Бойкот на срещата за Банско! Еколози не щат втори лифт

Настояват за инвестиционно предложение, проект, екооценка...
11 дек 2017 09:37,
117

В екоминестерството ще се състои днес среща, на която ще бъде обсъждано бъдещето на Национален парк "Пирин".

На дискусията са поканени министри, депутати, кметът на Банско и представители на неправителствени организации, които имат отношение към проблемния втори кабинков лифт в зимния ни курорт.

Още по темата

Еколозите обаче няма да присъстват на тази среща, защото по думите им тя е несъстоятелна.

"Не може от днес за утре да се организира такава среща", това обясни в студиото на "България сутрин" екологът Андрей Ковачев.

Според него, ако природозащитниците отидат в екоминистерството, техният глас ще бъде използван като оправдание, че е имало формално обществено обсъждане.

Според Славейко Стайков от Коалиция "За да останат хора в България", за да има втори кабинков лифт, действащият план за управление трябва да се промени, както и концесионният договор.

"Едното без другото не може. След което има още законови стъпки, внасяне на инвестиционно предложение. Проектът трябва да бъде подложен на съответните оценки - екологична, за съвместимост и т.н.", подчерта Стайков пред Bulgaria ON AIR.

Гостите  не се съгласиха и с концесионната такса, която ще трябва да бъде платена. Според Славейко Стайков тя ще бъде формирана от формула и все още не се знае каква ще бъде тя. Екологът Андрей Ковачев обаче пресметна, че таксата ще бъде около 30 стотинки на квадратен метър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
6
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ама нека го построят бе, и трети и четвърти и после като завали едно хубаво да ги измие от лицето на земята тия алчни ***. Сами си копаят гроба.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФИЛИПТова че си отделил 0.3 секунди от живота си да натиснеш бутона за големите букви не прави по никакъв начин мнението ти по-валидно. Напротив. Показва безсилие и мания за налагане на мнение
61
13
 
10
 
! Отговори
ФИЛИП преди 6 години
ЕКОЛОЗИТЕ ПРЕЧАТ НА РАЗВИТИЕТО НА ЗИМНИЯ ТУРИЗАМ,КОЙТО Е КРАИНО НЕОХОДИМ НА НАЦИЯТА.КОЙ ИМА ИНТЕРЕС.ПОГЛЕДНЕТЕ ВИТОША ТЪЖНА ГЛЕДКА.
60
5
 
9
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Тия еколози се държат като малки разглезени дечица!
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 59 Излез от панелката си най-накрая и се разходи малко по света. Скандинавците не харесват "лукса" който предлагаме. Не харесват бетона. Обичат семплите неща. Предпочитат да отидат някъде да се забавляват, вместо да седят в някакво лъскаво сепаре и да се правят на тузари. Притежават изключителна загриженост за природата. Ако могат да избират между лифт и електромобил, ще вземат електомобила
58
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туризма е вреден, селското стопанство е вредно, транспорта е вреден, промишлеността е вредна и т.н. всичко е вредно за зелените фанатици, за всичко са против. Това поведение на разумни хора ли са? Възможно ли е да се води дебат и да се търси разумно решение на проблем с фанатици? Какво общество сме ние в което не можем да взимаме решения основани на разума и се водим по акъла на ненормалници? Какво очаквате да се случи, когато спреш развитието на даден регион?
57
6
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи целата работа е пределно ясна! Ясно е, че ББ иска пак да даде на Цеко, както направи предния път, едни наши пари и после да ни каже ами нище не може да се направи по въпроса! Добре де а защо сичките тия концесии баш в банско са се на едни и същи хора или техни дъщерни фирми!? Що не мога аз да зема да ми дадът едни гори и пари и аз да построя там лифт! А!? Май само цеко може лифтове да строи и гори да изсича май май! Ей добре, че поне му осъдиха банкаъа, че са ОТКРАДНАЛИ едни пари!
56
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво предпочитате бе хора? Да живеете в мизерия или да имате работа, пари, дом и семейство? Сами изберете дали ще рискувате бъдещето си, заради разни хипи налудничеви простотии.
55
0
 
3
 
! Отговори
67yt)/ преди 6 години
Еколозите да се качват пеша до пързалките, да не пречат на туристите. Цялата работа е в алчните интереси на политиците-лешояди.
54
3
 
6
 
! Отговори
Бирарев преди 6 години
Истината е че от туризъм ползва няма за обикновения работник, защото всичко е мижи да те лажем - нито работата е постоянна, нито заплащането е нормално. Няма държава със висок стандарт която да разчита само на туризма. От него би имало полза само ако е като в гърция - семейни хотелчета, а не да построя огромни хотели които обират клиентелата и принуждават местните да им стават слуги.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за бетона трябва да го пише на входа на всеки хотел в Банско, за да знаят всички защо е толкова бетонирано.
52
5
 
6
 
! Отговори
Стат преди 6 години
Според официалната статистика, броят на туристите като цяло в България се е увеличил за миналата година спрямо предходната с 19%. Ако дори приемем невероятното, че цялото това увеличение е било в Банско- ските, то толкова ли е трудно да се увеличи капацитета на съществуващия лифт с 19%???Но тъй като такова увеличение е невероятно, то най-вероятно е ски-туристите в Банско, ползващи лифта, ако изобщо са се увеличили, да са се увеличили макс с 0,5%... Тогава за каъв чорт е нужен този Втори лифт?
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50ти и 45ти пост на на същия психически нестабилен индивид. Сега и кръв щял да лее. Пародия. Съветвам го да се пробва да работи за Макдоналдс облечен в костюма на Роналд Макдоналд. Така поне няма да му личи чак толкова
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още 80-те когато горе нямаше ски-зона а само един лифт банскалии бяха организирали транспорта с една малка ПАЗ-ка с 30 места. За да се докопаш до билет трябваше да се редиш в 6 сутринта на опашка на автогарата. Та какъви са изводите - не можеш от *** да направиш мениджър на петзвезден хотел. Банско не е Кортина Д'Ампецо и никога няма да бъде.
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта е да изсечем гората в Пирин, да стане планина на безводни чукари, тогава и сняг няма да има и няма да идват туристи
48
3
 
10
 
! Отговори
До 50 преди 6 години
Хахахаха. "Бетонът означава просперитет за нашите деца" :))))) Хахахахаха
47
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БетонДа забраним бетона - това ли е великата ти идея? Да забраним всяко стройтелство, да разрушим всичко, да измрем от глад, болести, да изядат зверовете, а оцелелите да заживеят в пещери като първобитни - това ли е твоя хипи идеал за бъдещето. Няма да стане, ако трябва кръв ще се лее, но няма да стане това. Няма заради перковци като теб, да си прецакваме бъдещото и да живеем в мизерия - такива като теб ги чакат тежки времена, на хората им писна от вас.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 45Звучиш вбесено и истерично и показваш видими признаци че не приемаш чужди мнения и вместо да дебатираше се опитваш да ги оплюваш. Намирам за иронично че говориш за социопатия
45
2
 
10
 
! Отговори
До 40 преди 6 години
Хаха, бетонът и асфалтът означавали просперитет за пича и неговите деца :))) Тука е пълно с утрепани селски гноми, които дори не умеят да пропагандират по правилния начин. Селски *** ***. Завирай си бетона където пожелаеш, но се ограничи с вече излетия такъв.
44
3
 
13
 
! Отговори
Бетон преди 6 години
До До 36Че бетонирай се, бетонирай и децата си, та да имате бъдеще, каквото искате. Какво чакаш още? Но Пирин не е твоя, нито е на децата ти, че да я бетонираш заради бъдещето си. Твоето бъдеще е в някой бетонен подвал, както си пожела сам.