За Коледа и Нова година хващаме пътя – към Гърция и Турция

Ще оставим близо 60 млн. лева в хотели и заведения при съседите
Обновена: 5 дек 2017 15:02 | 5 дек 2017 14:30,
55
За Коледа и Нова година хващаме пътя – към Гърция и Турция
Снимка: архив Reuters

Над 60 млн. лева ще оставим в хотели и заведения в съседските страни за предстоящите коледни и новогодишни празници. Според директора на института Румен Драганов около 59 хил. наши съграждани ще стегнат куфарите за Коледа и още толкова за Нова година и ще се отправят към съседните ни държави. Традиционно най-много от тях ще отпътуват към южната ни съседка Гърция.

Там Рождество Христово и 31 декември ще празнуват по 40 хил. българи. На второ място като предпочитана празнична дестинация се нарежда Турция, където около 14 хил. нашенци се готвят да празнуват, 12 хил. пък ще изберат Сърбия. Македония и Румъния са най-малко избираните страни от българите. Към двете държави съответно ще се отправят по 6 хил. нашенци, пише "Монитор".

Драганов поясни, че средно едно индивидуално пътуване ще струва около 495 лева. Така ако сметнем българите, които ще се запътят към съседните ни държави, по парите, които ще дадат, се оказва, че 58,410 млн. лева ще оставим в чуждите заведения за ядене и пиене, т.е. по 30 млн. лева за всеки един от празниците.

Едва 4% от всички пътуващи пък предварително ще си купят пакети, които излизат около 780 лева на човек. Според експерта местата в скъпите хотели и заведения са изчерпани.

Пакетите обикновено са двудневни до четиридневни, а в петзвездните хотели не приемат нови резервации. Останали са места само в хотелите с 2- и 3 звезди и в градските хотели, към които няма много голям интерес. Късметът обаче може да е на наша страна, ако някой се е отказал. Освен тези харчове обаче трябва да предвидим и допълнителни финанси за подаръци и празнични трапези. По този начин сумата, която ще похарчим около празниците може да надхвърли 60 млн. лева.

Освен към близките дестинации много българи ще пътуват и към останалите европейски страни. Доста предпочитани са Германия, Испания и Италия.

Според изчисленията на Драганов 480 хил. наши сънародници ще пътуват за Коледа при близки, роднини и приятели, а от тях 120 хил. ще заминат в чужбина. За 31 декември куфарите ще стегнат общо 520 хил. българи, като отново 120 хил. ще излязат зад граница. Общата сметка показва, че за всеки един от двата празника в България ще оставим по кръчмите 116 млн. лева, а в чужбина 59 млн. лева.

Данните показват, че ако искаме да ходим на ски по празниците ще трябва да се бръкнем с 205 – 1650 лева. В такъв диапазон вървят цените в курортите Банско, Боровец и Пампорово. За спа хотел във Велинград, Хисаря, Сандански и Девин ще трябва да дадем между 350 и 1250 лева.

Ако пък искаме да се веселим в Гърция за Коледа цените започват от 120 лева за две нощувки със закуски, празнична вечеря в Паралия Катерини. Рождеството в гръцки хотел с 5 звезди пък ще ни струва 408 лева. За посрещането на новата година пък цените достигат до 650 лева на човек.

За Коледа в Истанбул ще трябва да се бръкнем с 120 лева, но пък за 31 декември цените стигат дори до 1000 лева на човек. В тази сума са включени чартърен полет от София до Анталия и обратно, 4 нощувки в петзвезден ултра ол инклузив хотел, летищни такси и медицинска застраховка.

Сръбските ни съседи също предлагат доста голямо разнообразие от оферти, като ни примамват основно жива музика и алкохол на корем. Така например можем да посрещнем 2018 г. срещу 115 лева в Пирот.

Коледата в старта българска столица Охрид би ни излязла 150 лева, а за Нова година цените започват от 140 лева и достигат до 625 лева.

За изискана гала вечеря и две нощувки в Букурещ пък ще трябва да извадим от джоба си 250 лева. Около 120 хил. българи пък се очаква да обединят двата празника и да не ходят на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
10
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ПРЕДСТАВЯМ СИ КАКВИ *** СА ТЕЗИ ,КОИТО ОТИВАТ В ТУРЦИЯ И СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ НА ИСЛЯМСКИТЕ ФАНАТИЦИ И ИМ ПРЕДОСТАВЯТ НЕОБХОДИМИТЕ СРЕДСТВА ЗА ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ИСЛЯМИЗАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА ! ПО ПРИНЦИП ОТГОВОРЪТ НА ТАКИВА *** Е -КВО МЕ ИНТЕРЕСУВА ЧИЙ ДЖОБ ПЪЛНЯ , ВАЖНОТО Е НА МЕНЕ ДА МИ Е ГОТИНО И ДА ИЗКАРАМ ЕДНА ДОБРА ПОЧИВКА !
5
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно ми е за Коледа и Нова година да отидеш в Турция, нещо не ми се връзва, но хора всякакви.
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция не бих отишъл.Бил съм в Гърция.Слагат ти едно мизерно меню в 4* хотел и ти налагат своята музика със слаб оркестър (добре,че си носехме дискове с подбрана музика,та си направихме весело),иначе и те имат хубава музика,но не подбират много какво ви свирят.И накрая си казваш:язък за парите,в България щях да си изкарам по-хубаво.Но как ще се похвалиш после,че си бил еди къде си.Нашенски манталитет,какво да правиш.
3
9
 
16
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
В ТУРЦИЯ НЕ ОТИВАМ !ЕРДОГАН МОЖЕ ДА МИ СКАЛЪПИ ОБВИНЕНИЯ ,ЧЕ СЪМ ЧОВЕК НА ГЮЛЕН И ДА МЕ ВКАРА В ЗАТВОРА КЪДЕТО ХЕМ ЩЕ МЕ БИЯТ ДО ПРИПАДАНЕ ХЕМ ЩЕ МАКАРАТ ДА ЛЪСКАМ НАРОВЕТЕ ! ДРУГАТА ПРИЧИНА ДА НЕ ИЗБЕРА ТУРЦИЯ Е ,ЧЕ НЕ ИСКАМ ДА ПЪЛНЯ ДЖБОВЕТЕ НА ИСЛЯМСКИ ФАНАТИЦИ И ДИКТАТОРИ !
2
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои ще хванат пътя за Гърция и Турция,но повечето ще си останем в къщи.Интересно ,какво очакват да им се случи на Коледа в Турция,тези които са избрали тази дестинация.
1
8
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Че на кой да ги оставим, ще помогнем нашите съграждани прокудени в Гърция от комунистите и техните наследници пребоядисани като ГРОБ няма да си оставим парите в джоба на някоя мутра-комунист я робството свърши кой ял сужук ял.