Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова

Според говорителката това не може да се каже за европейските държави
Обновена: 17 дек 2017 18:44 | 17 дек 2017 18:33, Веселина Йорданова
278
Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова
Снимка: архив, Ройтерс

Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави, заяви днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя казва това в отговор на изявление на британския външен министър Борис Джонсън, сравнил Русия със Спарта.

По-рано в интервю за в. "Сънди таймс" Джонсън направи политически паралел, определяйки Атина като аналог на Европа и САЩ, а Русия като прикрита и недоброжелателна страна като древна Спарта, но изтъквайки необходимостта от сътрудничество с Москва.

Според Захарова сравнението е некоректно, тъй като олигархията е в основата на устройството на Спарта, а "човек не може да си представи нищо по-олигархично от Великобритания".

Говорителката обаче изразява съгласие с мнението на британския първи дипломат, че спорът между Атина и Спарта е отслабил класическа Гърция, от което са се възползвали персите и македонците.

По думите й сегашните разпри, посяти от Запада, по-специално тези на европейския континент, отслабват самата западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на заплахи като Ислямска държава.

По-рано беше съобщено, че Джонсън планира да посети идната седмица Москва и да обсъди с руската страна обстановката в Сирия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
6
 
21
 
! Отговори
войнствена страна преди 6 години
Кога Русия ни е била съюзник и приятел.1. През средновековието,когато дивия главорез Светослав избива елита на българската държава.2. През 60-те години на Х в. втория подобен геноцид, само че над волжките българи, когато Иван Грозни *** избива 1 милион българи в Казан и околностите му. 1. През 1886г. когато е против Съединението.2. През 1916г. когато ни напада и бомбардира Варна и Балчик и ние я побеждаваме с героизъм.Помнете Брест-Литовския договор, там пише, че Русия е победена от България?3. През 1944г. когато ни окупира,национализира собствеността на хората и ги вкара в
194
11
 
14
 
! Отговори
Захарова-травестит преди 6 години
Че аз не помня Русия поне една година да не е водила война с някоя държава....миролюбива била..ха.ха
193
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де ... Финландия, Полша и след 1944г - Източна Европа завладени от СССР са израз на огромното руско човеколюбие и хуманизъм. При това с неудоволствие са нападнали и завладели споменатите страни.
192
0
 
5
 
! Отговори
До пущиняк 181 преди 6 години
Я си спомни колко царства и господарства е имало по нашите земи след стъпването на Аспарух? По твойта логика България не съществува от 1300 години, а от 1878 година. Твърдение, което е неприемливо за мен. Както и за теб, предполагам. Значи, имаш двойни стандарти. Което означава, че не си обективен, Което означава, че и да искаш да изглеждаш умен и че казваш нещо умно, няма да ти се получи. Защо се пънеш,не мога да те разбера?
191
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пущиняк, разгледай еволюцията на езиковите групи през вековете. В общия случай, с редки изключения(ама много редки), езиковите групи свързват близки по етнически състав народи. Тръгни от келтската езикова група и давай нататък. За повече инфо ще трявба да платиш. Не мога да огрея навсякъде. Поне не безплатно. Потруди се малко, почети. Може да научиш нещо, но не вярвам. Ако можеше до сега да си го направил. ;)-
190
8
 
5
 
! Отговори
различен поглед преди 6 години
Разликата между идеята за бизнес с нас на запада и руснаците е очевидна - запада купува електропреносни мрежи, бутилиращи компании, питейна вода и обще взето неща, които няма начин да нямаш и за които населението ще не ще ще плаща. Русия се опитва да пусне през тебе коридори, от които вероятно(ако корумпираните правителства не поддадат твърде много) Булгария ще печели. Запад ти завладява пазарите и забранява кривите краставици и нещастни кокошки. Русия беше готова да финансира АЕЦ Белене...
189
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пример за нишка за небългарско ноу хау е идеята, че българите са траки. Идва от опитите на франкофонска европа да спечели влияние в нашия регион и е пълна измислица и измама. Няма да ти обяснявам механизмите, с които е пускана идеята у нас. Урока струва много пари. Французите обявиха България за франкофонска страна, а у нас няма НИЩО френско. Защо тогава? Говоря френски и гарантирам, че е труден за българите. А за румънците е много лесен. Отворете си празните глави. Иначе ще ви лъжат. Льольовци.
188
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та, по въпроса за ноухауто за управление на държава...Не знам защо, но всички русофоби приемат ноу - хауто, давано ни от евроатлантиците, за българско. А то не е. Както и руското ноу - хау за България не е българско. Ако осъзнаеш това вече си по - близко до истината. Ако можеш да уловиш нишките на външното ноу хау си напът да създадеш родно, българско такова, което ще те превърне в реалист. А за сега си празен лаладжия с мухленско - гейски наклонности. За повече уроци е нужно да плащаш.
187
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕС външна подкрепа или с чуждо нов хау за управление на държавата се оказва, че можем и да имаме собствена държава, наречена в момента България. Същото е било и със славяните по нашите земи преди пристигането на Аспарух. В думите ти има няколко неправилни и само едно правилно твърдение. Правилното е, че гъмжа оит интелект. Всички останали твърдения и допускания са неправилни и са си твои ;)))Аз не твърдя. Аз разказвам история на деца - олита. История която не тълкувам. Ти я тълкуваш.
186
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напоследък киселото мляко не гърми, ако не си забелязъл. Странияен ефект от евроинтеграцията. Напрактика, ако случайно си забелязъл, не казвам, че славяните не са били способни да ръководят държава. това си е чисто твоя идея и в случая, частично съм съгласен с теб. Но не напълно. Това, че през периода на "османското присъствие" българите не са имали държава не значи, че не могат да имат. Обаче въпреки това са им назначили цар - чужденец и те са го приели с отворени обятия ;))СЛЕДВА
185
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славяните са нямали собствена държава, затова са приели държавното устрийство и името от прабългарите. Но понеже са били преобладаващо мнозинство(около 90%), то говоримият държавен език е станал славянския..Значи викаш славяните чак след като приемат името българи от прабългарите стават способни да ръководят държава. Браво бе, гъмжиш от Ентелект като кисело мляко с бацили.
184
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами не ме избираха по интелект. Но интелекта я задържа при мен все още :)))Бях секси красавец със спортно телосложение на младини. Рус, висок, синеок, типичен славянин ;)) Момите се орбъщаха след мен. И лелките ;))) Колко съм скромен ;)))Хората са казали: "По дрехите посрещат, по ума изпращат". Мен по дрехите ме посрещнаха. А тебе ща изпратя лично с лопатата ;)))Образно казано, не го приемай твърде булвално и твърде лично. Ще се депресираш ;))
183
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не си забелязъл, от има няма 1300 години етническия състав на държавата България е леекинко изменен. Славяните са нямали собствена държава, затова са приели държавното устрийство и името от прабългарите. Но понеже са били преобладаващо мнозинство(около 90%), то говоримият държавен език е станал славянския. Тоест, думичката "следователно" не би била уместна преди над 1300 години. Леекинко си демоде в схващанията си, не мислиш ли?
182
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kакто ти заявих по - рано, аз съм с български и следователно славянски произход..Интересно Аспарух славяни ли е довел от степите на Азия.Думичката "следователно" е неуместна. Или си с български или си със славянски произход
181
0
 
1
 
! Отговори
До 203 преди 6 години
Ако тебе те избират по интелект си обречен на вечна самота.
180
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бомбардирали били руснаците мирни български граждани. А никой не е бомбардирал никъде мирни руски? И ние никога не сме били съюзници на тоя, дето е бомбардирал руски градове? Каква *** само се нарича българи... Вие друга работа нямате ли си? Не може ли да се правите на умни пред жените си(мъжете си), щото за да ва вземат такива явно не блестят с особен интелект и там може да мине...
179
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богомиле, приятелю, какви са тея наивни разсъждения? България(пре и пост комунистическа) се позиционира САМА като враг на Русия. Как искаш да се отнасят с теб руснаците? Да ти казват "евала братче, русофоб си и за това ща черпя непрекъснато вода, салам и безплатен нефт"? Трябва да нямаш мозък за да очакваш това. не изглеждаш на ***, освен това си и културен. очаквам да разбереш какво имам впредвид.
178
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богомиле, ти защо се съгласи да вземеш за цар австро - унгарец? Ако се беше навил на Българин или руснак, нямаше да имаш тези проблеми. А понеже австроунгареца е раздавал пенсии и е назначавал на държавни позиции само ако си русофоб, то "елита" на България става русофобски. Сами сме се обърнали срещу този, който ни е дал държавата. Тебе ако някой те ритаще му пазиш лиинтересите? Едва ли си такъв мазохист. В момента Русия ти продава скъпо. Защо? Да не би да си член на НАТО?
177
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Товаришите са основно с германски произход, ама и германците не ги обичат вече. Не знам защо... Kакто ти заявих по - рано, аз съм с български и следователно славянски произход. За германците един германски фен навремето бешпе казал:"Много преди времето, когато германският император Карл Пети казвал, че на немски той говори само с конете си, , във варварската България апостолите Кирил и Методий бяха създали и разпространили древнобългарската писменост."... Познато ли ти е?
176
2
 
1
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
До БогомилЗатова се съгласяват и големи български територии да се дадът на Сърбия. Вземат си и С.Добруджа, за да я заменят с части от Молдова и Бесарабия. А на другия фронт окончателно заграбват Кавказ. Е как няма чеченците да не се бунтуват? Интересно, но всички заграбени чужди земи, руснаците после обявяват за "исконно" руски. Пикантерията тук е, че думата "исконен" е старобългарска и не е "исконно" руска. Дааа, ето, че пак станах "русофоб".