Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова

Според говорителката това не може да се каже за европейските държави
Обновена: 17 дек 2017 18:44 | 17 дек 2017 18:33, Веселина Йорданова
278
Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова
Снимка: архив, Ройтерс

Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави, заяви днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя казва това в отговор на изявление на британския външен министър Борис Джонсън, сравнил Русия със Спарта.

По-рано в интервю за в. "Сънди таймс" Джонсън направи политически паралел, определяйки Атина като аналог на Европа и САЩ, а Русия като прикрита и недоброжелателна страна като древна Спарта, но изтъквайки необходимостта от сътрудничество с Москва.

Според Захарова сравнението е некоректно, тъй като олигархията е в основата на устройството на Спарта, а "човек не може да си представи нищо по-олигархично от Великобритания".

Говорителката обаче изразява съгласие с мнението на британския първи дипломат, че спорът между Атина и Спарта е отслабил класическа Гърция, от което са се възползвали персите и македонците.

По думите й сегашните разпри, посяти от Запада, по-специално тези на европейския континент, отслабват самата западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на заплахи като Ислямска държава.

По-рано беше съобщено, че Джонсън планира да посети идната седмица Москва и да обсъди с руската страна обстановката в Сирия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е това се казва фактор- ВЛИЯНИЕ - статиите с РУСИЯ събират най-много КОМЕНТАРИ в нашия вестник
214
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е не са , сащ са държава от 2 века и имат повече войни от Русия която е от 20 века
213
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само си представям как някои избива военолюбци в съседна държава и военолющците не смилат столицата на тоя някой са 20 инути. Както е случая с украйнаи и украинските руснаци... Чесно ти казявам, ако бяха българи и аз бях главнокомандващ, Киев вече нямаше да съществува. Та кой е войнолюбец? ***, взера украинците пак са разстрелвали училища в Донецк. ПЪЛНИ С ДЕЦА! ***, мери си приказките когато говориш за живот. Ако руснаците бяха войнолюбци и Полша нямаше да я има. Проблема е, че не са...
212
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И каква е руската фалшификация? Коя година Полша напада Вилнюс? Коя година Полша си поделя Чехия с германия? Имало ли е национал - социалистическо движение в балтийските държави? Все еднозначни въпроси с еднозначен отговор, който ти не знаеш. Защото ако го знаеше отговора нямаше да плямпаш простотии. Айде, че се уморих от нещастни олита, чули недочули, учили недоучили. *** по евроатлантически от европейски храни за източна европа. И нека силата бъде с вас...
211
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 години
ХАХХАХАХАХАХАХА Пълни глупости. руснаците са си военно любиви, но са си женско царство и затова не стават. А че бритнаците са най-големите ***, си е ясно отдавна.
210
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен..........Балтойските страни бяха първо нападнати от Полша..Рускиата фалшификация на историята я знаем. Стига с долнопробна руска пропаганда!
209
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен======Ще го разберете, ако погледате програмите на руския канал 1, ако истината действително ви интересува.=======А за зомбоущика слушал ли си? Или толкова са ти промили мозъка, че и ти си се зомбирал?
208
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да видим кои са приятелските съседни страни на Русия от европейската и граница?Прибалтийските страни ли?Украйна ли?Финландия ли? и т.н.За Беларус е на кантар.
207
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен232Рано си се натряскал.Сайта е български.
206
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Написали не все. Захарова сказала - если Россия Спарта то Великобритания остров Лесбос
205
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен за де що има евроатлантик учудващотата наглост на на "евразийските ***" не е, че непрекъснато се изкарват нападани, избивани, тероризирани и т.н. а че не са отговаряли на 100% със същото. Ако го бяха направили поне веднъж, както са го правили германци и нагличани и французи и италианци и испанци и т.н. сега щеше да е друго отношението към тях. И друго е учудващо - как може да не си дават земята на другите, че и да си плащат за това. Ама че наглост!
204
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа всичкото зло идва от германия или франция. Ако немците не бяха тръгнали към Русия, то и тя нямаше да тръгне към Германия и да порусофилчи сичко по пътя си. А, а германците не са погерманчвали нищо по пътя си, ми се струва. Или поне така си мислите вие, русофобите. Странно мислене. По - скоро едностранно. А то тогава не е и мислене де. Просто низ от твърдения които нямат общо не само с реалността, а и едно с друго ;)
203
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балтойските страни бяха първо нападнати от Полша. Защо никой не споменава това? Ако можем да кажем, че Русия е нападала всичките си съседи, можем да кажем и обратното - всички съседи са нападали Русия. Отречи ако можеш и ще ти дам примери. Особено с "миролюбива" Полша... Русия ти е била съюзник и приятел когато ти е подарявала държавата. Да ти напомня, ако си забравил. Русия не национализира собствеността ти. правят го други българи. А такива като теб са способни на такива работи.
202
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Канадците ги имат за еднин от най - миролюбивите народи. При Русия населеността е по - нарядко дори, а ги имат за войнствени. Това, че са смлели всички, забъркали се с тях, не знаячи че са войнствени. Имат достатъчно територии и нови не им трябват. А това се опитват да ни внушат евроукраинците. Смешно и жалко, че има нискочели, които им се вързват...
201
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учудващо е безочието на евразийките пpимати, които винаги са се представяли за жертви. жертви на заговори, жертви на нападения, жертви на несправедливи обвинения, жертви на санкцции.
200
0
 
0
 
! Отговори
ДО Трафа преди 6 години
Я ми кажи каква е сега популацията в Сибир? Ако си мислиш, че 13 век е била 100 пъти по малка, лъжеш се. Сигурно е била поне 500 ПЪТИ по - малка от сега. Та какъв ти е проблема? В Канада има една провинция - Квебек. Популация 8 милиона и теритоеия 1 милион и 700 хиляди квадратни километра. Ако си мислиш, че са агресивни, много бъркаш. То и няма с кой да воюват де. Преди няколко стотин години са ги нападнали от САЩ около 4000 души и са се отказали, че е било трудно да пресекат реката...
199
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 220 марш в Сибир в землянката
198
3
 
1
 
! Отговори
рускиня до 220 преди 6 години
шопски *** се изходи по международни проблеми......Поне каруци махни от столицата си
197
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е нападала всичките си съседни страни - вкл съветските республики !Няма по-агресивна страна от Русия!Тя е причина и за ддвете Световни войни- тя ги предизвиква и започва!
196
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РашкаТерорашка - агресивна и дивашка.Войнствения кремлински мужик,нивга няма да се промени!