Бойкот на срещата за Банско! Еколози не щат втори лифт

Настояват за инвестиционно предложение, проект, екооценка...
11 дек 2017 09:37,
117

В екоминестерството ще се състои днес среща, на която ще бъде обсъждано бъдещето на Национален парк "Пирин".

На дискусията са поканени министри, депутати, кметът на Банско и представители на неправителствени организации, които имат отношение към проблемния втори кабинков лифт в зимния ни курорт.

Още по темата

Еколозите обаче няма да присъстват на тази среща, защото по думите им тя е несъстоятелна.

"Не може от днес за утре да се организира такава среща", това обясни в студиото на "България сутрин" екологът Андрей Ковачев.

Според него, ако природозащитниците отидат в екоминистерството, техният глас ще бъде използван като оправдание, че е имало формално обществено обсъждане.

Според Славейко Стайков от Коалиция "За да останат хора в България", за да има втори кабинков лифт, действащият план за управление трябва да се промени, както и концесионният договор.

"Едното без другото не може. След което има още законови стъпки, внасяне на инвестиционно предложение. Проектът трябва да бъде подложен на съответните оценки - екологична, за съвместимост и т.н.", подчерта Стайков пред Bulgaria ON AIR.

Гостите  не се съгласиха и с концесионната такса, която ще трябва да бъде платена. Според Славейко Стайков тя ще бъде формирана от формула и все още не се знае каква ще бъде тя. Екологът Андрей Ковачев обаче пресметна, че таксата ще бъде около 30 стотинки на квадратен метър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
3
 
! Отговори
Севдалина преди 6 години
Всяка среща за бъдещето на Банско завършва по този начин. Еколозите бойкотират и спират цялостното развитие на града и региона.
102
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Каква изненада. Знаят, че не са прави и за това гледат с такива евтини номера да спрат работата.
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа е глуупав и страхлив, както и мързелив.Все чакат някой друг да им върши работата!Я да напъдят тези платени еколози и да си гледат бизнеса!Защо все дремят и чакат ?
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако хората в Бансконискат да си повишат доходите могат да изгонят пишман еколозите и да поканят бизнеса.Да се направи по-добър и голям курорт.Така е добре за цялата общност.Ще има работа и пари за всички.Само се нуждаят от правилни договори.
99
0
 
5
 
! Отговори
Зелен, ама нормален преди 6 години
Този лифт просто не е удобен на някого. Една просека няма да убие микроклимата в района. Колко по-незаконна сеч има, за която очите се затварят. И последен въпрос къде бяха господа еколозите, когато Кресна горя съмнително близо до мястото където се предполага да минава новата магистрала? Или тук въпросът е кой ще плати повече? Не мисля, че Банско е конкуренция на Пампорово? Банско е на доста по-високо ниво.
98
4
 
5
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Проблема не е заради лифтовете , а за хотелите.Вие спомняте ли си , какво неповторимо и исинско българско градче беше Банско и сега в какво се превърна.Дали Паисий Хилендарски и Вапцаров щяха да се гордеят сега от собствения си град.*** глава затрива , стига с тази лакомия , нали сте патриоти.С България се пъчите , но за пари я продавате , страшни патриоти сте , за една С класа и на дедите си гроба ще продадете.Колко от вас пазят медалита с надпис За храброст Бжлгарiя.Колко
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички еколози станали хайдуци,а баскалии - слаби ракии.
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако влизаха милиарди в бюджета от този бизнес, щях да кажа на еколозите да си гледат работта ... Ам апри положение, че нищо не влиза - НАПРЕД ПСИХОЛОЗИ ... или бяха екохолиз ? Ама все тая ...
95
4
 
4
 
! Отговори
Мари преди 6 години
Ама това не е върос на желание от страна на зелените, а на необходимост
94
5
 
3
 
! Отговори
Лори преди 6 години
Верно как само у нас е може да има лифтове....ние сме по-неспособни, глупави или какви ?
93
3
 
9
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Решението на проблема с лифта е ЕЛЕМЕНТАРНО О О. Демонтира се съществуващият ( с малките кабинки) и на негово място се монтира нов ! Кабинки с поне 30 места. Така и вълкът сит и агенто цяло ? От Цеко ли ви е страх, от Юлар ли не знам..... Дадах ви акъл, действайте.
92
5
 
8
 
! Отговори
Сърбят ме ръцете! преди 6 години
Много високо КПД имат нашите еколози 30 човека вече 10 години спират всякаква инициатива в планините. Австрийските еколози ряпа да ядат, хиляди километри писти и лифтове се построиха под носа им. а те дремят. Я да вземем да им пратим нашите еколози, че да забравят че са ски дестинация и че могат да се карат ски в резервати.
91
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еколозите да отидат през септември-октомври в Банско,Смолян и всички населени места близо до гори за да видят каква поголовна сеч се извършва за огрев.Пред всеки дом купища дебели здрави дървета стават на цепеници под мощни дърворезачки.И това всяка година.Отделно се сече за индустрията и за износ.Дървената мафия е една от най-силните.Да сте чули еколозите да протестират срещу тези практики?
90
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еколозите са подкупени от Цветелина Бориславова,защото тя държи Пампорово,а Банско и е конкуренция.А Бойко се гърчи межу нуждата от втори лифт и капризите на приятелката си.Иначе досега да е решил въпроса еднолично,както всичко друго.Вторият лифт е абсолютно необходим,пред вид огромните опашки,които отказват туристите,веднъж дошли да дойдат пак.Всички само от това се оплакват.
89
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банскалии що не вземете да ги ошамарите тия т.н. "еколози"? На тях им дай само да сeрат на метеното.
88
6
 
14
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Абе едно 30 -до 50 години обсъждане и еколозите могат да дадат компетентното си мнение.Което разбира се, пак ще е отрицателно ако за тях няма 100 - 200 милиона рушвет.Пуста тояга , рекетьори с рекетьори, ами са намерили село без кучета
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 86"Ще ли" сериозно? Хайде сега на български. Аданъмо?
86
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 85А трябва да си още по *** че да мислиш че ако построят 2ри лифт ще спрат до там. После ще започне натиск за още писти. На всеки му е ясно, дори и на теб, но се правиш на ощипан. Още не си отговорил на въпросите от пост 80. Едва ли ще го направиш, но за сметка на това и двамата знаем отговорите и те са много неудобни за теб
85
6
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 6 години
Тъй като Разложката долина е оградена и от още две велики БЪЛГАРСКИ планини: Рила, и Родопите, може да се изградят и нови ски зони в тях. Ако на кабинката има много хора, ще може да караш по пистите на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково и по други бъдещи нови писти. Сега, като се закотвиш в Банско, вариантите са само Чалин валог или Тодорина орница, или да си опропастиш почивката!
84
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На много места по света се правят широки просеки в горите, за да се защити тя от горски пожари, тук за да направим една такава в пъти по тясна, се оказа колосален неразрешим проблем. Ще ли да падат от там лавини, ще ли свлачища да станат - как бе, как се случват тези неща?