Турски плажове или испанско слънце – дилемата на германските туристи

Как Турция изгуби германските туристи?
10 дек 2017 07:30, Боряна Павлова
96
Турски плажове или испанско слънце – дилемата на германските туристи
Снимка: архив Reuters

Турция и САЩ са губещите туристически дестинации на годината, пише германският вестник "Ди Велт", който се позовава на браншови проучвания и на изводите от годишната среща на германските туроператори.

Не помогнаха нито ниските цени, нито специалните оферти, нито големите отстъпки: туристическата 2017 година беше много лоша за Турция, констатира вестникът. Според автора на статията, отново многобройни германски туристи са обърнали гръб на Турция. На годишната среща на Германския туристически съюз DRV за втори път след 2016 година беше констатирано, че отливът на туристи от Турция се измерва с двуцифрен процент.

В хода на лятото турските туроператори по едно време бяха обнадеждени, защото имаше скок на резервациите „в последната минута", отбелязва "Deutsche Welle".

Нека да припомним още, че хотелите по турското Егейско крайбрежие и на Средиземно море около Анталия открай време предлагат много добро съотношение между качество и цени. А сътресенията след опита за преврат през 2016 година принудиха хотелиерите допълнително да свалят цените, което превърна Турция, поне на теория, в още по-привлекателна дестинация.

Факт е, че през изминалия сезон – по данни на агенция „Тревотренд" – тъкмо Турция е на първо място по краткосрочни резервации. Това обаче не променя тенденцията: от 2015 година насам броят на германските туристи в Турция е спаднал почти двойно. Като туристическа дестинация тази страна вече е на трето място за германците – след Испания и Гърция.

Любима дестинация на германците си остава Испания

Другият голям губещ през туристическата 2017 година също дължи отлива отчасти на политически причини. През тази година броят на германските туристи в САЩ е спаднал със 17 на сто. На годишната среща на DRV беше констатирано, че причината се крие не само в обменния валутен курс. Наблюдаваме навярно и ефекта „Тръмп", констатираха участниците.

Отливат на туристи от Турция очевидно се дължи главно на политическата обстановка там, а не толкова на субективното чувство за несигурност на курортистите. Доказателство е туристическият ръст в страни като Тунис и Египет, където напоследък имаше редица терористични атентати. След дългогодишен спад, през тази година Египет отбеляза туристически ръст от цели 55%, като тенденцията продължава и през зимата, констатират специалистите от германската агенция за проучване на потреблението GfK. Добър ръст има туризмът и в Мароко.

За изминалото лято любима дестинация на германците си остава Испания – не само като брой на туристите, но и като оборот. От GfK констатират, че всяко четвърто евро, което германците харчат за отпуска, отива в Испания.


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жалките германци нямат море.
39
6
 
5
 
! Отговори
Pierre Baroni преди 9 месеца
До 37 Анонимен
---------------------------
Бедняци като теб и господин *** да си стоят в България.Да пият,псуват и крадат на воля.Полуграмотните индивиди нямат място м/у нормалните хора.
38
5
 
9
 
! Отговори
До 34 Гурбетчията преди 9 месеца
Не се прави на германец бре ***!И на Марс да се качиш ще си останеш една мишка.
37
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Туризмът между Турция и Испания е несравним ,Испания е със светлинни години пред турците.Много от богатите германци имат къщи в Испания
36
4
 
17
 
! Отговори
Ташунко преди 9 месеца
Не мислете за Турция и САЩ.Тези две държави винаги ще се напред с мат'ряла.Гледайте как се топи България и бедния български народ как емигрира в чужбина.Така че всеки да си гледа кочината и да се спасява.Тръгнали да мислят за Турция,САЩ,Русия и т.н.
СМЕШНИЦИ:)))
35
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кракът ми няма да стъпи в тази дивашка територия на неандерталци. Да си продължават с опитите мъжете да забременяват и да не занимават света със себе си.
34
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В турция никога не е имало и не може да има туризъм. Само с угодничене към клиента, без добри условия, дадености и политическа стабилност туризъм реално няма, а ориенталски клиентелизъм. Толкова по въпроса с "туризма" в турция.
33
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 999

В Турция може да имат 3 000 километра чакъл, плажове там няма!
32
13
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 9 месеца
ГЕРМАНЦИТЕ СМЕ МНОГО ПРЕЦИЗНИ И МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМ КОГА ДА НАКАЗВАМЕ ! В МОМЕНТА НАКАЗВАМЕ ТУРСКАТА ИКОНОМИКА ЗАРАДИ НЕНОРМАЛНИКА ЕРДОГАН !
НЕКА ТУРСКИЯТ НАРОД ДА ИСКА СМЕТКА ОТ ЕРДОГАН ЗА СИТУАЦИЯТА В КОЯТО ВКАРВА ТУРЦИЯ !
31
6
 
12
 
! Отговори
999 преди 9 месеца
НЕМСКАТА ПРО 7 ОБАЧЕ НЕ МИСЛИ ТАКА !
ДАННИТЕ МОЖЕ ДА ЗА НЕМСКИ ТУРИСТИ , НО ПО ПОКАЗАТЕЛИ В СРАВНЕНИЕ С 2016 - ДА , В ДВУЦИФРЕН ПРОЦЕНТ Е УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ТУРИСТИ В ТУРЦИЯ, А САМО НА РУСНАЦИТЕ УВЕЛИЧЕНИЕТО В % Е ТРИЦИФРЕННО !

НО ЕСТЕСТВЕНО ДНЕС.БГ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА ИСТИНАТА - ПЛАЩАТ ВИ И ПУСКАТЕ ИЗМИСЛЕНИ МАТЕРИАЛИ .
А ПО-ДОЛУ НЯКАКВИ СИ УМОПОМРАЧЕНИ ПИШАТ КОМЕНТАРИ , ЗАЩОТО И НА ТЯХ ВЕРОЯТНО ИМ ПЛАЩАТ !

НА ПО ДОЛУ ПИСАЛИЯ СЕ - В ТР ИМА 3 000 КМ ПЛАЖ . И СА НА 2 РО МЯСТО В СВЕТА ПО СИНИ ЗНАМЕНА
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз не знам кой върху какво мисли, обаче в Турция плажове няма.
29
15
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 9 месеца
В Турция нито е хубаво, нито е евтино. Обичайна гледка по турските плажове са изплувалите трупове на удавили се мигранти миналата година. Почти цялото им крайбрежие е осеяно с дрехи на удавени и техните останки.
28
19
 
16
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 9 месеца
ЕВАЛЛА НА ГЕРМАНЦИТЕ ! АЗ СЪЩО НЕ БИХ ДАЛ И ЕДИН ЦЕНТ НА ТУРЦИЯ НЕЗАВИСИМО КОЛКО Е ХУБАВО ТАМ И КОЛКО Е ЕВТИНО ! ОБИЧАМ ДА ПЪЛНЯ ДЖОБОВЕТЕ САМО НА НОРМАЛНИ ХОРА , А НЕ НА РЕЛИГИОЗНИ ФАНАТИЦИ !
27
9
 
21
 
! Отговори
Hmmmm преди 9 месеца
Егати лъжливата пропаганда!
В който сезон е да си в Турция всичките хотели са пълни, без изключения!
Не само заради по ниските цени, а и отношенението, обслужването е на НИВО!
26
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми то в Германия си е същото като в Турция, навсякъде зачохлени и турска реч. Защо да ходят чак до Турция, все едно са си в къщи.
25
5
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 9 месеца
А-ааааааааааааааааааааа, какво сте се зачудили?
Пък Меркел нали им строи джамии?????????

П.П.
Българският народ има една приказка: Сетила се е Мара да се побара!

ДАВА ОТГОВОР НА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ
24
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лудите немци още ли ходят в Турция? Не им ли омръзна да ги арестуват и тероризират? Само смахнати ходят в тая дивашка държава.
23
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Za 2017 v Turziya sa positeli 29.000.000 turisti
22
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Другият ми спомен от "прекрасния" Истанбул е, как влязох в една обществена тоалетна до една джамия и след 10 мин. чакане излязох, защото вътре имаше 15 мустакати левента в овехтели костюми, които тракаха с канчета зад вратите, явно нямаха баня в копторите си и извършваха цялостно къпане. Омръзна ми да ги чакам и си тръгнах.
21
6
 
21
 
! Отговори
100 % TURK преди 9 месеца
Дивелт ви лъже на поразия и вие кълвете !
Турция си има традиционна германска клиентела от близо 20 години.