Шуробаджанащина: В Камбоджа политиката е... семейна афера

И петте деца на Хун Сен участват в спектакъла
14 дек 2017 21:00, Елка Василева
16
Шуробаджанащина: В Камбоджа политиката е... семейна афера
Хун Сен със съпругата си. Снимка: архив, Reuters

Опозицията е забранена, неговата партия има широко разклонена мрежа, а децата му заемат ключови постове... Силният човек в Камбоджа Хун Сен наистина има силни позиции няколко месеца преди изборите, още повече че икономиката процъфтява, по-конкретно благодарение на Пекин, пише Франс прес.

За 32 години, откакто е на власт, този обигран политик си е изградил имиджа на "баща на нацията", без когото страната би затънала в хаоса от времето на "червените кхмери".

Той говори за себе си в трето лице и охотно се сравнява с един местен крал от 16-и век, а в началото на декември без притеснение се показа публично в Ангкор - местност, символична за апогея на кхмерската империя, обкръжен от хиляди будистки монаси, възнасящи молитви за стабилност на страната.

"Той има нужда от ореол и си го създава, черпейки от митологията, от религията. Съвсем изкуствена работа. Така полага основите на легенда, която гради около себе си", обвинява го Сам Ренси, основателят на най-голямата опозиционна партия (разпусната през ноември), сега изгнаник във Франция, където говори пред АФП.

За да си гарантира политическо дълголетие, Хун Сен е изплел твърде гъста паяжина, в чийто център е сложил тримата си синове.

Спряган за наследник на неговия трон, въпреки че отрича, най-големият му син, 40-годишният Хун Манет, е заместник-командващ армията и оглавява внушителната гвардия на премиера, включваща хиляди бойци.

Натоварен да представя в модерна светлина фамилията Хун, той замества баща си на официални прояви, излъчвани по телевизията. Завършил е престижното американско военно училище Уест Пойнт, поддържа и връзките със солидната камбоджанска диаспора чрез обиколки в чужбина.

Вторият син, генерал Хун Манит, движи разузнаването - той е човекът в сянка.

Най-малкият, 35-годишният Хун Мани, пък е депутат. Единствен от тримата той демонстрира амбиции да поеме от баща си ръководството на тази страна в Югоизточна Азия с 15 милиона жители, където всеки трети членува в управляващата партия.

Малцина обаче надигат глас срещу създалото се положение. Сигурен, че ще се задържи на власт и след изборите през юли 2018 г., кланът Хун може да разчита на подкрепа от Пекин, чиито компании имат мощно присъствие в Камбоджа.

Хун Сен посети Пекин през ноември, поканен да участва в международна среща на партийни лидери, организирана от Китайската комунистическа партия. Веднага след това за КНР отпътува синът му Хун Манет, официално с цел да насърчи студентския обмен.

Плетеница от бракосъчетания и сродявания

Освен тримата си синове камбоджанският премиер е поставил свои пионки на всички равнища, по-специално чрез изкусно преплетени бракосъчетания и сродявания.

"Тези връзки са циментирани посредством стратегически бракове между основните фамилии. Кръвта държи по-здраво от парите. А схемата с кръстосани бракове гарантира, че цялата система ще се държи здраво - или ще падне отведнъж", коментира Себастиан Странджо, написал авторитетния труд "Камбоджа на Хун Сен".

Феномен на "шуробаджанащината", описан през 2016 г. от неправителствената организация "Глоубъл уитнес" в подробно изпипан доклад.

Двете дъщери на Хун Сен, Хун Мана и Хун Мали, официално не изпълняват политически функции, но първата контролира частна телевизия и влиятелно списание.

Всичките му пет деца участват в спектакъла, изобразяващ модерното, топло семейство Хун, което поства във Facebook семейни снимки по случай годишнини и раждания в клана или пък от мачове на футболните национали.

Говорителят на партията на Хун Сен, Сок Ейсан, не се притеснява от сравнения с ролята, която играят децата на Доналд Тръмп. "Зетят на Тръмп също има ангажименти" пред Белия дом, се оправдава той.

"Бамбуковите кълнове имат готовност да заместят бамбука в страната ни", заяви в едно от редките си интервюта Хун Манет през 2015 г., запитан за политическите си амбиции от радио Ер Еф И. Той не склони да даде интервю на АФП; Хун Мани също отказа.

Шейсет и петгодишният Хун Сен междувременно преиграва, поддържайки образа на патриарх покровител. В акаунта му във Facebook почти всеки ден се появяват негови снимки с бременни жени. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: КамбоджаХун Сен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не лъжете хората, че навсякъде е така 2 години и си заминават, защото иначе се подлудява от властта
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъл - га - ри Ю -на - ци
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сменим и напишем България вместо Камбоджа, статията ще си пасне идеално.
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обективно заглавието звучи так:Шуро-баджанащината в Камбоджа, почти като в България.
12
0
 
14
 
! Отговори
Добре ,че преди 6 години
...не сме кат тях как'Сийке..
11
1
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
В КАнбоджа няма "демокрация" и рептилите не могат да заспят!
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туй мяза на бетер суджушка работа.
9
0
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
децата на олигарсите ли визираш.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Шейсет и петгодишният Хун Сен междувременно преиграва, поддържайки образа на патриарх покровител. В акаунта му във Facebook почти всеки ден се появяват негови снимки с бременни жени."Това с образа на патриарха-покровител и фейсбука съм го виждал някъде.
7
5
 
16
 
! Отговори
вижда се преди 6 години
АМИ В БЪЛГАРИЯ Е ДАЖЕ МНОГО ПО ЗЛЕ !!
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Саудитска Арабия как е?
5
0
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво, че тези неща се случват далеч от България! Иначе щяхме да си окепазим Председателството!Затова,Браво!
4
1
 
21
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
"Той има нужда от ореол и си го създава, черпейки от митологията, от религията. Съвсем изкуствена работа. Така полага основите на легенда, която гради около себе си"Описанието поразително ми напомня на някого, на езика ми е, ама не ми иде да го кажа.
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде е шуробаджанащина, само в Русия има ред и най-достойните и кадърни хора се издигат в бизнеса и политиката, за това руснаците просперират няма връзки и такива истории там.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Буш баща, син, Клинтънчетата. Навсякъде е така.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камбоджа???? А В БЪЛГАРИЯ КАКВА Е?