Бежанско детство в шивашкия цех: Трудът заменя училището!

Как изглежда животът на децата на сирийските бежанци в Турция?
4 дек 2017 21:21,
20
Бежанско детство в шивашкия цех: Трудът заменя училището!
Снимка: Deutsche Welle/ Julia Hahn

С тежък труд от 12 часа дневно и никакво училище, децата бежанци в Турция са се простили с детството си. Принудени са да се трудят, за да изкарват пари за скъпите наеми и храна.

Училището е заменено от работа на смени

Часът е осем сутринта. Тракането на шевните мешини се чува чак на улицата. Араз Али бързо слиза по стълбите и влиза в шивашкия цех - точно навреме за началото на смяната. Тя е на 11 години и се труди в истанбулския квартал Багчилар заедно с много други деца. Задачата им е да снабдяват шивачките с достатъчно количество плат.

С ножица Араз разрязва цветните материи на ивици, сортира ги и ги подготвя за жените, които шият дамско бельо. Рязане, сортиране, рязане, сортиране - и така по 12 часа на ден - от понеделник до петък. За 153 евро на месец.

Преди четири години Араз пристига със семейството си от Сирия в Турция. Първо били в Газиантеп, а после стигнали и до Истанбул, разказва "Deutsche Welle".

"Наемът, храната и водата тук са много скъпи. Майка ми не е добре, а сестрите ми са болни. Затова аз трябва да работя, за да помагам" казва момичето. Изречения, които човек чува от почти всички деца в тази шивашка работилница.

Повече бежанци, повече детски труд

Сезен Йълчън от турската правозащитна организация „Hayata Destek" (в превод: Подкрепа за живот) казва, че детският труд е сериозен проблем в Турция и то не само сред децата на бежанците.


"Това се забелязва и в мисленето на хората тук. Много хора в Турция смятат, че няма нищо нередно в това децата да работят" казва тя. След пристигането на много бежанци от 2011 година насам, броят на децата, които са принудени да се трудят, е нараснал значително. Точни цифри обаче няма. До днес Турция е приела над три милиона сирийци – повече от всяка друга страна. Никъде другаде не живеят толкова много деца-бежанци.

По данни на УНИЦЕФ, в Турция има близо 1,2 милиона малолетните сирийци. Само малка част от тях живеят в официалните бежански лагери в близост до сирийската граница.

Повечето сирийски семейства търсят щастието си в големите градове. Според някои преценки, само в Истанбул живеят до един милион сирийци. Сезен Йълчън казва, че повечето сирийски деца, които сега работят, преди са ходили на училище.

"Това е твърде драматична промяна за тях. Детството им свършва предсрочно, за да започнат работа", казва тя.

В Турция детският труд е забранен. Който наема на работа деца, ненавършили 15 години, върши наказуемо деяние. Въпреки това в текстилната индустрия и в селското стопанство работят много деца – навсякъде, където държавният контрол е занижен, а социалното осигуряване и трудовата защита не играят съществена роля.

В училищата няма места

Турското правителство иска да направи задължително посещаването на детска градина и на начално училище. Кабинетът в Анкара обяви, че през следващите три години всяко сирийско дете ще получи възможността да посещава начално държавно училище. Докато се постигне тази цел обаче трябва да се свърши много работа. По данни на турското Министерство на образованието, най-малко 300 хиляди от общо 900-те хиляди сирийски деца нямат достъп до образование. Хуманитарните организации предполагат, че броят на децата, за които няма място в турските училища, е значително по-голям.

"Държавните училища вече нямат възможност да поемат повече деца. Освен това учителите трябва да бъдат обучени как да се отнасят към травматизираните деца. Не е достатъчно само да им бъде осигурено място в училище. Тези деца имат нужда и от психологическа помощ", казва Сезен Йълчън.

Много често нищетата принуждава родителите да изпращат децата си на работа. Араз има две сестри, майка ѝ е бременна, а бащата работи на черно. Семейството едва свързва двата края, независимо, че и Араз печели пари. Двустайното жилище е прекалено тясно за голямото семейство. Петимата спят в една-единствена стая.

"Трябваше да изпратим Араз на работа. Моята заплата в Сирия стигаше за прехраната на цялото семейство, но тук всичко е много скъпо. Не мога да смогна сам", казва бащата Абдурахман Али.

Възможност за легален достъп до трудовия пазар

От началото на 2016 година сирийските бежанци имат право да искат разрешителни за работа в Турция. На практика обаче това не е никак лесно. По данни на турското правителство, в началото на 2017 година по-малко от един процент от всички бежанци са получили подобно разрешително. Сезен Йълчън е запозната добре с проблема, тъй като нейната организация помага на бежанците.

"Много родители нямат сигурна работа, която да осигурява прехраната на семействата им. Важно е тези хора да получат достъп до трудовия пазар. Само тогава те имат шанс да се интегрират в турското общество", казва тя. Едва тогава, както се надяват правозащитниците, няма да има нужда деца като Араз да работят.

"Разбира се, че искам да ходя на училище", казва тя.

А каква иска да стане, когато порасне? "Учителка", казва Араз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всички други страни извън левичарския ЕС учат хората на труд!! В ЕС учат хората на социал и мързел и на ислямизъм!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бащата Абдурахман Али да не се оплаква а да си държи ципа на панталона затворен.
15
0
 
5
 
! Отговори
А, преди 6 години
Ако Араз и семейството и бяха отишли в Саудитска Арабия щяха да ги носят на ръце и да им веят с ветрила.
14
2
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Нямат какво да ядат ама продължават да се помпят за да се плодят като кучетата. Жалко за 11 годишното детенце, че е попаднало на такива родители *** от класа.
13
1
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
Видя ли Made in Turkey вече няма да го купувам!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВсички работят? Я пак. Бащата работи и детето работи, двете сестри са болни (най-вероятно от мързел и от някакво чувство, че щом са жени не могат да работят и трябва някой да ги издържа), майката е бременна и не работи... и накрая ми много скъпо тука. Ми лежете си 3 жени вкъщи, пък после било скъпо.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами не, просто такава е културата, не се абортира, защото аборта е убийство, просто са по-начетени и образовани и възпитани от други. И като забременее ражда.А пари ще изкарат. Както виждате всички работят.И се множат и плодят.А не като тук едно дете и край.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня И на мен това ми направи впечатление. Нямат какво да ядат, две от сестрите са "болни", на бас, че са по-големи и имат възможност да работят, пращат едно дете да работи и да ги издържа и на фона на цялата тази мизерия майката отново е бременна. Похвално!
9
5
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Татарлони, нали бежанците бяха мързеливи?
8
2
 
29
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
"Араз има две сестри, майка ѝ е бременна.."С това приключва темата- нямат пари, нямат място за живеене, изпращат детето на работа, но *** баща успя отново да заплоди майката. Ами мислене на разгонен нерез . Не му пука за стандарта на живота на семейството, не му пука за децата - важно да се клеца
7
0
 
21
 
! Отговори
lol преди 6 години
турция открадна на меркел инжинерите.. леле лееее
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи не правиш разлика между труд и експлоатация,детска експлоатация.Човешкия организъм не е направен от желязо.В Хитлеристките концлагери са убивали болните и не издържащите на работния ден,с какво е по-различно от тях в случая?
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи нормален(на си)?Голям човек не може да издъжи и ще припадне след 12 часов работен ден,а камо ли дете.А във фабрики,трудно и 8 часа се издържа,това не ти е бюро.Властите защо не следят за нормален работен ден с почивка?
4
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите баби и дядовци да не би да са правели нещо по-различно?Нямали детство .. Ми то навсякъде бедните деца нямат детство.По добре да работят нещо отколкото да ги продават за органи или секс робини в Африка.
3
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво учат ги на труд , а не на гейски рев за социални придобивки .
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е че турския сатрап ще ги експлоатира до смърт
1
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция е кофти най добре е да дойдат в България ще ги гледате по добре и аз така си мисля.