От 1000 г. пр. Христа до днес – историята на Ерусалим

Хилядолетната битка за него продължава и днес
19 дек 2017 21:45, Елка Василева
35

 

Градът на цар Давид

Според Стария завет цар Давид завладява Ерусалим около 1000 г. пр. Хр. Той обявява града за столица на своето царство и го превръща в истинско религиозно средище. Соломон - синът на Давид - е този, който според Библията издига първия храм на Яхве (Йехова), бога на евреите. Така Ерусалим става център на юдейството. Снимка: Imago/Leemage

Ерусалим е един от най-древните градове в света. И до днес за него кипи ожесточена битка. "Дойче веле" припомня най-важните моменти от хилядолетната история на Ерусалим в галерия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Ерусалим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Ел Елое Елохим преди 6 години
"Ще ви взема за Мои люде, и ще бъда ваш Бог; и ще познаете, че Аз съм Господ, вашият Бог, Който ви извеждам изпод египетските товари." Изход 6:7
30
4
 
1
 
! Отговори
PD преди 6 години
В стария завет, по правилно вехтия завет, Давид ,ако въобще се назовавал така, и идея си е нямал, че бъдните поколения, ще свържат годината на завладяването на един град, с пророка Ицо, роден някъде в бъдещето. А и въобще да си измислят древност и да си създават история на база на вехтия завет, само в държавата Израел има множество научни институти. За останалата част от човечеството е ясно, че почти нищо от описаното не се е случило в бедната им на реални археологически находки сегашна земя.
29
2
 
4
 
! Отговори
оня с тамбурата преди 6 години
Встария завет пише,че цар Давид завладява Ерусалим 1000 год преди Христа! Добре,а кой го създал този град,чий е бил? Или всичко в този свят е измишлъотини??
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерусалим е еврейски и християнски. Подтискан от арабската общност хилядолетия. Благодарение на САЩ християнството все още съществува и има център.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, ***, как е възможно да допускаш толкова елементарни грешки? Не се казва "юдейство", а "юдаизъм", особено що се касае до религия.
26
36
 
10
 
! Отговори
Циник до 19 преди 6 години
Исус Е ЕВРЕИН!Аз съм по-скоро агностик...но това не променя фактите!Исус е бил евреин...и то религиозен ( вярващ )това, че такива като теб са невежи не променя нищо.И още - слабо ме интересуват и евреи... и гнъсни араби!
25
1
 
5
 
! Отговори
Пенчев преди 6 години
"халиф Умар" - на български език е - халиф Омар и Омаровата джамия.
24
3
 
14
 
! Отговори
Ишу мишика преди 6 години
Я какво съвпадение- Богът-баща на Христос е всъщност Богът на евреите. Тоест рвреите и християните имат обща религия до един момент и после се разклоняват. Евреите отричат че БОг има син, християните мислят че синът също е Бог, а мюсулманите го смятат за пророк в исляма. За едните Бог искал да разубеди Авраам да принесе в жертва сина си, след като го накарал, това е неговият Shit test, за муслиманите това бил дявола. И трите аврамистични религии са тръгнали от едно място и ще се избият за това.
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам какво практическо значение за нас има това, дали столицата на Израел ще е Тел Авив или Йерусалим?
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилното название на града е Ерушалем.
21
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 1945 г. евреите изкупуват земята от местните палестински племенни вождове, а не я завоюват. Днес същото искат направят суджукските ни управители, като продадат за жълти стотинки българската земя. Проблемът, че нито бай *** си е взел поука от това, което стана в Палестина, нито ще тръгне да се бори за продадената си земя. Просто тихо ще изчезне в небитието с елементарната си злоба.
20
3
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ерусалим трябва да запали войната.Това ще да е един от последните им козови!
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕРУСАЛИМ Е НАШ!!!ДО ПЪЛНИЯ *** 5!АКО ХРИСТОС Е ЕВРЕЙН ЗНАЧИ ТОЙ ОТХВЪРЛЯ ЦЯЛАТА ВИ ЙЕХОРА РЕЛИГИЯ И Я ОБЯВЯВА ЗА ЛЪЖЕРЕЛИГИЯ!!!НЕ СИ ДОБРЕ С ГЛАВАТА ЕЙ :D
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОЛЕЛЕ АЗ СЕ ЧУДЯ КВИ СА БИЛИ ТИЯ ЯХОВА СЕКТАНТИ А ТО ТОВА БИЛИ ЕВРЕЙТЕ .
17
7
 
13
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Аман от чиф*утски номера!
16
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йерусалим е на света, не на дадена нация или религия.Но алчните евреи и мюсюлммани се опитват да го докопат.Жалки душички сеещи мизерия и нищета.Едните освен да стрелят с куршуми срещу камъни,да убиват хора в инвалидни колички и да настояват колко са велики и единствени нищо добро не са свършили.Другите-фанатизирани.Двете замесени религии вместо да превърнат Йерусалим в мост между човечеството го превърнаха в ябълка на раздора.А може Градът да е като Ватикана. Но не! Накрая всеки си плаща!
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ние да си поискаме Охрид ...а ? тоий май е бил няколко години наша столица
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йерусалим. Не Ерусалим. В този сайт са доста упорити.
13
3
 
39
 
! Отговори
Оne Wise преди 6 години
В XIII в. преди Христа , когато евреите са били още в Египет и Моше/Мойсей/ е молил Фараона да ги пусне , кой е живял в обетованата земя и чий е бил Ерусалим? В Стария Завет е записано 25 различни племена са живяли в 25 различни държави и по заповед на Яхве / Йехова/ евреите нападат държавите една по една и пак по заповед на Яхве / кой знае, Моше е бил военачалник/ биват изклани всички до крак - мъже, жени, деца и старци. Всичко е написано ясно и точно , няма религия, няма нищо, всичко е история
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаш ли две ризи, дай едната на ближния си. Иначе идват комунистите и ти ги национализират.