Обсъжда се нов модел за бежанците. Отказва ли се Брюксел от квотите?

Солидарното разпределение се провали, много страни не приемат мигрантите
Обновена: 2 дек 2017 20:34 | 2 дек 2017 19:50,
82
Обсъжда се нов модел за бежанците. Отказва ли се Брюксел от квотите?
Снимка: Архив, Reuters

Две години след бежанската вълна, заляла Европа, страните от ЕС продължават да търсят механизъм за разпределението на нови бежанци, мигранти и кандидати за убежище в Европа. Приетата от ЕС преди две години система за квотно разпределение се провали, тъй като много от страните-членки или не приемат никакви, или само малка част от пренасочваните към тях мигранти, пише "Дойче веле".

Италия, Гърция, Германия и някои други страни настояват за повече солидарност и равномерно разпределение на преселниците. Полша, Унгария, Словакия, Чехия, Австрия и други обаче са твърдо против принудителното разселване на бежанците.

До юни 2018 година ЕС трябва да е решил мигрантската криза, а държавните и правителствените ръководители трябва да намерят изход от този спор, прокарал нова разделителна линия между западната и източната част на континента.

"Горна граница" за всички?

Всички водени дискусии за това, коя страна колко бежанци или кандидати за убежище да приеме, дотук завършиха безрезултатно. Сегашният ротационен председател Естония излезе с нова инициатива: заедно с ЕК тя предлага модел, който е нещо средно между доброволен прием и обвързващи финансови задължения.

В зависимост от икономическата мощ и населението, ЕС ще определи колко бежанци, кандидати за убежище или мигранти трябва да приема годишно всяка държава. Тоест за всяка страна ще бъде въведена един вид "горна граница" за прием на бежанци. От вътрешнополитически съображения германската канцлерка Ангела Меркел досега се съпротивляваше на идеята за "горна граница".

Две фази в случай на криза

Когато някоя страна-членка запълни 90% от капацитета си за прием на преселници, в рамките на 14 дни ЕК трябва да призове останалите държави в общността да започнат да я подпомагат с персонал, помощи или пари. На практика точно такава помощ получи Гърция през 2015 и 2016 покрай т.нар. "Hot spots", т.е. центровете за първоначална регистрация. Но ЕК би могла да поиска от другите държави също и да се включат в изграждането на бежански лагери или да предоставят транспортни средства. Всичко това обаче е на доброволен принцип, т.е. никоя страна не може да бъде принудена да предоставя такава помощ.

Втората фаза настъпва, когато някоя страна-членка запълни 150 процента от своите капацитети за прием на бежанци. Тогава останалите в общността трябва да ѝ предоставят допълнителни помощи и, по възможност, да ѝ предложат да вземат част от нейните бежанци. Тези мерки трябва да бъдат приети от Съвета на министрите. Те ще бъдат по-скоро формални, тъй като отново няма да има никаква принуда към страните да приемат бежанци от други страни със запълнени капацитети.

По думите на говорител на естонското председателство, преразпределението ще става на доброволна основа и след постигнато такова съгласие между страната, от която трябва да бъдат взети бежанци, и тази, която е готова да ги приеме. "На всяка цена искаме да избегнем задължителните квоти. В търсене сме на майката на всички компромиси", заяви официален естонски представител.

Критики от ЕП

"Това предложение е още много далеч от решението, от което се нуждаем", разкритикува идеята шведската либерална евродепутатка Сесилия Викстрьом.

В Европейския парламент тя отговаря за реформирането на системата за даване на убежище и на Дъблинските споразумения. Според правилата от Дъблин, отговорна за даден бежанец е страната, в която той за първи път е влязъл на територията на общността. Гърция и Италия, през които сега основно пристигат бежанците в ЕС, искат промяна на тези правила.

"С предложението на естонското председателство можем да повторим грешките от миналото", твърди Викстрьом.

В средата на ноември ЕП отново се обяви за въвеждане на задължителни квоти за разпределение на бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
13
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Ами сега? И този опит на социалистите да дестабилизират Европа се провали.
15
0
 
29
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 6 години
При добро желание този проблем може да се реши.Щом е бежанец, статутът му да е на временно пребиваващ, а децата му, родени в Европа да нямат право да получават гражданство. Щом е бежанец, след като в страната му спрат военните действия, да се връща обратно.Икономическите мигранти да получават право на временен престой, само ако намерят работно място с трудов договор и да се определи квота колко члена от семейството си могат да доведат - защото соц.фондове тук не са трупани за хрантутници
14
2
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Тези нови идеи или закони - ми намирисват да са направени точно за БГ -- брой население- малък - икономическа мощ - малка - доброволно съгласие (БГ корумпирани политици колкото щеш) Дано греша-- но всичко клони към БГ !!
13
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че са Полша, Унгария, Чехия, Словакия и Австрия да пазят Изтока от ислямизация. Никога няма да се съгласят на шантажа и колониално-господарската реторика на неолибералите (криптомарксисти). Ако зависеше от нашите дупедавци, досега вече да сме проговорили арабски. Истината е, че бежанците от мюсюлманския свят се плодят като зайци. Роден бежанец на европейска земя веднага получава гражданство и не можеш вече да го депортираш. Тези хора са различна култура и носят само проблеми! Големи!
12
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руките хакери подлъгаха Меркел със емигрантите, когато САЩ нападна Либия и Ирак Кремъл не направи абслютнo нищо и ненамесата на руcнаците доведе до емигрантската вълна.
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕвроатантикАма работата е там,че с тази емигранстска вълна се цели да се унищожи точно Германия и да се превземе отвътре.А от там и ЕС.
10
0
 
28
 
! Отговори
150 ПРОЦЕНТА преди 6 години
На държавите, запълнили 150 процента от квотите - искрени съболезнования за бъдещите жертви на атентати. Що в държавите, неприели емигранти, няма атентати и хората се разхождат, а не се оглеждат като мишка за котарак? Пазарувахме в една тъппа в Кауфланд и между нас се бута един дребен арабин със забит в земята поглед и чанта, ей докато се разминем, как ми се струваше, че ей сега ще се взриви. И това всеки ден - не благодаря, който си ги е канил, да си ги гледа
9
0
 
42
 
! Отговори
90054 преди 6 години
Вече и децата виждат, че това е дирижирано разселване на човешки маси. Всеки европейски гражданин /по месторождение, произход, етническа принадлежнонст/ има право да живее в съответстие със своите ценности, спокоен, сигурен за живота и имуществото си. Насилственото преобразяване на европеййския вид на селищата на нашия континент не отговаря на елементарното право да запазим своята идентиност. Ромите не ги санкционират за продажба на малолетни като булки, защото било част от идетитета им.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Най-добър моделТова за работната ръка е лъжа,в южна Европа се оплакват от голяма безработица,след 2008 година до сега.
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като искат да се обединят със семействата си(100 члена) да се връщат. Лесно.
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фрау Меркел, Хитлер лично би те обесил на първото дърво заради тези *** които наводниха не само Германия, а и цяла Европа благодарение на теб.
5
37
 
1
 
! Отговори
Евроатантик преди 6 години
ЕС ще реши емигрaнтската криза. защото ЕС е най-силният съюз създаван някога, а Русия и Китай могат да си спретнат един гей-парад и да гледат отстрани как ЕС ще спаси Близкия изток . Меркел е най-великият лидер на света и навря Путин във трета глуха със много шамари. От Кремъл се носят ред сополи, ред сълзи и скимтенето на Потен.
4
0
 
39
 
! Отговори
Най-добър модел преди 6 години
Онези производства, за които не достига работна ръка в Европа, да се изнесат в държавите, от които идват преселници, търсещи по-добър живот.Така те хем ще имат работни места и сигурни доходи, хем ще си организират живота според техните традиции, които не желаят да изоставят.
3
0
 
38
 
! Отговори
цъцъцъцъ преди 6 години
Тия соро соидни кре тени ще направят скоро европейците да са гости в дома си! В пауазата между два воя от минаретата!
2
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам нищо против бежанците и не съм расист,но се вижда,че някой ги е засилил към Европа с някаква цел,затова решението на Тръмп да затвори границите,ми се струва по-трезво.
1
2
 
36
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Герб ясно да обяснят на българите в кой лагер е България, че да си правим сметката за кого да гласуваме и кога да емигрираме, или да купуваме пушки да си пазим семейството. Май на всички е ясно че ни продадоха ...