От 1000 г. пр. Христа до днес – историята на Ерусалим

Хилядолетната битка за него продължава и днес
19 дек 2017 21:45, Елка Василева
35

 

Времето на кръстоносните походи

През 11 век християнският свят се чувства застрашен от Селджукидите - мюсюлманската династия на селджукските владетели. Папа Урбан II призовава към кръстоносни походи. За 200 години европейците предприемат общо пет кръстоносни похода, за да завладеят Ерусалим. За кратки периоди те постигат известен успех, но през 1244 окончателно губят града, който отново преминава под мюсюлманско господство. Снимка: Picture Alliance

Ерусалим е един от най-древните градове в света. И до днес за него кипи ожесточена битка. "Дойче веле" припомня най-важните моменти от хилядолетната история на Ерусалим в галерия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: ерусалим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Ел Елое Елохим преди 6 години
"Ще ви взема за Мои люде, и ще бъда ваш Бог; и ще познаете, че Аз съм Господ, вашият Бог, Който ви извеждам изпод египетските товари." Изход 6:7
30
4
 
1
 
! Отговори
PD преди 6 години
В стария завет, по правилно вехтия завет, Давид ,ако въобще се назовавал така, и идея си е нямал, че бъдните поколения, ще свържат годината на завладяването на един град, с пророка Ицо, роден някъде в бъдещето. А и въобще да си измислят древност и да си създават история на база на вехтия завет, само в държавата Израел има множество научни институти. За останалата част от човечеството е ясно, че почти нищо от описаното не се е случило в бедната им на реални археологически находки сегашна земя.
29
2
 
4
 
! Отговори
оня с тамбурата преди 6 години
Встария завет пише,че цар Давид завладява Ерусалим 1000 год преди Христа! Добре,а кой го създал този град,чий е бил? Или всичко в този свят е измишлъотини??
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерусалим е еврейски и християнски. Подтискан от арабската общност хилядолетия. Благодарение на САЩ християнството все още съществува и има център.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, ***, как е възможно да допускаш толкова елементарни грешки? Не се казва "юдейство", а "юдаизъм", особено що се касае до религия.
26
36
 
10
 
! Отговори
Циник до 19 преди 6 години
Исус Е ЕВРЕИН!Аз съм по-скоро агностик...но това не променя фактите!Исус е бил евреин...и то религиозен ( вярващ )това, че такива като теб са невежи не променя нищо.И още - слабо ме интересуват и евреи... и гнъсни араби!
25
1
 
5
 
! Отговори
Пенчев преди 6 години
"халиф Умар" - на български език е - халиф Омар и Омаровата джамия.
24
3
 
14
 
! Отговори
Ишу мишика преди 6 години
Я какво съвпадение- Богът-баща на Христос е всъщност Богът на евреите. Тоест рвреите и християните имат обща религия до един момент и после се разклоняват. Евреите отричат че БОг има син, християните мислят че синът също е Бог, а мюсулманите го смятат за пророк в исляма. За едните Бог искал да разубеди Авраам да принесе в жертва сина си, след като го накарал, това е неговият Shit test, за муслиманите това бил дявола. И трите аврамистични религии са тръгнали от едно място и ще се избият за това.
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам какво практическо значение за нас има това, дали столицата на Израел ще е Тел Авив или Йерусалим?
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилното название на града е Ерушалем.
21
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 1945 г. евреите изкупуват земята от местните палестински племенни вождове, а не я завоюват. Днес същото искат направят суджукските ни управители, като продадат за жълти стотинки българската земя. Проблемът, че нито бай *** си е взел поука от това, което стана в Палестина, нито ще тръгне да се бори за продадената си земя. Просто тихо ще изчезне в небитието с елементарната си злоба.
20
3
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ерусалим трябва да запали войната.Това ще да е един от последните им козови!
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕРУСАЛИМ Е НАШ!!!ДО ПЪЛНИЯ *** 5!АКО ХРИСТОС Е ЕВРЕЙН ЗНАЧИ ТОЙ ОТХВЪРЛЯ ЦЯЛАТА ВИ ЙЕХОРА РЕЛИГИЯ И Я ОБЯВЯВА ЗА ЛЪЖЕРЕЛИГИЯ!!!НЕ СИ ДОБРЕ С ГЛАВАТА ЕЙ :D
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОЛЕЛЕ АЗ СЕ ЧУДЯ КВИ СА БИЛИ ТИЯ ЯХОВА СЕКТАНТИ А ТО ТОВА БИЛИ ЕВРЕЙТЕ .
17
7
 
13
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Аман от чиф*утски номера!
16
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йерусалим е на света, не на дадена нация или религия.Но алчните евреи и мюсюлммани се опитват да го докопат.Жалки душички сеещи мизерия и нищета.Едните освен да стрелят с куршуми срещу камъни,да убиват хора в инвалидни колички и да настояват колко са велики и единствени нищо добро не са свършили.Другите-фанатизирани.Двете замесени религии вместо да превърнат Йерусалим в мост между човечеството го превърнаха в ябълка на раздора.А може Градът да е като Ватикана. Но не! Накрая всеки си плаща!
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ние да си поискаме Охрид ...а ? тоий май е бил няколко години наша столица
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йерусалим. Не Ерусалим. В този сайт са доста упорити.
13
3
 
39
 
! Отговори
Оne Wise преди 6 години
В XIII в. преди Христа , когато евреите са били още в Египет и Моше/Мойсей/ е молил Фараона да ги пусне , кой е живял в обетованата земя и чий е бил Ерусалим? В Стария Завет е записано 25 различни племена са живяли в 25 различни държави и по заповед на Яхве / Йехова/ евреите нападат държавите една по една и пак по заповед на Яхве / кой знае, Моше е бил военачалник/ биват изклани всички до крак - мъже, жени, деца и старци. Всичко е написано ясно и точно , няма религия, няма нищо, всичко е история
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаш ли две ризи, дай едната на ближния си. Иначе идват комунистите и ти ги национализират.