Вегетарианци, вегани... манията ви води до депресия!

Орторексиците се чувстват социално изолирани и неразбрани
7 дек 2017 07:10,
34
Вегетарианци, вегани... манията ви води до депресия!
Снимка: flckr

Нов тип заболяване, познато като "орторексия", застрашава здравето на привържениците на здравословното хранене.

Терминът "орторексия" е въведен в края на 90-те от д-р Стивън Братмън от Колорадо, самият той е страдал от това заболяване. Описва го като хранително разстройство, характеризиращо се с прекалена вманиаченост в здравословното хранене, което се превръща във фиксидея.

Орторексията е хранително разстройство, което има аспекти на натрапливост и постоянни мисли за качеството на храната, която се приема. Поради тази причина съществуват сериозни спорове дали това е в чист вид хранително разстройство или по-скоро е част от обсесивно-компулсивните разстройства.

Още по темата

Засиленото внимание към това да се храним здравословно е съвсем естествено, но когато това се превърне в централна тема в ежедневието ни, е налице проблем. Орторексиците отделят голяма част от времето и енергията си в мисли за храната.

"Възможността един съвременен човек от голям град да яде единствено здравословни биохрани би го ограничило до това да отделя твърде много време и ресурс в това да подготвя менюто си и много по-малко време, за да го изяде и да му се наслади", казва пред "Труд" психолога Цвета Таманова.

Причината за хранителните разстройства, включитeлено орторексията, се корени в отношението към храната от страна на майката и детето в най-ранните години и стремежът тя да бъде безконфликтна и приемана за подходяща.

Най-често от орторексия страдат хора, чиято цел е да изградят чисто и здраво тяло, както и такива, които имат желание да се докажат по отношение на грижата за себе си.

Младите и активни хора на възраст между 20 и 50 г. са най-често засегнати. Орторексията не е така изявена по отношение на пола, но се счита, че жените са по-податливи на заболяването.

Орторексиците трудно могат да бъдат разпознати по външния вид, но често са със слаби и стегнати тела, защото в голяма част от случаите се занимават и със спорт, тоест грижата за тялото при тях е комплексна.

Лечението е основно психотерапевтично, като пациентът се консултира по посока намаляване на тревожността, осъзнаване на връзката с храната и приемането на самия себе си. Когато тревожността е твърде засилена или натрапливите мисли – прекалено ангажиращи, се предписват и медикаменти.

Съвет

Когато храненето се превърне в ограничение, изначалният смисъл на това да седнем на една маса и да споделяме храната се губи, както и удоволствието от нея.

"Грижете се за тялото си, но не с цената на това да се лишите от общуване с близките си чрез нея", казва психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Лора преди 6 години
Ако човек можеше да види директната връзка между храната, която яде и съвременната болест, която ще му вземе силиците и животеца един ден, може би щеше да се попритесни малко и да вземе да си промени хранителните навици, вместо да слага етикета "маниаци" на различните от него.Защо ли няма диагноза за това да убиваш бавно тялото си с ***? Но то да не ти пука не коства усилия. Пък и фармацевтичната индустрия трябва да печели пари от нещо. Защо не от невежеството на хората?
25
1
 
3
 
! Отговори
Лора преди 6 години
Който си мисли, че главната цел на веганството е здравословното хранене, изобщо не е в час с етичната страна на въпроса. Веганството не е диета, то е начин на живот, с който се стремим да не допринасяме за страданието на други живи същества, за които е съвсем ясно, че имат чувства и изпитват болка. Аз съм веган от няколко месеца и наистина намирането и приготвянето на храна отнема малко повече усилия, но така е с всяка голяма промяна, която въвеждаме в живота си. Това не значи, че си маниак.
24
1
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До Анонимен 14Предполагам, че автора на статията е имал предвид, че вегетарианците и веганите са своеобразни орторексици, което не е далеч от истината, мисля! Всяко прекаляване, в каквато и да е посока, е вредно, така че разнообразната храна в нормални количества е най-добрата за организма, също и умереното спортуване...
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данък "вредни храни" щяха да слагат. Сега трябва данък "полезни храни", за да са по-недостъпни и да предпазят хората от болестта. Акциз трябва.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекуването е със затлъстяване. После ще лекуваме затлъстяването.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По мои наблюдения да си веган излиза много скъпо. На практика по магазините няма почти нищо, което да не съдържа поне малко животински съставки в себе си. А цените на био продуктите са просто абсурдни. Вегетарианците ги разбирам, веганите никак.
20
2
 
5
 
! Отговори
FAQ DAT S*IT преди 6 години
Айде всички на кренвиршите и Кока-Кола-та! Явно продажбичките са спаднали и сега трябва да се направи нещо по въпроса.А пък и за какво въведоха бутафорния "БДС"?!? Нали за да се грижат за здравето на робите.... И месцето, което се предлага е предимно яко с инжекции антибиотици и кво ли още не - именно, за да сме по-здрави и проспериращи! Айде сега системата да се активизира и орден "Стара Планина" за Цветето Таманова. Минимум. Или поне 15-20 килца "Leki" за Коледата.
19
0
 
7
 
! Отговори
много точно преди 6 години
До Анонимен 16Аз ям месо веднаж в седмицата,пържола или две кюфтета!Просто повече не ми се яде!Не спасявам никого,нито си меша яденето с неква кауза!Това ми иска организма,това му давам!И съм си здрав,и всичко ми е ОК!Между другото съм забелязал,че когато завъртя мотиката на село,тогава и ми се прияжда мръвка!
18
3
 
6
 
! Отговори
Орторексик преди 6 години
Най ми харесва да гледам как *** промити *** си купуват от "био" щанда банани на двойна цена в магазина ;-) Забавно е.
17
4
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Откачалки
16
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова нещо като биохрани, здравословни храни и т.н., това е просто маркетингов трик за кухи ***. Всяка мания е опасна, манията по така нареченото здравословно хранене е модерна масова психоза, мо'да която с времето ще отмине и ще се появи нова. Яжте каквото ви харесва, ако искате да сте в добра физически форма, практувайте някакъв спорт, бъде физически активни, но отново не прекалявайте. Няма нито едно научно доказателство, че вегатарианската диета е здравословна, а веганите са секта!
15
21
 
16
 
! Отговори
FAQ DAT S*IT преди 6 години
Точно така - вместо да се грижите за здравословно хранене (което отнема много време и ресурс както ви казаха вече, а това време и ресурс трябва да го посвещавате на работното си място) просто хапвайте бързите и лесни л-а-й-н-а, които системата се е погрижила да ви осигури. И не спортувайте - това е вредно - ше вземете да доживеете до пенсия и Системката как ше ви плаща?!? Затова - само пред телевизора с ракийката, цигарката-кренвирши МакДоналдс, дьомнери и на 50 с инсулт, за да са доволни вси!
14
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
????Какво общо имаха вегани/вегетарианци с маниаците на тема храна и грижа за тялото. Това че някой е решил да прави мускули и блъска по 20 яйца на ден или пък че друг шофира половин час за да иде да си купи месо без хормони и антибиотици - не е причина да слагате веганите на същото ниво.Майка ми вдигна кръвно и от месеци не яде яйца, животински мазнини, и месо едва-едва -И?Да ръга свинско всяка вечер , щото на вас не ви харесва ...
13
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До не давай мнениеНе съм съгласен. Веганите поне се опитват да защитават животните, докато вегетарианците са си набили филмите за вредата от месото и друго нищо не ги вълнува. Всъщност са еднакво противни.
12
1
 
35
 
! Отговори
Модерен преди 6 години
Реших да стана Веган. Исках нещо модерно, ама за гей не ми стигна смелост...
11
6
 
25
 
! Отговори
не давай мнение преди 6 години
До ИринаМежду вегани и вегетарианци разликата е от земята до небето!Вегетарианеца е нормален човек не ядящ месо!Това е!Вегана обаче не е нормален!Той е фанатик,който на всичкото отгоре е и агресивен луд невежа!Изобщо липсва база за сравнение!
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А постоянното разграбване на България от онези 240 месоядни до какво води? Но май сте прави.. С 400 лв заплата, дори и месо не можеш да си позволиш....... Депресия е да...
9
2
 
23
 
! Отговори
Джо преди 6 години
Трябва да се разрешат браковете на гейове с марули. Все пак марулите са гордо племе и не искат да бъдат дискриминирани.
8
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светата Православна Църква е отредила кой дни са за постене . Всичко останало е демонично, от лукавия.
7
4
 
23
 
! Отговори
маке преди 6 години
пасенето на трева е полезно само за овчиците и козичките които ми раждат яренца и ягънца после старо маке си знае работата с тавичката