Кой може да стане световният лидер, докато Тръмп е твърде зает с Twitter?

"Който и да стане лидерът в изкуствения интелект, той ще e и владетелят на света"
Обновена: 3 дек 2017 20:36 | 3 дек 2017 20:30,
109
Кой може да стане световният лидер, докато Тръмп е твърде зает с Twitter?
Снимка: Reuters, архив

Преди 60 години Русия шокира света, изстрелвайки изкуствения сателит Спутник. Тогава Доналд Тръмп е бил на 11 години. Това проявление на превъзходство разтърси Америка, карайки я да похарчи повече пари от СССР, за да създаде интернет и системата за глобално позициониране (GPS). Днешният момент тип Спутник изглежда заобиколи 71-годишния президент на САЩ, пише коментаторът на Financial Times Едуард Лус. Китай открито планира да доминира в изкуствения интелект до 2030 г., а Тръмп явно е твърде зает в Twitter, за да забележи това.

Въпреки това амбициите на Китай в изкуствения интелект налагат по-голяма дългосрочна заплаха пред сигурността на САЩ, отколкото ядрените напъни на Северна Корея. Няма нещо, което явно да спира Китай от целта му да прескочи САЩ.

"Който и да стане лидерът в изкуствения интелект, той ще e и владетелят на света", каза руският президент Владимир Путин наскоро. Малко преди това Китай обяви, че възнамерява да се изравни със САЩ до 2020 г. и да ги задмине до 2025 г., доминирайки в глобалния изкуствен интелект пет години по-късно. Водещите технолози в САЩ вярват, че амбициите на Китай са правдоподобни.

За разлика от Спутник сред действията на Китай няма такива, които биха довели до заплаха у дома. Но тенденциите се виждат ясно за тези, които се опитват да ги видят. Президентът Си Дзинпин обяви превъзходството на Китай в изкуствения интелект за стратегическа цел. Тръмп не е казвал нищо за амбициите на САЩ. Но предложенията му за бюджета го правят. Той иска да намали финансирането от бюджета за "интелигентни системи" с 11%, а общите разходи за федерални проучвания и развитие с почти една пета. Бюджетът на НАСА също ще се свие.

В същото време Тръмп иска да намали наполовина входящите потоци от законни имигранти, което бе ударило способността на САЩ да наема най-блестящите учени. Би било много по-логично да им предложи зелени карти. Китайските студенти често печелят състезанията по кодиране на Google.

Може ли САЩ да победят въпреки късогледството на Тръмп? Възможно е. Големите американски технологични компании остават световни лидер. Но пропастта все повече се стеснява. Китай има две ключови предимства. Първото е, че по-голяма част от икономиката му е онлайн в сравнение със САЩ. 40% от глобалната електронна търговия се случва в Китай, основно чрез Alibaba, Tencent и Baidu – големите три китайски технологични компании. Способността им да манипулират огромни количества данни среща малко правни ограничения. В същото време мащабът им е обезсърчителен. Tencent задмина Facebook по пазарна капитализация. В някои сфери, например онлайн плащанията, лицевото разпознаване и гласовия софтуер, Китай вече изпреварва конкурентите си от Силициевата долина. Бързо наваксва и в автономните автомобили. Почти всички подобни технологии имат и военно приложение. Само си помислете за военните дронове.

Второ, частният сектор в Китай работи ръка за ръка с правителството. Това може и да не се харесва на групи като либертарианците, но хората имат къса памет. Точно както Дуайт Айзенхаур подпомогна възхода на Силициевата долина, така и Пекин субсидира лидерството на Китай в технологиите. Нещо повече, дигиталният сектор става все по-самостоятелен. С изключение на микропроцесорите, при които САЩ продължават да са лидер, по-голямата част от капацитета на Китай се произвежда у дома. Той става все по-малко уязвим към сътресения в глобалната верига на доставки. Ако избухне глобална търговска война, Китай може да излезе до голяма степен незасегнат с развитията си в изкуствения интелект. Това е и причината Китай да не допуска Google, Facebook, Twitter и други в пространство си.

Същото важи и за космическите технологии на Китай. Миналия уикенд Джон Хайтън, генералът, отговарящ за ядрените оръжия на САЩ, внесе смут, заявявайки, че ще се противопостави на "незаконна" заповед на президента. Но той просто повтори написаното в правилата. По-застрашителни бяха коментарите му за големите скокове на Китай във военните технологии на 21-и век. Когато някой предположи, че китайската заплаха от космоса е толкова преувеличена, колкото т.нар. missile gap (убеждението, че САЩ изостават зад СССР при ракетите с голям обсег през Студената война – бел.ред.), генерал Хайтън казва: "Това, което виждам, са много агресивни [китайски и руски] действия за създаването на силова структура, която да противодейства на всички наши космически способности".

Ако искате да разгледате приоритетите на една страна, погледнете бюджета ѝ. Основната амбиция на Тръмп е да намали корпоративната данъчна ставка в САЩ до 20%. По времето на Айзенхаур пределната данъчна ставка върху доходите е над 90%. Това не спира американската публична и частна изобретателност да излезе пред съветската. Днес САЩ са световният технологичен лидер. С Тръмп начело обаче утре нещата може да са доста по-различни.

Повече подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ ВСЕ ПОВЕЧЕ ИЗОСТАВАТ И ГУБЯТ ВЛИЯНИЕ.ЩОМ ЕДИН КИМ ЧЕН УН ГИ ПРАВИ НА МАЙМУНИ, ДОКЪДЕ СА ИЗПАДНАЛИ, ЗАВАЛИЙТЕ.
67
0
 
14
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Предизвикателствата пред България са поне : да си върнем истинските кисело мляко , сирене и кашкавал ....................
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТЦТЦТЦНе се пише "На кой", а " на кого" , *** такъв
65
1
 
1
 
! Отговори
62 преди 6 години
Не естествено че не но трябва да си дадем сметка че ние сме една малка част от огромния пъзел който няма думата в нищо единствено вярата е тази която ще ни спаси този свят върви към своя край става преплитане на интереси световните сили воюват непрестанно помежду си понеже света отхвърли Господ Исус плода е разрушение но ако се покаем и се отвърнем от нечестивите пътища и живеем по примера На Христос всичко ще се промени вярата промени живота ми и вече мога да прозра тази истина но тя е в малцин
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световният лидер е този който притежава всички национални банки. Запознайте се с Якоб Ротшилд. Всички други "лидери", включително Путин и Тръмп, са пионки в глобалната илюминатска игра.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами събирайте информация - безплатно е !
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
62 И какво , да си разплетем чорапите тогава ли
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
59 Те не са слагали в сметките Америка . Щом Америка се намеси беше ясно кой ще победи
60
3
 
3
 
! Отговори
България преди 6 години
Братя българи каквото и да си говорим света отново е изправен пред трета световна война много скоро библейските пророчества ще се изпълнят краят на световния мир е близо.....
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ис. ра.ел решава кой ще е "лидер" на света .Всичко останало е празни приказки!
58
1
 
4
 
! Отговори
ами преди 6 години
с две думи светът да се готви за Българска доминация. По-изкуствен от нашия интелект няма по света.
57
4
 
9
 
! Отговори
Втръснилвв преди 6 години
Преди Хитлер да нападне СССР мотивирани генерали и надъхани военни експерти (досущ като Втасилев), ентусиазирано и убедено са му обяснявали с числа, статистики, диаграми и параметри колко са силни, напреднали икономически и технологично и как не е възможно да загубят от пияните мужицци. След 5 години същите тия "специалисти" са лаппали ампулите с цианид и дулата на Валтерите. Лоши разчети и фалшива увереност в нереални ценности. Резултатът е ясен на всички.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нас какво ни интересуват масонските борби за власт?
55
2
 
0
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Естествено,над всички е Богоизбрания интелект.Дали ще продължи да е така-предстои да видим в близките 10 до 20г макс.*иначе казано-интелектът на Богоизбраните.
54
0
 
2
 
! Отговори
Внушението, че... преди 6 години
...президентът Тръмп лично виси по цял ден в Туитър за да туитва въобще, ама въобще не е фалшива новина! Ъхъммммммммм!;)
53
0
 
3
 
! Отговори
ТЦТЦ преди 6 години
До ВасилевТи не беше ли от Пловдив или някаде около Пловдив!? На кой тогава казваш селянинн бе, селяндурр! Я да се маха от тоя сайт с психопати.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Развитието в научната сфера, днеска се определя от инвестиционния климат. При Китай въпросът стои във драматичен жанър - "Когато недвижимата криза удари, как интелектът заглъхва". Баш тогава еква ехото на армията в посока на близката потенциална яма. Сиреч северна. Ми там, оттатък, просто няма никой!
51
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Логиката в тая статия съвсем очевидно е тотално сбъркана!Глупав ли е авторът?Естествено че НЕ-просто става въпрос за пропаганда,а там лъжата е жизнено необходима,тя е основата.Кое е най-наглата лъжа в тая статия?Ами това,че Тръмп поражда проблемите на Америка!Истината е,че Тръмп дойде на власт ЗАРАДИ проблемите на САЩ!Като най-големия е,че не произвеждат достатъчно за да живеят,а останалите държави все по-отрицателно се отнасят към това да продължават да ги издържат!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Цар долар Глей ся, при роботизация и евтини енергоносители, валутния курс почти не играе върху износа.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атаките срещу Тръмп от страна на прогресивните *** е потресаващо злобна и агресивна, но това не може да промени факта, че Тръмп е по-добър президент от Хюсеин - идолът на *** от Детройт и Чикаго и на гейовете и хипитата, както и на комунистите в университетите.