Арабската лига към САЩ: Ерусалим – столица и край на мира

Йордания: Решението ще предизвика гняв сред мюсюлманите
Обновена: 4 дек 2017 08:23 | 4 дек 2017 08:20, Анисия Иванова
66
Арабската лига към САЩ: Ерусалим – столица и край на мира
Снимка: БТА

Признаване на Ерусалим за столица на Израел от правителството на Доналд Тръмп ще насърчи фанатизма и насилието и няма да е от полза за мирния процес между израелци и палестинци, предупреди снощи лидерът на Арабската лига, предаде Франс прес.

"Жалко, че някои настояват прилагането на тази стъпка, без изобщо да се вземат предвид опасностите, които тя представлява за стабилността в Близкия изток и целия свят", заяви пред журналисти в Кайро генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит.

Йордания също предупреди вчера президента Тръмп до какви опасни последици може да доведе такъв ход от негова страна, на фона на спекулациите, че той може да се произнесе по въпроса още тази седмица, предаде ДПА.

"Такова решение ще предизвика гняв сред арабите и мюсюлманите, ще увеличи напрежението и ще опропасти усилията за постигане на мир", написа в "Туитър" йорданският външен министър Айман Сафади.

Палестинците искат Ерусалим за столица на бъдещата си държава, а международната общност не признава претенциите на Израел над целия град - дом едновременно на юдейски, мюсюлмански и християнски светини.

Тръмп все още не е решил дали да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град, чиято източна част палестинците искат за тях, обяви зетят на Тръмп и негов близък съветник Джаред Къшнър, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс. Къшнър обясни, че президентът на САЩ продължава да претегля голям брой факти преди да оповести решението си по въпроса - нещо, което се очаква да стане следващата седмица.

Преди няколко дни представители на администрацията на Тръмп казаха, че той се готви да признае Ерусалим за столица на Израел - ход, който би променил датиращата от няколко десетилетия позиция на Съединените щати по въпроса - но за пореден път ще отложи преместването на посолството на САЩ от Тел Авив. Според тях президентът ще обяви своето решение в сряда.

Статутът на Ерусалим е един от най-мъчните проблеми пред решаването на израелско-палестинския конфликт. Палестинците искат източната част на града, окупирана от Израел през 1967 г. и анексирана от него, за столица на бъдещата си държава. През юли 1980 г. Израел обяви Ерусалим за своя "вечна и неделима" столица - акт, който не е признат от международната общност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
39, колега, Иберия не е само Испания. Португалия завършва своята Реконкиста цели два века преди Испания. Иначе си прав. Юдеите са прогонени и от двете страни. Но това за мен е било грешка защото са кадърен народ и са от полза за държавата. Не мисля, че е необходимо да напомням, че до ВСВ, България е най-толерантното и мултикултурно място в Европа! Българи, турци, евреи, арменци са живяли заедно и в мир. Неслучайно си спасяваме евреите. Народа е бил против варварщината на немците.
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не налагам християнството си насила никому, нито в моята вяра се проповядва насилие. На кого тогава ще преча? Виж, с мюсюлманите и евреите е по-различно. Техните свещени книги подкрепят насилието към християни и изобщо към друговерци. Вярата е нещо лично.
38
4
 
2
 
! Отговори
Ne vqrvasht преди 6 години
Юдаизма и исляма са двете лица на една и съща антихристиянска и антиевропейска монета. Тези религии нямат място нито в България, нито в Европа.=============A nqma li da e po dobre bez absolutno vsichki religii vkluchitelno i tvoqta velika hristiqnska ?aman ot religiozni !
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още нещо - по време на арабското робство в Иберия евреите са били привилегирована прослойка, която се е занимала с бирническа и лихварска дейност. Затова, след Реконкистата, те са изгонени от кралица Изабела Кастилска, след което голяма част от тях се пренася на Балканите. Тук те са заемали същите длъжности по време на Османското робство. Нещо повече - османската империя взима огромни заеми от богати еврейски банкери от Венеция(Шейлок, Венецианския търговец).
36
3
 
8
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Това казвам! Не правете разлика между юдаизъм и ислям. Не превръщайте този спор в битка между добро и зло. И двете религии са настроени негативно към християнството и християните. Христос какво е казал за евреите - "Вие сте деца на дявола!". Защо никой не отбелязва, че има източници, които твърдят, че Мохамед е бил отгледан от равин. Бащата на Карл Маркс също е бил равин. Какво ще излезе тогава? Че исляма и комунизма(а и корпоративния капитализъм - Ротшилд) са отрочета на евреите.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 33Кажи сега какво пише в корана.
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юдаизма и исляма са двете лица на една и съща антихристиянска и антиевропейска монета. Тези религии нямат място нито в България, нито в Европа.
33
6
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Те са "богоизбрани". Тях никой няма право да ги санкционира. В Талмуд пише: Който удари шамар на евреин, все едно е ударил шамар на Бог". Това са много болни хора.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова не трябва да се допускат мюсюлмани в Европа, защото в един момент ще предявят претенции както са го направили в близкия изток който си е бил християнски.
31
5
 
6
 
! Отговори
До 18 от 11 преди 6 години
Зададох въпрос без да се заяждам, просто исках някой да обясни. Ако знаеш отговора го кажи, вместо да ме пращаш да ходя някъде си. Ако не го знаеш - замълчи и не се заяждай. Отново питам с какво право мюсюлманите претендират за някакви права над дори част от Йерусалим? Все едно християните да превземат Мека и да почнат да претендират, че им е най-святото място и да изнудват мюсюлманите.А тия *** сами си признаха, че са фанатици. Щяло било да насърчи фанатизма. И не ги е срам да го кажат.
30
5
 
8
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Поинтересувай от същността на еврейската религия. Какво се преподава в Талмуда и Тората. Не си чувал, защото евреите не обичат да си цапат ръцете, но те винаги се стремят да поощряват конфликти. Джаред Къшнър е евреин, например. Евреин е и Сорос, както и Ротшилд. Макрон е работил в банка "Ротшилд". Преди него Саркози също беше евреин. Меркел също е пионка на евреите. Съпругата на Путин е еврейка, а има големи съмнения, че и той е евреин. Комунизма също е еврейска идея, която изби милиони хора!!!
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Евреите са използвани от хора като Сорос за постигане на целите си не съм чувал евреин да коли,взривява и да третира жените като кучета.
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пичове, май не разбирате, че цялата мюсюлманска инвазия е организирана и финансирана точно от евреите. И докато мюсюлманина поне почита Исус Христос като пророк, то евреина мрази и кълне името Господне. Евреите са най-големите врагове на християнството. Не мога да повярвам, че има хора, които ги защитават. Еврейският месия е християнският Антихрист. Те него си го чакат и затова искат Ерусалим. В пророчествата им е казано, че месията им ще се възкачи именно в Ерусалим и евреите ще владеят света.
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Hora, musiulmanite sa neveroqtno nagli hora.V Germaniq kato pristignat sa s podviti opashki, posle pochvat da izbivat kompleksi i da pretendirat vse edno sa udoma.posledniqt primer - fitneszala, koleda nablijava i slojiha elha. Na drugiqt den dvama shalvari demonstrativno zapochnaha da se dupqt v sublekalnqta , 10 minuti molitva!mnogo nagli
26
9
 
8
 
! Отговори
Веско преди 6 години
То мног удобно така, да напишеш в Туитър. И няма ли сега истински журналист да попита уважаемия министър, защо всъщност ще се разгневят мюсулманите. Затова, че са завладели тези изначални християнски земи, задето са избили или прогонили християнското население, или защото са създали нещо там освен джамии? Отгоре на всичко и трябва да се чустваме виновни за нещастните опити с кръстоносните походи.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорскиТакъв мир не може да има. Този "мир" е Война! Както сочи историята до сега. Ти война ли искаш, под измамните писания за мир?
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ства въпрос да се даде целият град на Палестинците ...а источната му част !и да не забравяме че арабите са владели тоци град няколко столетия!!???
23
11
 
7
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Няма смии какво като става мюсолманска Европа ?преди 700-800 години са бнили варвари и диваци и езичници...после стават християни...да стават ако ще и будисти ...въпросът е да е мир !
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре Германия и Европа, ако поиска да им върне отпадъците тия пак ще ни изнудват с край на мира.
21
6
 
9
 
! Отговори
Няма сми преди 6 години
За сведение на присъстващите и заминаващите. Демографските изследвания на всички без неработещия български институт на БАН по демография сочат, че Европа неизбежно се превръща в мюсюлманска. Дори да дойдат във всички страни националистически партии, процесът само леко ще се забави, но няма да се прекъсне. Ислямизацията на Европа е Необратима. И какъв е смисълът Израел да остава еврейски при това положение? По-добре да се присъедини към Русия и това им е единственото спасение от исляма.