Палестински християни и мюсюлмани: Ние сме едно цяло!

Те протестират заедно срещу решението на Тръмп за Ерусалим
14 дек 2017 21:48, Елка Василева
60
Палестински християни и мюсюлмани: Ние сме едно цяло!
Снимка: Reuters

По-малко от час след като американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, палестинците протестираха, като изгасиха светлините на коледното дърво пред църквата "Рождество Христово" във Витлеем, построена на мястото, на което, според преданията, се е родил Исус Христос, пише Ройтерс.

Това бе навременно припомняне, че докато водещите заглавия се фокусираха върху ислямските призиви за бунт и върху позоваванията на Тръмп на исторически еврейски връзки, думите на президента на САЩ предизвикаха дълбоки чувства и сред малката палестинска християнска общност. На излизане от неделната литургия в асирийската католическа църква в Ерусалим Фредрик Хазо обвини Тръмп, че "въвлича целия свят в неприятности", и призова американския лидер да промени решението си.

Още по темата

"Ние сме единни - християни, мюсюлмани, ние сме едно цяло", каза петдесет и девет годишният палестински музикант, застанал на алея в сърцето на Стария град на Ерусалим, заобиколен от магазини за религиозни сувенири.

Той е ядосан на политиците, но вярва, че деликатният баланс между трите вероизповедания в свещения град ще надделее. "На това свято място, Бог ни закриля всички. Ние сме под закрилата на неговите ангели в Ерусалим", казва Хазо.

Християните са само около един процент от палестинското население в Ивицата Газа, на Западния бряг и в Източен Ерусалим, въпреки че пропорционално имат по-голямо влияние в местната и националната политика.

През юли Хазо протестира заедно с мюсюлманите срещу поставянето от Израел на металодетектори край съседната джамия Ал Акса - третото най-свято за исляма място - след като двама израелски араби застреляха двама израелски полицаи там. Израел махна металодетекторите след дни на кървави сблъсъци - сцени, които не са се повтаряли в Ерусалим след изявлението на Тръмп за Ерусалим.

Единни в молитвата

Призивите за религиозно единство в пределите на Ерусалим са в контраст с по-разделените гласове, които се чуват отвън. В часовете след изявлението на Тръмп папа Франциск призова за спазване на статуквото в града. Епископалната църква на САЩ каза, че изявлението на Тръмп "може да има дълбоки последици за мирния процес и за бъдещето на решението с две държави".

Решението на Тръмп обаче получи силна подкрепа от друга група от християнската общност, сред която са и влиятелните в политически план евангелисти в неговата страна, които съзират Божията ръка в съвременното завръщане на евреите в библейската им родина.

Тръмп събра кръг от съветници евангелисти по време на кандидат-президентската си кампания и бе категоричният фаворит на белите евангелистки гласоподаватели на президентските избори миналата година.

"Ние вярваме в Библията и вярваме, че това е библейска земя и че Ерусалим е древната столица на Израел от дните на цар Давид", казва Майк Еванс, базираният в Далас представител на евангелистката група, която се срещна с Тръмп в понеделник.
"Така че фактът, че нашият президент се изправи и каза това, ни прави изключително горди и почетени", казва той.

За касиера в палестински супермаркет Мохамед ал Хауа обаче думите на Тръмп и логиката зад тях пренебрегват една по-сложна действителност на място. Хората от всички вероизповедания в Ерусалим са обединени в молитвата, дори да са разделени по политическите въпроси, смята 33-годишният палестинец.

"Християни, евреи и мюсюлмани живеят в този град заедно. Няма проблеми между тях. Всичко е само политика. Правителствата са тези, които искат да предизвикват войни", казва той.

"Това е моят град, моята кръв, моят живот", заявява 70-годишен палестинец, който се разхожда в препълнения с поклонници двор на ерусалимската Църква на Божи гроб, почитана от християните като мястото, където е гробът на Исус.

Църквата се намира в малък район, в който се намират още комплексът Ал Акса и еврейската Стена на плача.

"Мога да отида в църквата, където си поискам в Ерусалим, и нито Тръмп, нито Нетаняху могат да ме спрат", казва мъжът, който се представя само като Ерусалимеца. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Християните са само около един процент от палестинското население"---На 4,5 милиона палестинци 1% християни са 45 000 християни. 100% съм сигурен, че са "едно цяло", смеят ли да "гъкнат"? Не ме убеждавайте, че "пропорционално имат по-голямо влияние в местната и националната политика."Е, това ако не е платена публикация, па на!
22
4
 
4
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Тръмп е леко ***...илен,нормално кравар...
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чета чета, чета...па си викам..."платена публикация".харесва ми идеята, но е много подсладена
20
6
 
18
 
! Отговори
хюго бос do 20 преди 6 години
Няма такъв филма " не съм за арабите, но съм против Израел". крайно време е толерасто- ислямските ви капацини да схваната, че позицията против Израел означава автоматично те поставя на страната на ислямския терор и джихад. Тук не може да става дума за неутралитет- или те, или не. И да, днес мюфтийстовото ни се обявило против закона за радикалния ислям, с думите, че ислямът т един- той е радикален и всичкия терор си е точно исляма.
19
2
 
2
 
! Отговори
Пекин преди 6 години
Муше-нника! Знаеш ли как се казва посланника на Китай?! ЖУЙ- ***!!!
18
6
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ние сме едно цяло!... Против Израел!Идва "видов ден"
17
10
 
5
 
! Отговори
Муше преди 6 години
Последните в Европа, не ни берете грижата. Ние ще се оправим както винаги сме го правили. Вие му мислте , че както е тръгнало София ще остане град-държава а остналите части на страната ще бъдат разпредлени между т.нар малцинства които скоро ще станат мнозинство в един момент.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЪМП Е НАСЛЕДСТВЕН БОГАТАШ!! ПАРИТЕ СИ ГИ Е ПОЛУЧИЛ НАГОТОВО И ГИ Е УВЕЛИЧИЛ С МНОЖЕСТВО ФИКТИВНИ ФАЛИТИ МАЙ БЯХА 16 ОТ КОИТО ГЛАВНО Е ЗАВЛИЧАЛ СЪДРУЖНИЦИТЕ СИ И ТАКА Е УВЕЛИЧАВАЛ ПАРИТЕ СИ!!!ТЪЙ, ЧЕ НАЧЕЛО НА САЩ ИМАМЕ ИНТЕРЕСЧИЯ С ВНУЦИ ЕВРЕЙНИ!!!
15
8
 
5
 
! Отговори
Муше преди 6 години
Тиквата ще ви оправи вас. Чичковите гербенотиквеновчета. Единственото което ви е останало да е си пишете в този форум. Никой не ви бръсне за нищо. Правете се на велики и умни във виртуалното пространство защото в реалността сте кръгла 0.
14
9
 
30
 
! Отговори
свобода за Палестина преди 6 години
Не съм на страната на мюсюлманите, още по-малко на фанатизираните такива, но съм за справедливостта: Израел е незаконно създадена държава върху окупирана палестинска територия. Още няма палестинска държава и няма да има, защото ционистите окупират парче по парче, докато не остане нищо. И не драги мои, това не е антисемитизъм. Не ме обвинявайте в това, вие, които наричате всички останали гои, тоест, добичета.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало е християни там. В БИ вече християни няма. Или са избити или са прогонени.
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЮДА НИКОГА НЯМА ДА Е ПРИЯТЕЛ НА ХРИСТИЯНИТЕ !!! С ДВЕ ДУМИ ХРИСТИЯНИТЕ И ЮДЕЙСТИТЕ НЯМА КАК ДА СА ПРИЯТЕЛИ!ПРОРОКА МОХАМЕД ПРИЗНАВА АНГЕЛИТЕ В ХРИСТИЯНСТВОТО И КАЗВА, ЧЕ ОТ ТЯХ Е ПОЛУЧИЛ ПРОВИДЕНИЕТО ! ДО ТУК ДОБРЕ!!!НО УВИ КУРАНА Е ПЪЛЕН С ОМРАЗА КЪМ ДРУГОВЕРЦИТЕ ТА С С ИСЛЯМА ТРУДНО ЩЕ БЪДЕМ ПРИЯТЕЛИ :D
11
13
 
11
 
! Отговори
хюго бос преди 6 години
Арабският цръвул може да отиде в църква, защото управляват евреи. Попадне ли в ръцете на оркообразните- ни църква, ни нищо. И нищо чудно, че говори такак- били едно цяло дрън дрън. Смее ли да каже истината- нали знае, че през нощта ще бъде изколено смейетвото му от " религията на мира". Много е тъжно да чета как християни застават на страната на най-големите им убийци и терористи и водени от измислени ценности застават срещу цивилизациата и прогреса.
10
20
 
6
 
! Отговори
От Израел преди 6 години
Добре че се махнах от кочинката БГ, страната на форумните поплювковци. Докато вие се пенвите тук в Израел правим пачки и оазис от пустинята. Армията ни е в пърти по мощна от вашата и терористите от Хамас бързо пълнят гащите когато спец частите и авицията ни се появят. Вие имате една тиква начело на държавата -ха-ха-ха
9
3
 
20
 
! Отговори
Обичам експерти преди 6 години
Сега в Близкия Изток с помощта на Турция и Иран, Русия успя да въдвори ред в Сирия. Възникна възможност целия регион да се помири и обедини с посредничеството на Русия. Затова САЩ, първо напълниха СА с оръжие, за да замени тя не много лоялната Турция като пръв съюзник в Региона. Сега направиха жест на Израел, за да го спечелят и на практика новия хаос вече се вижда - СА и Израел, срещу Турция и Иран. Ако пламне фитила на това буре, ще е страшно. 100млн. мигранти и война на Балканите.
8
1
 
18
 
! Отговори
Обичам експерти преди 6 години
Хаос покрай Русия, в Украйна, в Средна Азия. Хаос покрай Европа с конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, милиони бежанци. Напрежение в Китайско море, на Корейския полуостров, и там САЩ се готвят да устроят конфликт, е там е доста страшно защото няма кой да се бие за тях, трябва сами, а срещу им има атомни бомби.Целият хаос не е просто глупост, а създаване на проблеми с цел задушаване икономическото развитие на конкурентите на САЩ. А те основно са Китай, Русия и ЕС.
7
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп всеки ден доказва на третополовите, че от мюселманин нищо не става. Вместо да седнат на масата за преговори мюселманите тръгнаха да палят знамена и да убиват невинни хора Религия на мира, да ?
6
7
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Щв бъдат заличени особенно ако нахлупиш фес и приемеш правата вяра. Тогава ще ти е най-добре.
5
2
 
22
 
! Отговори
Обичам експерти преди 6 години
Вие само погледнете политиката на САЩ през последните 15 години и дори от по-рано в Югославия. На всякъде американците предизвикват конфликти и създават хаос. Много експерти свързват тази политика с вродена глупост, непознаване на регионалните нагласи, традиции и т.н. Тоест те не търсят зла умисъл в тази политика, а изцяло я оправдават с глупостта.В САЩ има елит който стои в сянката на политиците, за него работят едни от най-умните хора от всички региони на света. Хаосът не е глупост, а стратег
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато огън и буре с барут се намират в деликатен баланс, не е добре да даваш превес на едно от двете (освен ако не искаш да разпалиш война). Последното се отнася най-вече за САЩ.