Смениха игумена на Бачковския манастир! Защо?

Архимандрит Симонт отива в Русенската епархия
16 дек 2017 10:43,
42
Смениха игумена на Бачковския манастир! Защо?
Игумен Симон. Снимка: Dnes.bg

Неочаквана смяна на игумена на Бачковския манастир направи днес Светият Синод на Българската православна църква.

Със свое решение митрополитите и патриархът взеха решение да освободят от длъжността игумен на Бачковската ставропигиална св. обител "Св. Успение Богородично" архимандрит Симон (Бодуров), считано от днешна дата.

"Същият да премине на благодатно служение в Русенската епархия", се казва в решението на Синода.

Също днес с друго решение е назначен за игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил (Николаев Теодосиев), клирик на Видинската епархия.

Въдворяването на новоназначения игумен ще извърши в понеделник Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия Синод.

Досегашният игумен на Бачковския манастир наследи Светата обител от стария игумен Борис, който беше принуден да напусне поста, след като го уличиха в непристойно поведение. Малко преди това в интернет се появиха порно клипове, за които митрополит, пожелал анонимност, твърдеше, че в тях участват дядо Борис и служителки в манастира. Клиповете изчезнаха бързо. Започна църковно дело, експертизи, с които да се докаже той ли е извършвал непристойните действия от клиповете.

Именно по времето на дядо Борис, в светата обител не беше разрешено снимането, а всеки посетител се преследваше от охранители и му се искаха пари, за да си направи снимка за спомен.

Наследникът на поста Симон премахна тези ограничения и отвори вратите за вярващи и туристи. Наскоро приключи реставрирането на стенописите в църквата на манастира, а в момента тече мащабен ремонт в двора и изграждане на отводнителна система.

Нужните средства бяха осигурени от правителството с личната подкрепа на министър председателя Бойко Борисов. През октомври кабинетът гласува субсидия от 310 000 лева за извършване на необходимите строителни дейности.

Към момента не е ясна причината за смяната на игумена. Надеждите са следващият игумен да продължи да ръководи светата обител често и почтено и да остави отворените врати на храма за вярващи и туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
4
 
! Отговори
Englishman in BG преди 6 години
хората тук мислят, че богохулстват, това не е моето намерение, аз съм тук 10 години сърцето и душата ми е българия Аз съм просто болен от афети на обществото тук, моли се на своя бог, всъщност четете думите по-горе и вярвате, че е истината, потърсете в интернет секцията за манастира във видеозаписи, ще видите как светият абат дава даренията си, в устата на един *** всички видеоклипове са на разположение за разлика от онова, което е публикувано по-горе в официалния текст! бъдете народ на хора, които не са овце!
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смениха игумена на Бачковския манастир! Защо?Защото новия игумен е по-голям русофил от стария. Вместо да се занимава с глупости БПЦ да вземе да потърси костите на свети патриарх Евтимий Търновски най-великият български патриарх, заграбени от руснаците през 1957 година уж да ги изследват и от тогава изчезнали във "великата" руска страна.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синода се е превърнал в отдел на КГБ изчяло изпълняващ заповедите на Москва.Монасите са превърнали манастирите в порно-гей клубове.Падението на църквата ни е тотално.Аз съм вярващ но ръка на поп никога няма да целуна, гнус ме е.
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....Ето го и попа - сапунисва Топа....!Ох, баня, ох, кеф...Това е Българската Православна Църква! В нейните ли храмове да ходя или ...Милиционери!
34
3
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 33,Не става въпрос, за идолопоклонничество! Иде реч, за атмосферата в самия храм! Храма било то и самата душа за тялото, е добре да е чист, приветлив и облян от светлина. В противен случай, оставам с впечатлението, че влизам в свърталище на дявола. И вместо икони, ако имаше обикновени рисунки в същото състояние пак щеше да ми направи впечатление.
33
2
 
7
 
! Отговори
до Hafen... преди 6 години
Разбира се,че всичко е БОГ! ТОЙ е Създателя на него благодарим в него вярваме и обичаме. И само да вметна,че не съм Отче,а съм най-обикновена християнка.Приятен ден и Бог да ви пази и закриля!
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали самият вие казвате да не сме идолопоклонници.Защо тогава ви прави впечатление иконите?Може тези средства да отиват за подпомагане на сираци,бедни или болни хора.Нищо незнаем,а и един манастир си има своите разходи,масрафи.А,това за уискито наистина е дразнещо.Не може така.Излагация е свещеник да пие.Що за пример дава на миряните.
31
3
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Ей отче, не си попаднал на правилният човек! Бог какво е? Всичко - земята, небето, животните, хората, това всичко е Бог (божие творение). Следователно вярата в доброто, любовта, всичко позитивно и най-вече вярата в себе си, е вяра в Бог!
30
2
 
8
 
! Отговори
до Hafen... преди 6 години
Без вяра в БОГси нищо.Те и комунистите навремето казваха да бъдем честни.......и.т.н но се опитваха да ни отделят от църквата и божията вяра и да ни превърнат лека полека в атеистичен народ,но за радост не успяха.
29
2
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Още нещо за Бачковският манастир. Направи ми впечатление, че много миряни даряват на манастира и средства и продукти, а само да видите иконостаса... Окъден, почернял, не мож позна Исус Христос ли е на иконата или св. Павел! Редно ли е игумен да кара Мерцедес и да поръчва марково уиски (това съм го видял с очите си) , а да говори на миряните са възнесение на душата??? Аз не съдя, а КОНСТАТИРАМ!
28
3
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До Исмаил, Исляма е още по-зле, в него са много по строги ограниченията и това води до по-лесна радикализация! Абсолютно всички религии манипулират хората!! Щом се налага даден канон и се обявява за праведен, това е чиста манипулация. Умният, начетен, човек гледа на църквата като допълнение към общата си култура и следва моралните ценности, които се научаваме в най-ранни години. Не кради, не лъжи, БЪДИ ДОБЪР!! Всичко друго е пясък в очите!
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не е в душата и сърцето на другия.Нека да не съдим.Да не е нормално един отец да парадира с луксозни неща,но не сме вътре в него не сме живяли неговия живот.Не можем да осъждаме.Бог е казал :на мен оставете,възлюбени мои,аз ще сторя въздеянието възмездието
26
4
 
5
 
! Отговори
do Engl.... преди 6 години
Не богохулствай! НЯмаш място тук.Разкарай се! Ненормалник!Жалък безбожник.
25
8
 
13
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Религиите по принцип са създадени за манипулиране на обществата. Исус Христос е казал, да не се кланяме на икони и да не си създаваме идоли. И като видя "божи" служител, да слиза от Майбах с два реда златни ланци разбирам Христос за какво е говорил. Нарушението на каноните, започва първо от църквата. И сред тях има читави, но болшинството са корумпирани извратеняци!
24
7
 
4
 
! Отговори
Englishman in BG преди 6 години
ако само България има лидер като Ленин .... подготвя дупка в гората и хвърля в политиците, съдиите и синода, прави българите горди, че отново са нация.Само случайно спазване на британски и живеещи в България от 10 години
23
8
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 6 години
що се обиждаш от истината... геймовете ромеите са си християни.....ха.ха
22
10
 
4
 
! Отговори
Englishman in BG преди 6 години
ако говоря с въображаем приятел, който ме наричате луд и ме ограничавате в саниториум, наричайте моя приятел бог.Това е 2017 г. ние трябва да се отнасяме към религията като психическо заболяване и да излекуваме тези хора от фатагите на някои спасители, които да ни водят към спасение, ще ви плати ли спасителят добра пенсия, ще коригира корупцията, какво направи вашият Бог за България?
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вярваме в Бог ,а не в някакви свещеници,които са грешници.Не слагам всички под общ знаменател.Убедена съм,че между тях има и много свястни хора,искренни във вярата и служещи на Господа.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не триете 17исмаил който най-нагло обижда християнството? Иначе за майтапи по адрес на роми,турци ,гейове ,ГЕРБ, веднага триете!
19
3
 
12
 
! Отговори
до Исмаил преди 6 години
Не пишете глупости.Срамота! Само факта,че сте предал християнската вяра говори що за човек сте.Жал ми е за вас.Незнам нямам думи......