За Коледа и Нова година хващаме пътя – към Гърция и Турция

Ще оставим близо 60 млн. лева в хотели и заведения при съседите
Обновена: 5 дек 2017 15:02 | 5 дек 2017 14:30,
55
За Коледа и Нова година хващаме пътя – към Гърция и Турция
Снимка: архив Reuters

Над 60 млн. лева ще оставим в хотели и заведения в съседските страни за предстоящите коледни и новогодишни празници. Според директора на института Румен Драганов около 59 хил. наши съграждани ще стегнат куфарите за Коледа и още толкова за Нова година и ще се отправят към съседните ни държави. Традиционно най-много от тях ще отпътуват към южната ни съседка Гърция.

Там Рождество Христово и 31 декември ще празнуват по 40 хил. българи. На второ място като предпочитана празнична дестинация се нарежда Турция, където около 14 хил. нашенци се готвят да празнуват, 12 хил. пък ще изберат Сърбия. Македония и Румъния са най-малко избираните страни от българите. Към двете държави съответно ще се отправят по 6 хил. нашенци, пише "Монитор".

Драганов поясни, че средно едно индивидуално пътуване ще струва около 495 лева. Така ако сметнем българите, които ще се запътят към съседните ни държави, по парите, които ще дадат, се оказва, че 58,410 млн. лева ще оставим в чуждите заведения за ядене и пиене, т.е. по 30 млн. лева за всеки един от празниците.

Едва 4% от всички пътуващи пък предварително ще си купят пакети, които излизат около 780 лева на човек. Според експерта местата в скъпите хотели и заведения са изчерпани.

Пакетите обикновено са двудневни до четиридневни, а в петзвездните хотели не приемат нови резервации. Останали са места само в хотелите с 2- и 3 звезди и в градските хотели, към които няма много голям интерес. Късметът обаче може да е на наша страна, ако някой се е отказал. Освен тези харчове обаче трябва да предвидим и допълнителни финанси за подаръци и празнични трапези. По този начин сумата, която ще похарчим около празниците може да надхвърли 60 млн. лева.

Освен към близките дестинации много българи ще пътуват и към останалите европейски страни. Доста предпочитани са Германия, Испания и Италия.

Според изчисленията на Драганов 480 хил. наши сънародници ще пътуват за Коледа при близки, роднини и приятели, а от тях 120 хил. ще заминат в чужбина. За 31 декември куфарите ще стегнат общо 520 хил. българи, като отново 120 хил. ще излязат зад граница. Общата сметка показва, че за всеки един от двата празника в България ще оставим по кръчмите 116 млн. лева, а в чужбина 59 млн. лева.

Данните показват, че ако искаме да ходим на ски по празниците ще трябва да се бръкнем с 205 – 1650 лева. В такъв диапазон вървят цените в курортите Банско, Боровец и Пампорово. За спа хотел във Велинград, Хисаря, Сандански и Девин ще трябва да дадем между 350 и 1250 лева.

Ако пък искаме да се веселим в Гърция за Коледа цените започват от 120 лева за две нощувки със закуски, празнична вечеря в Паралия Катерини. Рождеството в гръцки хотел с 5 звезди пък ще ни струва 408 лева. За посрещането на новата година пък цените достигат до 650 лева на човек.

За Коледа в Истанбул ще трябва да се бръкнем с 120 лева, но пък за 31 декември цените стигат дори до 1000 лева на човек. В тази сума са включени чартърен полет от София до Анталия и обратно, 4 нощувки в петзвезден ултра ол инклузив хотел, летищни такси и медицинска застраховка.

Сръбските ни съседи също предлагат доста голямо разнообразие от оферти, като ни примамват основно жива музика и алкохол на корем. Така например можем да посрещнем 2018 г. срещу 115 лева в Пирот.

Коледата в старта българска столица Охрид би ни излязла 150 лева, а за Нова година цените започват от 140 лева и достигат до 625 лева.

За изискана гала вечеря и две нощувки в Букурещ пък ще трябва да извадим от джоба си 250 лева. Около 120 хил. българи пък се очаква да обединят двата празника и да не ходят на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
12
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Няма значение какъв си!Вземи прочети книгата на Стоян Динков ''Османо-римска империя,българи и тюрки'' и ще разбереш как султан Баязид е помагал на българското население/на факирите*/.Поздрав от един Турчин....IYI...
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най вероятно е да хванете пътя за гората
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попитали русофил:- Защо празнуваш Коледа в Турция ?Отговор: - А, американците !Въпрос: - А, защо не празнуваш Коледа в Русия ?Отговор: - Со`руски трополови !
23
2
 
17
 
! Отговори
IYI преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТAНа бедния българин все някой му е крив.Турци,руснаци,американци,европейци и т.н.Това че българите са слаби и бедни никой няма вина.Вместо да пиете и мързелувате по цял ден се хващайте на работа и се радвайте на живота.Със завист,злоба и кражби няма да стигнете далече.
22
5
 
15
 
! Отговори
До До 10 преди 6 години
Ако човек има повечко пари, товарищ, едвали ще потегли точно към раССия, те и богатите *** май не празнуват там !
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние патриотите отиваме в Русия на Коледа.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички завиждат на русофилите, че могат да празнуват в Луганската и Донецката НР,...и в Кримнаш !
19
7
 
10
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Страната е в подем благодарение на генерал Борисов.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За посрещането на новата година пък цените достигат до 650 лева на човек."Там празнуват хора с много пари или хора които харчат безразборно.
17
8
 
7
 
! Отговори
Selqnin преди 6 години
А софиянци хващат геврека защото по нова година не пускат апарата и изкарват за оше 5 ариани. После се прибират доволно в коптора на родителите си, попръцкват на стария диван, псуват селяните и пишат по форуми колко е хубаво в софия като селяните са се изнесли. В същото време хейтят като се изнасят.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Украйна в момента тече нов майдан.Всички са на улицата.
15
13
 
18
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Ама хич не си прав.Има и такива,които ще празнуват в Русия,ама са доста по-малко то тези дето ще ходят в Гърция и Турция.Причината е,че за русия трябват повече пари отколкото за съседите.Не всеки може да си го позволи.Ако излизаше евтино като в Гърция и Турция и за там щеше да е навалица.Ама бедния отива там където може да си позволи.
14
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
ето защо докторите обевиха грипа.Които не може до пие кара грип аиде данс на работа време е да ги виидим из затвора всяка гоидина по коледа и по нова година иде грип не се ли питате що да им избием банкетите и дискотеките на тия
13
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За Коледа и Нова година хващаме пътя към Гърция и Турция"......, а русофилите - Тайгата !А, дано !
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са хара живеещи близо да границата или с Турция или с Гърция. Ако си надалече от границата ще ти трябва билет за самолет и цената се увеличава.Също при празнумане в чужда държава трябва да се внимава защоот не е изключено да пуснат тъпата си музика и да ти развалят празника.
11
1
 
6
 
! Отговори
абв преди 6 години
И кой точно хваща пътя? За една приятелка питам.
10
8
 
7
 
! Отговори
Men преди 6 години
До долните коментари:Гроздето е кисело господа кореняци, докато ние почиваме където си поискаме вие ще бачкате нощна смяна и по празниците в мола...
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Герб ще оправи България. Давай Бойко цяла България е с тебе.
8
9
 
18
 
! Отговори
БГ-Гражданин преди 6 години
Така е, едни ще заминат за Гърция, други за Турция, трети ще си останат в България. Ще има и такива които ще поемат към Западна Европа и Щатите или пък към някоя по-екзотична дестинация, но има една бленувана дестинация към която май никой няма да поеме...Нали се сещате коя е....Тази дестинация е раССия и е бленувана от нашенските ***, по-заможните от които пращат децата си да учат и живеят в Щатите. Така че нека им направим услуга и да ги отпротим с еднпосочен билет към любимата им РАША
7
9
 
14
 
! Отговори
Кико преди 6 години
На Коледа - в Турция?! ЧудЕесна идея, #Боряна Павлова! Тъкмо празнуващите Коледата там могат културно да се обогатят слушайки воя на ходжите от минаретата във встъпващите Рождеството часове! Ах, какво богатство само! А и още може- например на връх Бъдни Вечер на джамия да отидат! Ей така, просто за разкош!