Бойкот на срещата за Банско! Еколози не щат втори лифт

Настояват за инвестиционно предложение, проект, екооценка...
11 дек 2017 09:37,
117

В екоминестерството ще се състои днес среща, на която ще бъде обсъждано бъдещето на Национален парк "Пирин".

На дискусията са поканени министри, депутати, кметът на Банско и представители на неправителствени организации, които имат отношение към проблемния втори кабинков лифт в зимния ни курорт.

Още по темата

Еколозите обаче няма да присъстват на тази среща, защото по думите им тя е несъстоятелна.

"Не може от днес за утре да се организира такава среща", това обясни в студиото на "България сутрин" екологът Андрей Ковачев.

Според него, ако природозащитниците отидат в екоминистерството, техният глас ще бъде използван като оправдание, че е имало формално обществено обсъждане.

Според Славейко Стайков от Коалиция "За да останат хора в България", за да има втори кабинков лифт, действащият план за управление трябва да се промени, както и концесионният договор.

"Едното без другото не може. След което има още законови стъпки, внасяне на инвестиционно предложение. Проектът трябва да бъде подложен на съответните оценки - екологична, за съвместимост и т.н.", подчерта Стайков пред Bulgaria ON AIR.

Гостите  не се съгласиха и с концесионната такса, която ще трябва да бъде платена. Според Славейко Стайков тя ще бъде формирана от формула и все още не се знае каква ще бъде тя. Екологът Андрей Ковачев обаче пресметна, че таксата ще бъде около 30 стотинки на квадратен метър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Englishman in BGТи си тотално ненормален, трябва да те издирят и въдворят в лудница, завинаги завързан леглото и дълбоко упоен. Не може да рискуваме подобни социопати да се разхождат по улиците. Хората искат работа, пари и перспективи, а не хипи простотии зелен гейчо.
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 12 години бях в Банско и още тогава ми се отщя да ходя там. Презаствоено и претъпкано. Лифта няма да реши проблемите на Банско натрупани с години
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До селянина от 24ти постПрепоръчвам ти да прочетеш "Бай *** прави избори". Мисля че ще останеш възхитен от методиката на ултимативния събирателен образ на селенията в България - Бай ***. И той като теб е привърженик на използването на яки момчета за решаването на проблемите си
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сегашния лифт нарочно не се пуска с пълната му скорост и с всички кабинки, за да се създава изкуствено напрежение. Това са нашите "бизнесмени" и "хотелиери". Всичките са от школата на Рагин, за това и само ритащи шведи идват у нас на почивка.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде бяха еколозите, когато бетонираха Черноморието? Къде бяха, като унищожиха планинските рекички с ВЕЦ-ове на политици?Сега защо не са на срещата, да не би да спират с гърди незаконната сеч в малкото останали гори?Едва ли... Интереса им клати феса!
38
12
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Бетона и асфалта, означават бъдеще и просперитет за нас и децата ни, ако ти си против това, си против обществото, следователно си завършен социопат. Ние като разумно общество е крайно време да дадем отпор на ненормалници и рекетьори - набий си го кухата кратуна, че ти няма да решава нашето бъдеще. Като искаш природа, заминавай да живееш в гората, в цивилизацията не си желан. Отиди в Банско, Разлог и региона, да им заявиш, че те трябва да живеят в мизерия, да видим какво ще стане!
37
2
 
3
 
! Отговори
.. преди 6 години
Не сте им платили ДОСТАТЪЧНО :Д
36
2
 
9
 
! Отговори
Englishman in BG преди 6 години
До hist хората се скитат в продължение на 1000 години, ски резитрите са ново изобретение, защо имате нужда от лифт имате крака, защо имате нужда от писта имаме природа, ако im ски на последно нещо, което искам да видя е метални пилони на всеки 10 метра, искам да видя дървета, мечки, вълци, нито друга каминица реклама или някаква оферта за безплатен алкохол в местния бар.33978не мога да разбера, че не искат да създават фалшиви среди, за да се забавляват, когато природата осигурява всичко.
35
1
 
11
 
! Отговори
Краят на спора преди 6 години
Аз съм за втори, трети, четвърти, пети и десети лифт плюс няколко магистрали до Тодорка!Като ще мажем, да размазмаве.Тази природа е от Бог, но никой не обръща внимание нито на Бог, нито на творението му. Навъдиха се алчни хотелиери, алчни еколози, алчни инвеститори, алчни ресторантьори.Нека алчността победи и нищо да не остане след парите им, а парите им да се превърнат в пепел, като Пирин.Това е краят на спора.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие сте си в първобитния строй. Управлява ви неандерталец, тепърва откривате асфалта и бетона и като бетонирате, си оставяте ръцете.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 години плямпат за лифт, който работи всичко на всичко 3 месеца в годината. За това време тЮлен да бяха купили 10 електробуса и да ги пусне в пикови моменти когато има опашки и проблемът е решен. Ама Цеко и тЮлен не щат,познайте от три пъти защо
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма работа, като не искат да отидат на срещата зелените фанатици, да се игнорират и да се вземе решение без тях. Това не са нормални хора, това са фанатици с които нормален разговор не може да се води, а техните гуру-шамани, като тук визирам Тома Белев и шайката около него, нацвъкала хиляди НПО-та, единствено ги интересуват парите. Да се направи местен референдум и каквото решат хора, това да се прави - не може да се отнема бъдещето на хората, заради 100 ненормалници и 20 зелени рекетьори!
31
6
 
8
 
! Отговори
ист преди 6 години
Еколозите не искат втори лифт в Банско, ако не им се плати. Те искат нови лифтове в Алпите, защото там плащат.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Увеличената леглова база е разковничето. Нямаше нужда от нея или поне не в тези мащаби. Може би, подмяна на съществуващия в момента лифт с нов с по-голям капацитет ще реши проблема.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да питам , колко българи ходят на ски в Банско?
28
2
 
4
 
! Отговори
Englishman in BG преди 6 години
До Anonymous тесен спектър на зрението! защо не го защитите, вместо да го развивате, знам, че това може да е шок, но много туристи плащат добри пари, за да видят природата недокоснати, защо не се развиват в тази посока, защитават екосистемите и дивата природа и вземат парите на хората, които искат вижте, моделът работи добре в много екологични райони на света, но изисква дългосрочен план за развитие, а не бързо изграждане на ски лифт и осребряване на първия ден от сезона, капитализмът не е нищо без услугата и елементи на устойчивостта.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Ей го *** пак се обади. За *** всеки проблем се решава с "дебеловрати момчета". Видяхме до къде я докара държавата с тези мутренски простотии.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еколозите са много активни в предотвратяване оварянето на просека за лифт но са пасивни по отношение незаконния дърводобив унищожил стотици хиляди декари гори?!
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм стъпвал в Банско от 1998 г., преди да направят тъй наречената ски-зона. Преди беше хубаво място за почивка, сега чувам от разкази на приятели че и градчето, и природата нагоре в планината са безвъзвратно унищожени.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МирославНаблизо е Добринище. Има лифт но нито той нито пистите са развити. Като искат разширяване на местата за туризъм да развият първо там