Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова

Според говорителката това не може да се каже за европейските държави
Обновена: 17 дек 2017 18:44 | 17 дек 2017 18:33, Веселина Йорданова
278
Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова
Снимка: архив, Ройтерс

Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави, заяви днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя казва това в отговор на изявление на британския външен министър Борис Джонсън, сравнил Русия със Спарта.

По-рано в интервю за в. "Сънди таймс" Джонсън направи политически паралел, определяйки Атина като аналог на Европа и САЩ, а Русия като прикрита и недоброжелателна страна като древна Спарта, но изтъквайки необходимостта от сътрудничество с Москва.

Според Захарова сравнението е некоректно, тъй като олигархията е в основата на устройството на Спарта, а "човек не може да си представи нищо по-олигархично от Великобритания".

Говорителката обаче изразява съгласие с мнението на британския първи дипломат, че спорът между Атина и Спарта е отслабил класическа Гърция, от което са се възползвали персите и македонците.

По думите й сегашните разпри, посяти от Запада, по-специално тези на европейския континент, отслабват самата западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на заплахи като Ислямска държава.

По-рано беше съобщено, че Джонсън планира да посети идната седмица Москва и да обсъди с руската страна обстановката в Сирия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАз свиря само на хармоника
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Пернишко има едни такива руси коси ама не знам дали са славяни
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бива да се забравя, че славянските племена са няколко и имат няколко различни групи гени, които се различават едни от други. Има и външно различие между славяните от централна и северна Европа, като и от източна Европа и западна Азия. Както има разлика и в германските и келтските племена. Не ми се обяснява. плашай и щи обясня. Ако искаш кажи да ти пратя пейпала си да ми пратиш пари за лекцията и щи кажа къде да четеш. Но явно не ти се чете.
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй като гледам тука сме само славяни ... руси със сини очи и свирим на балалйки
151
2
 
6
 
! Отговори
до румънския тракиец преди 6 години
Леле колко си зле , румънците са същите като нас българите , до 1859 г. пишат на кирилица и говорят български диалект , страната се казва Влашко и Молдова , след това им натрисат за княз гръка от Фенер Александър , преименуват държавата , измисля се този романизиран език , по позната за нам рецепта и изведнъж пък станали траки говорещи латинизми . И днес речниковия състав в румънския език е от 35% български думи .
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 170Очевидно че си полуграмотен празноглав дърдорко и ни пробутваш долнопробна руска пропаганда. Нямаш никаква доказатествена база. Аз отивам да поспя, понеже утре съм на работа, а ти ще си вземеш сребърниците от руското посолство. Остани си със здраве.
149
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Цитирай поне едно генетическо изследване, или ще те признаем"...Ти за себе си в множрствено число ли говориш? Това раздвоение на личността ли е или чувство за собствена значимост? Наполеонов синдром? Ти да не си Наполеон случайно? Я се вземи в ръце, оли такова. Не ме занимавай със бедното си жалко същество. Ако искаш уроци по генетика, плащай. Казах, няма да обучавам безплатно неграмотни комлпексари.
148
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русите не са татаро - угро - фини. Очевадно е, че татарския ген навсякъде по света е почти никакъв. Както и угро - финския. Най - разпространения ген из цяла централна, северна и източна Европа, както и в Западна Азия е славянският. Естествено, всичко е здаво омешано, но това е преобладаващия етнически състав. Можеш да го различиш и по разпространението на езиковите групи.
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 165Цитирай поне едно генетическо изследване, или ще те признаем за празноглав дърдорко. Дори руснаците признаха, че българите не са славяни.
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами Втората световна война ? партизаните ? те срещу кой се биха ? срещу нацизма ? Аре стига бе
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 161Нас основно ни интересува ЕС. А дали влиянието на САЩ намалява, това е по-скоро в сферата на мокрите сънища на копейкаджийчетата. "Гладна кокошка - просо сънува!".
144
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите генетически са славяни. Румънците са траки. Траките са келти, а келтите днес са ирландци и французи. Всички глупави генетични приказки за траките и българите са измислица. По нашите земи за траките дори и легенди не е имало когато е дошъл Аспарух. Били са претопени всред славяните. А те не са келти. И езика им не е келтски, като на румънците. Стига измишльотини. Смешно и жалко е, че не си познавате историята.
143
4
 
4
 
! Отговори
петрол преди 6 години
Не се радвайте на юаните , скоро половината Русия до Урал ще е китайски , просто няма как със 100млн. да спреш 1,5 милиарда души с икономика десетки пъти по-силна .
142
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо всичко лошо за България се слува с протекциите на русия, а всичко добро с нечии други протекции? Когато България се е държала като враг на Русия е била враг на Русия. Когато се е държала приятелски е била приятел. Какво ненормално виждаш? Назначили са ти австриец за цар, а австрия е искала Бъ;лгария не като отделна държава, а за колония. Затова веднага започва антируска политика. Ако някой води антибългарска политика ти за приятел ли ще го броиш? Що се правиш на глупав?
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 152Българите генетически, съгласно швейцарския институт за генетически изследвания IGENEA, са основно, 49% траки и само 15 % славяни. А русите са татаро-угро-фини. Но за тебе вече знаем, че не си особено образован, интелигентен и си харесваш пропагандните идеологеми. Или пък не можеш да излезеш от шаблона, наложен ти от руското посолство.
140
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна се загуби сама. Отделянето и от Русия е само в плюс за руснаците, защото проблема им с поляците започваше да ги дразни и вероятно щяха да направят нещо глупаво накрая. Поляците създадоха украинциъте, обучиха ги и ги направиха по - големи варвари и престъпници от професионалнте психопати. Сега руснаците се отделиха от тях с Новорусия и поляците трябва да берат гайлето на собственото си произведение. С германците и комунизма навремето направиха същото. Руснаците са майстори в това ;)))
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами Сърбите ? и те ли така съвсем случайно ни нападнаха веднага след съединението ... ? и така ли съвсем случайно сръбския крал заби шамар ПУБЛИЧНО на малко дете ? и още и още и всичко с Протекцията на Русия ... ами Македония в СФРЮ ?
138
1
 
7
 
! Отговори
още факти преди 6 години
Всъщност името Рус, Русия е откраднато от Киевска Рус от Петър 1, до тогава страната се казва Московития , видно от старите географски карти. Така че, да няма такава държава Украйна , така я кръщават след кражбата на името от т.н. Русия .
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 151Крим е бил и български, а столицата е била във Фанагория. Ама за вас, копейкаджийчетата това нищо не значи. Нищо, народът български е казал:"Където е текло - пак ще тече!".
136
1
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Захарова ли ... ? .... Същата която твърдеше, че съвеЦките войски са спасили българските евреи ... ? .... Сами виждате доколко може да се вярва на тази жена и твърденията и ... !!!