Кой може да стане световният лидер, докато Тръмп е твърде зает с Twitter?

"Който и да стане лидерът в изкуствения интелект, той ще e и владетелят на света"
Обновена: 3 дек 2017 20:36 | 3 дек 2017 20:30, Венцислава Вельова
109
Кой може да стане световният лидер, докато Тръмп е твърде зает с Twitter?
Снимка: Reuters, архив

Преди 60 години Русия шокира света, изстрелвайки изкуствения сателит Спутник. Тогава Доналд Тръмп е бил на 11 години. Това проявление на превъзходство разтърси Америка, карайки я да похарчи повече пари от СССР, за да създаде интернет и системата за глобално позициониране (GPS). Днешният момент тип Спутник изглежда заобиколи 71-годишния президент на САЩ, пише коментаторът на Financial Times Едуард Лус. Китай открито планира да доминира в изкуствения интелект до 2030 г., а Тръмп явно е твърде зает в Twitter, за да забележи това.

Въпреки това амбициите на Китай в изкуствения интелект налагат по-голяма дългосрочна заплаха пред сигурността на САЩ, отколкото ядрените напъни на Северна Корея. Няма нещо, което явно да спира Китай от целта му да прескочи САЩ.

"Който и да стане лидерът в изкуствения интелект, той ще e и владетелят на света", каза руският президент Владимир Путин наскоро. Малко преди това Китай обяви, че възнамерява да се изравни със САЩ до 2020 г. и да ги задмине до 2025 г., доминирайки в глобалния изкуствен интелект пет години по-късно. Водещите технолози в САЩ вярват, че амбициите на Китай са правдоподобни.

За разлика от Спутник сред действията на Китай няма такива, които биха довели до заплаха у дома. Но тенденциите се виждат ясно за тези, които се опитват да ги видят. Президентът Си Дзинпин обяви превъзходството на Китай в изкуствения интелект за стратегическа цел. Тръмп не е казвал нищо за амбициите на САЩ. Но предложенията му за бюджета го правят. Той иска да намали финансирането от бюджета за "интелигентни системи" с 11%, а общите разходи за федерални проучвания и развитие с почти една пета. Бюджетът на НАСА също ще се свие.

В същото време Тръмп иска да намали наполовина входящите потоци от законни имигранти, което бе ударило способността на САЩ да наема най-блестящите учени. Би било много по-логично да им предложи зелени карти. Китайските студенти често печелят състезанията по кодиране на Google.

Може ли САЩ да победят въпреки късогледството на Тръмп? Възможно е. Големите американски технологични компании остават световни лидер. Но пропастта все повече се стеснява. Китай има две ключови предимства. Първото е, че по-голяма част от икономиката му е онлайн в сравнение със САЩ. 40% от глобалната електронна търговия се случва в Китай, основно чрез Alibaba, Tencent и Baidu – големите три китайски технологични компании. Способността им да манипулират огромни количества данни среща малко правни ограничения. В същото време мащабът им е обезсърчителен. Tencent задмина Facebook по пазарна капитализация. В някои сфери, например онлайн плащанията, лицевото разпознаване и гласовия софтуер, Китай вече изпреварва конкурентите си от Силициевата долина. Бързо наваксва и в автономните автомобили. Почти всички подобни технологии имат и военно приложение. Само си помислете за военните дронове.

Второ, частният сектор в Китай работи ръка за ръка с правителството. Това може и да не се харесва на групи като либертарианците, но хората имат къса памет. Точно както Дуайт Айзенхаур подпомогна възхода на Силициевата долина, така и Пекин субсидира лидерството на Китай в технологиите. Нещо повече, дигиталният сектор става все по-самостоятелен. С изключение на микропроцесорите, при които САЩ продължават да са лидер, по-голямата част от капацитета на Китай се произвежда у дома. Той става все по-малко уязвим към сътресения в глобалната верига на доставки. Ако избухне глобална търговска война, Китай може да излезе до голяма степен незасегнат с развитията си в изкуствения интелект. Това е и причината Китай да не допуска Google, Facebook, Twitter и други в пространство си.

Същото важи и за космическите технологии на Китай. Миналия уикенд Джон Хайтън, генералът, отговарящ за ядрените оръжия на САЩ, внесе смут, заявявайки, че ще се противопостави на "незаконна" заповед на президента. Но той просто повтори написаното в правилата. По-застрашителни бяха коментарите му за големите скокове на Китай във военните технологии на 21-и век. Когато някой предположи, че китайската заплаха от космоса е толкова преувеличена, колкото т.нар. missile gap (убеждението, че САЩ изостават зад СССР при ракетите с голям обсег през Студената война – бел.ред.), генерал Хайтън казва: "Това, което виждам, са много агресивни [китайски и руски] действия за създаването на силова структура, която да противодейства на всички наши космически способности".

Ако искате да разгледате приоритетите на една страна, погледнете бюджета ѝ. Основната амбиция на Тръмп е да намали корпоративната данъчна ставка в САЩ до 20%. По времето на Айзенхаур пределната данъчна ставка върху доходите е над 90%. Това не спира американската публична и частна изобретателност да излезе пред съветската. Днес САЩ са световният технологичен лидер. С Тръмп начело обаче утре нещата може да са доста по-различни.

Повече подобни новини четете в Investor.bg


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
МАРШАЛ КИМ ЧЕН УН.....
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се пишат такива г лу по с ти ? Китай отдавна е надминал САЩ в технологиите а Русия в военнокосмическата област, какво само се опитвате да манипулирате хората, че САЩ още са първи в света ? В момента вече са нищо и продължават да затъват. Даже Ким ги направи разногледи.
89
0
 
0
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Айде марш на терминал 2
88
4
 
1
 
! Отговори
До 85 преди 1 година
До Анонимен

Ушанке...бегай в сибир, печи картофи и спи върху печката.
Не се бъркай между големите.
87
0
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
Нас изкуственият интелект не ни касае, защото сме едно просто овчеглаво племе, което си е избрало т.ъп се.ляндур за министър-председател . На ов.цете им е достатъчен овчар, а не лидер!
86
0
 
0
 
! Отговори
до 89 преди 1 година
и к`во?
85
2
 
2
 
! Отговори
Kr преди 1 година
Путин
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С други думи идват тежки години за говедарите и дните им са преброени.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига с това масово зомбиране за клетите американци. ЕШАЛОН да не е била пусната от Конго?
82
5
 
6
 
! Отговори
консерва преди 1 година
муахаха, Тръмп е безспорно световният лидер, не вярвяйте на фалшивите новини - пример - Обама последно като ходи в Китай, не само че червен килим нямаше, но и явно бяха "забравили", че изобщо пристига и никой не го послещна. за сметка на това Тръмп в Китай га посрещнаха на такова високо ниво, че е неописуемо - червени килими, парад и т.н. така, че Тръмп само за фалшивите медии не е фактор!!
81
9
 
6
 
! Отговори
sd преди 1 година
85 години от Гладомора – Зловещият експеримент на съветска Русия не успя на пречупи украинския народ
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комютрите ги пра вят хора а не обратно. Който владее човешкото съзнание е господарят на света (и който ги кара да взимат кредити и да купуват и да живеят един чисто материален живот с малко сексуални заместители). Пропагандата е царят на света и фейк нюз до дупка.
79
6
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Интересното е че никой не гледа на Тръмп насериозно.
78
0
 
22
 
! Отговори
малко като преди 1 година
Най-добре е човек да си купи китайска кола, защото всички резервни части ще са оригинални ...
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъра бъра "изкуствен интелект" дъра бъра "софтуер за разпознаване на образи" дъра бъра "изкуствен интелект"... дъра бъра "софтуер за навигация". Май и световните "лидери" не са наясно какви ги дрънкат...
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
76 Бъди спокоен има кой и как да се прецени с какво им се помага
75
10
 
10
 
! Отговори
сащ=тероризъм преди 1 година
Новия лидер може да бъде и началник Ким! Краварските терористи се осир-ат от страх, само като чуят името Ким и С.Корея!
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тежък Сокол Абе, че ракетите си приличат - приличат, обаче няма данни. Влекачът, обаче е руски, ново производство - 6 осен.
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старата практика на империализма е да се развращава младото поколение на вражеската държава като тази игра англичаните вече са я играли на Китай по времето на опиумните войни.Интересно е, че се получи с Япония-стремежът на младежите да приличат на белите въпреки расовите различия, но Япония са острови, докато Китай е с размери на половин континент.
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Различията са повече от кардинални-вековна история, единна раса с единна религия с малки изключения, планова икономика и най-вече в областта на човешките ресурси като професионални училища, планово приемане във ВУЗ, политика на едно дете в семейство като екологична превенция, да не говорим за социалния ефект, при който две фамилии отглеждат един наследник и да не споменаваме за амбицията на въпросния наследник.