НАТО през 2017-а: В плен на безпокойствата от Русия и Тръмп

Нови главоболия налегнаха Алианса през отиващата си година
73
НАТО през 2017-а: В плен на безпокойствата от Русия и Тръмп
Йенс Столтенберг. Снимка: БТА, архив

Нови главоболия налегнаха през отиващата си година НАТО, която усилено продължаваше да търси отговор на съществуващите вече предизвикателства - на първо място Русия, но също терористичната заплаха, миграционните потоци, Източна Украйна, хибридната война...

Началото на годината беше белязано от напрегнати отношения между Тръмп и съюзническите страни и институции, изнервени и разтревожени от серията изменчиви изказвания за НАТО от страна на човека, избран за лидер на най-мощната и влиятелна страна в Алианса. В средата на януари, още преди да встъпи в длъжност, Доналд Тръмп втрещи съюзниците, като обяви в интервю за британския в. "Таймс" и германския в. "Билд", че НАТО има проблеми и е "остаряла" организация, защото не е осигурила защита от тероризма, но в същото време продължава да е много важна за новия стопанин на Белия дом.

Макар да не постави под въпрос същността на алианса, а само изтъкна необходимостта от реформи за справяне с новите заплахи, с тези твърдения Тръмп силно разтревожи и изнерви съюзниците, които тепърва трябваше да свикват с неговата непредвидимост и провокативните и противоречиви декларации.

През последвалите месеци представители на американското правителство трябваше постоянно да успокояват съюзниците, че нищо не се е променило в подкрепата на САЩ за алианса. В новините за разговорите на Тръмп с ръководители на страните членки темата за НАТО неизменно присъстваше на първо място. На първите си лични срещи в Белия дом с британския премиер Тереза Мей в края на януари и с германския канцлер Ангела Меркел през март американският президент изрази силна подкрепа за алианса. Месец по-късно на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон Тръмп направо се отрече от твърдението си, че НАТО била остаряла организация .

"Казах, че е остаряла. Вече не е остаряла", заяви тогава той, цитиран от Ройтерс, и добави, че алиансът се приспособява към по-общата си мисия за борба с радикалните ислямисти, за която призоваваше. Но през май в речта си на срещата на върха на НАТО в Брюксел Тръмп отново хвърли в смут съюзниците, след като не потвърди изрично ангажимента си към принципа на алианса за взаимна отбрана.

Успокоението дойде чак на 9 юни, когато той за първи път заяви, че е "абсолютно ангажиран" с член 5 от договора на НАТО и потвърди позицията си месец по-късно в реч във Варшава. Всички свои уверения за неизменната си подкрепа за НАТО обаче Тръмп винаги придружаваше с настоятелни призиви към съюзниците за увеличаване на разходите за отбрана.

Разпределението на бремето винаги е било болно място в отношенията между САЩ и НАТО, както отбелязва сп. "Форин полиси" в статия от 28 юни, Вашингтон, който покрива огромна част от разходите на НАТО, от години призовава съюзниците да плащат справедливия си дял от цената за отбраната. Но Тръмп засили натиска и дори намекна, че САЩ може да не се притекат на помощ на дадена страна членка, ако тя не отделя колкото е предвиденото от военния си бюджет за нуждите на алианса.

Още през февруари шефът на Пентагона призова съюзниците да увеличат разходите си за отбрана до края на годината, защото в противен случай Вашингтон "ще намали ангажимента си към тях", съобщи Асошиейтед прес. От името на Тръмп неговият вицепрезидент Майк Пенс неколкократно намекна, че търпението на американците не е безкрайно и те очакват европейците да изпълнят поетия през 2014 г. ангажимент да увеличат разходите за отбрана до 2 процента от БВП в срок от 10 години.

Според източници в Белия дом, цитирани от Франс прес, президентът не изключва възможността да изтегли САЩ от алианса, ако европейците не увеличат финансовия си принос. "Ще заставим страните от НАТО най-накрая да платят справедливия дял. Те започнаха да увеличават влаганите от тях средства с милиарди долари, но ние няма да се успокоим, докато всички не платят полагаемото се", заяви Тръмп в реч по случай първите 100 дни на поста.

Той не пропусна да смъмри партньорите си от Алианса и в словото си при откриване на паметник в новата централа на НАТО в Брюксел на 25 май. Трябва да се изпълняват финансовите задължения към организация, 23 от 28 страни от пакта не плащат за това, което би трябвало, за тяхната отбрана, това е нечестно към данъкоплатците в САЩ, заяви американският президент.

Малко по-късно същия ден генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг оповести, че до края на годината държавите от НАТО ще изготвят национални планове за изпълнението на целта за постигането на разходи за отбрана, равни на два процента от техния БВП до 2024 година. Трябва да продължим да инвестираме в отбраната, за да живеят народите ни в сигурност, а не просто, за да угодим на САЩ, увери Столтенберг в поредния си опит да заглади разногласията между Вашингтон и съюзниците, на първо място Германия, по щекотливия въпрос.

От всички съюзници Германия, чийто разходи за отбрана възлизат на 1,2 процента от БВП, получи най-много упреци от страна на Тръмп въпреки обещанията на канцлера Ангела Меркел, че ще увеличи инвестициите в Бундесвера. Берлин "дължи огромни суми" на НАТО и САЩ, които й "предоставят много силна и скъпоструваща отбрана", написа Тръмп в един от многобройните си туитове ден след срещата си с Меркел на 17 март.

Натискът на американския президент по въпроса за разходите обаче получи отпор от германския външен министър, социалдемократа Зигмар Габриел, който определи като нереалистична определената от алианса цел за двата процента от БВП. Той дори постави под съмнение целесъобразността на повишаването на военните разходи и настоя, че страните от НАТО трябва също да се фокусират върху справянето с първопричините за заплахите за сигурността като климатичните промени и бедността.

Макар отношенията между новото американско правителство и НАТО да бяха белязани от трудно начало, алиансът неотклонно продължи да засилва отбранителните си способности на фона на нестихващо напрежение с Русия. Както заяви в края на юни председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел, цитиран от "Политико", руската заплаха расте на всички фронтове и макар намеренията на Москва да не са напълно ясни, растящата й военна мощ не оставя съмнение.

В рамките на засилването на колективната отбрана след анексирането на Крим от Русия и офанзивата на проруските бунтовници в Източна Украйна през 2014 г. НАТО приключи през годината разполагането в балтийските страни и Полша на четири многонационални батальона с обща численост 4550 военни. Решението за това разполагане беше взето на срещата на върха на НАТО във Варшава през юни миналата година. По думите на Столтенберг, това е най-значимата военна мярка на алианса от времето на Студената война.

Съюзническата активност в рамките на политиката на възпиране на Русия се прояви също с учения в Северния Атлантик за борба с подводници, полети с разузнавателни самолети в балтийския регион, военни маневри от Черно море до Арктика. В края на годината НАТО реши да създаде две нови командвания за подобряване на логистиката на съюзниците, така че да се отстранят слабостите в случай на евентуален конфликт с Русия.

Две бяха основните събития, предизвикали най-големи търкания между Москва и Алианса - приемането на Черна гора в НАТО и големите руско-беларуски учения "Запад 2017". Никога досега, откакто се разширява НАТО, включването на нов участник в Северноатлантическия съюз не е срещало толкова рязка и болезнена реакция в Москва, писа в. "Комерсант" на 6 юни, ден след като Черна гора официално стана 29-ия член на алианса. Русия, доскорошен ключов съюзник и водещ инвеститор в Черна гора, сметна тази стъпка за предизвикателство. Кремъл заплаши с ответни мерки и като за начало забрани вноса на черногорски вина в Русия, аргументирайки се с открити в тях пестициди. Москва даде също да се разбере, че ще подкопае туристическата индустрия на малката балканска страна, която силно зависи от гостите от Русия, писа "Файненшъл таймс" на 2 юни.

Ученията "Запад-2017", състояли се от 14 до 20 септември на шест различни участъка от териториите на Русия и Беларус, отново повдигнаха градуса на напрежението между Москва и НАТО, която изрази безпокойство от липсата на прозрачност от страна на Русия, когато става дума за военни маневри. Алиансът упрекна Москва, че е задействала в ученията много повече военнослужещи - по различни оценки между 40 и 70 хиляди - отколкото обявените от нея 12,7 хиляди. Русия отхвърли твърденията на пакта и на своя ред го обвини в ненужни провокации под формата на учения на териториите на източните партньори.

На фона на търканията с Русия генералният секретар на алианса неколкократно през годината внасяше нотки на успокоение и призоваваше да не се драматизира положението, уверявайки, че алиансът не вижда непосредствена опасност от конвенционално военно нападение в Балтийския регион. Каналите за диалог между НАТО и Русия остават отворени, не искаме нова студена война, не търсим противопоставяне, но сме готови да защитим всеки наш съюзник от всяка заплаха, бяха посланията, изпращани от Столтенберг.

За успокояване на напрежението и възстановяване на отношенията допринесоха също провелите се през годината три заседания на Съвета НАТО-Русия , както и първият военен контакт на високо равнище между пакта и Москва от три години: председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов разговаряха по телефона на 3 март, за първи път след замразяването на отношенията на НАТО с Русия през април 2014 г. вследствие на анексирането на Крим от Русия.

В НАТО очакват, че диалогът с Русия ще продължи и занапред с цел да се постигне понижаване на напрежението между Москва и Алианса и той да може да фокусира вниманието си върху други заплахи по цял свят, включително тероризма. (БТА)


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
usa = на джудже преди 11 месеца
Аз не искам България да е в НАТО. Искам да сме във военен съюз с братска Русия. Както са Сърбите.
Те ще ни дадат най модерното оръжие за защита което може да съществува на земята ,без да ни искат милиарди долари. Така както правят това от Станински сащ.
На земята има две велики сили ; Поднебесната империя и Вселенската Сила - Русия.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
КАТО СМЕ В НАТО СМЕ ЗАДНИЦИТЕ НА ЕВРОПА (СПОРЕД БРЮКСЕЛ).
63
1
 
0
 
! Отговори
има филм вижте преди 11 месеца
У нас подобно пси препрогрaмиращо англо говорящо облъчване може да видите на среща в хотел София където наркотизирани от Москва представиха тн проект za NPP Belene..

Вижда се отлично обемния облак около говорещи англииски и български експерти знаещи перфектен руски.БЪлгарите с руски пиеха скромно и замезваха яко..останалите се виждат как са истръпнали..
62
0
 
1
 
! Отговори
ползват наркотици преди 11 месеца
Лично предупредих чрез свободните български електронни медии за коментари че нагли престъпници готвят отравянето на ръководни кадри от NATO в Лисабон.Цел подпалване на всички съседни на Европейския съюз територии.
Жертвите са тровени поименно с спец отрови ..Облъчени са с проникващо тип англо говорящо пси препрограмиране.След сигнала за показни кървави метежи последваха еднотипни нарко изявления срещу всички нападнати държави .Без малко да подпалят най големия ни съсед Турция..
61
0
 
1
 
! Отговори
Подпалиха буферите преди 11 месеца
До 59 Либия беше добре стабилизирана буферна охраняваща Европа територия.ТАм милиони емигранти получаваха десетки пъти по високи възнаграждения от получаваните от полицаи и военни в България/ република.
Чрез пси генератори ,нови лични документи свалени незаконно биометрични данни и подсладители я подпалиха ..
60
0
 
0
 
! Отговори
Нови проучвания преди 11 месеца
Проучващи ядрените арсенали чрез земетресения и отразени от цигарени кутии и пакети с холограмни оръжия днес са подали информация за десетки хиляди заряди вкл вСАЩ И СССР.
НАмерили са и аварирали реактори в Припят и фукушима..Проучват други региони за ядрени аварии и експерименти вкл височинни и дълбочинни експерименти..
59
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Aresti za banditite

Е, как така показни бомбардировки?
Нали Либия беше въоръжена с руска ПВО.
58
0
 
3
 
! Отговори
Aresti za banditite преди 11 месеца
Арести за виновните длъжностни лица от държавите членки на NATO

След показните бомбандировки над Либия и диверсиите срещу Сирия последваха милиони бежанци които притесниха ЗАПАДНА ЕВРОПА.
ОПитаха се д а направят от МОсква враг номер 1 на Западна Европа/досегa бе най големия спонсор на NATO//
57
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако не сме в НАТО ще сме руско блато.
56
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проссията е тази, която заграби територии в буферната неутрална държава Украйна и премести там предните бази на армията си.

Но всичко е изчислено, това се очакваше от азиатските варвари и сега ще си платят по пълна програма.
55
0
 
2
 
! Отговори
АМАН от НАРКОМАНИ преди 11 месеца
Лично силно сме обезпокоени от бюрократиtе на власт в NATO,чрез пси активни наркоспец добавки пси препрограмиране и СПИН Активни ваксини ги ползваха за подкрепа на нагли кървави преврати в много съседни страни на НАТО.
БЯхме свидетели на добре известни оръжия за масови манипулации вкл за манипулиране на тълпите.СЛед отравяне на вай важната част от Русия- Киевска Русия чрез зомби пиво подкрепиха въоръжена армия срещу Источна Украйна.Цел масови убииства на руснаци.Избити са десетки хиляди зверски
54
9
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 11 месеца
НАТО защитава нашите потребителски интереси, модерния западен свят се развива и потреблява, хората искат да живеят дорбе а за това западната цивилизация има нужда от ресурси които се блокират от изостаналата и варварска Русия. Хората на запад са щаствливи защото потребляват, всеки има право на щаствлив живот, а Русия блокирайки ресурсите заплашва нашето щастие, затова НАТО ни пази от руската агресия и гарантира нашето основно човешко право на щастлив живот.
53
0
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 11 месеца
Впрочем какво стана с оръжията за масово унищожаване на Саддам и Каддафи заради които миротворците от НАТО убиха близо 1 милион цивилни жени и деца?
52
1
 
10
 
! Отговори
Пробудил се преди 11 месеца
НАТО не се грижи за нищо добро, и на практика няма от кого да ни пази. НАТО не създадена със защитна, а с експанзивна цел. Откакто НАТО е на Балканите започнаха войните около нас и оттогава аз се чувствам много по-застрашен. НАТО има нужда от нас, а не ние от него и затова никой не ни е питал дали го искаме. Време е България да напусне НАТО, ама спешно!
51
0
 
3
 
! Отговори
амин преди 11 месеца
До Бранимир
Блажени да са верующите/заблудените/
50
11
 
3
 
! Отговори
Бранимир преди 11 месеца
Не е нормално да живееш в ЕС и да мразиш военната организация която се грижи да живееш в мир
49
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия не смее да пипа натовски държави, че пипне ли ръката с която пипа ще изсъхне. Пипа само ненатовски и то бивши съюзни републики като Украйна, Грузия ....това е то Русия да ти е съюзник.
48
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
наи голямата заплаха за света е нато и неговите гмо рьководители които с чугунените
си глави са останали в студената воина времената се менят русия не е заплаха за никого наи голямата опастност след нато е брокерьт и впк на саш те ще сьсипят света
и няма да ни оставят да живеем в мир а аз искам мир и чист вьздух вода и храна
47
1
 
13
 
! Отговори
сега преди 11 месеца
Не Русия настъпва към НАТО а обратното и стига с тази Руска заплаха изтърка се тази лъжа,хората по света виждат кой подкрепя терористите и кой ги унищожава.То е ясно че ако няма напрежение и конфликти НАТО няма да е нужно и хилядите търтей работещи там за огромни пари ще отидат на улицата и затова НАТО създава лъжи и напрежение за да оцелее.
46
1
 
14
 
! Отговори
Напомнящ преди 11 месеца
САЩ създадоха АЛ КАЙДА
САЩ създадоха ИД
САЩ създават НОВА ТЕРОРИСТИЧНА групировка

П.П.
И защо обвинявате Русия? В прав текст ни предупреждават, че отново ни чакат имигранти, бомби, кланета.
Европоооооооо, Русия ли ПАК ще е виновна?

П.П.
Далеч съм от мисълта, че руснаците са света вода ненапита. И те имат доста прегрешения.
НО ОСНОВНАТА заплаха за мира на Земята идва от САЩ и послушковците им.