Идея в МЗ: Хората с диабет или кръвно – без книжка

От здравното министерство уверяват – само за тежките случаи
6 дек 2017 09:00, Боряна Павлова
68
Идея в МЗ: Хората с диабет или кръвно – без книжка
Снимка: Visualhunt

Хората с диабет, с високо кръвно налягане и сърдечни проблеми да не могат да шофират – това са част от правилата, заложени в проекта на нова наредба на Здравното министерство, чиято цел е да ограничи катастрофите.

От МЗ обясниха, че забраните важат само при тежките форми на диабета и хипертонията, когато има риск шофьорът да загуби съзнание зад волана.

Правилата трябва да влязат в сила от догодина и ще важат при взимане или при подновяване на книжка.

Около 2 млн. души у нас са засегнати от сърдечно-съдови заболявания и около половин милион – от диабет.

"За един хипертоник това означава на всеки 3 месеца да се консултира с кардиолог ( и специалист ендокринолог – за хората с диабет – б.ред.) – т.е. това е огромен ресурс. Фондът не осигурява направления за този вид услуга, трябва да сме категорични", коментира пред bTV д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на столичните общопрактикуващи лекари.

"Може да е много хубава наредбата, но изпълнението няма как да се установи. Ами ако човек с диабет минава по пешеходната пътека и получи хипогликемия и предизвика катастрофа? Да спрем хората с диабет да ходят тогава?", предложи иронично д-р Румен Богданов, председател на Асоциацията на диабетиците в България.

"Наредбата е от 2011 г., през 2016 г. има промяна, това е трета и промяна сега. Сега тази наредба разрешава на хората с някои болести да управляват. Това не означава да се отнеме книжката, а да не се издаде медицинско свидетелство, което казва, че такъв човек не може да управлява", беше коментарът на бившият директор на КАТ Алекси Стратиев. 

"Това е само проект, ще искаме личният лекар да преценява (а не специалисти – кардиолози и ендокринолози – б.ред.). Всеки обаче умишлено може да прикрие заболяването си, защото иначе може да загуби работата си", коментира Миндов. 

"Хората с диабет са с два типа на заболяването – тип 1 (инсулинозависим) и тип 2. Огромната група от хора с диабет тип 2 са на таблетки, не на инсулин, и хипогликемията е много рядко явление при тях", посочи д-р Бoгданов.

"Би могло да има връзка между пътната полиция и компетентните специалисти. Има например и много психично болни хора,които са зад волана", посочи Стратиев.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оядените шопари които ни управляват в едно с белите престилки първи трябва да напуснат кораба защото всички са хипертоници от преяждане и препиване. Казах.
58
1
 
3
 
! Отговори
Киро Факиро преди 1 година
Хм, тая глупост да не би да е измислена от портиерите на МЗ, защото да припадне човек с високо кръвно е точно толкова вероятно колкото и човек с много ниско кръвно налягане. Това едно на ръка, но вместо да творят идиотизми, защо хората отговарящи за безопасността на движението не съберат книжките на хилядите неграмотни /в буквалния смисъл на думата/ *** взели драйвинг тескеретата си с рушвети?!?!?! или на фалшивите/пак с рушвети/ пенсионери по болест?!?!?!
57
0
 
4
 
! Отговори
Преминаващ преди 1 година
Вместо КАТ да се оправят с джигитите и наглеците на пътя започнали да мислят...уникални простотии. А бе не ви се отдава! Ама хич!
56
0
 
4
 
! Отговори
Така е преди 1 година
От всичките тези 60 коментара няма нито един да подкрепя ***..то предложение.Дано има кой да ги прочете и да направи съответния извод.До ти забранят да ползващ личната си собственост по здравословни причини е / няма дума за това/.
55
0
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До Анонимен 52Абсолютно си прав приятелю.Ние ли ще откриваме Америка с нови невеждани закони. За чий ни е народното събрание да "кове" молоумни закони? За какво сме в ЕС?Взимаме най доброто от ЕС , гласува се в парламата и готова. За какво издържаме 240 крет..на , да ни излагат пред света ли?Бойко , мземи се в ръце...
54
0
 
5
 
! Отговори
Демократичен пенсион преди 1 година
Бойко ,озапти си кретените, дето управляват министерства , агенции и т.н. Този крет..н Алекси Стратиев трябва да бяде моментално изхвърлен от системата. Такива умници хвърлят кал върху теб. До подледуш 2 000 мл. хора със сърдечно съдови заболявания и диабет , заради 2-3 случая годишно е лудост.Ние ли ще бъдем малоумниците в целия ЕС ?
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой помни ли "героичните" усилия на другаря Москвич (вече в оставка) да бори корупцията в здравеопазването със системата за пръстови отпечатъци?
Някой може ли сега да каже нещо за тая система, защо така скоропостижно потъна в небитието?
Така и със всички други напъни на другарите от ГРОБ да уморят и останалите малко здрави, умни и можещи българи.
Мине не мине време и току измислят някоя световна глyпocт!
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на евреите? На тях ще им взимат ли шофьорските книжки, щото са евреи?
51
0
 
7
 
! Отговори
еееее преди 1 година
Аз пък предлагам ББ веднага с всички предложили тази идея да се срещне индивидуално на четири очи. И вместо коледни бонуси да им отвинти по няколко здрави шамара та дано като им се разтърсят кухите глави да им светне колко са изтрещели. Да си съберат багажа и да се махнат. Иначе това правителство няма да го бъде.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздравявам служителите на МЗ за несравнимия лупинг в полета на мисълта им. Още можете, не спирайте с мисловните напъни!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са пълни кр.ет.ени! Тук, в ЮАР има хора на по 90 и кусур години си карат колите и на никого не пречат, има десетки хиляди диабетици. Тия в България, вместо да умуват, понеже нямат акъл колкото жаба, да вземат да погледнат как тия въпроси са решени в нормалните държави. Бездарни т-ъъпаци!
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно. Искам да видя как ще обучите Ченгетата да диагностицират диабет и да видя как мерят кръвно :) хаххахах

Т---Ъпанари Само и единствено с глупости се занимавате. Вижте от някоя напреднала държава добри практики и ги въведете без модификации, че тука умниците ни....СИ е е.... макята
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе шофьорите от НСБОП как са с кръвното ? А на ББ що му позволяват да кара,ми той е доказано зле с кръвното - справка ТВ репортажи от правителствена болница.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КАТ СА виновните

Човека с електромер в колата пак се появи.
45
0
 
15
 
! Отговори
33, преди 1 година
До Анонимен

Колкото по-разсипана е една държава, толкова повече са обвързани с най-различни правила са поданиците на султана й.
Сериозно го пиша - има социологични проучвания по въпроса.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересо защо не им ги пречат джигитите...Аз досега за осъден джигит не съм чувАл.
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес имам хрема и аз. И тръпна дали няма да ме спре полицай да ми вземе книжката, загдето подсмърчам...
Забравих да питам - при болки в косата и нокътя на третия пръст на дясната ръка ще ме глобят, дето шофирам?
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начи пак да питам - високото кръвно пречи, а ниското - не, така ли ?
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начи пак да питам - диабета не вреди на работата обаче вреди на шофирлъка така ли ?
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моето кръвно е пък ниско и кръвната ми захар е под средната норма. Имам пулс 55 в нормално положение.
Може ли в този случай да имам право изначално на повече точки кат шофьор, които ще ми ги даде тати, дето е с високо кръвно и няма да може да шофира?
...
А на ненормалните от МЗ освен да им вземат шофьорската книжка е редно и по една жълта да им раздадат и да ги позапрат да не пречат на нормалните да живеят.