви за въвеждане на задължителни квоти за разпределение на бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Константинов в Еропейския парламент управляват хора купени от евреите.ЕС е създаден от евреите, за унищожаването на самата Европа.Дават се милиони в ЕС за роми, бежанци, за вегани, гейове и всякаква подобна ***, от къде идват тези пари? От фондациите на сорос и други еврейски изчадия пренасочени в НПО.Спасението на Европа може да стане само с разпадането на ЕС.
75
0
 
4
 
! Отговори
Az преди 6 години
Van na vsi4ki. Merkel. Ynker vsi4ko van organizazii kradlivi van idva vremeto na razplatata Merkel triabva da bade sadena za genozit Nad xristianskiat narod zaedno s Ynker i zialata I'm banda koiato iska da ne zatrie. Vsi4ki triabva da sa v zatvorite do Jivot ot tazi banda koiato ni tormozi 30. Godini.
74
0
 
2
 
! Отговори
Men преди 6 години
Kakvi Bejanzi. Vie marionetki opravaite parvo Evropeiskite grajdani pak posle mislete za Maimyni koito ni vkarvate pak i nikoi ne gi jelae tezi paraziti. Vzemete si gi v va6ite ofisi kradlivi. Van na Arabskite I Afrikanski na6estvenizi koito ni se motaiat po ylizite van i na tezi koito gi podkrepiat.
73
1
 
7
 
! Отговори
до 76 преди 6 години
ЕС не е само САЩ ! ЕС е и Германия и Франция които изсмукват кръвчицата на тази страна дори много повече от САЩ
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС не е Европа ! Колкото по скоро европейските страни се отърват от тази обирджийска колониална, терористична организация толкова по бързо ще започнат да се възстановяват. За България е крайно наложително веднага да прогони слугите на ЕС управляващите и ФАЩ за да се спаси
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа трябва да се отдели от задушаващата прегръдка на сащ.И да се изолира от исраел, там от където идват всички злини за човечеството.
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИТЕ ПРИЕМАТ ЕС КАТО НАЙ ГОЛЕМИЯ ИМ ВРАГ
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има решение с бежанците, просто парите не трябва да се дават в Европа, а в страните от които идват.Но планът на сатанистите евреи за унищожаване на бялата раса е, именно чрез НПО и фондации, отпускащи финансови средства на мигрантите в страните от ЕС.НПО са основния фактор за развъждане на бежанци.Планът Калерги работи с пълна сила, можем да се справим но трябва да се премахнат НПО.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tezi ot snimkata sa za deportacia za da se saberat sas milite si djihadisti!
67
0
 
17
 
! Отговори
Константин преди 6 години
Просто не трябва да приемат нелегални имигранти и готово. Само по строги критерии (култура, образование и поведение) на кандидатите за убежище. А не всякакви гурливи м.нга.и да ги приемат. Границата трябва да е неприкосновена. А не Меркел ги кани, после всички трябва да приемате.
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май ната им на бежанците и долу ЕС
65
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента евросъюза ни принуди да приемем закон за финансиране на ромите. така никога неработилите роми заедно с европомощите ще получават по около 1000 лева на месец - 5 пъти повече от пенсионери, работили по над 40 години. Който смята, че това е справедливо, нека нарече евросъщза справедлива организация. За мен е много зле, че се присъединихме към тях. А факта, че това стана без референдум, говори и за демократичността му.
64
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помагайки да се разбие Либия европейците си вкараха убийствен автогол. Прееди 30 години европейците започнаха финансиране на ромите в българия и така ги размножиха и си вкараха(както и на нас) още един убийствен автогол. Сега им увеличават(на ромите) финансирането, с което ще създадат перфектнио предпоставки за бум в тяхното размножаване, което ще доведе до още по - големи проблеми както за тях, така и за нас. Късогледи и недалновидни олита. Сами се набурват и нас покрай себе си.
63
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС все още няма правомощията да задължава страни членки да приемат клети инженери и космонафти. Да си крякат колкото искат, да глобяват Източна Европа, да ни обиждат че сме много лоши хора и фашисти, но насила не могат да ни накарат! Само родоотстъпническо правителство, взимащо рушвети, може да се съгласи. Затова е много важно страните-членки, особенно по-малките, повече никога да не предават още суверенитет на криптомарксистките *** в ЕС. Свърши се тая, държавите в ЕС са суверенни!
62
2
 
35
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Решението е САМО едно - незабавна и повсеместна депортация на ислямския нашественик, както и едновременно с това Трибунал за Неофашистките диктатори Меркел, Юнкер и Сие гнойнa измeт и най-сурови присъди. Освен това, връщането на Смъртното Наказание ще бъде огромен плюс! Доскоро, подобна идея изглеждаше утопия, но след резкия десен завой на Австрия (втората излекувала се от мекокиткестия толеризъм Западна държава след САЩ) има надежда!!!
61
0
 
11
 
! Отговори
2 преди 6 години
От своя страна глобалистите искат да завземат територия не само от Европа,но и от Азия и направо да свържат Европа с Азия,с подопечни им територии,минаващи под и над Черно море.И може би образувайки Кюрдистан.Но това са само предположения.
60
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименЗащото,точно сега се чудих,защо започнаха видеопропагандата с видеа срещу Голдман Сакс от Ню Йорк.Сега като разгледах,виждам че Годман сакс е алтернатива на всичко до сегашно и са събрали най-доброто от света в едно,заедно с най-голямото находище на петрол в южна Америка и БРИКС,а глобалистите не влизат там.И може би,за да са сигурни,че и Европа няма да влезе пуснаха бежанците,смазаха съпротивата и пращат оръжия на кюрдите срещу турците и на украинците.Но това са само предположения.
59
3
 
20
 
! Отговори
муспи преди 6 години
До Анонимен - Ако знаеш на какво е заприличала Америка, няма да пишеш това. В голямите градове все едно си в Мексико сити, милиони идват като хрътки и за няколко месеца става лоени топки. Всичките са на Пособия, като се разхождат по улиците семейно е зрелище - между две топки се влачи цял клас, като голямата дъщеря стърчи над всички и бута количка с три бебета, защото майка й е бременна - две едно зад друго и трето на летълце под тях. Обаче арабската вълна вече ги залива, - бели не се виждат!
58
0
 
47
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Дъвчат този въпрос с бежанците. Проблема е кой ги направи такива. Това трябва да се изреже като тумор. Сирия беше градина преди войната. Кой е причината да е в руини сега. Дали е изгодно да се разбере?
57
2
 
54
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Отчитат ли Бюрократите в Брюксел факта, че така наречените "бежанци" от Африка и Близкия Изток са без:- елементарно образование- трудови и професионални навици и умения- ниска култураи - носители на най-агресивната религия превърната в Идеология подобна на "болшевизма" - "върху пепелта на старото изгнило общество ще построим ново и справедливо"Бежанците в Европа и САЩ не идват да се интегрират, а да рушатРазбират ли го това в Брюксел?Напълно.Тогава какво ни готвят?Световна диктатура?