Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова

Според говорителката това не може да се каже за европейските държави
Обновена: 17 дек 2017 18:44 | 17 дек 2017 18:33, Веселина Йорданова
278
Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова
Снимка: архив, Ройтерс

Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави, заяви днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя казва това в отговор на изявление на британския външен министър Борис Джонсън, сравнил Русия със Спарта.

По-рано в интервю за в. "Сънди таймс" Джонсън направи политически паралел, определяйки Атина като аналог на Европа и САЩ, а Русия като прикрита и недоброжелателна страна като древна Спарта, но изтъквайки необходимостта от сътрудничество с Москва.

Според Захарова сравнението е некоректно, тъй като олигархията е в основата на устройството на Спарта, а "човек не може да си представи нищо по-олигархично от Великобритания".

Говорителката обаче изразява съгласие с мнението на британския първи дипломат, че спорът между Атина и Спарта е отслабил класическа Гърция, от което са се възползвали персите и македонците.

По думите й сегашните разпри, посяти от Запада, по-специално тези на европейския континент, отслабват самата западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на заплахи като Ислямска държава.

По-рано беше съобщено, че Джонсън планира да посети идната седмица Москва и да обсъди с руската страна обстановката в Сирия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за коичината и Русия някаква мантра ли е? Кара ли те да се чувстваш по - добре? Ако да, продължавай. Дано ти помогне. Психичното здраве на хората е важно за мене...;)))
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та, тракиецо, *** си търси румънския паспорт. Ти не си българин. Да, в България има влахи. Региона постоянно е минавал от едни ръце в други и населениет места често са се обособявали по етнически признак. Имаме и словенци, и унгарци и всякакви. Дори и турци имаме, но не много. Цяла Европа е много омесена заради миграциите и войните. И заради робите. И особено робините. Не че съм притив да имам няколко млади и красиви робини, но най големите бивши робовладелци го забраняват в момента.
173
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 168 преди 6 години
Не си прав за ЕС товарищ, прасетата живеят в кочини ... Като раССия ... !!!
172
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма как да си войнствена страна , след катоси завладял най-голямата територия в света . От цялото изявление единствено вярно е че докато запада и руснаците се дръвчат , Македония и Иран дебнат .
171
0
 
2
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До анонимен 188, какви келти те гонят, не ми е ясно! Франчулята са основно гало-римляни! Пък названието Франция би трябвало да идва от франките. Само дето франките във по френските земи далеч не са многобройни! Пък келти има повече в англия, отколкото във Франция!
170
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 168 преди 6 години
Не си прав за ЕС товарищ, прасетата живеят в кочини ... като раССия ... !!!
169
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Траките са келтско племе. И по време на идването на Аспарух по нашите земи за тях е нямало и легенди даже. Който и когато и да ги споменава не означава, че ти си трак. Или аз. По скоро това няма отношения към темата. Ако става дума, аз гледах навремето един филм за извънземни, дето отвличат девици и ги оплождат. Така че, в тая връзка може и да си извънземен. Аз съм основно славянин. Цялата ми рода са руси, синеоки, високи над 1.80. Някои са стройни, други не сме ;)). Но сме си славяни.
168
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богомиле, само аз съм един анонимен критик. Също не съм русофил. Не се сещам за някакви особено спазвани международни конвенции от която и да е страна през първата световна война. И не само тогава, а и винаги. И в момента ВСИЧКИ използват забранени от някоя конвенция оръжия и предприемат действия неодобрени от ООН или от някой друг. Това е войната. Ако враг те бомбардира не бива да се учудваш. Русия може и да спазва договореностите си с австро - унгария, но не спазва едно и сега имаме България.
167
0
 
7
 
! Отговори
хахах преди 6 години
Леле направо ме смая , интересно Севт какъв келт от Дунава е бил , или бесите и прочее траки ? За траките пише още в Илиада , Херодот ги споменава . Траките са били многоброен народ и не са се изпарили , смесили сме се и е нормално генетичните изследвания да го показват .
166
1
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
До всички мои анонимни критици. Не съм русофил, гордея се, че съм българин. Прадядо ми преди 100г. се връща от САЩ и е убит в Северна Добруджа. Това, дето писах, че руснаците са бомбардирали през ПСВ жилищните квартали на Варна и Балчик, в нарушение на всички международни конвенции е варварство и не ме прави русофоб, а защитник на истината. През руско-турската война Русия спазва договореностите си с Австроунгария, която иска да стигне до Солун и затова руснаците не влизат в Македония.
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Французите не са чисти келти,но техния ген е предимно от келтски произход. Но те също имат примеси. Много при това. Като нас.
164
1
 
1
 
! Отговори
От къде келти? преди 6 години
Келтите, които по нашите земи наричат траки, са се разпространили по протежението на Дунав. На юг са стигнали някъде към днешните Петрич, но са било претопени от славянските племена, дошли по - късно от изток. Северно от Дунав са се зашпазили в по - голяма степен поради отдалечеността си от източната римска империя(Византия). Във всички народи по протежението на Дунав има и келтски ген. При българите не е преобладаващ.
163
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рапонче, преди да наречеш някого пустиняк се огледай в огледалото и реши сам какво име заслучаваш. Освен това ми омръзна да слушам легентата, че руснаците са избили волжките българи. както вече ви казах, руснаците са завзели територията, която се е наричала Болжка България от монголо - татарската иперия през 16 век, а Златната Орда(монголо 0 татарите) са я завзели избивайки волжките българи. Какво неясно има в това? Всичко е исторически документирано по убийствено точен начин. Четете повече ;)))
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А утре ако няма снимка на Пиано няма да мога да си изпия кафето спокойно
161
0
 
4
 
! Отговори
аман преди 6 години
А бе @пущиняк стига си ни цитира руска историография , д-р Гьобелс пасти да яде в сравнение с московските фалшификатори !
160
0
 
4
 
! Отговори
до 180 преди 6 години
хехе от къде се взеха тия французи в море от българо/славяно -говорящи народи , *** ?!
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от време на време на пи(а)яно
158
2
 
2
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До още факти,Тези "факти" които си споменал, са толкова факти, колкото факта, че земята е плоска!Първата столица на Русь е била Старая Ладога, втората Новгород! Чак третата столица на въпросната държава е Киев, само дето при варварските нашествия и по късно монголските, от Киев остават само руини и болшинството от руснаците се местят на север, където климата е по-суров, но пък е по-спокойно понеже нашествията са много по редки. Така е основана и Москва.
157
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците НИКОГА не са говорели на български диалект. До преди 150 години дори окончанията им са били като френските. А вмомента езика им е с около 40% сходни корени на думите като френския език. МОлдовския е за румънския като мългарския и македонския. Питай някой с румънска филология. Аз познавам такива хора. И с френска филология познавам. Румънците учат френски дори по - бързо отколкото българите учат руски. Питай някой румънец ;)))Развеселяват ме олитата необразовани ;)))
156
2
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
МОСКОВСКИ ФЕНЧЕТА,МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПОСОЧИТЕ ПОНЕ ЕДНА СЪСЕДНА НА РАССИЯ СТРАНА ОТ КОЯТО РАШАНИТЕ ДА НЕ СА ОТКЪСНАЛИ ТЕРИТОРИЯ???