За Коледа и Нова година хващаме пътя – към Гърция и Турция

Ще оставим близо 60 млн. лева в хотели и заведения при съседите
Обновена: 5 дек 2017 15:02 | 5 дек 2017 14:30,
55
За Коледа и Нова година хващаме пътя – към Гърция и Турция
Снимка: архив Reuters

Над 60 млн. лева ще оставим в хотели и заведения в съседските страни за предстоящите коледни и новогодишни празници. Според директора на института Румен Драганов около 59 хил. наши съграждани ще стегнат куфарите за Коледа и още толкова за Нова година и ще се отправят към съседните ни държави. Традиционно най-много от тях ще отпътуват към южната ни съседка Гърция.

Там Рождество Христово и 31 декември ще празнуват по 40 хил. българи. На второ място като предпочитана празнична дестинация се нарежда Турция, където около 14 хил. нашенци се готвят да празнуват, 12 хил. пък ще изберат Сърбия. Македония и Румъния са най-малко избираните страни от българите. Към двете държави съответно ще се отправят по 6 хил. нашенци, пише "Монитор".

Драганов поясни, че средно едно индивидуално пътуване ще струва около 495 лева. Така ако сметнем българите, които ще се запътят към съседните ни държави, по парите, които ще дадат, се оказва, че 58,410 млн. лева ще оставим в чуждите заведения за ядене и пиене, т.е. по 30 млн. лева за всеки един от празниците.

Едва 4% от всички пътуващи пък предварително ще си купят пакети, които излизат около 780 лева на човек. Според експерта местата в скъпите хотели и заведения са изчерпани.

Пакетите обикновено са двудневни до четиридневни, а в петзвездните хотели не приемат нови резервации. Останали са места само в хотелите с 2- и 3 звезди и в градските хотели, към които няма много голям интерес. Късметът обаче може да е на наша страна, ако някой се е отказал. Освен тези харчове обаче трябва да предвидим и допълнителни финанси за подаръци и празнични трапези. По този начин сумата, която ще похарчим около празниците може да надхвърли 60 млн. лева.

Освен към близките дестинации много българи ще пътуват и към останалите европейски страни. Доста предпочитани са Германия, Испания и Италия.

Според изчисленията на Драганов 480 хил. наши сънародници ще пътуват за Коледа при близки, роднини и приятели, а от тях 120 хил. ще заминат в чужбина. За 31 декември куфарите ще стегнат общо 520 хил. българи, като отново 120 хил. ще излязат зад граница. Общата сметка показва, че за всеки един от двата празника в България ще оставим по кръчмите 116 млн. лева, а в чужбина 59 млн. лева.

Данните показват, че ако искаме да ходим на ски по празниците ще трябва да се бръкнем с 205 – 1650 лева. В такъв диапазон вървят цените в курортите Банско, Боровец и Пампорово. За спа хотел във Велинград, Хисаря, Сандански и Девин ще трябва да дадем между 350 и 1250 лева.

Ако пък искаме да се веселим в Гърция за Коледа цените започват от 120 лева за две нощувки със закуски, празнична вечеря в Паралия Катерини. Рождеството в гръцки хотел с 5 звезди пък ще ни струва 408 лева. За посрещането на новата година пък цените достигат до 650 лева на човек.

За Коледа в Истанбул ще трябва да се бръкнем с 120 лева, но пък за 31 декември цените стигат дори до 1000 лева на човек. В тази сума са включени чартърен полет от София до Анталия и обратно, 4 нощувки в петзвезден ултра ол инклузив хотел, летищни такси и медицинска застраховка.

Сръбските ни съседи също предлагат доста голямо разнообразие от оферти, като ни примамват основно жива музика и алкохол на корем. Така например можем да посрещнем 2018 г. срещу 115 лева в Пирот.

Коледата в старта българска столица Охрид би ни излязла 150 лева, а за Нова година цените започват от 140 лева и достигат до 625 лева.

За изискана гала вечеря и две нощувки в Букурещ пък ще трябва да извадим от джоба си 250 лева. Около 120 хил. българи пък се очаква да обединят двата празника и да не ходят на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Е така са богаташите неможем да се мерим с тях аз ще съм доволен ако мога да стъкма една прилична софра и разликата ще ми е че ще седя поне до 24 ч
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 36 до 49Уааау всички тези задръствания по границата били само от богаташи работодатели, викаш. И всички тези баби дето мятат пари през балконите и те са богаташи-работодатели. Пич това звучи толкова несериозно че чак не мога да се бъзикам с него
44
1
 
11
 
! Отговори
Местен преди 6 години
Някоя горска хижа.Десетина верни приятели.Камина,барбекю,домашно приготвена софра,качествена селекция от напитки и едночасови фоерверки навръх нова година+world musik.Каква Гърция,каква Туеция,това повече прилича на комерс...
43
2
 
11
 
! Отговори
богатите пътуват преди 6 години
До Анонимен 36Тия дето ще празнуват в др. страни не са обикновените работници.Това са тия, на които ние им работим, а те ни подхвърлят жълти стотинки.Това е държавната администрация.Това са оная група от големите ИТ специалисти, дето се хвалят по форумите, че получават по 3000 лв заплата, но не пишат, че тая заплата им я дава чуждестранният работодател, а не българският кръвопиец.
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората отиват в Гърция, Сърбия и Турция щото нашите велики бизнесмени хотелиери така надуват цените за новогодишните празници, че за едно семейство от четирима за няколко дни искат над 5 бона
41
5
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
Какви племенни съюзи? Добре ,че са бели Асина-Асена и Дуло- Ду-ло да ви направят повече от племена от севера.Това ,че Българите са имали царски династии в цял свят не ги прави роднини с цял свят.Може да ни се прекланяте ,че сме ви дали култура и цивилизация.
40
1
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 33IYI е тамга на племето Кайъ. Това е огузко тюркско племе, част от племенния съюз Бозок.Не можеш да сложиш знак за равенство между тях и съвременните турци.По същия начин не можеш да сравняваш българи и руснаци че били "братя". Може да сме славяни но не сме братя. Такива са и чехи и поляци и сърби и още много.И арабите и евреите са "братя" семити, ама никак не се обичат помежду си нали?
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичам да пътувам и се замислях за някаква друга страна, обаче да ви кажа зимата в тези студове не ми се занимава. Сега, вярно че в Турция е по-топло по курортите, ама Коледа и Нова година предпочитам да разпускам у дома.
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямска държава, предлага промоция за Коледа. Скоро и такава глупост очаквам да напишат.
37
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като тръгнат едни коледари по улиците на Истанбул, едни песни, едно свинско.Супер.
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема що, Нова година в Гърция? Чудото неземно.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е едно от удоволствията от ползването на Днес.бг: коментарите на разни *** под някоя икономическа новина - колко бил беден народа и как едва ли не умирал от глад по улиците. В същото време четеш друга новина колко хора отивали в Гърция или Турция, колко пари щели да изхарчат там или колко пари била метнала някоя баба през балкона на ало-апаши. Е как става?
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата година имах оферта за Москва и Санкт Петербург, имах огромно желание да отида, да видя Червения площад, Кремъл, Ермитажа, но колкото и да беше изтънена офертата, от един познат с агенция, само пътя не можех да си позволя.Излизаше по мин. 5000 лева на човек, а ние сме четиримата за това отскочихме до Белград..А пък козяците - що не идете до Ню Йорк да празнувате, или там не ви пускат, а ?
33
2
 
15
 
! Отговори
Lina преди 6 години
Имаше една книга, която много харесвах " Да пропуснеш Коледа" и филм има по нея, гледала съм го два пъти, сигурно и тая година ще го гледам , най - вероятно по Нова. Та в книгата едно семейство имаше наглостта да се опита да пропусне цялата тая лудница с пазаруването, готвенето, лампичкиъе, подаръци, календари, лудница. Не успяха , наложи им се да посрещнат Коледа . Коледа е усещане, не сезон, или пътуване. Приятни празници на всички- в Гърция, Турция, Горна Малина или София, важно е с кого?
32
6
 
8
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Или това са просто "НЕ-фалшивите новини" на ГЕРБ - мнимото масово опаричване на народа и пътешествие из чужбината по празниците.
31
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коледа в Турция....:))))), това е виц, нали?!? Очаквайте скоро и Йорданов ден в Турци, Гергьовден в Турция и Велик Ден в Турция.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе няма значение дали ще е Гърция Турция или Дубай. Важното е че народа бил беден. Вземал минимална заплата и нито стотинка под масата и политиците, полицаите и свети *** му били воновни
29
11
 
20
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Това никога не съм го разбирал. Точно на Коледа и Нова Година да си вея диpника в Гърция или още по-зле - Турция. Това са домашни и семейни празници. Поне в моя род и семейство винаги е било така. На дървоглавите русофоби ще кажа - ами да, всъщност идеята да се пътува до Русия вместо Турция по Коледа е най-нормалното и логично нещо.
28
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А към братска Русия няма ли от кумова срама да заминат две три русофилки?
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да идеш в пуйкия,където не празнуват Коледа?...Тъпо.