Руски войски се изтеглят от Сирия. Кой ще помага на Башар Асад?

Експерт: Нищо няма да се промени, двете бази остават
12 дек 2017 21:34, Елка Василева
173
Руски войски се изтеглят от Сирия. Кой ще помага на Башар Асад?
Снимка: Reuters

Владимир Путин даде заповед за изтегляне на руската войскова групировка от Сирия. За да направи изявлението, президентът на Русия пристигна в тази страна за пръв път от началото на войната.

Той оповести изтеглянето на войските във военновъздушната база Хмеймим, застанал до президента на Сирия Башар Асад, министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и командващия руската военна групировка Сергей Суровикин.

Кремъл не за пръв път заявява, че приключва с победа сирийската си кампания. Руската редакция на Би Би Си запита военни експерти дали Русия този път наистина ще изтегли от Сирия всички свои войски.

Игор Сутягин, старши научен сътрудник в Кралския обединен институт за изследвания на отбраната

И. С.: Нищо няма да се промени, той не се кани нищо да изтегля. Изтегляне на руската групировка - но ще останат двете бази, силите, необходими, за да гарантират сигурността на тези бази, силите, необходими за дейността на тези бази . . . Както си беше там групировката, така ще си стои. Ще изтеглят едно-друго, ще пратят там нещо ново. Толкова.

Още по темата

Какво прави там Русия? Подкрепя сирийския режим, който пък поддържа способността на Русия да се базира в Близкия изток. Те даже нямат кой знае каква нужда от самия сирийски режим. Допреди година само казваха: "Не възразяваме Башар Асад да се махне, нека да е някой друг - важното е да гарантира, че двете ни бази ще си останат там: въздушната и морската. За всичко останало ни е все тая".

"Ние си гледаме интересите, а интересите ни са да имаме две бази на Средиземно море", казват те. Затова не се канят да ги изтеглят.

Би Би Си: Ще се справи ли сирийската армия без руската групировка?

И. С.: Сирийска армия като такава няма. Там има иранска армия, има полупартизански войски, т. нар. милиции - проирански милиции, има и твърде деморализирани войски, наричани Сирийска арабска армия. Тя обаче работи много слабо.

Тази сирийска армия няма достатъчна огнева мощ, няма артилерия, няма авиация, а каквато има, то не лети нормално или пък не може да улучи целта. Хвърчат, но само по един. Разпознават се от пръв поглед - ако долети един самолет, със сигурност не е руски.

Би Би Си: Как смятате, дали е разбита "Ислямска държава"?

И. С.: Няма как да я разбиеш. Това е като цирей. Ето например, уахабизмът в Чечения разбит ли е или не? Щом виждаме, че в Чечения всичко е прочистено, а наоколо ври и кипи - Дагестан . . . Просто натиснаха този цирей и всичката гной изтече нататък.

Същата работа стана с ИД. Е да, отнеха й наистина териториите, но... Вижте, те сега ще идат в Лондон, значи разбити ли са или не? Атентатите, все по-начесто и в по-голям мащаб из цяла Европа - значи разбити ли са или не? Като държава - да, впрочем в крайна сметка грешката беше тяхна, но това си е идеология.

Виктор Мураховски, главен редактор на сп. "Арсенал отечества"

В. М.: Съвсем сигурно е, че остават командният щаб на групировката, руският център за помиряване на страните, руският център за разминиране, ПВО на авиобазата Хмеймим и на Тартус, сухопътните сили за охрана и отбрана на тези обекти, остава и част от авиогрупата за подсигуряване на текущата дейност и изпълнение на внезапно появили се задачи. Остава военната полиция по КПП-тата в зоните за деескалация. Колкото до силите за специални операции, част от тях сигурно ще си тръгнат, но все едно ще остане някаква група.

Изобщо не сме се канели да изтегляме (групировката) изцяло - нали имаме договор за авиобазата, за логистичния пункт в Тартус. Не си тръгваме оттам; намаляваме групировката, но не я изтегляме.

Би Би Си: Но ето, Путин заповяда да започне изтегляне, какво става сега при това положение?

В. М.: Ами изтегляне, естествено. Ако припомним, че по време на най-силното присъствие имахме към 35-36 ударни самолета в Хмеймим, че и хеликоптери 15-16 броя, че и военнотранспортна авиация действаше на непостоянна основа, разузнавателни самолети се базираха там, общо излизаха до 40 самолета от различни типове, сега ще останат в пъти по-малко.

Дори във връхната точка обаче няма как да говорим за свръхмощна авиационна група. Какво са 36 самолета? Кажи-речи един авиационен полк.

Би Би Си: Може ли да смятаме ИД за победена?

В. М.: Ако говорим за военни формирования, организирана военна сила, която може да води полева война, тогава да. Тези формирования са разгромени и разбити, изгубили са лъвската част от техниката, включително бронираната, артилерията си и т. н.

Но ИД като терористична организация не е унищожена, защото е международна, има различни клетки от привърженици в Ирак и Сирия, из целия Близък изток и в Европа, на територията на ОНД и в Русия.

На сирийска земя обаче не действаше само Даеш (другото название на ИД, бел. Би Би Си), сега продължават да действат наследниците на Джебхат ан Нусра, Ахрар аш Шам, Нур ад Дин аз Зинки, които са особено силни в провинция Идлиб, в северната част от провинция Хама, в Източна Гута. При все че тези групировки все пак не представляваха такава организирана военна сила като ИД.

Александър Голц, зам.-главен редактор на онлайн изданието "Ежедневний журнал"

А. Г.: Операцията явно е навлязла във фаза, в която с атаки от въздуха нищо не се решава.

А за войските на терен не знаем нищо. Значи началството изобщо не е длъжно да ги изтегля или някак да демонстрира такова нещо.

Би Би Си: Ще може ли сирийската армия да поддържа сигурност самостоятелно? Боеспособна ли е тя?

А. Г.: Освен да е станало някакво чудо, близко е до ума, че след шест години война сирийските войски са доста обезкървени.

Съвсем наскоро "Красная звезда" помести репортаж, в който много бодро се разказва как руските военни съветници учат на бойни умения 40-50-годишни сирийски резервисти. Това показва, че всички ресурси са изчерпани. С оглед на това последните успехи на правителствените войски са доста трудно обясними.

Сега вече никой не крие, че операциите са планирани от руските съветници, това се заявява с гордост. Сирийските войски осъществиха дълбоки, многоходови операции - това сочи, че на терена присъства някаква сила, която преди я нямаше.

Това са или нови ирански отряди, Хизбула, или пък наемници от (частната военна компания, б. пр.) "Вагнер". От друга страна, ако тези отряди останат, сирийците по принцип ще могат да воюват и занапред.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам колко са велики ама знам че без войни се разпадат
134
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И русняците ли са били в сирия ясна е работата
133
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Неофашистката хунта още ли управлява Киев и Украйна?Убийците от десен сектор, спонсорирани с мръсните пари на Сорос, убиват руски деца и жени.Забраниха не само руския език, но и българския език.Но платените БГ-медии не казват нищо за това, нали?
132
4
 
10
 
! Отговори
за Русия преди 6 години
Русия е велика с Медведев, Путин и Сергей Лавров.Крим е руски, свикнаха ли западните лицемери и слугите им в България?
131
1
 
9
 
! Отговори
за Сирия преди 6 години
Башар Асад е законен президент на Сирия, свикнаха ли западните лицемери и слугите им у нас?
130
0
 
3
 
! Отговори
Правилният въпрос- преди 6 години
"Кой ще помага на Башар Асад?"ПО-скоро въпроса е :КОЙ иска да му пречи?
129
2
 
5
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Светът има четири посоки ! Тъпо е да си "журнагъз" и да гледаш само в една ! Русия освободи Германия от своите военни ,които по законите за капитулацията...! Нещо да кажете за Рамщайн ,за Авиано- италиано, за другите американски "подгъзляци " ...и на север и на юг !? Следващата стъпка е Южнокитайско море - Тайван !!!Как виждате триполови ,гейове и паранормални да воюват с НВС /наистина великите сили /???
128
3
 
14
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
русия си е русия харесва ли ви или не русия си е пак русия русия е велика не победима историята доказва руснака не въюва за пари а за чест
127
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вам болгарам точно помогать не будем. Аванта няма да има
126
12
 
3
 
! Отговори
хх преди 6 години
Те си тръгват вече за трети път.Но това са пропагандни фишеци за да има какво да дрищят троловете по света и за замаяване на пияните мужици.Путин много добре знае, че отидат ли си руснаците, отива си и кръволока асад.В Сирия над 70 % са сунити, ненавистта им към асад и шиитите,които са под 20% е огромна и само да си тръгнат руснаците , въстанието почва отново.А победят ли сунитите (и те не са стока) кланетата ще бъдат уникални.
125
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северен поток 2 тръгва,това стана след като проекта получи разрешение за строителство в Германия ..Властите в немския град Щралзунд -провинция Макленбург Предна Померания разрешиха строителството на газопровода Северен поток 2 в континенталния шелф на Федерална Република Германия .Това съобщават немските средства за масова информация ./В същото време Турски поток вече завърши подводната част на тръбата./ Така за нашенската тиква сега остана само да си пълни хъба с кашерни американски пръдни.
124
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според западни експерти Русия вече договори откриването на военни бази на територията на Египет ,като тези бази ще бъдат използвани от Русия за удари срещу ИДИЛ в Либия по въздуха .Това най вероятно ще се случи след президентските избори в РФ ,които избори Путин ще спечели още на първия тур с огромно мнозинство.
123
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо на тази снимка няма нито една нормална физиономия?Само некви изгустирани мотанти?
122
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До спокопо добре се запитайте какво прави САЩ в Сирия без покана и разрешение ....---------------САЩ изобщо не е в Сирия.Там, където са САЩ, отдавна вече не е сирийска територия.А руснаците пък са поканени от никого.
121
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно каква е верно тази "сирийска армия"? Гледах в ютуб един полковник арабин във военна среда в Сирия, въобще не вдъхваше увереност. Ако само "Хизбула" и иранците са на страната на Асад (по религиозни причини, защото в Иран са предимно шиити, а Асад е алеви (за мен няма разлика между алеви и шии), то интересно наистина какви сирийци се бият за Асад?
120
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загубата на Сирия е тежък геополитически удар за Пиндостан.Путин печели още един нокдаун.
119
1
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 123: Дребният и малкият си ти, драги. Преди да даваш определения на политик като Путин, първо си помисли ти какъв си. Т'ролове като теб с лопата да ги ринеш.А това, което направи Русия за Сирия ще го оцени сирийският народ. А не "умерената" и неумерена (т.е Ислямска държава) опозиция.
118
3
 
0
 
! Отговори
до 121 преди 6 години
Бори се с базирания тероризм.
117
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РФ "защити" двете си военни бази в Сирия! "Малкия" страда от комплекси за малоценност и с помоща на авиацията, и много убити мирни жители си извоюва присъствието на Средиземно море!Той (Дребния) не е виновен - така му диктува военно-промишленият комплекс!НО в последно време стана страшно за политиците в Раша! Много "Груз 200" и "Груз 300", и народа започна да пита ЗАЩО?!А идват избори и ...
116
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът към новината е не "Кой ще помага на Башар Асад?", а как сега ще бъде спряна Сирия да се превърне в поредната крепост на крайните ислямисти.Пак не сте си написали домашното.