Измами със зехтин: Оцветено олио, кюспе, палмово масло...

Световните лидери в производството на качествен зехтин са италианците
Обновена: 17 дек 2017 18:27 | 17 дек 2017 18:15, Веселина Йорданова
35
Измами със зехтин: Оцветено олио, кюспе, палмово масло...
Снимка: архив, Ройтерс

Испания, Италия и Гърция са световните лидери за 2017 г. в производството на екстра върджин зехтин според данните на Международния съвет за растителни масла.

Въпреки че италианският зехтин е всепризнат като един от най-качествените в света, тазгодишната реколта е много по-ниска заради студената зима и сухото лято. Става въпрос за 320 млн. кг, или с 11 на сто по-малко италиански зехтин в сравнение със средните реколти през последните 10 г., както съобщава Конфедерацията на земеделските производители на Апенините.

Първи в света и през тази година са испанците с 1,15 млрд. кг произведен зехтин, което и за тях е с 10 на сто по-малко от миналата година, пише "24 часа". Това означава, че близо половината продукция в света идва от Испания. Веднага след втората в класацията - Италия, се нарежда Гърция с 300 млн. кг.

Въпреки ниските реколти от маслини в Южна Европа световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата година благодарение на Турция и Тунис, които тичат по петите на традиционните лидери. От Тунис ще потекат 220 млн. кг зехтин, което е почти двойно повече от предишната година. Личен рекорд отбелязва и турският зехтин, чието производство наближава 180 млн. кг. След Турция са Мароко и Алжир. Истинска изненада е Аржентина, която регистрира над 37 млн. кг зехтин, или със 74% повече от преди. След нея са Йордания и Египет.

Що се отнася до класацията в Европа, Испания, Италия и Гърция са следвани от Португалия и Франция.

Въпреки по-ниското количество произведен зехтин Италия си остава абсолютен европейски лидер по качество. Това е така, защото 47 италиански марки са признати като висококачествени на европейско ниво.

Всички те издържат и през тази година изпита за вкусови и обонятелни характеристики. А според изискванията в Европа зехтинът трябва да ухае на окосена трева, на вкус да е горчиво-пикантен и да съдържа висок процент полифеноли и антиоксиданти, важни за здравето.

За разлика от висококачествения зехтин нискокачествените олиа миришат на оцет и гранясало, а при опитване са мазни и лепкави.

Много експерти надават вой, че заради тазгодишната ниска реколта на италиански висококачествен зехтин съществува реална опасност чужда продукция да бъде фалшифицирана като италианска.

Добрата новина обаче е, че големите жеги през лятото в Южна Европа пребориха атаките на т. нар. маслинова муха. Това значи, че качественият зехтин ще бъде още по-качествен от преди.

Въпреки традиционното си производство на зехтин Италия не само отглежда, а и внася маслини, за да ги преработва в зехтин. Всяка година между 300 хил. и 400 000 тона маслини от Тунис, Турция и Мароко пристигат на италианските пристанища, за да бъдат насочени към производството на италиански зехтин.

Кои са най-честите измами със зехтин

Най-често срещаният номер на пиратите в сферата на зехтина е, когато за такъв се пласира олио от семена, оцветено с хлорофил и ароматизирано с бета-каротин. Друг трик е пласирането на фалшиво олио от генетично модифицирани слънчогледи, което да наподобява по вкус на зехтин.

Сред любимите на фалшификаторите продукти, които се добавят като смесители, са още и фракционираното палмово масло, олиото от кюспе и лешниковото масло, внасяно от Турция.

Пиратите на зехтин прилагат и друг метод – този път, използвайки нискокачествено или развалено олио. То преминава през процедура за вакуумиране при ниска температура, а след това се ароматизира, за да се премахнат миризмите на гнило и мухлясало.

Някои сигурно биха си помислили, че всичко това все пак е нищо в сравнение с опасностите за здравето от месо с диоксин или пилешко с хормони. Това обаче в никакъв случай не значи, че престъпниците в сферата на зехтина са по-малко престъпници от тези, които пробутват развалено месо.

Сред много обичаните измами са и триковете с т.нар. Italian sounding, или подлъгващото вмятане на италианско звучащи имена и термини в етикета на бутилката зехтин. По този начин много потребители се заблуждават, че купуват произведен в Италия продукт. Феноменът с “италианското звучене” е доста разпространен в Европа, но най-вече в Америка.

В много от търговските вериги в България се предлага по-изгоден от италианския гръцки зехтин. Тези дни обаче агенция Асошиейтед прес съобщи за измама и с него. Седем гръцки граждани бяха арестувани до град Лариса в областта Тесалия, след като в използваната от тях работилница бил намерен зелен оцветител, прибавян към слънчогледовото масло, за да прилича на зехтин.

Били открити и 5 тона фалшив зехтин, готов за бутилиране, както и 12 тона опакован за износ. Продуктът бил представян като екстра върджин зехтин и продаван в Гърция по 12-15 евро за петлитрова бутилка.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Начев преди 4 месеца
Тези *** идилии със зехтина са толкова смешни, колкото са смешни и онези за кравето масло. Няма нищо толкова полезно и незаменимо в тези продукти. Истински полезни са мазнините извлечени от семена. Те съдържат най-балансирано съотношение на всички мастни киселини. Да не говорим, че съдъдържат и витамин Е, ако са получени със студено пресиване. Не бъдете хора от село, а поне полу-интелигентни европейци.
35
0
 
0
 
! Отговори
Кантар преди 6 месеца
До 5 като не си наясно как мерят и продават масла на едро е желателно да не се изказваш в пространството
34
1
 
2
 
! Отговори
Д-р Димова акушер преди 11 месеца
Ако един зехтин не е зелен на цвят няма характерният силен остър вкус на зехтин не е с парливо горчив вкус и не оставя автентичен парлив послевкус в/у небцето няма плътна консистенция и текстура на тялото а на него пише помаче то това не е зехтин Това е смес от рапично царевично и слънчогледово масло с добавен оцветител и престояло олио от изкиснати маслини само за мирис.Това е отрова за тялото.
33
1
 
2
 
! Отговори
JJivanov преди 11 месеца
У нас до 1990 година слънчогледовото олио бе истинско лечебно..Освен за пречистване на целия организъм и стомашно чревен тракт го ползвахме за жабурене с цел лечение на опасни проблеми в устна кухина и горни дихателни пътища.

Благодарение на него оцелявахме скромно ..Кризата почна като промениха технологията за рафиниране.
Давайте на пазара ИСТИНСКО лечебно слънчогледово олио..Реколтите са ОТЛИЧНИ
32
0
 
1
 
! Отговори
Българин от Германия преди 11 месеца
Тук в Германия зехтинът от Италия и най-вече от Сицилия няма добро реноме. Най-ценен е студено-пресования от о-в Крит, но не и от континенталната част на Гърция.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Испанския зехтин е най-чист. В жабарския е останала само легендата.
30
2
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 11 месеца
Качествен зехтин 17-18 лева килото при положение, че не може да се пържи с него. АЛО ТУКА СМЕ БЪЛГАРИЯ, ПАРИ ЗА ЗЕХТИН НЯМАМЕ.
29
4
 
6
 
! Отговори
Унуфри преди 11 месеца
4 евро е цената на кило вратна пържола,3 на бут.Тележко на 5,а олиото е 1 евро.Въпросът е гарнитурата ли да е по скъпа от основното или да ям трева със зехтин.Картофите не са вкусни със зехтин, доматите също.Ако ще е специална мазнина, по добре орехово олио.
28
0
 
5
 
! Отговори
Зехтин преди 11 месеца
Веселинка имала неделна квота за запълване в "новините". Изровила рекламна статийка в някакво забутано италианско сайтче (да не я хванат откъде преписва безмозъчно) и решила да я преведе и пльосне тук Не й се получило особено, но на нея не й пука.
27
0
 
3
 
! Отговори
Сп€€нс !? преди 11 месеца
За тези , които си купуват студено-пресован зехтин по 3-4€ само да спомена че цената на ЕДРО е 3500€/тон ....
26
5
 
12
 
! Отговори
ПорЦелан преди 11 месеца
Между другото зехтина е вреден, а пържен е отрова! Свинската мас е по-полезна от зехтина. Това вече е доказано. Мас, слънчогледово олио и масло трябва да се използват за готвене и салати.
25
0
 
7
 
! Отговори
ПорЦелан преди 11 месеца
Винаги е имало измами. Веднъж един от Мусачево, до Елин Пелин ми разправяше как по царско време са продавали масло разредено с вода (да се топи в устата) и оцветено със сок от моркови (да изглежда по-мазно). Много се гордееше с това. Името на Мусачево е било по едно време Маслари, понеже основно са се занимавали с масло.
24
10
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 11 месеца
Въпрос на Територия е каква растителна мазнина се ползва .
Аз не намирам разлика между Олио и Зехтин в Салатата . Разликата е в цената - зехтина е 10 пъти по-скъп , като че го правят от Рози а не от Маслини .
23
2
 
16
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 11 месеца
Ползвайте си нашенското слънчогледово олио, ама наистина нашенското, да не кажа от коя фирма. Пийте нашенската вода щото нефта не се пие, а колко шейхове да петимни за нашите води !
22
6
 
17
 
! Отговори
УМЕН преди 11 месеца
Никога не купувам нищо турско
21
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Италианците са най - големия вносител на ИСТИНСКИ зехтин. Обаче това, което изнасят е пълна пародия. Едва ли има много зехтин вътре. Който е виждал и опитвал истински студенопресован зехтин знае какво говоря.
20
2
 
17
 
! Отговори
здраво словно преди 11 месеца
Има връзка цената на зехтина с цената на петрола .
С вкус на старо хидравлично масло.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До тези, които бъркат езиците:
Вие малко сбъркахте родния руски с българския!
"Плащаю" (оплачиваю) почти означава плащам!
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ко е това олио по скъпо от ракията че кои ша го пие тва бе
17
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе нали пазарната икономика, особено оная - либералната (акулската) щеше да доведе до рая на Земята. Щеше да реши всички ония, ужасните социалистически проблеми, когато хората гладуваха, ходеха в дрипи, живееха в мазета, не бяха виждали банани (щото баба им само банани е яла), телевизори купуваха чак след като бяха произведени, също и компютри, и ай-фони, метро - цъ, абе изобщо, селяните от 19 век бяха лишени от всички благини на либералната пазарна икономика, които сега гле-е-е-да-а-аш ...