България и биткойните й – уж бедни европейци, пък с милиарди!

Страната ни може да доведе до световен срив на биткойна
19 дек 2017 18:30,
131
България и биткойните й – уж бедни европейци, пък с милиарди!
Снимка: visualhunt.com

През последните седмици редица чуждестранни медии отправиха поглед към България. Причината: най-бедната страна в ЕС изведнъж се оказа притежател на ценно съкровище - над 210 хиляди биткойна, конфискувани в рамките на спецоперация през май тази година.

Проблемът

Към момента на конфискацията стойността на биткойните е възлизала на около 400 милиона евро. Но покрай покачилия се курс на криптовалутата въпросните над 210 хиляди биткойна отговарят вече на около 3,3 милиарда евро - сума, с която България би могла да погаси около 20% от държавния си дълг. За целта страната първо трябва да продаде биткойните - и именно тук се крие проблемът: ако България пусне наведнъж толкова голяма сума биткойни, цената на криптовалутата ще падне драстично, пише германското издание "Бизнес Инсайдър", цитирано от "Дойче веле".

Още по темата

Засега българското правителство не казва какво възнамерява да прави с новото си съкровище. А и не е ясно дали притежава паролите, необходими за продажбата на криптовалутата. Освен това конфискуваните биткойни все още не са официално притежание на държавата, тъй като разследването не е приключило, посочва "Бизнес Инсайдър", цитирайки "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Биткойните на ФБР

Историята помни и други подобни случаи, пише на свой ред германското издание "Ди Велт". През септември 2013 година американското ФБР конфискува над 170 хиляди биткойна. Малко по-късно те бяха разпродадени срещу суми, които изглеждат направо нищожни на фона на днешния курс. В рамките на четири търга, проведени между 2014 и 2016 година, ФБР продаде над 124 000 биткойна. Изчислено според днешния курс, службата е изгубила поне 1,5 милиарда долара.

Доскоро криптовалутата се използваше преди всичко от престъпни групировки. Наркотърговците ползваха биткойните като анонимно разплащателно средство, онлайн-изнудвачите прикриваха с тях следите си, а митническите измамници трансферираха огромни суми от една държава в друга.

Именно поради тази причина много държави се отнасят с огромно недоверие към криптовалутите: в Русия е блокиран достъпът до редица криптоборси; в много африкански и централноазиатски държави търговията с биткойни е напълно забранена; Китай прекрати борсовата търговия на дигитални валути, а САЩ възнамеряват да контролират още по-строго пазара на криптовалутите.

Независимо от всичко това, сега погледите са насочени към България - заради биткойн-съкровището, което страната скоро би могла да осребри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
6
 
4
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 6 години
ДОИНТЕРЕСНИ ХОРА,БЕМИ ТОЙ И БОРИСОВ И СЪУЧАСТНИЦИТЕ МУ ОТ ГЕРБ СА ВСЕ КОНУНИСТИ!
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕВЕРНОКОРЕЙСКИ ХАКЕРИ ОПРАЗНИЛИ СМЕТКИТЕ В БИТКОЙНИ НА ХИЛЯДИ ЮЖНОКОРЕЙЦИ ЗА МИЛИОИНИ.
79
2
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
До ХА,ХА,ХААААААААА....ТИ ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е биткойн,"акъла" ти е като на турчин
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БГ НАЙ-ГОЛЯМИТЕ КОПАЧИ СА ФИРМА СП_ИИИДИИ - куриери. М***фия голяма с връзки в н***й - различни сфери.
77
3
 
9
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
КОВАЧКИ ....ВЕЧЕ ПЛАЩА НА РАБОТНИЦИТЕ СИ С "БИТКОЙНИ"!!!!ГОООООЛЕМА РАДОСТ , ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ......!!!!
76
8
 
4
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА ----ШЕ ВИ РАЗДАВАТ ОТ ПОЗИТАНО-20......"БИТКОЙНИ"!!!ХАРЧЕТЕ ГИ СЪС ЗДРАВЕ , ХА,ХА,ХААААААААААААААААА....АЙДЕ , ЕГА , НАПЪЛНЕЕТЕ ...ХА,ХА,ХАААА
75
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадливите комунисти от ГЕРБ гепиха 7 000 000 000лв. и никой не им търси отговорност.PS от биткойни. Отделно 20 милиарда от бюджета.
74
2
 
12
 
! Отговори
интерпол преди 6 години
Управляващите подозрително мълчат. Дали не са си правили сметка да ги откраднат и тези 3,5 милиарда? И сега когато цялата световна преса букви с аферата, лекичко да са се разколебани?! Опозицията и президента нито гък по темата! Единственото смислено предназначение на тези пари е да си платим част от дълга. Формиран при предните кражби Белене и КТБ!
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, който трябва го е осребрил. За държавата пак няма да има нищо
72
6
 
8
 
! Отговори
да раздават парите! преди 6 години
Да ги раздадат. 7 милиарда лева, при 7 млн население е по 1000 лв. Гърция,без да има биткойни раздаде на всеки грък по 1000 евро за коледа. Нека България раздаде само по 1000 лв
71
10
 
10
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНИ ХОРА,БЕ преди 6 години
*** ИМ ВЗЕХА МИЛИАРДИ ОТ ПРИВАТИШЗАЦИЯТА ..А ТЕ СЕ ЗАГЛЕДАЛИ У ПОРТМОНЕТО НА МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОРИСОВ.ЩО НЕ ПИТАТЕ- ЦВЕТАНО ВАСИЛЕВ, ПРЕМЯНОВ , НИНОВА , ГЕРГОВ ,КРЪГА ОКОЛО ДОГАН И ПР./ МИЛИОНЕРИТЕ ОТ ПОЗИТАНО/ ЗА ПАРИТЕ СИ ......А , НАПЪВАТЕ МОЗЪЦИТЕ СИ ДА ГАДАЕТЕ , КОЛКО СА ПАРИТЕ НА БОЙКО...? КОЛКОТО И ДА ИМА ...НИТО ШЕ ВИ НАХРАНЯТ , НИТО ШЕ ВИ СГРЕЯТ!ИМА СА ГИ ЧОВЕКА ---АМА НЕ СА ОТ "ПРИВАТИЗАЦИЯ"./ и тегли заеми --ЗА ДА ВИ ПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ ОТ ТАТО И ЛУКАНОВ/ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ГИ?!
70
4
 
10
 
! Отговори
до ББ преди 6 години
Продавай и плащай дълговете дето ги взехте без да питате народа. Как спите не знам !
69
3
 
17
 
! Отговори
Интересни хора сте преди 6 години
Кой от вас някога е чул, Борисов с някого да дели ....и то,пари....и то,милиарди. Цял свят научи за пустите биткойни,само Борисов отрича. Ами,той се е снишил,ще се огледа,ще се ослуша и....ще ги прибави към спестените от премиерската заплата.Дълговете на България,той ги сътвори,но ние ще ги изплащаме. Историята с КТБ се замаза,същото ще стане и със съкровището.Просто изчаква удобното време.Не точете зъби и си избършете слюнката. Дългът си остава към нашите джобове.
68
1
 
12
 
! Отговори
четец преди 6 години
Оня главен прокурор да излезе официално да каже има ли разследване с тази валута, колко е и какво смята да прави държавата с нея. Официално! Не да четем от чужди органи за това.
67
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите търсете в Банкя в сандъка под леглото.
66
6
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
..."КОНФИСКУВАЛИ БИТКОЙНИ"...ХА,ХА,ХА,ХААААААААА...../...ИЛИ ПО ТОЧНО ----КОНФИСКУВАЛИ НА БОСИЯ ЦЪРВУЛИТЕ/Е ...... СТРАШНА ПОЛИЦЕЙСКА АКЦИЯ ,БЕ....ЛЕ,ЛЕЕЕЕЕЕ......ХА,ХА,ХАААААААААААААА
65
0
 
11
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Аз мислех къде са парите от КТБ,а те ги обърнали в биткойни.
64
0
 
5
 
! Отговори
битхуйни преди 6 години
Системата е дзифт.
63
2
 
12
 
! Отговори
784512 преди 6 години
чак пък да срине пазара... в момента на биткойна се падат някъде към 320 млрд. капитализация и сами разбирате, че едни 3-4 млрд. няма да сринат нищо. Цената ще се понижи до няква степен и после пак нагоре, докато не се спука балона...после бегай, кой от къде..
62
0
 
3
 
! Отговори
бат койн преди 6 години
Има връзка на кт е бе с биткойните.Там са пприте на вложителите.За бога братя продавайте.