Спокойствие в разрухата – Донецк между снарядите и мира

Как изглежда градът, 2 години след сключването на примирие?
Обновена: 16 дек 2017 17:10 | 16 дек 2017 17:00,
159

Разрушени къщи, кратери от снаряди и опустели улици - типична гледка в Октябрьския район на Донецк, най-големият проруски град в областта със същото име.

През 2014 година Донецк и съседният Луганск отхвърлиха властта на правителството в Киев след месеци на насилие и протести.

В един спокоен квартал на Донецк много хора стояха встрани от политиката. Но след това насилствени сблъсъци избухнаха между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти за контрл над летището в Донецк.

Блестящ куб от стъкло и стомана, изградено специално за европейското първенство по футбол през 2012 година, когато Донецк домакинстваше на някои мачове, местното летище беше изравнено със земята и много други сгради в околността последваха съдбата му.

Фоторепортаж на Reuters проследява съдбата на хората, оцелели на фронта на много битки.

Възстановеното електричество и водоснабдяване в домовете дава малко облекчение за местните, докато свирепата зима започва да настъпва.

"Старая се да страня от политиката, грижа ме е само за семейството ми", разказва 30-годишната Марина. Жената, мъжът й и трите им деца, едно от които е сериозно болно, губят дома си през 2014 г., когато артилерийски снаряд изравнява къщата им със земята.

"Без пари останахме на улиците, без абсолютно нищо. Всичко изгоря, нищо не остана... дори лъжици и вилици нямахме", казва тя.

Нейното семейство се мести от апартамент на апартамент, от приятел в друг, преди да решат, че ще възстановят дома си, използвайки тухлите, които са останали здрави. Но парите за строителни материали бързо свършили.

А крехкото примирие, сключено през 2015 година, е често нарушавано от експлозии и престрелки.

Над 8000 къщи и 2000 блока са били сериозно разрушени в Донецк, според данни на градската управа. Повечето от тези домове са необитаеми и не могат да бъдат възстановени.

Общо 64 временни убежища за онези, които са изгубили дома си във войната, са издигнати из едномилионният Донецк.

Понякога студентските общежития приютяват бездомните. Сред тях е и 68-годишната Александра Николаевна, която оцелява с внуците си в общежитие номер 4 и то най-вече заради хуманитарната помощ.

И въпреки факта, че вече 4 години живее така, политическите й убеждения си остават непоклатими.

"Трябва да бъдем само с Русия, надяваме се само Путин да ни вземе под крилото си", повтаря тя. "Така или иначе всички казват, че това е руска земя".

В голяма част от Донецк цари спокойствие, макар и крехко. Но това усещане бързо се разсейва, когато човек се сети, че е на 10 км от фронтовата линия. Войната се усеща по постоянно сменящата се стойност на валутата.

Но най-вече се усеща от семействата, загубили обичаните си хора във войната, отнела живота на повече от 10 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
16
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
Проблема е хамерикански...с тия работа да нямаш ще подкупят приятелите ти и ще ги насъскат срещу теб
75
18
 
22
 
! Отговори
Кирчо преди 6 години
Стига сте плюли по Украйна! Брянския и Орловския полкове ,сражавали се с нашите ХРАБРИ ОПЪЛЧЕНЦИ, са 100% УКРАЙНЦИ. Плюйте некадърните АЛКАШИ!
74
19
 
24
 
! Отговори
ТАКА Е СЪС ВСИЧКИ.. преди 6 години
....КОИТО , СЕ ВОДЯТ ПО АКЪЛА НА РУСИЯ И ПУТИН!*** ---НЕ Е ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
73
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Про руски просперитет
72
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Крим деца не умират от глад в 21 век и пенсионерите не роват в кофите за огризки от храна.
71
13
 
11
 
! Отговори
Заклет антисоросоид преди 6 години
Тук някакви платдни същества с нустановен пол се опитват да пишат безмозъчни коментари. Не се напъвайте , не ви достига умствен капацитет за тази дейност. От много напъване можете да получите а?я херния, я някое друго вътрешно повреждане и да се възнесете орефи коледа и новата година.
70
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanzТо пък Крим цъфна и върза под руснашко управление. Нямат нито ток нито вода и се чудят накъде да бягат.
69
12
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 81: И какво като ги признае? Много ясно: Донецката и Луганска република ще се присъединят към Русия, както направи Крим, след като обяви независимост. Ще посмеят ли украинците да обстрелват руска територия. Съмнявам се.Все още украинците са на ход. Има и мирен изход, ако го търсят, ще го намерят.
68
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanz"Русия няма да има друг избор, освен да признае Донецката и Луганската република."И какво като ги признае? Да не би да стане по-добре там? Къде отидоха онези русофилски пpoстаци дето твърдяха че Донбас хранел Украйна? Къде отидоха тези порусначени ***? Сега се видя че Донбас не е в състояние сам да се изхрани камо ли да храни някой друг.
67
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На практика в Донбас всички пострадаха заради Путин и неговия изкривен руски свят. И тези които искаха да бъдат украинци и тези които се подлъгаха по руските телевизии за големите руски заплати и пенсии. Тези които твърдят че сега в Донбас било по-добре отколкото преди 2014 да отидат и да се хвърлят с главата надолу от чинията на Бузлуджа ще направят голям хаир на българския народ, поне няма повече да го залъгват с химерния руски свят по точно казано руски ад.
66
17
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Украинците сами са си виновни за сепаратизма. Ако продължават да търсят военно решение и Русия няма да има друг избор, освен да признае Донецката и Луганската република.
65
0
 
7
 
! Отговори
до Hafen die Wahrhei преди 6 години
Hafen dER Wahrheit (Genitiv) я малко по така с граматиката
64
22
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Прекрасно си живеят, евала!Да им се ненагледаш на цига нията!И по един 152-мм осколочно-фугасен във всяка кухня им пожелавам!
63
14
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Преди месец в Луганск стана военен преврат и беше свален избрания от народа президент Плотницки. Но този път луганчани странно зашо не протестираха срещу хунтата. Явно че луганската хунта е по-малко хунта от киевската.
62
4
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До До 65 СатаНАТОСигурно имаш нежна бяла кожа за да ми стане абажур за нощната ми лампа.----------------Само надгробен фенер ти се полага.Без джамове.
61
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Положението в Украйна ми напомня на нашето през 90те година ама в Украйна е 3 пъти по-зле. Ние веднага клекнахме и приехме религията демокрация и човешки права та при нас не се стигна до война. Те украинците са си също толкова ненормални като руснаците, нали имат общи корени. Приличат на два овена срещнали се на тясна пътечка.
60
4
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
те така викат, че до плевен сичко е османска империя, нема проблеми. само че пупим спре кинтите за освободителите, на украинците безработни каиши им не требват що си имат доволно, гиви и моторола ги мишобирнаха, стрелков се скъса да бега у москау. доктор лиза я отучиха от президентски амбиции заедно с хора на съветската армия, а след като пияните обстреляха малайзийския самолет, летището в донецк се очертава селскостопанско. добре дълбок киреч са си забъркали.
59
6
 
12
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Украйна е пропаднсла фашистка държава и я очаква голяма разруха . Ако преди това подтиквана от САзщисаните отпадъци да нападне Руси и след 2 дни няма да съществува а Путин ще пие чай в центъра на Киев
58
3
 
4
 
! Отговори
До 65 СатаНАТО преди 6 години
Сигурно имаш нежна бяла кожа за да ми стане абажур за нощната ми лампа.
57
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименНа летището в Донецк беше разгърната елитна част от Западна Украйна,бомбардираща безжалостно града.Е нямаше как да бъдат оставени безнаказани!В интерес на истината-добре се биеха и славно загинаха,към 400 души общо.