"Турски поток" сменя маршрута си – през България за Европа?

Турски вестник твърди, че страната ни се готви за проекта
119
"Турски поток" сменя маршрута си –  през България за Европа?
Снимка: архив, Ройтерс

Газопроводът "Турски поток" ще смени маршрута си и вместо в Гърция, тръбата ще влиза в България и оттам ще продължава за Румъния, Унгария и Австрия.

Още по темата
Това съобщава турският вестник "Хабертюрк", цитиран от БТА.

Под заглавие "Турски поток сменя маршрута си" в публикацията се посочва, че е извършена "изненадваща промяна" в предварително набелязания маршрут.

Според тази промяна тръбопроводът няма да влиза през Гърция, а след Турция ще влиза в България и оттам ще продължава за Европа.

Промяната в маршрута на проекта е била обсъдена в турското министерство на енергетиката и за това е била уведомена България на най-високо ниво. България вече е започнала подготовката, твърди "Хабертюрк".

Според специалистите "Турски поток" най-мащабният енергиен проект на тръбопровод за трансфер на природен газ между Турция и Русия в последно време.

Руският газов гигант "Газпром" започна строителството на проекта през май 2017 година и маршрутът на втората тръба, която трябва да захрани европейския пазар, все още не е определен.

Всички варианти за продължението на "Турски поток" към ЕС са запазени, коментира наскоро руският енергиен министър Александър Новак пред Анадолската агенция.

В последно време отношенията между Турция и Гърция охладняха след историческата визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина, където той заяви претенции за преразглеждане на Договора от Лозана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Еххх ЕКСПЕРТИИИИИИВместо всички да искат тръбата да мине през България и дай боже да пренася огромни обеми ние по стар Бай Ганьова привичка - Може на мен да ми е зле но ще знам че на Вуте ще му е още по-зле.ЗАЩО УКРАЙНА ДРАПА СЪС ЗЪБИ И НОКТИ ДА НЕ СПРЕ ТРАНСФЕРА ПРЕЗ НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ? ЗАЩОТО ГУБИ МИЛИАРДИ $ САМО ОТ ТРАНСФЕРНИ ТАКСИА защо и ние не намажем малко?
51
15
 
2
 
! Отговори
маке преди 6 години
ся е момента да покажем солидарност с гърците и да спрем и тоя проект да видим отдека ке се греят джърманите
50
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зачем вам газ? Население уменьшается, промышленности никакой. Хватит и трубы которая есть
49
7
 
14
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
И това добре ,но поговорката "Изпусна питомното сега гони дивото" е точна за българската политика ,но поне да хванат дивото сега с тази търба да минава през нас за Европа .
48
11
 
14
 
! Отговори
fermera преди 6 години
Откакто се разбра че Израел ще строи газопровпов от находищата в Средиземно море през остров Крит към централна Гърция и Италия с капацитет 10 милиарда м2 руснаците разбраха че и други произвеждат газ.Интересното е че ще има и доставки от Египет и Путин бързо кацна в Кайро.
47
10
 
20
 
! Отговори
шуши муши преди 6 години
Не му берете грижа на жужи.Ние сме затънали в л.на до гушата с нашия премиер гуши,който освен да се гушка с началниците нищо не прави за хората/без своите хора,естествено/
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган се обръща към Борисов с думите "дост ве кардеш Бойко" (моя приятел и брат Бойко). Много се обичат бе с Ердоганя. Вече мисля, че Путин даже ревнува Ердоган от Бойко.
45
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ах тези прости турци от средновековието имат още много да се учат от аристократичните умни българи как се прави бизнес, национални интереси и просперитет на страната НАЛИ ?
44
7
 
20
 
! Отговори
99 преди 6 години
Имаме право на избор:1. По същата тръба, по която от наша територия се изнасяше газ за Турция и се вземаха такси, след 2019 г. ще се внася и ще им плащаме такси;2. Втората тръба на "Турски поток" да влезе директно в България, да се ползва проекта за старото трасе на "Южен поток" и да вземаме такси за трансфер. Можем ли да вземем полезно за народа решение или пак ще чакаме инструкции от сенаторите?
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не се сменя.По същата тръба,по която от наша територия се изнасяше газ за Турция и се взимаха такси,сега се внася и им плащаме такси.
42
3
 
10
 
! Отговори
99 преди 6 години
"Всички варианти за продължението на "Турски поток" към ЕС са запазени, коментира наскоро руският енергиен министър Александър Новак"----------------------------------------------------------------------След обстоен анализ на казаното от Новак, стигаме до извода, че Русия не е зачертала, не е отхвърлила старото трасе на "Южен поток". Втората тръба може да не влиза в Турция, а да влезе директно в България.Можем ли да вземем полезно за народа решение или пак ще чакаме инструкции от сенаторите?
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кви построени газови хъбове те бият по глъвътъ бе ?"===============================Пр0стият гербер***ст няма реален поглед за живота. Той сляпо вярва и повтаря, предназначените за 80% мечти и лъжи на боса си.
40
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на генерал Борисов страната (Турция) е в подем. Турците трябва паметник да му издигнат в Анкара.
39
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я глей, изтървахме питомното, обаче хванахме дивото, хаха-ха-аха, кой е като нас!
38
3
 
14
 
! Отговори
99 преди 6 години
Така наречените специалисти ни заблуждават, че "Турски поток" е тръбопровод за трансфер на природен газ между Турция и Русия.1. Няма трансфер на природен газ между Турция и Русия, а има доставка на природен газ от Русия.2. Доставката на природен газ от Русия не е само за Турция, а е тръбопровод за трансфер на природен газ от Русия за цяла южна и югоизточна Европа.
37
3
 
6
 
! Отговори
До 43 преди 6 години
Ти си голям разбирач! Само като видя "ИстаМбул" и ми става ясно!Я вместо тука да шляпаш глупости *** учи правопис и география....
36
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Охоо!Дай Боже да задминем украинците!Такъв шут ви набиха в имперския зад ник, че ще ви държи влага 100 години.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #44Аха-аха, да се сбъдне мечтата ви и няма до купувате руски газ... Ще задминете украинската простотия :-)
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега от много гяволък, ще построят и българската отсечка с руски пари, че и ръка ще целуват. Иначе отиват през чукарите на Македония, а там дебне батко албанец с тротиловите шашки. Пък и хич да не е, трасето им би се удължило с едни 50-60%.
33
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отклонението на ЮП през Турция беше заради про сташкото из ригване на Путин в Истамбул. Една сериозна издънка, с която с лека ръка прахоса поне милиард грешни пари от порциона на крепостните. А България е силна с географията си, с историята си и с хората си. И където е текло, пак ще тече.