Германски експерт: България да вкара бежанците в коловоза!

Четири идеи на човека, който измисли сделката с Турция за бежанците
Обновена: 5 дек 2017 07:12 | 4 дек 2017 20:47, Елка Василева
60
Германски експерт: България да вкара бежанците в коловоза!
Снимка: архив, Reuters

България, заедно с други страни, би могла да изработи предложения за решаване на миграционния проблем. "Надявам се България да вкара този проблем в правилния коловоз", казва човекът, който измисли сделката за бежанците.

"Човекът, който измисли сделката с Турция за бежанците" - така германският вестник "Ди Цайт" нарече Гералд Кнаус, председател на берлинската неправителствена организация "Европейска инициатива за стабилност".

Кнаус, който е живял и в България, през тези месеци активно обикаля различни европейски държави и се опитва да постигне максимално широк консенсус по няколко мерки за решаване на миграционния проблем.

Неговият списък съдържа четири идеи. Първо: да се запази споразумението с Турция. Второ: молбите за политическо убежище да се обработват бързо и честно. Трето: преразпределяне на бежанците, така че да се намали тежестта, която пада върху граничните държави. И четвърто: опазване на европейските граници и правилна комуникационна политика към гражданите на ЕС.

Гералд Кнаус, който ще проведе редица срещи и в България, изнесе доклад на голямата конференция "България -10 години в ЕС и в навечерието на своето европредседателство", която се проведе в Берлин. Ето част от неговите констатации и отговори, дадени пред Дойче веле.

Кнаус припомни колко е важно и занапред да функционира споразумението за бежанците, сключено с Турция, и в същото време да се прекрати масовото измиране на хора в Средиземно море. Според неговите наблюдения поне в Германия Федералната служба за бежанците вече работи на високи обороти, а решенията за статута за кандидатите за убежище се взимат относително бързо.

"Хората, които получават убежище, не могат да останат завинаги"

"Проблемът обаче е в това, че хората с отхвърлени молби за убежище въпреки това често остават в Германия. Ние просто не сме в състояние да постигнем споразумение със страните, от които те идват, защото тези страни нямат интерес да ги приемат обратно. Един пример: миналата година в Италия пристигнаха 100 000  души от шест западноафрикански страни, върнати бяха едва 260 души. Тъй че, де факто, в Европа остават всички, които успеят да се доберат дотук. Тоест, ние се нуждаем от споразумения със страните по произход."

Гералд Кнаус работи за намиране на общи европейски механизми за бързи процедури по молбите за политическо убежище в граничните държави, например Италия и Гърция, но също така и България. Но това е само първата половина от решението, казва той. Защото: "Ние трябва да гарантираме и още нещо. Хората, които получават убежище в тези държави, не могат всичките да останат там. Трябва да проведем нов дебат за възможностите на една европейска солидарност. Как ще стане това – засега не е ясно. Но явно трябва да се намерим различен вариант от досегашния на Европейската комисия, който не работи. Освен това е важно хората в държавите от ЕС да разберат за какво точно става дума. Защото в Унгария, например, според квотите на ЕК трябваше да бъдат настанени около 1000 бежанци, а унгарците останаха с впечатлението, че Германия иска да изпрати в Унгария стотици хиляди."

Четвъртата мярка в списъка на Кнаус е гарантиране на сигурността на европейските граници. Без такава сигурност не може да има обща европейска миграционна политика, убеден е експертът.

"ЕС трябва да демонстрира пред хората, че Европа може да пази границите си, без да се отказва от законите си за даване на политическо убежище. Това е много важно. Ако ЕС не успее от една страна да тури край на трагедията в Средиземно море, където масово гинат хора или пък се разколебае принципът ѝ да дава убежище на хора, които са преследвани, подлагани на изтезания или животът им е в опасност, това само ще окрили популистите и ще потвърди тезата им, че ЕС е слаб. Общността ще успее да докаже противното  само ако държави като Германия, Австрия, Холандия и Швеция окажат сериозна помощ на граничните държави Италия, Гърция, а и България. Това е голямото предизвикателство и за българското европредседателство. Скоро ще водя разговори по въпроса в София и много се надявам, че България ще успее да вкара този проблем в правилния коловоз", казва Гералд Кнаус.

Като председател на берлинската неправителствена организация "Европейска инициатива за стабилност" той посещава редица страни – наскоро е бил например в Швейцария и Гърция, предстои и посещение в България:

"И България има интерес да се реши миграционният проблем"

"В България ще имам срещи с различни хора и организации, включително и в министерствата, които се занимават с бъдещето на Дъблинските споразумения, с граничната политика и с политическото убежище. С всички наши събеседници - независимо дали са в Стокхолм, в Атина или в София – ние обсъждаме един и същи въпрос: Как тази политика може да бъде успешна?

Успех означава на първо място да работи споразумението между ЕС и Турция за бежанците. На второ – кандидатите за политическо убежище да бъдат третирани хуманно и да се опазва човешкото им достойнство в средиземноморските страни, където да им се осигурят справедливи и бързи процедури по разглеждане на молбите за убежище", казва Кнаус.

Той оценява, че "в момента това все още не е така. По време на своето европредседателство България може да даде изключително важен принос за решаването на тези проблеми: Дъблин, политическото убежище, а и преразпределянето на бежанците. България граничи с Гърция и със Западните Балкани и сама е засегната от проблема. С тези страни България има един важен общ интерес: да не избухва нова бежанска криза в Югоизточна Европа. България има връзки и с Турция и на фона на всичко това се намира в една нелоша позиция. В сътрудничество с Германия и с други страни София е в състояние да изработи предложения, с чиято помощ през следващите месеци ЕС да "произвежда" не само тревожните новинарски заглавия, че държавите-членки не могат да се споразумеят. И че няма нито принципи, нито инструменти, които ще направят възможна една обща гранична и бежанска политика на ЕС. Точно в това отношение България може да даде своя принос", смята Кнаус.
 


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
7
 
! Отговори
Armagedon преди 1 година
До Анонимен 43
Правилно.Никакви емигранти от Германия,не трябва да ни бъдат натрапени.Защото при тях оставят"годното"а при нас "отпадъка",като този сириец,дето организирал престъпната схема за износа на лекарствата и остави български граждани да умират поради липсата им в БГ-то.България не трябва да се превръща в гето на Европа.Прием само на тези които наистина са застрашени от изтезания,смърт или каторга,само при условие,че не са престъпници.Пак някой бивш агент на ЩАЗИ го е измисли този ход.
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господине,недеи да учиш България да влиза в коловоза АМИ сърбайте си кашата с мигрантите ,които вашата канцлерка покани в Европа.И много моля недеите да си ги разселвате из цяла Европа по квотен принцип ,ами си ги интегрираите щом ги каните
42
1
 
8
 
! Отговори
Armagedon преди 1 година
За оградата. Ами не само Левски а и Стефка Костадинова може да я прескочи. Акъл всеки може да дава. Ама и пари трябват.
41
0
 
9
 
! Отговори
EVROPOL преди 1 година
Правителството на ГЕРБ и Патриотите разрешава копи-пействане тоест крадене на Новини от която и да е била местна или чужда Медия
40
0
 
9
 
! Отговори
До:Авторката крадла преди 1 година
Закона за Медиите разрешава ли да се крадът Новини от друга Медия
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли краде готови Новини от Дойче веле
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99 В Германия като са измислили нов модел за имигрантите - да го приложат първо на себе си. Франция 20 години ни учеха как да се отнасяем с ромите, а се тресат от атентати на араби.
37
0
 
12
 
! Отговори
Рик преди 1 година
До ?!?

Абе един от коментиращите който е чел статията ( но само я е чел ) не разбра ли че трябва да се търсят причините , а не да се замазват последствията . И какво значи препоръката - Регулирайте ......... Те как си ги регулират - със служби на мосюлмански по официалната телевизия в Християнска ( Белгия ) държава . И всичко това - За малко . Малко Бременен Няма !!!!
36
1
 
26
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 1 година
Мигранти - може, но без мюсюлмани! Може арменци, грузинци, руснаци, украинци, молдовци, мексиканци, никарагуанци, перуанци, еквадорци, чилийци, хондурасци, аржентинци, бразилци, парагвайци, уругвайци, японци, монголци, непалци, китайци, НЕ НЕ МЮСЮЛМАНИ!!!!!!!!!!!!
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44

Кой ще интегрираш ти бе, бедняк!! Ние с цциганите не можем да се оправим, дето си нямат държава и религия - ти ще интегрираш араби и ннегри които имат родина и събствена религия! Наивник си като германец.
34
0
 
5
 
! Отговори
анон преди 1 година
стигам до извода, че немците са потомствени власи
33
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да ги интегрираме, че това гнило племе изчезва скоро.
Няма друг начин.
32
1
 
4
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Абе тука нито един от коментиращите ли не разбра как днес.бг за пореден път подвеждат?
Човекът изобщо не е казвал такова нещо. Както става дума от статията, ако някой си е направил труда да прочете, трябва нов модел за бежанците, защото сегашния не работи, преди всичко ЕС трябва да опази границите си и бежанците, които получават убежище, след това трябва да си тръгнат.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя да види, че Меркелица не може вече да състави правителство и на немците да ги продава тия?
30
0
 
14
 
! Отговори
Рик преди 1 година
До Анонимен

Има - но веднага ги дамгосват като Диктатори . Орбан например .
29
0
 
24
 
! Отговори
Рик преди 1 година
Защо не препоръча на Тръмп да отвори границите за тях . Ние такъв генетичен материал не искаме , нито за много , нито за малко . Толкова зле чак не сме . Като гледам " мъдрите " европейски решения напоследък - в известен смисъл добре сме си .
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да ги вкара България в коловоза,след като при вас в Германия ги правите да дерайлират??
27
2
 
23
 
! Отговори
ДЖИПСИ преди 1 година
Германците като искат да се правят на интересни с емигрантският проблем в ЕС, то нека издадат закон само за германците:да се женят само за тъмнокожи. По този начин няма да има терористи да им правят атентати, защото ще бъдат едно.
26
2
 
26
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
Тези бежанци които пристигат и нямат документи да бъдат глобявани с огромни суми пари. Тези които нямат пари за да си платят глобата да им сложат чип за место нахождението им и да работят най тежката и *** работа. Съмнителните бежанци че са терористи или криминално проявени да ги изпращат на приятелите ни от ЕС за да създават сексуални връзки с тях и да облагородяват нацията им. Те точно това искат, да имат повече афро европейци.
25
0
 
23
 
! Отговори
гост преди 1 година
Правителството на България трябва да приема само образовани и богати бежанци. Защото както те се възползват от държавата ни, така и тя трябва да се възползва от тях. Останалите да ги пращат в Германия, Франция, Америка и други желаещи. Тези които получават статут за бежанец в България да плащат огромни суми на държавата и да създават някакъв легален бизнес и да създават работни места. Така правят вече и краварите с бежанците. Приемат само тези от които имат облаги.