"Турски поток" сменя маршрута си – през България за Европа?

Турски вестник твърди, че страната ни се готви за проекта
119
"Турски поток" сменя маршрута си –  през България за Европа?
Снимка: архив, Ройтерс

Газопроводът "Турски поток" ще смени маршрута си и вместо в Гърция, тръбата ще влиза в България и оттам ще продължава за Румъния, Унгария и Австрия.

Още по темата
Това съобщава турският вестник "Хабертюрк", цитиран от БТА.

Под заглавие "Турски поток сменя маршрута си" в публикацията се посочва, че е извършена "изненадваща промяна" в предварително набелязания маршрут.

Според тази промяна тръбопроводът няма да влиза през Гърция, а след Турция ще влиза в България и оттам ще продължава за Европа.

Промяната в маршрута на проекта е била обсъдена в турското министерство на енергетиката и за това е била уведомена България на най-високо ниво. България вече е започнала подготовката, твърди "Хабертюрк".

Според специалистите "Турски поток" най-мащабният енергиен проект на тръбопровод за трансфер на природен газ между Турция и Русия в последно време.

Руският газов гигант "Газпром" започна строителството на проекта през май 2017 година и маршрутът на втората тръба, която трябва да захрани европейския пазар, все още не е определен.

Всички варианти за продължението на "Турски поток" към ЕС са запазени, коментира наскоро руският енергиен министър Александър Новак пред Анадолската агенция.

В последно време отношенията между Турция и Гърция охладняха след историческата визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина, където той заяви претенции за преразглеждане на Договора от Лозана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
1
 
! Отговори
май преди 6 години
турците с гърчулята нещо не се разбраха!втората тръба от турски поток обратно по празната в българия към сърбия и унгария плюс българия ,македония и гърция!!неслучайно бибитко направи помпените сканции с обратими компресорни посоки!!
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 93 Мисля че една тръба за Турция а втора за Италия и ще минава през Гърция
90
10
 
8
 
! Отговори
Питам преди 6 години
И всичките тези разправии и пари на вятъра, само да се накаже Украйна...При положение че и сега си има тръбопровод през Украйна ,за чии ни е нов тръбопровод?
89
3
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Сега стана ясно че газопроводите наистина са политика , а не икономика?Не случайно има енергийна зависимост.
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газ може да има за турската металургия и това е една тръба. Отдавна се знае, че Гърция не става, защото там няма буферни хранилища. Няма и в Турция. Ние имаме едно и то може да поеме една тръба в обемите, които са сега. После има чак в Унгария и пак не става. Единственото решение е свързване с газопровода Дружба и пак към Украйна, но с по-голями загуби и много по-малко гъвкаво. Мисля, че ще си останат с две тръби до Турция, от които ще работи една. Всичко останало са празни приказки за ***.
87
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига с тия глупости. Писна ми от тия потоци. Никакъв поток няма и няма да има. Газта ще си тече през Украйна както си е и сега. Точка.
86
3
 
4
 
! Отговори
wild horse преди 6 години
Каква велика глупост. Хубаво е някой да прочете и руски вестници в които пише,че ако България си построи тръба до хъбовете в Турция,или Гърция ще има газ,иначе бай бай,защото транзитът през Украйна спира. Разбирам,че някой иска да поднесе радост на народа,но е пълна лъжа
85
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От коментара разбрах , че и за България ще има газ , но ще има и такси за Турция . А като стане въпрос за пенсии - отговорът е - ами НЕМА А как ще има след като ги хвърляме на вятъра . Бог да го поживи газовия ХЪБ , особено след като един такъв изгоря като СЛАМКА .
84
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше едон време един филм Кит.То турски поток няма, те газта взеха да разпределят.
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турски поток си е Турски ?Келепира е да тях.
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Социолог Откога фалшивите новини са положителни ?
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ай сегаВы не виноваты, вы нам НЕ НУЖНЫ!
80
19
 
3
 
! Отговори
ХАЙДЕ СЕГА . . . преди 6 години
Хайде сега ние да го откажем . Дойде и нашия ред за отказ . Така както не пожелахме шистов газ . Аз не желая руски или турски газ да преминават през територията ни ! Желая само европейски или американски . Не искам руски и турски !!
79
5
 
16
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
Това е положителна новина за България,но народа не е свикнал на положителни новини и коментарите 88% са неадекватни и безмислени.
78
11
 
7
 
! Отговори
Анти Атом преди 6 години
Браво на Борисов!
77
1
 
10
 
! Отговори
Искаше я преди 6 години
До Бойко искаше турски поток...и го направи ..
76
2
 
11
 
! Отговори
Газора Правопотокова преди 6 години
Ципрас, лежал умислен и пъшкал, след като Ердоган решил потока да е турски-отзад.Около него се въртял съседския премиер Бой Бор и попръдвал...Ципрас се надигнал и му казал с тъжен глас:- Ах Бой чо,пак ни заобиколиха,щот не даваме Тракия.Ако ЕС спре и парите ще умрем, а ти кокетничиш.-Аз не кокетнича с тебе, и погледнал мило турския си колега...
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще започне санкциите срещу ЕС след 2019, когато изтекат договорите за транзит с Украйна... Ще им свърши газта и тогава ще разберат кон боб яде ли и турчин в джамия...Ще купуват по - скъпия сгъстен газ. Завода на Ямалското находище вече ряаботи и на руснаците не им е нужен транзит през Украйна. И Турски поток не им е нужен вече, но построиха инфраструктурата и ще го ползват.
74
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газпром не е замразила проекта заради липса на пари. Защото ако това беше причината, нямаше да пуска по 4 километра от тръбата на ден, обаче вече под името Турски поток. Истината е тъжна. За наивните евроатлантици и герберасти е особено тъжна. Собствения им шеф ги прецака здраво ;)))))
73
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво му е на газопровод от Русия до България да е реверсивен? Може би ние ще продаваме газ по него на руснаците? Цената на газа е както се договорят политиците, а политиците се договарят според рушвета. Никой не искал българската газопреносна мрежа, защото е стара. Щеше да се строи нова. Спора беше кой ще дава парите и кой ще е собственика. Запада искаше русия да даде парите, а те да са собствениците. Путин не се съгласи и те спряха проекта. Бойко спря проекта. И сега имаме турски поток.