Америка на първо място! Каква я свърши Тръмп за година в Белия дом

Разследването тече, а президентът твърд: Няма сговор с Русия
15 дек 2017 21:48, Елка Василева
76
Америка на първо място! Каква я свърши Тръмп за година в Белия дом
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

"Вижте колко много постигнах. Вашата страна започва наистина да се справя добре. Фондовите борси са в подем, армията става истински силна, ще построим СТЕНАТА, най-ниска безработица от 17 години. . . " - така президентът и главнокомандващ Доналд Тръмп поздрави в Тwitter сънародниците си за Деня на благодарността (23 ноември), пише Калина Любомирова от БТА.

Какви са обаче фактите? Тръмп, чийто рейтинг се срина до най-ниска стойност за края на първата година от мандата, е убеден, че американската икономика може да постигне прираст от 6 процента. Самохвалство според Асошиейтед прес, която цитира експерти от централната банка и икономисти, че реалистичната прогноза е годишният прираст да бъде около 2 процента. Досега правителството не е представило нито един анализ в подкрепа на растежа, пожелан от Тръмп, добавя АП.

Постижение във вътрешната политика - засега слабо според Франс прес - е придвижването в Конгреса на данъчната реформа, - едно от основните предизборни обещания на Тръмп. Приет е компромис за хармонизиране на версиите на закона, гласувани в двете камари.

Но Тръмп понесе тежко поражение на междинните избори за сенатор в щата Алабама - традиционна крепост на републиканците, където техният кандидат Рой Мур, обвинен в сексуално посегателство, но подкрепян до последния миг от президента въпреки възраженията на съпартийците му, бе победен от демократа Дъг Джоунс. Така републиканското мнозинство в Сената се стопи от два на един гласа до "санитарния минимум" от 51 срещу 49.

Три парламентарни комисии - по правосъдието и по разузнаването в Сената и по разузнаването в Камарата на представителите, разследват дали е имало намеса на Русия в изборния процес в САЩ през 2016 г. Твърденията за руска намеса в полза на тогавашния републикански кандидат за президент Доналд Тръмп разследва и специалният прокурор Робърт Мълър, който може да предяви обвинения за престъпни деяния, за разлика от парламентарните комисии, които могат да направят констатации за нарушения и да предложат законови промени.

Разследването на Мълър, за което досега са похарчени близо 7 милиона долара, опасно напредва към най-близкото обкръжение на Тръмп, включително към членове на неговото семейство, след като бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин призна, че е лъгал за контактите си с бившия руски посланик и се съгласи да съдейства на следствието.

Мълър е предявил обвинения на четирима души, но засега президентът не е пряко разследван. След признанията на Флин сенаторката Даян Файнстайн от Демократическата партия каза, че излизат наяве разкрития, които могат да доведат до обвинение срещу Тръмп във възпрепятстване на правосъдието. В такъв случай не е изключено срещу него да бъде задействана процедура за импийчмънт, посочва Франс прес.

При всеки нов ход в разследването Тръмп яростно туитва, че няма никакъв сговор с Русия и разгаря лютата вражда с традиционните медии, разпространяващи според него "фалшиви новини".

Мантрите "Америка на първо място" и "Да направим Америка отново велика", привидно определят външната политика на Тръмп. Откак той влезе в Белия дом, САЩ се оттеглиха или заявиха намерение да се оттеглят от редица международни споразумения:

САЩ обявиха, че прекратяват участието си в Световния договор за миграцията, защото редица текстове са в разрез с политиката на правителството на Тръмп към имиграцията и бежанците.

САЩ заявиха, че напускат Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), защото е антиизраелска.

Тръмп оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, сключено от 195 държави през 2015 г., защото го смята за несправедливо към неговата страна. На втората годишнина от споразумението президентът на Франция Еманюел Макрон елегантно отвърна на Тръмп с девиза "Да направим планетата отново велика".

Веднага след като влезе в Белия дом на 20 януари, Тръмп изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство, подписано през 2015 г. с 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския район (сред тях не е Китай). Вместо това президентът иска двустранни договори, които "да върнат работните места и индустрията на американска земя".

Тръмп се зарече да "скъса" ядреното споразумение с Иран, но в крайна сметка само отказа да потвърди, че Техеран спазва ангажиментите си, и прехвърли на Конгреса отговорността да реши съдбата на споразумението.

Тръмп започна нови преговори за Северноамериканското споразумение за свободна търговия със САЩ, Мексико и Канада. Ако до края на годината тези преговори не дадат искания от Тръмп резултат, Вашингтон ще се оттегли и от това споразумение.

Тръмп иска реформиране на ООН и я обвинява в бюрокрация и лошо управление.

Президентът нарече Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) "отживяла", после оттегли думите си и поиска страните в НАТО да увеличат разходите за отбрана. По-късно той отказа ясно да потвърди дали ще се придържа към член 5 от Вашингтонския договор за колективната отбрана, който гласи, че нападение срещу една държава от НАТО е нападение срещу всички.

В туит с небивало остър тон Тръмп се нахвърли срещу Тереза Мей, която го порица, че е препратил в Тwitter скандални видеозаписи на малочислена британска крайнодясна група, наричаща се "Великобритания на първо място".

Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, вероятно под влияние на своя зет и старши съветник в Белия дом Джаред Къшнър, който има нови идеи за постигане на мир в Близкия изток - чрез сближаване на арабските страни и Израел в общ фронт срещу Иран. Но този ход, който е в разрез с принципите на мирния процес, разпали гняв в арабски и мюсюлмански страни и призиви за нова интифада в навечерието на коледните празници.

Ходовете на Тръмп са в пълна противоположност с външната политика, следвана от американските президенти в последните десетилетия - и демократи, и републиканци.

Ако специалният прокурор Мълър намери доказателства за руска намеса в изборния процес в САЩ миналата година, над бъдещето на Тръмп ще надвиснат много въпроси. Един от тях би бил дали действията му са направлявани от Владимир Путин и зависим ли е от него.

Неотдавна, на годишния Форум за национална отбрана, носещ името на покойния президент Роналд Рейгън, съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър обяви Тръмп за модерния Рейгън. Той заяви, че сегашният президент ще възроди международния престиж на Америка и ще възстанови доверието на нейните граждани, както направи Рейгън преди едно поколение, пише в. "Вашингтон пост".

Но, наблягайки на приликите между двамата, Макмастър не каза нищо за това колко различни са те. Тръмп редовно отблъсква съюзници и къса с международни организации и договори. Наред с това постоянно смекчава антиамериканската стратегия на Русия и рисува в розово картината на намеренията на Китай към САЩ. За разлика от Рейгън, който вярваше в свободната търговия, Тръмп налага протекционизъм.

Над гроба на Роналд Рейгън в неговата президентска библиотека са изписани думите му: "Знам в сърцето си, че човекът е добър, че справедливостта в крайна сметка ще възтържествува, че всеки човек е достоен и животът му има предопределена цел". Рейгън вярваше, че Америка трябва да бъде образец за нравственост и лъч светлина за човечеството, и че неговите действия и думи трябва да отговарят на този стандарт.

"Президент Тръмп, Вие не сте Роналд Рейгън", пише в заключение Вашингтон пост".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
Аз да попитам:Ако махнем новините за скорошният край на света породен от Тръмп и други подобни глупости, какво точно се случи за последната година ?Как точно Тръмп унищожава Америка ?Да вижим:1. Намаля местните регулации за да се развива бизнеса. 2. Опитва се да спре ниско интелектуални мигранти.3. Подпомогна индиректно икономиката на Америка. 4. Какво стана с Ислямска държава ? Защо не се чуват напоследък ?Ще ми се и ние да си имаме един Тръмп !
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стар изветрял клоун.След неговото управлвение Америка няма да е същата... Номер едно
51
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕЛИК ЧОВЕК, НО ДОРИ ВЕЛИКИТЕ ПРАВЯТ ГРЕШКИ.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност то СК сама ще нападне така че...
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СAЩ И ИЗРAЕЛ ( ВТОРИТЕ РAЗПНAЛИ БОЖИЯ СИН) СA ТВОРЕНИЯ НA СAТAНAТA,ЧAКA ГИ СТРAШЕН СОДОМ И ГОМОР!
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е САЩ ще нападнат СК естествено,но след олимпийските игри в ЮК!
47
5
 
8
 
! Отговори
до Polska преди 6 години
Тръмп е 100% еврейн и ционист,прочети в гугъл зa " плaнa Кaлегри" и тогaвa пиши глупости зa товa кaк Тръмп се бори с глaбaлизaциятa!
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СAЩ НЯМAТ ПРИЯТЕЛИ И СЪЮЗНИЦИ И НИКОГA НЕ СA ИМAЛИ,ТЕ ИМAТ СAМО ВAСAЛИ И СЛУГИ! A ВОЕННAТA МAШИНA НA СAЩ ЗAБЪКСУВA ЩОМ ЕДНA СК ИМ СЕ ЗЪБИ КAКТО СИ ИСКA И С ПРЪСТ НЕ СМЕЯТ ДA Я ПИПНAТ!
45
6
 
9
 
! Отговори
Polska преди 6 години
Тръмп се бори срещу глобализма (напълването на Европа с диваци, изнасилвачи, терористи). Това е достатъчно сериозен аргумент от Източна Европа да го подкрепяме. Можете да проверите колко много се затегна контрола над границите и приемането на тараммбуки от Африка и Азия в САЩ, откакто Президента Тръмп е на власт. Това е важно както за нормалните американци, така и за нормалните европейци. Имайте предвид, че от ЕС ни готвят насилствено да приемаме бежанци от лятото.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В негова защита все пак,Иран,Турция,Китай и СК Както и исляма не са приятели на САЩ!Поне това е осъзнато изцяло! Това са общества доказали своята омраза към щатите !САЩ имат и козове като военната си машина!Последен коз срещу всички и всичко!Европа е загубена ,Англия почти е в ситуацията на САЩ.
43
1
 
21
 
! Отговори
Кaкви ги свърши преди 6 години
1.Зaплaши Ирaн,че ще отмени " ядренaтa сделкa" и върнa Ирaн нa 100% в орбитaтa нa Русия,a Ирaн тъкмо беше зaпочнaл лекичко дa се отвaря към Зaпaдa!2.Обтегнa нa мaкс отношениятa със СК,принуди Китaй дa и въведе сaнкции и тaкa Русия измести Китaй кaто основен достaвчик нa стоки зa СК.3.Изгуби войнaтa в Сирия и тaм вече СAЩ не сa фaктор!4.Влоши отношениятa с Турция и я тлaснa в орбитaтa нa Русия5.Признa Йерусaлим зa столицa нa Изрaел и нaстрой целия мюсюкмaнски свят срещу СAЩ!
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дилемата за всички американци е че те искаха да променят света,а днес искат да променят Америка !Кризата е по дълбока отколкото можете да си представите.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да,Тръмп постигна много ,но какво от това? Палеативни мерки без възможност САЩ да постигне решаващи победи.Но как да се промени Америка след като десетилетия света се американската и глобализацията вече доказва своята безмисленост!Погледнете градовете,Църквата,обществото и тнРаботи се за революция на исляма и сексуалните малцинства ,които напоследък май станаха доминиращи!Едно ново просвещение налазило ни след ВСВ ще докара смърт за човечеството !Едва ли може да се спре ,а Тръмп ,ами..... е,и.
40
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
за една година само продажба на орьжие вьв вьтр план пьлна нула осн дразнителпо света сьздава конфликти и после уж отива да ги потуши с орьжие впк на сащзаложи на брокера защото може да се управлява срещу сьответните стимули до краяна мандата само воини и крьв сев корея палестина бл изток а аз искам да живея вмир и чист вьздух вода и храна
39
6
 
6
 
! Отговори
Portugal преди 6 години
Тръмп е опасен за международния мир. Пътят към Ада е осеян с добри намерения.
38
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 48: САЩ ще правят каквото си искат и както си искат. Това им е великото. А относно дълговете, проблема се решава лесно: да му мисли кредитора. Америка спаси Чили от комунизъм. А потомците на съветската *** Алиенде не живеят в Куба, нали? Живеят в САЩ горките, страдат много там...В Белия дом се е настанил лъв. Свиквайте.
37
4
 
14
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли лицемерите в Англия, Франция и САЩ и слугите им в България???
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са велика и силна страна. Ще се оправят. Според мен Тръмп води правилна политика, но не го прави деликатно и с финес. Това вбесява много американци, които са свикнали на сладкодумници, пък били те и пълни лицемери и двуличници. По-добре ли щеше да се справя Америка с леля Хилъри-криптокомунистката? Едва ли. В момента цялото левичарско войнство се е надигнало да омаскари Президента. За съжаление в Америка има много левичари, особенно в медиите и университетите. Незнам защо.
35
8
 
12
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
САЩ - една залязваща империя.Никой не може да ги спаси, най-малко Доналд Тръмп.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Китай на най -първо място ....................Мноого писала ,глупости писала ....Китай ,Китай .......Чина ..... ..сиреч ....