"Турски поток" сменя маршрута си – през България за Европа?

Турски вестник твърди, че страната ни се готви за проекта
119
"Турски поток" сменя маршрута си –  през България за Европа?
Снимка: архив, Ройтерс

Газопроводът "Турски поток" ще смени маршрута си и вместо в Гърция, тръбата ще влиза в България и оттам ще продължава за Румъния, Унгария и Австрия.

Още по темата
Това съобщава турският вестник "Хабертюрк", цитиран от БТА.

Под заглавие "Турски поток сменя маршрута си" в публикацията се посочва, че е извършена "изненадваща промяна" в предварително набелязания маршрут.

Според тази промяна тръбопроводът няма да влиза през Гърция, а след Турция ще влиза в България и оттам ще продължава за Европа.

Промяната в маршрута на проекта е била обсъдена в турското министерство на енергетиката и за това е била уведомена България на най-високо ниво. България вече е започнала подготовката, твърди "Хабертюрк".

Според специалистите "Турски поток" най-мащабният енергиен проект на тръбопровод за трансфер на природен газ между Турция и Русия в последно време.

Руският газов гигант "Газпром" започна строителството на проекта през май 2017 година и маршрутът на втората тръба, която трябва да захрани европейския пазар, все още не е определен.

Всички варианти за продължението на "Турски поток" към ЕС са запазени, коментира наскоро руският енергиен министър Александър Новак пред Анадолската агенция.

В последно време отношенията между Турция и Гърция охладняха след историческата визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина, където той заяви претенции за преразглеждане на Договора от Лозана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газпром замрази строителството на газопровода в Черно море поради липса на американски парични знаци. Липсата се очертава да бъде за дълги години предвид грабителската политика на Русия спрямо нейните съседи. Изводът е че Турски поток и Северен поток 2 няма да има следващите 20-30 години.
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загубихме турския и гръцкия пазар. Кой ще строи транзитния газопровод?
70
10
 
2
 
! Отговори
Бойко искаше преди 6 години
Южен поток Да е реверсивен т.е. ако ненадейно Путин реши да спре газта да може да получава в обратна посока. Справедлива цена на газта и Не искаше да продава българската газопреносна мрежа на Газпром.На Путин не му изнасяше и започна да шикалкави.
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спора не е дали ще има турски поток - той е почти готов. Спора е дали ще минава тръбата през Гърция или през България. Едва ли ще мине през България. По - скоро турчетата плашат гърчетата с нас. Гърчетата едва ли са толкова луди да изтърват толкова пари. Обаче са зависими от ЕС и може и да ги натиснат... акто натиснаха нас. Но евдва ли, защото трябва да връщат големи заеми и... Абе игри. Бойко оака нащо положение и сега замо зе бъзикат с нас. А можехме да сме сила...
68
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин достави тръбите във Варна, но Бойко не разреши започването на строежа. Тръбите бяха доставени по бойково време. Руснаците си ги взеха, доколкото знам и вече лежат по дъното на Черно Море в Турски Поток. Ако Бойко искаше потока, вече щеше да е построен и можешпе и газ да тече по него. Това е доста показателно искал ли е Бойко Гойко Винету потока...
67
3
 
4
 
! Отговори
Смях преди 6 години
Поредната фалшива новина.След среща между Путин и Ердоган, първия реши да преебе втория.На тукашните *** им се ще, но както рече тъста на младия меринджей.КО, НЕ
66
15
 
5
 
! Отговори
омръзнали са ми преди 6 години
Аз не си спомням Бойко да не е искал Южен поток. Всъщност Путин беше този който заяви в Анадола че ще прави Турски поток.Русия се оправдава по света че ЕС не допуснал да се строи в България което не е вярно. Условието на ЕС е антимонополно и изисква да се задели капацитет и на "други оператори".Всичко с Турски, Български, Южен и т.н. потоци е политическа говорилня за удовлетворяване себелюбието на руснаците.
65
10
 
3
 
! Отговори
кай знае преди 6 години
Нансенс е английска дума. Путин е в тупик.
64
14
 
7
 
! Отговори
ай сега преди 6 години
На калпавите руснаци все българите им виновни.
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кой знаеСпоред твоята 80% логика, Путин разгроми Идил, за да могат страните от залива да доставят нефт и газ по тръбопроводи към Турция с перспектива Европа. Така ли? Смяташ, че Путин работи за просперитета на страните от залива? Нонсенс!!!
62
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До скептикСогласен, никакъв южен поток, само домати и също може от Турция
60
6
 
3
 
! Отговори
кой знае преди 6 години
Няма вече ИДИЛ. какъв Руски поток какви пет лева. ИДИЛ беше за да не могат страните от залива да доставят нефт и газ по тръбопроводи към Турция с перспектива Европа. Сега тези проекти са осъществими. Конкуренцията за пазари се ожесточава. Русия ще може ли да направи газопровода рентабилен?
59
13
 
5
 
! Отговори
скептик преди 6 години
Рашките се връткат без да спират и все искат да са по новините. Южен поток няма защото русия не е в сътояние технически да осъществи проекта. Путин говори политически, а не технически. Като му казаха че тези работи не стават само с приказки и отиде да прави Турски поток без да е видял картата. Сега пак измисли повод да отлага.
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво ви руски газ? Вземайте "природен" газ от приетел Макейн
57
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако това наистина стане, на Бойко трябва да му се конфискуват ВСИЧКИ имоти навсякъде по света в полза на Българската Държава. И на всички гербери, малки и големи, бедни и богати. И на цялата българска евроатлантическа пасмина. Защото са гнилоч.
56
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички чакаме да видим коха и откъде ще ни влезе ... тръбатаТу правим ОВОС на Галата, ту си говорим със сенатори и комисари, ту четем турски вестници.Седим си в селската кръчма и чакаме да дойде УАЗ-ката с хляба. А една муха кацнала на портрета на Бойко. Май всичко си е на място.
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много голяма далавера е да минава газопровод с руска газ през територията ти. Местното население забогатява неимоверно и единственото му занимание е да се цели с пачки долари за удоволствие. Който не вярва да види Украйна от където минават повечето газопроводи с елея руска газ.
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турски поток ще минава по булевард Дондуков за радост на президентството и правителството.
53
11
 
12
 
! Отговори
Поток преди 6 години
Никой не казва какво ще плащаме на Турция. Тези такси за транзит в какъв размер ще са и сега ако имаше справедливост трябва да ги плаща, този който спря Южен поток, а не всички ние. Както се претендира за плащане на Белене, така да бъдат честни някои хора да си понесат щетите от това лично. Да им се утдържа, така както се налагат глоби на редовия работник за щяло и нещяло. Никой не разглежда този аспект.