Спокойствие в разрухата – Донецк между снарядите и мира

Как изглежда градът, 2 години след сключването на примирие?
Обновена: 16 дек 2017 17:10 | 16 дек 2017 17:00,
159

Разрушени къщи, кратери от снаряди и опустели улици - типична гледка в Октябрьския район на Донецк, най-големият проруски град в областта със същото име.

През 2014 година Донецк и съседният Луганск отхвърлиха властта на правителството в Киев след месеци на насилие и протести.

В един спокоен квартал на Донецк много хора стояха встрани от политиката. Но след това насилствени сблъсъци избухнаха между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти за контрл над летището в Донецк.

Блестящ куб от стъкло и стомана, изградено специално за европейското първенство по футбол през 2012 година, когато Донецк домакинстваше на някои мачове, местното летище беше изравнено със земята и много други сгради в околността последваха съдбата му.

Фоторепортаж на Reuters проследява съдбата на хората, оцелели на фронта на много битки.

Възстановеното електричество и водоснабдяване в домовете дава малко облекчение за местните, докато свирепата зима започва да настъпва.

"Старая се да страня от политиката, грижа ме е само за семейството ми", разказва 30-годишната Марина. Жената, мъжът й и трите им деца, едно от които е сериозно болно, губят дома си през 2014 г., когато артилерийски снаряд изравнява къщата им със земята.

"Без пари останахме на улиците, без абсолютно нищо. Всичко изгоря, нищо не остана... дори лъжици и вилици нямахме", казва тя.

Нейното семейство се мести от апартамент на апартамент, от приятел в друг, преди да решат, че ще възстановят дома си, използвайки тухлите, които са останали здрави. Но парите за строителни материали бързо свършили.

А крехкото примирие, сключено през 2015 година, е често нарушавано от експлозии и престрелки.

Над 8000 къщи и 2000 блока са били сериозно разрушени в Донецк, според данни на градската управа. Повечето от тези домове са необитаеми и не могат да бъдат възстановени.

Общо 64 временни убежища за онези, които са изгубили дома си във войната, са издигнати из едномилионният Донецк.

Понякога студентските общежития приютяват бездомните. Сред тях е и 68-годишната Александра Николаевна, която оцелява с внуците си в общежитие номер 4 и то най-вече заради хуманитарната помощ.

И въпреки факта, че вече 4 години живее така, политическите й убеждения си остават непоклатими.

"Трябва да бъдем само с Русия, надяваме се само Путин да ни вземе под крилото си", повтаря тя. "Така или иначе всички казват, че това е руска земя".

В голяма част от Донецк цари спокойствие, макар и крехко. Но това усещане бързо се разсейва, когато човек се сети, че е на 10 км от фронтовата линия. Войната се усеща по постоянно сменящата се стойност на валутата.

Но най-вече се усеща от семействата, загубили обичаните си хора във войната, отнела живота на повече от 10 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УКРАЙНА Е ИЗКУСТВЕНА ДЪРЖАВА И НЯМА БЪДЕШЕ. ОСОБЕНО АКО АМЕРИКАНЦИТЕ И ЕС СПРАТ ОГРОМНИТЕ ЗАЕМИ.ПОЛОВИНАТА "УКРАИНСКИ" ТЕРИТОРИИ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ НА ЗАКОННИТЕ ИМ СОБСТВЕНИЦИ - ПОЛША, УНГАРИЯ, СЛОВАКИЯ, РУМЪНИЯ И РУСИЯ.
115
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски ***
114
5
 
6
 
! Отговори
Бобо преди 6 години
Русия е агресор в този конфликт.И защото русия плаща и манипулира има пияни сепарстисти коите да се бият с редовната Украинска армия.А Украйна какво иска?Да си върне заграбените територии нищо повече.И скоро ще го направи.
113
6
 
11
 
! Отговори
КРИМ Е ТАТАРСКИ преди 6 години
РУСИЯ --НИКОГА НЕ Е ВЛАДЯЛА КРИМ!РУСИЯ --ВОДИ ВОЙНИ ЗА КРИМ С ТУРЦИЯ .....И ВЛИЗА 4-ПЪТИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ТОВА , ЧАК ДО СТ.ЗАГОРА...АМА НЕ СЕ СЕЩА ДА Я "ОСВОБОЖДАВА "!!!РУСИЯ --Е ГА.ДЕН АЗИАТСКИ ЗАВОЕВАТЕЛ!!!/руснаците са --куманско племе...от "Великата орда".../
112
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До възторжения украинец:Пич, ами те татарите в момента се водят руснаци. така че, дори татарски да е Крим, то пак си е руски, а не украински ;)))))
111
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата работеща икономика в България в момента е наследство от руснаците. 90% от бюджета го пълнят фирми, зависещи от руски суровини. На българите русофоби мога да им пожелая да живет в България без руски суровини ;)))))))И да си топлят задниците на украински ядрени реактори с гориво от Уестинхаус ;)))))И да се возят на украински самолети ;)))
110
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само знам, че след 30 години евроатлантизъм в българските села е в пъти по - зле. Хем война нямаше...
109
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Къде отидоха онези русофилски пpoстаци дето твърдяха че Донбас хранел Украйна?"Я ми кажи, без Донецк колко е БВП на Украйна? И колко беше 2013 с Донецк? Та кой, викаш, хранел Украйна? Защо украинските неонацити не спират да бомбардират мини8те, електроцентралите и филтровалните станции? Ама няма проблем. След не повече от 3 - 4 години на глава от населението Донецк ще има по - голям БВП от България, а Ъкрайна я чакат още по - мизерни времена. Още не им е дошла нашата 96 - 97 година. А идва...
108
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде по света руснаците са разрушители, диваци и варвари. Империята на злото трябва да бъде унищожена.
107
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим никога не е бил украинска територия. Навремето Хрусчов го дава под административно управление на украинската регионална администрация, но това съвсем не значи, че Крим е станал украинска територия. Ако аз ти дам под наем апартамента си, това не значи, че не мога да ти прекратя наема. Особено ако се отнасяш зле с имуществото ми и не си плащаш наема. А украйнчетата се помислиха за велики и спряха да си плащат наема на Русия.
106
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По - скоро Украйна ще си замине при Крим, отколкото Крим при Украйна ;)))Особено поляците и унгарците като вземат и те да късат територии...
105
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можете да си представите колко ще плащат украинците за всичко това. Те са най - зависимата от Русия държава, която някога е съществувала и така ще си остане. Поляците ги мразят до побъркване и ще ги цедят до дупка, а руснаците вече ще се отнасят с тях като с "партньори". Могат да забравят за каквото и да е икономическо развитие за следващите 50 години.
104
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bozo. Синьо-жълтите налъмки тропкат, тропкат по евроатлантическите жълти павета, които били на мадридския мушморок.
103
11
 
11
 
! Отговори
ХА,ХААААААААААААААА преди 6 години
КРИМ--ЩЕ СИ ЗАМИНЕ КЪМ УКРАЙНА ......КАКТО ГДР---СИ ЗАМИНА , КЪМ ГЕРМАНИЯ!!!!!МНООООГО СКОРО...!
102
8
 
11
 
! Отговори
КРИМ НЕ Е РУСКИ преди 6 години
КРИМ--НИКОГА НЕ Е БИЛ РУСКИ!КРИМ--ПРОСТО Е ОКУПАЦИОННА "РУСКА ЗОНА"!!!/...КАТО БИВШАТА ГДР.../
101
9
 
11
 
! Отговори
КРИМ НЕ Е РУСКИ преди 6 години
КРИМ Е НА УКРАИНСКИТЕ ТАТАРИ!КРИМ--Е ОКУПИРАН ОТ РУСИЯ И ПУТИН!ДОЛУ РУСКАТА ОКУПАЦИЯ!!!!
100
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един ден Путин ще застане пред съда в Хага да отговаря за тези страдания на хората.
99
8
 
12
 
! Отговори
Крим е руски! преди 6 години
Винаги е бил и ще бъде, както и Новорусия
98
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Крим никога не е имало руснаци . Население от татари , гърци и българи . Сталин ги изгони (премести за 24 4аса) в Казахстан и сега " Крим наш" .
97
14
 
14
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
Аз се чудя на руските терористи. Малко ли им е половин Азия та са се загнездили на чужда територия?Ами да си прибират руското стадо и да оставят хората на мира.