Бурни реакции след решението на Тръмп за Ерусалим

САЩ провалят усилията за мир, настоя Махмуд Абас
Обновена: 6 дек 2017 23:28 | 6 дек 2017 22:36,
33
Бурни реакции след решението на Тръмп за Ерусалим
Снимка: Reuters

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че САЩ повече не могат да играят историческата си роля на посредник за мир с израелците, след съобщението на президента Доналд Тръмп за признаването на Ерасулим като столица на Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С това достойно за съжаление решение САЩ умишлено провалят всички усилия за мир и провъзгласяват, че се отказват от ролята си на спонсор на мирния процес, която играеха през последните десетилетия, заяви палестинският лидер в телевизионно обръщение след речта на Тръмп в Белия дом.

Правителството на Йордания, страната пазителка на мюсюлманските светини в Ерусалим, заклейми като нарушение на международното право решението на Тръмп.

Още по темата

Решението на американския президент да признае Ерусалим като столица на Израел и да премести посолството на САЩ в този град е нарушение на международното право и на устава на ООН, заяви в Аман правителственият говорител Мохамед Мумени, цитиран от Франс прес.

Турция смята решението на Тръмп за безотговорно, заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Франс прес.

Осъждаме безотговорната декларация на американската администрация. Това решение противоречи на нормите на международното право и на резолюциите на ООН, заяви той в Туитър.

"За момента апелирам за спокойствие, сдържаност и отговорност от страна на всички", заяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференция в Алжир.

"Трябва на всяка цена да избегнем насилието и да стимулираме диалога. Франция е готова, задено със своите партньори, да предприеме всички полезни инициативи в този смисъл", подчерта президентът, цитиран от Франс прес.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз "сериозно безпокойство" във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп.

"Европейският съюз изразява сериозното си безпокойство относно решението на президента на Съединените щати Тръмп за Ерусалим и последиците, което то може да има за перспективите за мир", посочи Могерини в комюнике. 

Ислямисткото палестинско движение Хамас заяви, че решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим като столица на Израел отваря вратите на ада за американските интереси в региона, предаде Франс прес.

Исмаил Радуан, високопоставен представител на Хамас, който говори пред журналисти в ивицата Газа, призова арабските и мюсюлманските страни да скъсат икономическите и политическите връзки с американските посолства и да експулсират американските посланици.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пък заяви, че статутът на Ерусалим може да бъде решен само чрез преки преговори между израелци и палестинци и напомни, че винаги е бил против всякакво едностранно действие, предаде Франс прес.

Няма алтернатива на решението по формулата на "двете държави", с "Ерусалим като столица на Израел и на Палестина", добави той.

Статутът на Ерусалим беше сред най-трудните за решаване проблеми в близкоизточния конфликт. Израелците смятат града за своя извечна и неделима столица, а палестинците желаят столицата на бъдещата им държава да бъде в източната част на града, която от 1967 г. е под израелска окупация, припомни Ройтерс.

Решението на Тръмп вероятно ще бъде приветствано от консерваторите и християните евангелисти от Републиканската партия, които имат голям дял в политическата му база. Освен това признаването на Ерусалим за столица на еврейската държава бе предизборно обещание на Тръмп.

Решението му се базира на американски закон от 1995 г., който изисква САЩ да преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Но неговите предшественици в Белия дом - Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Барак Обама - последователно отлагаха прилагането на този закон, за да избегнат допълнително напрежение в Близкия изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ли ще бъде занапред ? Хрумне му на господина и ще пренарежда света . Имат ли на представа каква бъркотия ще се получи след едно прибързано решение ? На всяка манджа мерудия . От далеч нещата не са такива , каквито си мислят че могат да се получат . Животът на хората за тях май няма цена да се разпореждат в чужди страни .
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петрола да се върне на старите нива от 150 долара ми се струва чи е игратъ
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама, разбира се, че Йерусалим е столица на Израел...няма да е столица на "Факултето" я` !
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта на ционистиоте -сатанисти открай време е била да се докопат до източен Йерусалим и да съборят синята джамия ,защото на нейното място навремето е бил соломоновия храм,разрушен първо от персите,а по късно и от император Адриян,защото в соломоновия храм са се извършвали сатанистки ритуали и са принасяни деца в жертвоприношение,именно затова Адриян който е тракиец по към забранява юдайзма като демонична религия. Сега сатанистите отново са тръгнали да издигат храма на дявола.
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27Прави ми впечатление, че ВСИЧКИ, които коментират тука руснаците НИЩО И НИКОГА НЕ ПРОВЕРЯВАТ И СИ ДРАЩЯТ, само за да се намират на работа! Или си изработват сребърниците! Да, РУСИЯ ПРИЗНА САМО ЗАПАДЕН ЙЕРУСАЛИМ!!!!!! А източния е предвиден за Палестина! ЧЕТИ ПРАВИЛНА ИНФОРМАЦИЯ!!! Това не са ти фейк-нюз-овете!!!
27
6
 
5
 
! Отговори
История даге преди 6 години
Палистинците нали в ПСВ се биха за Англия срещу Германия ,Османската империя и България сега е време за възмездие!
26
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото, колко от вас знаят, че Русия призна Йерусалим за столица на Израел на 06.04.2017, тоест преди САЩ?
25
12
 
13
 
! Отговори
хм преди 6 години
Палестина също отдавна е обявила Ерусалим за своя столица .И това не предизвиква негативни реакции. Историческата истина е, че градът е еврейски ,основан от евреи ,а арабите /палестинци/ идват в него през 6-ти век . И щом е така какъв е проблемът една страна да има за столица град основан от нейния народ?
24
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е моментът Палестина да си върне окрадените земи а Трън като си ги иска да си ги прибере у сащ и да им даде едно кътче земя.
23
13
 
22
 
! Отговори
нато преди 6 години
Истината е в това че Америка си отива от политическата сцена заедно със Сорос и сие.Бъдещето е в Китай,Русия,Индия и Бразилия.Америка води след втората световна война 37 локални войни.Всичките започнати с лъжа и измама.(Тонкинския залив-Виетнам; химически оръжия в Ирак и Сирия; и т.н и т.н.)Най важното е че всички завършват с поражение за Америка.Влизат ограбват и си заминават.Трябва да се съюзим заедно с Европа с бъдещите победители Китай и Русия.
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В оня ден ще направя Иерусалим тежък камък за всички племена; всички, които ще го подигат, ще се изкилавят, а ще се съберат против него всичкиземни народи." Захария 12:3
21
5
 
9
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Ся ще се обединят арабите и ще има нова интифада. Дето вика народа - ИНТИФА :))))))))))))))))))))))
20
11
 
3
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
До АнонименПука ми, да много ми пука - ще си го преместя от левия в десния крачол
19
13
 
11
 
! Отговори
Калина преди 6 години
Абе то, извечна - извечна, колко да е извечна тази столица - като от 1948 година да е извечна ;)САЩ са притискани все повече и повече.Дори Ротшилдови си изтеглиха капиталите от там. Времената са такива, че промиването на мозъците върви, безспорно е, но от друга страна и доста хора се попробудиха и започнаха да мислят. И стана така, че където и да потропа Тръмп на кавга, никъде не му се вързаха. Сега, от 1 януари, ако Путин откаже петродолара (както се закани), войната е неизбежна.
18
3
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Васалите като ЕО изразиха скромно "безпокойство". Какво тук значи някакво си ООН за Новия Световен Ред!
17
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И францизите, и англичаните, и германците, и по - голямата част от таканаречения "цивилизован" свят смята, че така Тръмп нарушава народното право. Но, както вече ви казах, човека си е професионален *** от най - визше ниво - *** всички и не му пука. Малко Северна крея го притеснява, но не твърде много.
16
14
 
8
 
! Отговори
бай вуте преди 6 години
Предлагам да преместят столицата на Израел в Наблус или Хеброн и чиста работа . Палестина част от Израел . Палестина нелегитимна . Израел приберете си я , тя и без това си е ваша .Приберете си и другите държави около вас , ще влезат във вашата численост .Пренапишете Библията два пъти по дебела , тоест два тома . 1 - ви и 2 - ри том .Корана два пъти по тънък .
15
12
 
10
 
! Отговори
123456 преди 6 години
Trump garchi zverski tarambukite.Bravo.
14
8
 
4
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Колко е умен и деликатен Трамп! Понеже преместването на столицата на Хазарстан ще стане по време когато България ще председателства в ЕС, ще може да се решава арабско - еврейския проблем в София. Това ще стане съвсем безплатно и за двете изстрадали страни. Рабитата и Мюфтиите ще заседават в НДК, като *** спешно ще вдигне поне едно минаре, що се отнася до трамваите, тролеите, метрото и влаковете, возенето по покривите ще бъде задължително!
13
17
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Бай Дончооо политиката не е за бизнесмени.Гледай си сергийте бе човек къде се вреш дето не ти е работа.Не че ми дреме на кого ще е Йерусалим ама сега еврейчетата пак ще започнат да се разселват по света.