Оръжията на ИД – руски, китайски, български...

90% от тях идват от страни от бившия Варшавски договор
20 дек 2017 22:00, Виктория Тошкова
43
Оръжията на ИД – руски, китайски, български...
Снимка: Архив, Reuters

Когато ИДИЛ завзеха огромни части от Ирак през 2014 г., групировката се добра и до сериозни количества оръжия на иракската армия. Част от оръжията бяха направени в САЩ и групировката веднага се възползва от това, включвайки ги в пропагандните си видеа или при акциите си.

Въпреки на пръв поглед впечатляващия "улов" на западни оръжия от битките си в Ирак, оказва се обаче, че около 90% от всички оръжия и муниции, използвани от ИДИЛ, идват от страни от бившия Варшавски договор. Основните износители са Китай, Русия и страните от Източна Европа, включително България. Страната ни се оказва на пето място сред страните производителки на оръжия, чиито продукти са били открити в Ирак и Сирия.

Данните са включени в подробен анализ на 40 хил. оръжия на ИДИЛ, намерени в двете страни. Документът е изготвен от организацията Conflict Armament Research между 2014 и 2017 г.

Според доклада Китай и бивши страни от Варшавския договор, включително Унгария и Румъния, са произвели повечето оръжия, намерени в Ирак. Тенденцията в Сирия е малко по-различна. Там лидер е Русия, следвана от Китай, Румъния, Унгария и България.

Данните показват, че значителен дял от оръжията са били произведени и вероятно доставени в периода от 1960 г. до 1989 г. Тъй като повечето оръжия са били произведени от бившите страни във Варшавския договор, тази тенденция вероятно е в резултат на обмените по времето на Студента война и от допълнителни трансфери веднага след края ѝ.

Ирак е под оръжейно ембарго на ООН от август 1990 г. След американската инвазия през 2003 г. обаче Съветът за сигурност модифицира ембаргото и вдигна ограниченията върху оръжия и муниции към иракското правителство и мултинационалните сили. Режимът след 2003 г. вероятно е причината за относително ниския брой оръжия през 90-те години на ХХ век.

В същото време обаче Китай, България и Румъния формират най-големите дялове от наскоро произведените оръжия, използвани от ИДИЛ. Над 50% от оръжията в Сирия и произведени след 2000 г. идват от България. Произведените в Иран и Румъния оръжия са доста след българското производство с по около 15%, намерени в Сирия.

Руските и китайските муниции пък представляват над половината от тези, събрани в Ирак и Сирия. Общо Русия, Китай и Румъния са произвели почти 65% от използваните в региона, а страната ни е на пето място с около 5%.

Като цяло мунициите, произведени в ЕС, формират близо 21% от ползваните в региона (25% в Ирак и 12% в Сирия), съставяйки проба от 8 761 броя.

Предвид съвместимостта на калибъра според авторите на доклада не е изненадващо, че почти всички муниции са били произведени отново от бивши страни от Варшавския договор. Само Румъния и България са създали 7 251 от пробата, което е над 83% от общата за ЕС. Само три други страни от ЕС са произвели малко над 100 бройки муниции в пробата: Белгия, Чехия и Словакия.

В същото време 15% от всички муниции са били произведени след 2010 г. Руските и румънските са най-много в това отношение, формирайки над половината, намерени от организацията, а българското производство е било около 11%.

Четете още новини в Investor.bg


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
1
 
! Отговори
Райна преди 11 месеца
Те атентатите в Русия ги прави П за да сплотява народа.
Какво ще търсят брадатите при благодетелите си?
39
1
 
4
 
! Отговори
Госпожицата преди 11 месеца
Как ще направят атентат в Русия, като руските командоси ще им отржат брадите заедно с главите за по сигурно,това да не е сбирщината на Меркел.
38
0
 
2
 
! Отговори
Госпожицата преди 11 месеца
Как ще направят атентат в Русия, като руските командоси ще им отржат брадите заедно с главите за по сигурно,това да не е сбирщината на Меркел.
37
4
 
3
 
! Отговори
русия=идил преди 11 месеца
Голяма част от бойците на Ислямска държава са руснаци,а сега изкача новина че са и с руски оръжия.Терористите направиха атентати във всички държави освен в Русия.Случайност ?!? Не мисля !
36
0
 
1
 
! Отговори
Срочно проверка преди 11 месеца
Сирия бе нападната с мощни пси активни оръжия след посещението на ирански военни катери блокирани временно на СУецкия канал./
Подадохме навреме инфо за връщане или потопяване на катерите с цел недопускане на масови убиици в Сирия..
Дас е прегледат внимателно филми за навлизането на катерите в Червено море кървави метежи в КАйро и влизането на катерите в Сирииски териториални води
35
0
 
3
 
! Отговори
ползват лични карти преди 11 месеца
НА снимките обсебени чрез нано и микро чипове и нано скенери в телата подадени чрез напитки..
Крайно време е да се докладват на високо равнище кои спец служби подпалиха СирияЛибия Ирак Иемен Египет Украйна≥Какв а т ехника ползваха какво готвят и да се арестуват виновните лица вкл на частна и държавна служба
34
3
 
5
 
! Отговори
TURK преди 11 месеца
ЗАСРАМЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ-БЪЛГАРИЯ СНАБДЯВА ИДИЛ С ОРЪЖИЕ ОТ НАЧАЛОТО,НЯМА КАКВО ДА ГО УВЪРТАТЕ.ВИЖДАЛИ СМЕ КОРАБИТЕ ЗА САУДИТСКА АРАБИЯ И КАТАР С ОРЪЖИЕ В БУРГАС.....КАКВО СТАНА С ТОЗИ СВЯТ-ДА СЪЗДАВАМЕ И ВЪОРЪЖАВАМЕ ТЕРОРИСТИ-ЕС И САЩ.....ПРОКЪЛНАТА ДЪРЖАВА СМЕ ЗАТОВА.....СРАМ СМЕ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО
33
0
 
4
 
! Отговори
et.galen1 преди 11 месеца
България,как е успяла да достави оръжията.Пишете ,че са произведени ,но кой ги е доставил.Затова ли хвалбите за натовареността на Вазовските заводи е голяма.Някой ще чувства ли поне морална отговорност.
32
0
 
5
 
! Отговори
КОЙ съсдаде мафията преди 11 месеца
Вижте кои са оръжейните търговци на оръжие в България? Всите агенти на ДС в миналото. Няма нищо случайно.
31
1
 
4
 
! Отговори
. преди 11 месеца
Помня един загинал специалист на един наш полигон с едни наши стари гранатомети.
Помня и една организирана сбирка на умерената сирийска опозиция в Правец от Краля Слънце и Санчо Панса с шестте имения.
Всичко друго е за настройване на разстроените умове.
30
4
 
3
 
! Отговори
Едикойси преди 11 месеца
До Анонимен
Анжък де!!
Ако не са от Русия и бившият варшавски договор ще са американски или английски...или таджикистански..
Просто западняците газ пикаят че не са се наместили на пазара...
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проблемът не е от къде са оръжията. Оръжия може да се купят от всякъде. Проблемът е кой финансира закупуването на тези оръжия.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Арабите и без това обичат да умират, а ние правим пари... Всички са доволни...
27
3
 
5
 
! Отговори
Див Петел преди 11 месеца
Добре е, нека купуват оръжия и муниции. Важното е търговията да върви и да вдигаме вътрешния брутен продукт на глава от населението. Камиларите и без това в близкия изток са в повече.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

До 26

Браво!!! Дълго ли мисли над това?
25
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия е най-големият агресор,тя е главният меценат на световната престъпност.!
24
0
 
19
 
! Отговори
Гост+ преди 11 месеца
По важното е кой ги купува и доставя, а не кой е производителя на оръжията. Производителят едва ли ще наруши някакво действащо ембарго, така че търговците на ортъжия са били лигитимни. Знаеме ги ние как стават тези работи....
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
...купени с щатски долари.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 3
Какво да очакваш от 80-те %? Не могат да направят разлика м/у руснаци, граждани на РФ и граждани на бившите съветски републики!
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А кой ли го е платил и доставил? Защото който плаща, той поръчва музиката.