Международните ни валутни резерви намаляват. Защо?

Годишният растеж на резервите също е отрицателен
7 дек 2017 22:45, Екип на Investor.bg
17
Международните ни валутни резерви намаляват. Защо?
Снимка: архив, Ройтерс

Международните валутни резерви на България намаляват през октомври с 9,5% спрямо септември, като достигат 22,2 млрд. евро. Това става ясно от месечния обзор на българската икономика за октомври, изготвен от Министерство на финансите.

Според анализа причината за спада е свиването на банковите резерви с 30,7% за десетия месец от годината спрямо деветия. Това отразява и прилагането на по-висок отрицателен лихвен процент върху свръхрезервите на банките, уточняват от Министерството.

Другият компонент, който има отрицателен принос за месечното изменение, са банкнотите и монетите в обращение, които намаляват с 1,2% за месеца.

Годишният растеж на резервите също е отрицателен. В края на октомври те се свиват с 4,3% спрямо година по-рано, въпреки че банкнотите и монетите в обращение и задълженията към други депозанти се увеличават съответно с 11,4% и 29,1% на годишна база, докато годишното изменение на банковите резерви е отрицателно.

Те се свиват с 18,1% спрямо октомври 2016 г., посочва се в обзора.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това ще ви бегат хората, 8 града умрели дето, който и да нападне ще ги порине за нула време, ама който е ненормален да ходи да се бие за боко компания....
14
3
 
10
 
! Отговори
!_! преди 6 години
*** си, в Бг почна всичко да намалява!
13
3
 
24
 
! Отговори
42 преди 6 години
Точно когато курсовете на водещи валути като долари, лири, франкове и крони са ниски ние намаляваме резервите. Гениално ...
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Годишният растеж на резервите също е отрицателен."Гениално изречение с липса на смисъл - растеж е отрицателен. На български "намаляване".
11
6
 
25
 
! Отговори
разбирач преди 6 години
Международните ни валутни резерви намаляват. Защо?Бат бойко играе покер с големи залози и затова.
10
2
 
12
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Dano vi e stanalo jasno....
9
14
 
6
 
! Отговори
Трак до 9 преди 6 години
Тези резерви са от лошата приватизация на Костов.
8
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполага се че тези ,,резерви ,,са от милиардите заеми, който ни натресе Червенгербер Нали блатчеда Продан Борисов управлява 16 милиарда от тях на Бахамите . Оттам ще да са .
7
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До читател 5Ами това точно е целта, да НЕ разбереш ЗАЩО спадат.Това е основната задача на самоопределилите се за медии в Бг, да неразбира плебса нищо от важните новини и да му се повтаря ежеминутно колко велик е Тиквата.А стадото доволно блее.Реъервите намаляват защото капиталите НАПУСКАТ кпорумпирана и опростачена Тикволандия.Сега разбра ли?
6
5
 
3
 
! Отговори
Ordly преди 6 години
Sega sha vi dadat da perete malko offshornite komunisticheski pari na svetovnata banka...pone da barnete malko nesto...i Simeon iska da pere ...
5
2
 
52
 
! Отговори
читател преди 6 години
Прочетохме че резервите намаляват, но не можахме да прочетем защо.Пък такова беше заглавието.Това похват на хибридната война ли е или на войната по пътищата?
4
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При толкова айдуци се чудя как изобщо има някакъв резерв! Като почнете от банките и свършите при изоглавените ви управници.
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BALGARIA GUBI SEBE SI--I PO-DOBRE SHTE BADEM PRIETI PO-DOBRE KATO IKONOMICESKI EMIGRANTI I V BAKLARIA SHTE BADAT N VLST OBIKNOVENNITE PATRIOTI.
2
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намаляват, защото ГЕРБ и тиквата крадат като изоглавени.
1
2
 
19
 
! Отговори
Infeu преди 6 години
Malko pushite...Malko piete...Malko garmite...Nado bolshe...