Главоболие, безсъние... Как стресът ни вреди?

Намалете нивата на стрес, за да бъдете здрави
4
Главоболие, безсъние... Как стресът ни вреди?
Снимка: pixabay

Стресът е реакцията на организма към повишаване на психическото напрежение. Това състояние може да се проявява по различен начин при различните хора, но често се дължи на проблеми, свързани с взаимоотношенията, семейството, работата или най-често срещаните – с пари!

Стресът може да произтича и от натрупването на малки проблеми или от голямо събитие в живота, което се е появило неочаквано.

Освен че усещаме цялостно чувство на безпокойство, много от органите в тялото са засегнати от стреса без дори да подозираме. Имунната ни система, която помага да се защити тялото срещу бактерии, вируси и ракови клетки винаги ни подсказва, че е време да намалим темпото.

Чести настинки, липса на енергия... Как стресът влияе на някои органи в тялото?

Мозък

Когато сме стресирани, често страдаме от главоболие или мигрена. Това се дължи на натрупване на напрежение около главата, шията и областта на раменете. Дългосрочният стрес, безпокойството или депресията могат да доведат до болест на Алцхаймер или деменция. Изследванията показват, че стресът стимулира синтеза на протеини, които могат да причинят болестта на Алцхаймер и да доведат до загуба на паметта.

Репродуктивна система

Стресът може да бъде свързан с нарушаването на фертилитета и загубата на либидото. За жените, които се опитват да забременеят е много важно да създадат край себе си максимално спокойна среда.
Хормоните на стреса влияят отрицателно върху освобождаването на фоликулостимулиращи хормони. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е стрес бе, ламборджинита неуки? Само статии пускате, а дори не можете на себе си да обчсните какво е стрес...