Цивилните руснаци в Сирия – да умреш, но срещу заплащане!

Съдбата на тайно наетите от руското правителство за военни мисии
21 дек 2017 20:00, Анисия Иванова
171
Цивилните руснаци в Сирия – да умреш, но срещу заплащане!
Снимка: БТА

Когато Владимир Кабунин подписал граждански договор с армията, видял възможност да си осигури много по-висока заплата, отколкото би могъл да получава в провинциалния си роден град в Русия. Бившият полицай напуснал Оренбург, намиращ на почти 1500 км югоизточно от Москва, щастлив, че може да помогне на съпругата и сина си, и се присъединил към проруските бунтовници, биещи се с правителствените сили в Източна Украйна, разказва Ройтерс.

Когато боевете там затихнали, Кабунин отишъл в Сирия, за да служи като полеви медик към войските под руско командване. Кабунин бил убит тази година в Сирия и тялото му било пратено у дома. Но правителството не признава, че той е бил в Сирия, затова е бил погребан без военни почести и от гроба му не си личи, че е загинал при военни действия.

38-годишният Кабунин бил един от стотиците хора, подписали договори с армията, тайно наети от Москва за бойни операции в Сирия от началото на руската военна операция там през 2015 г. Според изчисления на Ройтерс най-малко 28 души на граждански договори са убити в Сирия тази година, а от руски консулски документи може да се предположи, че бройката е доста по-голяма.

Руското правителство отрича да набира и изпраща хора, наети от армията на граждански договори, да се бият в чужбина. Министерството на отбраната не отговори на запитване за случая на Кабунин и ролята на хората на договори в Сирия, а казва, че предишни съобщения на Ройтерс за хората на договори са опит за дискредитиране на мисията на Русия за възстановяване на мира в Сирия.

Но през последните две години агенцията е разговаряла с десетки членове на семействата, колеги и приятели на хора, наети на договор от армията, които са били убити в Сирия. Запознатите казват, че хората на договор са подчинени на правителството и са помогнали за обрат във войната в полза на сирийския президент Башар ал Асад, който е съюзник на Русия, но крият мащаба на нейното военно участие и загуби.

Фактът, че Кабунин и други като него желаят да се включат в подобни мисии, показва, че Кремъл може да разчита на голям резерв от бойци, които са готови да поемат риска да загинат безславно, при условие че са добре възнаградени.

Добре утъпкан път

Кабунин тръгнал по път, поет от много хора на договори: служба в армията или силите за сигурност, връщане към цивилния живот, борба за изкарване на прехраната, после възможност за изкарване на прилични пари, биейки се тайно за Русия - в Украйна, а след това в Сирия. Членове на семействата на руснаци на договор казват, че в Сирия те са получавали по 6500 долара на месец, което е над 12 пъти повече от средната месечна заплата в Русия.

"Ако напуснеш правоохранителните органи, имаш само един избор - да станеш наемник", признава пред Ройтерс Василий Каркан, съученик на Кабунин. Като дете Кабунин бил стеснителен, докато не започнал да тренира кикбокс, спомня си Каркан. Спортът се превърнал в хоби за цял живот. Кабунин завършил медицина, учил право, но поел по стъпките на хора от семейството, като постъпил в полицията.

През 2010 г. той си намерил нова работа в затвор, а съпругата му работила в белодробна болница. Задачата на Кабунин била да работи със затворници, за да получава информация и да събира разузнавателни данни за планирани опити за бягство или възможни размирици, но през 2012 г. напуснал тази работа.

Говорител на системата на затворите в Оренбург каза, че той напуснал по свое желание. Имало съкращения на работни места и Кабунин търсел нова работа около две години. "Няма къде да работиш", казва негов семен приятел. "Тук не можеш да изкараш повече от 10 000 рубли (170 долара) (на месец)."

Когато през 2014 г. избухнали сражения в Източна Украйна, Кабунин видял в това възможност за работа.
Москва отрича да наема военни на активна служба в Украйна или да предоставя пряка военна помощ на сепаратистите. Но Кабунин се присъединил към Дмитрий Уткин - лидер на група бивши руски военнослужещи, биещи се там, с боен псевдоним "Вагнер", и заради медицинското си образование служил като военен медик.

Загинал в бой

Когато Уткин и неговите другари били изпратени в Сирия, за да подкрепят редовните руски сили, Кабунин отишъл с тях. През април 2016 г. той бил полеви медик в подразделение за медицинска евакуация под командването на Уткин в Сирия, казва служител на украинска правоохранителна служба. По негови думи службата се е сдобила с личните данни на 1700 руснаци на договор, изпратени в Сирия, повечето от които преди това били в Украйна.

Кабунин потеглил за последно за Сирия на 4 януари и бил поставен да командва медицинска рота, но бил ранен на 31 януари и умрял на 7 февруари в провинция Хомс. Негов роднина разбрал това от бивши колеги на Кабунин от полицията, някои от които също служели в Сирия, и от смъртния му акт, предаден на съпругата му Наталия. Не е ясно как тя е била уведомена и кой й е дал смъртния акт. Тя е отказала да говори пред Ройтерс.

Роднини на други убити, работили на договор, казват, че вестите идват чрез приятели или познати, или по телефона от хора, които казват, че представляват частна компания.

Кабунин бил погребан до гробовете на други членове на семейството в Оренбург. От портрета му, поставен на кръста, ни гледа мъж с обръсната глава в цивилни дрехи. Съпругата му получила обезщетение.

Според роднини на цивилни руснаци, убити в Сирия, работодателят обикновено изплаща обезщетение от 3 милиона рубли (51 227 долара) на най-близките роднини, когато наетият на договор бъде убит.

Роднини на друг загинал и работил на договор, разказали пред Ройтерс, че в неговия случай парите били предадени в брой на вдовицата му в хотел в южния руски град Ростов на Дон.

Мисията изпълнена

На 11 декември президентът Владимир Путин обяви при посещение в Сирия, че сирийската операция е приключила и отдаде почит на убитите там руски военнослужещи.

Нищо не беше споменато за загиналите хора на договор. Правителството не е длъжно да разкрива подробности за смъртта на членове на нередовни сили под неговото командване, а руските военни загуби в Сирия са държавна тайна.

Смъртта на Кабунин не разубедила приятеля му Валерий Дзюба, също бивш полицай и кикбоксьор от Оренбург, да отиде в Сирия, за да се бие на договор за армията.

Семейството на Дзюба получило телефонно обаждане от неизвестен човек, който казал, че той е умрял на 20 август, но не уточнил при какви обстоятелства. Дзюба също е убит в Сирия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поне воюват техните си, не като страхливите американци да плащат на други.за това - Ислямска Дтржава
105
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако напуснеш правоохранителните органи, имаш само един избор - да станеш наемник"Другите два избора са нощен пазач или охранител на някой мафиот.Толкоз за правоохранителните органи. Това не е частен случай.
104
1
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Зелените човечета.
103
13
 
19
 
! Отговори
До Анисия Иванова преди 6 години
Защо не проучите Black Water и колко от тях са загинали? И за какво се борят като цяло!? Що се занимавате с Русия и руснаците?
102
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикновено руските главорези се завръщат от Сирия като ГРУЗ 200. По-голяма част от тях са отрепките върлували в Донбас. Понеже представляват опасност ако се завърнат в Русия, Путин е издал заповед да бъдат "утилизирани" в Сирия. Вече са започнали да се появяват в Судан, за да помогнат на местния диктатор-мюсюлманин Омар, да се задържи на власт. Най-голямата дневна загуба на ЧКВ е 19 броя загинали при обстрел
101
3
 
6
 
! Отговори
алито бръснарина преди 6 години
А редовната армия пие чай и пуши цигарки по цял ден, но взема парички. Стига бе. И аз така на работа, кафенца и цигарки, а шефа взема наемници. *** оти
100
11
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Вагнер (Русия) = Academi (САЩ)Що търсите под вола теле?Платената журналистика ще подпали следващата световна война ...И думата журналист ще стане еквивалент на нацист!За някакви си 30 сребърника ...
99
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А американците са херувимчета. Техните наемници са навсякъде. А френския легион. Само руснаците били лошите.
98
6
 
9
 
! Отговори
Министърът преди 6 години
Като човек който има големи връзки със сирийското партийно и държавно ръководство от преди 1989 г разбира се съм запознат с наличието на съветски военни специалисти в Сирия от Хафес Асад лично поканени. Имаше няколко ПВО бригади до 1991 г в Латакия и Тартус които обучаваха братската сирийска армия на съвременно изкуство. Това продължи и след 1991 г при Русия. Ние да помислим защо изчезнаха българските специалисти от Сирия.които бяха най хвалените от сирийската държава специалисти след съветските
97
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хич не ми е жал за такива иzроди!Те са убили стотици невинни в Авганистан Украйна, Сирия а може би и в БГ.В основата на вината е кървавият комунистически режим натрапен на Русия от Ленин и главорезите околонего.
96
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
готов е да умира , ама в колхоза не му се влиза.
95
15
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
И к'во сега? САЩ и западните страни използват наемници и това е нормално. Русия ако използва - не е.... едва ли не е скандално!? Ами кой се бие в Ирак и Афганистан? Редовната ли армия??? Да напишат за това...
94
4
 
6
 
! Отговори
коко преди 6 години
До До вече не- Това че пият бира или лосион не значи че са мъже.Аз съм дребен,жена ми е рускиня и все още не е избягала.Эсли тебе дорогая что -то не хватает можем познакомимся,и ты тоже довольная останешся...
93
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как така хем е тайно нает, хем тук излиза нетайна статия как е бил нает тайно. И как така от полицай се преквакифицира в медик
92
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОРЕДНАТА ХИБРИДКА!
91
12
 
41
 
! Отговори
rew преди 6 години
Що за новина?Френският легион какво е?САЩ оперират с наемници по цял свят, "Blackwater" в Ирак станаха толкова известни с издънки, че дори си смениха името.Вагнер е частна руска военна компания от наемници. Това че са в Сирия е известно. Както и хиляди американски, английски, френски и дори се оказа норвежки наемници изпратени там от правителствата си.Войната е бизнес. Отвратителен, но най-доходоносният от както свят светува.
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Барак Обама 88Пак не си разбрал - взела е интервю на живо ... човека споделил .
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 83Няма какво - още от началото на сирийското демократизиране , смениха името .
88
3
 
22
 
! Отговори
Барак Обама преди 6 години
Написал- Анисия Иванова-украински джурналист.
87
21
 
18
 
! Отговори
великата кочина преди 6 години
"Тук не можеш да изкараш повече от 10 000 рубли (170 долара) (на месец)."----хубаво е да си православен славянин с дръпнати татарски очи и черна, права като на китаец коса. Или пък да си като Рамазан Кадиров, също православено-мюсюлмански славянин, пръв приятел на евреина ***, естествено също славянин с православна жилка, молещ се в джамията дето я построи