Не се ли уморява Доналд Тръмп да губи толкова много?

С решението за Ерусалим той постъпи като слон в стъкларски магазин
7 дек 2017 21:45, Елка Василева
88
Не се ли уморява Доналд Тръмп да губи толкова много?
Снимка: Reuters

"Ние ще спечели толкова много, ще ви писне, ще се уморите да печелите. . . И аз ще кажа: "Съжалявам, но ще продължим да печелим, да печелим, да печелим."

кандидатът за президент Доналд Тръмп, май 2016

"Все още не сме отбелязали нито една победа."
Държавният секретар Рекс Тилърсън, 5 декември 2017

Ние губим, губим, губим.

Губим със Северна Корея, като се доближаваме до ядрена война. Губим с Русия и Китай, които необуздано увеличават мощта си. Губим в търговията, а вносът от Китай и Мексико достига рекордно високи нива. Губим с отдавнашните си съюзници, които ни осъждат. Губим с бившия си съветник за националната сигурност, който сега е престъпник, пише Дейна Милбанк, "Вашингтон пост".

Още по темата

Аз казвам на президента Тръмп: "Много се уморих да губя. Не искам повече да губя". А Тръмп казва: "Съжалявам, но ще продължаваме да губим. Сега ще изгубим и в Близкия изток".

По-рано тази година Тръмп обяви, че постигането на сделка в региона "може би не е толкова трудно, колкото си мислеха хората през годините". Ето какво каза той за плана на своята администрация само преди два месеца: "Искам да дам този шанс, преди изобщо да започна да мисля за преместване на посолството в Ерусалим".

Дотук с опитите да дадем шанс на мира. Вчера той обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел и ще премести посолството на САЩ там. С това на практика се призна за победен по въпроса за мира в Близкия изток. Ядосва арабските съюзници и делегитимира САЩ като посредник, превръща и без това слабите надежди за мирна сделка в химера.

Той не само обяви, че мести посолството, но смекчи и отдавнашния американски ангажимент към решението за две държави (поет от Джордж У. Буш през 2002 г.), като заяви, че Съединените щати ще подкрепят създаването на две държави, "ако (този вариант) бъде подкрепен и от двете страни" в спора.

Хвърляше погледи към камерите, ръкомахаше и звучеше блудкаво-сантиментално ("отворете сърцата и умовете си за възможното и възможностите"), беше и неточен исторически. Твърдеше, че Ерусалим бил столица на Израел "още" от независимостта му през май 1948. Всъщност това става чак през декември 1949, когато Обединените нации се готвеха да поставят Ерусалим под международен контрол, а Давид Бен-Гурион не се подчини на международната организация и обяви Ерусалим за столица на Израел.

Мисля, че че по принцип посолството ни трябва да е в Eрусалим. Но Тръмп можеше да използва този ход като инструмент за постигане на мир. Вместо това постъпи като слон в стъкларски магазин, съсипвайки крехкото равновесие в района.

По същество това доста добре обобщава доктрината Тръмп: дръж се като слон в стъкларски магазин. "Победите" във външната политика са това, което Тръмп развали (Парижкото споразумение, Транстихоокеанското сътрудничество) или е напът да развали (ирландската ядрена сделка, НАФТА). Влошиха се отношенията с Великобритания, с континентална Европа и други страни, като се започне от Мексико и се стигне до Австралия. Той ускори печалбите в битката срещу "Ислямска държава", но с цената на засилване на мощта на Русия и терористичната заплаха по-скоро се децентрализира, а не се разсея.

И какво получаваме срещу това? Е, министерството на търговията съобщи, че търговският дефицит на САЩ през октомври се е повишил до най-високото си равнище от девет месеца. А министерството на финансите съобщи, че в края на септември американският дълг към външни кредитори е достигнал 6,23 трилиона долара, което е повишение в сравнение с 5,95-те трилиона при встъпването на Тръмп в длъжност. Китай си върна позицията на най-голям кредитор на САЩ.

И в САЩ "победите" на Тръмп са все неща, които той развали. Той саботира Обамакеър , призова за отказ от програмата за децата имигранти DACA, намали териториите на националните паркове и защитени територии и отмени регулации. Разрушаването е лесно, но създаването на нещо ново на Тръмп не му се получава.

Обещаните работни места все още ги няма: само 1900 нови работни места се появиха във въгледобива и 126 000 във фабрики и заводи – минимален брой на фона на общо 1,5-те милиона нови работни места, появили се при Тръмп (които са следствие от седемте години растеж на работните места). Тръмп се похвали с рекордните показатели на фондовите пазари, но така беше и през последните четири години, похвали се и с рекордно високи от 15 години нива на потребителското доверие, но това е тенденция, започнала от 2011 г.

Тилърсън, признавайки тази седмица пред американски дипломати, че "все още не сме отбелязали нито една победа", каза, че ще обяви през следващите седмици "бързи победи" - но те са свързани с въпроси като ъпдейтване на айти системи и оптимизиране на работата на министерството.

Съществените "победи" продължават да се изплъзват на правителството. Тръмп беше прав преди два месеца, когато каза, че иска да даде шанс на мира, преди да премести посолството в Ерусалим. Сега той вдигна всичко във въздуха, като възнагради израелските хардлайнери и попари надеждите за мир. Никога ли не се уморява да губи?
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свидетели сме на последните гърчове на неолибералното осем годишно наследство на Обама, на Килъри Клинтън и на мумията Срс в САЩ и Европа!!!!
43
13
 
45
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Един съвет - обличайте новите си дрехи, наслаждавайте се на всеки нов ден, дори ако е мрачен и дъждовен, по-често казвайте "обичам те!" на близките си ... , защото този откачалник скоро ще подпали света, и тогава ще е късно за тези неща! Аллах да закрили обърканото човечество!
42
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак до 43Ако искаш и марсианец се определяй,но не ни казвай на нас българите какви трябва да се считаме! Те и румънците са ни роднини,нищо че говорят на латински с доста български думи.Разкарай се с измислените ти траки!
41
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека си прави търговските сделки,без много шум и дрънкане на оръжия,нормално,той е бизнесмен.
40
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста *** статия...
39
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трак, вземи си ходи в Румъния. Тука сме Българи.
38
8
 
48
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Арабските цгани в Палестина да не би да искат да делят? Досега имаха възможнодт да си изградят държава, но освен тероризъм и мизерия друго не могат. Чакат Израел да им построи държавата и след това да се изнесе. Няма как да стане. Навсякъде са натрапници. В България да не сме ги поканили с хляб и дол. Така са се натрапили и там.
37
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Либерастите не обичат да се изпълняват предизборни обещания. Вижте и нас- всичко грантаджийски партии и никой не изпълнява това, което е обещал.
36
1
 
38
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Конфликтите се палят от ислямистките оРкообразни. Някой друг да говори за война, убийства, червени линии? Щото досега като не бешеЙерусалим признат за столица откообразните не воюваха, нали?!
35
2
 
42
 
! Отговори
Хюго Бос преди 6 години
Поредната либерастка фалшива новина. Губил бил?! Само в либерастите ви капацини.
34
1
 
36
 
! Отговори
МОЧО преди 6 години
мн глупави арабеските. Сирия приключи сега пелестина ще купува американско оръжие. С Ким е комбина, оня мята ракети, япония и корея купуват щитове. Бухаха
33
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Победите на Тръмп1 Заздрави НАТО2.Икономиката на САЩ на макс3. Най малка безработица от 3 десетилетия4. Разбити криминални групировки като МС 135 Ислямска Държава разбита6. Нелегална имиграция до минимум7.Възвръщане на свободата на словото
32
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи всички икономически успехи на Тръмп са благодаре на Обама, а всички л...на за бъркани в Северна Корея(Крим, Близкия Изток...) нямат нищо общо с Обама, а са по вина Тръмп?Статия преписата от наръчника на лиоберсткия Агитатор
31
1
 
39
 
! Отговори
13 преди 6 години
До 17Знам че си глупав и умен НИКОГА няма да станеш но все пак си ъадай един ПРОСТИЧЪК въпрос!!И той е ЗАЩО Боко-рапоня, КОЙ и цялата останала политическа *** се е напънала да бъде политик?!ЗАЩО??И като знам че НЕ ЗНАЕШ отговора ще го кажа (не само на теб).Човеколюбци ли са та "жерртват" живота си за плебеите?!НЕ, не са.Обикновенни КРАДЦИ и НЕКАДЪРНИЦИ са които за НИЩО друго НЕ СТАВАТосвенен да мамят баламурници като теб и да ги обират.
30
4
 
39
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Най-логичното и приемливо за Света решение за Йерусалим би било соломоновското:да бъде столица и на двете държави-Израел и Палестина(със съответните огради,естествено).Само че евреите не са хора,дето обичат да делят каквото и да е с някой друг.
29
0
 
39
 
! Отговори
13 преди 6 години
До 17"Курдисвай" майка си на село!А относно останалото то много отдавна съм го казал че:Демокрацицята не е за прости народи както и пазарната икономика.Това е като да дадеш на майм*уна зареден автомат със свален предпазител.А иктатурите не идват от само себе си, те са продукт на глупави хора които се докопват до властта.Аз за умен диктатор не съм чул.Колкото до мен желанието ми да управлявам *** каквито са мнозинството човеци еНУЛА.Живота ми е един и искам да си го живея ...
28
4
 
47
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Всъщност голямото квичене срещу Тръмп е израз на недоволството на Сорос и питомците му,че властта е преминала в ръцете на Ротшилд(срещу който не е възможно да се протестира).Както виждаме,шорошите на властови позиции всячески се стремят да препънат Тръмп,а съответните медии-да го окепазят.Ама тая работа постепенно замира-не е лесно да се бориш с Ротшилд!
27
9
 
48
 
! Отговори
1 преди 6 години
Пропуснах да отбележа:1. Проблема със Северна корея не се дължи на Трумп а на предшествениците му. 2. Израел многократно (пет пъти) е предлагал съжителство с палестинците в това число и в две държави. Палестинците винаги са отказвали и след това са избивали мирни жители. 3. Статията е преведена от репортаж на CNN. Човека който каза фалшива новина е журналист в Ню Йорк таймс. Т.е. не особенно съществена за политиката личност.
26
8
 
39
 
! Отговори
Трак до русофили преди 6 години
Как е шизофренията , май добре се погаждате.В една статия го хвалите , а в друга го псувате.Май само спрямо Путин сте праволинейни- и роби да ви нарече , вие ще сте щастливи , че той ви притежава.Дори и в библията порицават създаването на идоли освен Христос , но вие нали сте комунисти......
25
6
 
33
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Защо следва си сценария и не му пука, цяла живот това прави и то добре :)