Биткойн за начинаещи "миньори"! Как се стигна до тази лудост?

От първия бум на биткойна има сериозен хор от критици
8 дек 2017 16:45, Бойчо Попов
73
Биткойн за начинаещи "миньори"! Как се стигна до тази лудост?
снимка: Ройтерс

Когато биткойнът навлезе в общественото съзнание през 2013 г., той не би могъл да звучи по-секси: цифровата валута се използва за закупуване на всичко - от наркотици до тарталети. След това възбудата се премести към друг аспект на биткойна, който е по-малко секси: публични онлайн регистри.

За блокчейн - технологията, използвана за проверка и записване на трансакциите, които са в основата на биткойна, се счита, че има сериозната възможност да преформулира глобалната финансова система, а вероятно и други индустрии. Както биткойнът, така и неговата блокверига си спечелиха имитатори, както и привърженици, заедно с много критици, включително Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co, пише в свой анализ Bloomberg.

Как изглежда днес ситуацията

Цената на биткойна се покачи през 2017 г., когато се разрази дебатът дали кибервалутата, чиято обща стойност мина 200 млрд. долара, трябва да се счита за легитимен финансов актив. Той получи огромен тласък, когато CME Group Inc., най-големият борсов оператор в света, заяви, че планира да въведе фючърсни договори, обвързани с цифровата валута, до края на годината. Това би доближило биткойна до мейнстрийма, улеснявайки търговията, без клиентите да се притесняват от директното притежаване на биткойни. Това направи и Square Inc., след като позволи на някои потребители на приложението си Square Cash да го използват, за да купуват криптовалута.

Постепенно биткойнът започна да изглежда почти като традиционна валута в сравнение с новите криптовалути, чийто експлозивен растеж породи предупреждения от регулаторите по цялото земно кълбо.

Повече от 3,5 млрд. долара бяха набрани чрез първични предлагания на криптовалута (Initial Coin Offering, ICO) – новия блокчейн способ за набиране на средства, който наподобява класическото първично публично предлагане (IPO), до средата на ноември. Биткойн общността се събра през ноември, за да отхвърли предложената промяна на софтуера, която заплашваше с разцепление.

В същото време повече от 100 банки работят в рамките на консорциума R3, създаден, за да намери начини да използва блокверигата като децентрализирана книга за проследяване на паричните преводи и други трансакции. Австралийската фондова борса планира да започне да използва блоквериги за обработката на сделки с акции. Блокчейнът също така се тества от търговци на дребно, като Wal-Mart Stores Inc., за гарантиране на безопасността на храните, докато индустриите изследват какви предимства може да има технологията над традиционните бази данни. 

Историята

Виртуалните валути не са нови - онлайн фентъзи игрите отдавна ги използват - но разработването на сигурна цифрова валута без централен емитент привлече вниманието. Загадъчните ръстове и спадове в цената на биткойна от раждането му помогнаха за изграждането на ранна репутация на валутата като инструмент за продажба на наркотици и пране на пари. Историята му включва и арести заради предполагаеми схеми на Понци. Лицето или хората, които са създали системата "биткойн" под псевдонима Сатоши Накамото, решиха проблема, централен за всяка валута - предотвратяване на фалшифицирането - и го направиха, без да разчитат на властта на дадено правителство.

Софтуерът също така разреши едно специфично препятствие за цифровите пари - как да се предотврати възможността потребителите да прекарват една и съща валутна единица два пъти. Идеята, която доведе до пробива, беше блокверига, публично видима, анонимна онлайн книга, която записва всяка отделна сделка. Поддържа се от мрежа от "миньори", чиито компютри извършват изчисленията, като валидират всяка трансакция, което предотвратява двойното похарчване. Миньорите печелят възнаграждение за новоиздадените биткойни. Темпът на създаване е ограничен и няма да бъдат издадени повече от 21 милиона.

От първия бум на биткойна има сериозен хор от критици, които наричат възникването му „балон“ и твърдят, че валутата няма вътрешна стойност. През септември Джейми Даймън от JPMorgan Chase & Co го нарече "измама". Но един месец по-късно неговият главен финансов директор последва конкурентите от Goldman Sachs Group Inc. и Citigroup Inc., изразявайки готовността си да работи с криптовалути.

Предприемачите в тази област казват, че съсредоточаването само върху цената на биткойна е късогледство, защото същинската му стойност е доказателството за концепцията за нов вид платежна система, която не зависи от трети страни, като правителства, големи банки или компании за кредитни карти.

Други твърдят, че привържениците на блокверигата са превъзбудени от нещо, което е просто нов вид база данни. Поддръжниците на етера, втората най-използвана дигитална валута, пък коментират, че блокчейнът зад етера прави много повече, отколкото този на биткойна, който позволява на потребителите да изпращат стойности от един човек на друг. Застъпниците му смятат, че това би могло да бъде универсално достъпна машина за управление на бизнеса, тъй като технологията позволява на хората да предприемат по-сложни действия по споделен и децентрализиран начин.

Едно е ясно - независимо дали биткойнът ще се окаже балон, или не, със сигурност ще влезе в учебниците по икономика и финанси.  

Всичко по горещата тема за биткойните четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: биткойникриптовалути
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Bitte ein bit преди 6 години
Coinbase е програмата в апстора. Въпросът е дали може да се интегрира с българска сметка или карта.
59
0
 
2
 
! Отговори
Андрей преди 6 години
Здравейте, искам да купя биткойн, но не знам къде е най-изгодно. Чета от тук cryptobul/ и искам да попитам някой, който вече е минал по този път да даде предложение. Благодаря
58
1
 
2
 
! Отговори
Лаик преди 6 години
Това което разбрах от всичко каквото съм чел , а то не е много и това което ми е направило мозъчето ми като извод е , че биткойна осигурява разплащания избягващи всякакви данъци и като се има предвид ограничения му добив, това ще служи главно за големия капитал. Гражданина х няма да може да си купи кисело мляко избягвайки ДДС-то.Явно това ще е още един пирон в ковчега на социалните политики, което не е много лошо предвид необходимостта от намаляване на човешката популация за сметка на качествот
57
1
 
3
 
! Отговори
ddddd преди 6 години
До Ангелзащото няма защита от изгубване един ден те хваща амнезия губиш всичкоа останалите биткойни си повишават стойността защото твоито са безвъзратно загубенидругия е покупвателната способностсащ може да си напечата 200-300 милиарда и да изкупи всички биткойни но не го прави а оставя глупавите граждани да си изгубят парите за да могат после да работят за жълти стотинки защото багаташите са им станали много и не искат да бачкат.
56
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли тълпите строители на финансови пирамиди,които не спяха по цели нощи пред офисите на "мечтите",само да могат да си вмъкнат парите в пирамидите?!И тогава имаше хора,които предупреждаваха,за катастрофата,която ги очаква,ама никой не чуваше...докато не дойде време да си хапят задниците,ама вече беше късно!Е,сега идва повторението на същата лудост и пак никой не желае да чува трезвите гласове!Чака ни пак масово хапане на ***,по изтеклите в неизвестна посока изработени левчета!!!
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поради несъвършенствата на традиционната банкова система, Първа инвестиционна банка прекрати отношенията си с обменните сайтове за крипто-валути у нас. Проблемът не е в ***, а в банковата система като цяло и тяхното решение е напълно разбираемо. За да извършваме дейността си ни е необходима банкова връзка с международните борси. Поради тази причина преустановяваме дейността си, докато намерим решение.
54
1
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Блокченът е измислен от хора и следовтелно от хор може да бъде рзбит. Хипотетично, идва един момент в който блокчейнът е препрограмиран (това го казвам с условността, че не съм НАПЪЛНО запознат с Блокчейн-а) и Биткойните изчезнат от портфейлите. Питам: Кой ще понесе отговорност? - споделена!? На кого ще се оплачите, когато няма институция зад Блокчейна?
53
1
 
10
 
! Отговори
Икономист преди 6 години
До АнгелЗащо си мислиш, че биткоина не се контролира от политиците.Нали има биткоин борси, където се търгуват биткоин срещу долари и евро, тези борси са създадени и управлявани от кого според теб?
52
5
 
17
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Не случайно създателите на този феномен са неизвестни /или се крият/. Сега чакат де6илите хубаво да се набалбукат с биткоини, та да ги острижат с голямата ножица, както стана с пирамидите 90-те години
51
3
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Предадохме стойност на Златото ,предадохме стойност на метални монети , книжни пари и прочее.До сега сме предавали стойност на неща които могат да се регулират и контролират от политиците и банковата индустрия в името на тяхната облага.Защо сега да не предадем стойност на един код които не може да бъде дублиран ,фалшифициран или контролиран от никой.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви пари бре? В кой магазин можеш да си напазаруваш с "бити монети"
49
4
 
3
 
! Отговори
Строител преди 6 години
биткойнът е независим долар в началото, още тогава, когато търговците (с долари) не са му стъпили на шията за препродажба и замяна с шикири-микири. няма мънгизи, да са стъпили на своб. пазар и да не са бламирани от търговците в храма на обречените. тази валута просто няма шансове да остане "чиста", въпреки прецизния до педантичност математически модел, или точно заради това. все пак, математически биткойнтът ще спре да бъде копан след стотина години. да изчакаме малко и да видим, какво ще е :-)
48
4
 
9
 
! Отговори
az преди 6 години
Руменчо, голям си спец бре! Никой не купувал биткой... *** голям си!
47
8
 
16
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Много ме радва,как хора,нямащи идея за какво иде реч,така разпалено коментират!Биткойни само се продават,никой не купува,това говори ли ви нещо?Утре ще кажат -струва 100 000 долара,и какво?Инспектор Петров на телефона,сложете всички пари в торбичка и ги хвърлете през терасата!
46
6
 
15
 
! Отговори
бай х преди 6 години
балона се надува , надува надувайте момчета да стане на парчета
45
3
 
15
 
! Отговори
do Абе не ми обясняв преди 6 години
Левоне, ти ли си? :):):)Иде края на банковото робство. И не-не е задължително свързан конкретно с биткойна, но е факт, че валутата показа колко е излишно да пълним гушите на банките.Тя е само етап в процеса .Началото на края...
44
4
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Биткойн се генерира като използва графични карти за да изчислява нещо.Какво е това нещо?
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато биткоинът умре, пак си оставаме с едната ***.
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ми е забавно как пищи форума че инвестициите в недвижими имоти били балон и трябвало да се инвестира в производствени мощности, предприятия и цехове но в същото време някакъв шемет обясняваше преди дни как купил с кредитна карта биткойни и форумните *** получаваха душевен оргазъм как той ковал пирони в ковчега на банките
41
8
 
6
 
! Отговори
BuyCARDANO преди 6 години
За хората, които следят пазара - Дръжте позициите в Bitcoin, около 20 декември вземете печалба и изпреварете стадото, защото се очаква около Коледа масово да се вади профит и цената ще се регулира. Дръжте здраво IOTA, както знаете +200% за миналата седмица. Идеален момент да влезете в CARDANO, сега само с около $2,7bill market cap, очаква се до края на 2018 да е поне $10bill. Позиционирайте се с малко в Monetha, има потенциал за големи печалби, но и риска е по-висок. Следете GOLEM.