В съветската ЧК: Ръкавици от човешка кожа, свалени от живи хора!

Руски историк: Защо съветските чекисти извършиха червен терор?
21 дек 2017 21:34, Елка Василева
287
В съветската ЧК: Ръкавици от човешка кожа, свалени от живи хора!
Степан Афанасиевич Саенко. Снимка: kaniv.net

Преди точно 100 години – на 20 декември 1917 г. по инициатива на Владимир Илич Ленин е създадена Всеруската чрезвичайна комисия за борба с контрареволюцията и саботажа /ВЧК/. Зловещото понятие "чрезвичайка" за дълго навлезе в руската лексика, а думата "чекист" се използва и до днес, и то не само на руски език.

За ведомството на железния Феликс Дзержински, защо то се е превърнало в "инквизиция с тайни процедури" и "наказващия меч на революцията" пред Лента.ру разказва руският историк Кирил Александров.

Чекистите са обезпечавали сигурността и неприкосновеността на властта на номенклатурата, нейната колективна собственост и привилегированото й положение. Органите на ВЧК не напразно са били смятани на първо място за "въоръжен отряд на партията", а не просто на съветската държава, казва Александров.

По думите на Дзержински органите на ВЧК "никога не са нарушавали партийните директиви и линиите и винаги са били и са слуга на партията и боец на партията", припомня историкът и обяснява, че чекистите са обезпечавали запазването и господството на единствената партия, удържаща властта в селска страна чрез постоянно насилие.

В отговор на въпрос кой е служил във ВЧК и вярно ли е, че там е имало немалко случайни и морално разложени хора, включително и с криминално минало и дори с психически отклонения, Александров обяснява, че числеността на централния апарат на ВЧК нараства бързо: през януари 1918 г. е имало 42 сътрудници, а през януари 1922 г. - 2745. При това Дзержински е изисквал да се провеждат редовни чистки, като от чекистите от набор 1918 г. през 1922 г. са останали не повече от 4%.

Класически пример е Степан Саенко, заемал длъжността комендант на концлагера на Харковската ЧК, разказва историкът. Той цитира мемоари на Валентин Лехно: "Извикваме Преображенски, арестуван като "контра". Влиза млад човек в полувоенна униформа с напълно побеляла коса. Оказва се, че през предишната нощ, преди да се изтеглят, болшевиките са разстреляли маса заложници и контрареволюционери. Около два часа през нощта в затвора пристига известният в цял Харков палач на ЧК Саенко, обикаля килиите  и извиква по име хора, които 10-15 минути по-късно разстрелва в двора на затвора. Саенко, както винаги, бил безпаметно пиян. Влизайки в килията, в която бил Преображенски, той извикал двама и третият бил Прежбраженски. Той обаче спокойно, в пълно мълчание в цялата килия, отговаря: "Та вие го разстреляхте вчера". "Аха", промърморил Саенко и излязъл от килията. Съкилийниците не издали Преброженски, но само за една нощ той побелял напълно".

На перваза на прозореца в стаята до мазето, в който се провеждали разстрели, Лехно и останалите членове на неговата комисия "открили една цяла и две изпокъсани ръкавици от човешка кожа, свалена от живи хора".

Това, което се е вършело в Харковската ЧК, трудно може да бъде описано, но в Съветския съюз Саенко е бил многократно награждаван, починал е от естествена смърт на 87 г. Според някои информации след войната той дори е бил награден с орден "Ленин". Затова, заключава историкът, предположенията за чекисти с психически отклонения не са лишени от основания.

Александров припомня, че самият Дзержински е определял критериите за подбор за служба във ВЧК по следния начин: "Ако трябва да избираме между безусловно наш човек, който обаче не е съвсем способен, и не съвсем наш, но много способен – при нас, в ЧК, трябва да бъде оставен първият". Дори след смъртта на Дзержински, в края на 1920-те години, сътрудниците със средно и висше образование са били не повече от една пета.

За прилагането на разстрел като инструмент за репресия срещу контрареволюционерите, шпионите, саботьорите, спекулантите, хулиганите и други "паразити" ВЧК съобщава във вестниците още на 23 февруари 1918 г. Превръщането на ВЧК в "инквизиция с тайни процедури" става предвид причините за нейното създаване, като това започва още в годините на Гражданската война. И в онзи момент, и по-късно организацията на Дзержински е трябвало с всички сили и средства да защитава еднопартийната диктатура, твърдо изпълнявайки всички решения на ЦК на Комунистическата партия, а след това на Политбюро на ЦК, казва Александров.

Освен това, органите на ВЧК се превръщат в инструмент, с чиято помощ болшевиките радикално променят структурата на руското общество, ликвидирайки цели класи и социално-професионални групи, казва историкът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
11
 
22
 
! Отговори
пророка Олег преди 6 години
първите "откриватели "на концлагерите са Англосаксите а по точно ген.Хорейшо Кичънър. В периода на Англо-бургската война 1899-1902 този англ.джентълмен е измилсил концентр.лагери и е избил сума ти хора. НЕ е Хитлер, уважаеми еврог***йски чукунддури.
181
13
 
8
 
! Отговори
СССР преди 6 години
До USA - лекарстовото за промити мозъци като теб е : близки срещи от трети вид - АК47
180
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ленин и комунизма са продукт на Запада, четете ако можете и искате. Вижте къде са обучени Ленин и Тро́цкий, истинско име Лейба Дави́дович Бронщайн евреи финансирани от Западни банки да унищожат Русия и Руският цар който се противопоставя на планираният световен ред на същият този запад. Истината е неудобна за много от вас.Ами сегашните български управници не са ли тези деца на същите тези комунисти които толкова върло мразите, а гласувате за тях?
179
20
 
21
 
! Отговори
USA преди 6 години
Съветската ЧК - зло в чистия му вид. Бог да пази Америка, защото без тях света ще изпадне в нови тъмни векове. Напук на комунистите, искам също да кажа: светла памет и лека му пръст на Президента Рейгън!
178
12
 
10
 
! Отговори
Radio BG преди 6 години
Russian monsters. Cruel sadists. An evil, dark, feudal empire.
177
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 181Последните години се пише ИСТИНАТА за изтреблението на хората от СССР, защото до сега всичко се криеше. СССР беше издигнат на пиедестал, обожествяваше се, следвахме примера на СССР, светая светих. А империализма беше демонизиран.Крайно време е тая светая светих да се изсветли- да се изкара наяве чудовищното управление на братушките. Разказаното в статията не е частично явление, а е системна практика. Милицията в БГ беше изградена по техен модел и не се реформира.
176
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията за Русия, русофилите САЩ коментират.Пък в америка биели ***. Смях
175
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не си чувал за Американски концлагери, значи си със заровена глава в пясъка като самите американци.По време на 2рата световна война, стотици хиляди американски граждани с японски произход са вкарани в лагери на територията на САЩ. Чети история.Самите нацисти са вдъхновени за идеята от Американските резервати за индианци и резултатите за намаляването на популацията им.
174
17
 
14
 
! Отговори
До 187 преди 6 години
В САЩ не ги затварят, там директно ги самоубиват или исчезват безследно. Колко президенти на САЩ са си отишли чрез естествена смърт ?
173
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е па, националсоциалисти и интернационалсоциалисти.
172
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за ЦРУ да има данни да е правело ръкавици от кожа на живи хора,не знам в САЩ да е имало КОНЦЛАГЕРИ буквално за изтребление на ИНАКОмислещите,не знам да е имало МАСОВА ЕМИГРАЦИЯ от САЩ към *** за ОБРАТНОТО ЗНАЕМ И ВИЖДАМЕ И ДО ДЕН ДНЕШЕН и т.н.,и т.н. тавагисч....
171
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе *** нали това писах вие каскетите като НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ОПРАВДАЕТЕ ЗА СОБСТВЕНИТЕ ЗВЕРСТВА почвате да питате кой убил тоя или оня АБЕ ПРО..К НАЛИ СТЕ БИЛИ РАЗЛИЧНИ ОТ ФАШИСТИ,ИМПЕРИАЛИСТИ,КАПИТАЛИСТИ,НАЦИСТИ И СТЕ БИЛИ ДОБРИТЕ САМАРЯНИ,хахахахха *** ВИЕ КОМУНИСТИТЕ СТЕ ВСИЧКО ИЗБРОЕНО НАКУП БЕ И ТЕМАТА Е НКВД-КГБ-ФБС!!Смешни путинисти.
170
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наскоро четох че Тръмп имал намерение да обяви един ден за отбелязване в целия свят жертвите на комунизма които са НАД 100000000 души,а дано го направи Тръмп та съвсем да им вгорчи "игристое"дето го пиха руските шовинисти когато УЖ техният Тръмп стана президент,та и на нашите каскети да им призлее и по-бързо да се преселят в по-добрия сват,дееее и бок..ците червени!!!!Когато нямат аргументи да си оправдаят зверствата почват да говорят за индианци,за конквистадори,за турци и не знам си какво....
169
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т..пите британци и американци спасиха болшевизма а той се изкара и победител,сега германците са с клеймо а пък руснаците честват "дьень пабедъй",пълна отврат а после и нас ни натресоха това чудо наречено комунярски "социализъм"!Колкото руснаци и съветски граждани са избили болшевиките толкова не сме и сънували,каквито извращения по целия свят са направили комунистите не може нормален мозък да ги възприеме!Затова в "най-могъщата"пият препарат за баня иначе се смятат за велики.
168
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо когато се напише статия за престъпления в СССР, веднага почват да се пишат коментари в защита или как и друга страни са го правили"Ами защото в последно време само за това се пише. В кирливите ризи на СССР и Русия от Иван Грозни насам се ровят. Ако кучето на Путин се изходи на улицата, ще се пише във всеки вестник "На колко са прости руснаците. Добре че ние сме в Европа и Нато, та такива неща няма как да стават при нас". Колкото и да не обича рашките човек почва да се чуди, защо толкова.
167
4
 
15
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Какво слагате минусчета на историята бе? Какво плякате минусчета като че ли с нещо ще помогнете на болшевишкия преврат... пардон, революция?Казвате и в други държави било така... ми да, аз нали давам пример с Германия по времето на Хитлер? Държава, управлявана от луди и психопати.Хитлер е бил луд. Освен това, в редиците на SS е имало немалко криминално проявени, рецидивисти убийци и незнайно още какви. Такъв е бил например Оскар Дирлевангер.Няма и сянка на съмнение, че и в НКВД е било същото.
166
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та затова ли им наложиха санкции тези дни по закона Магнитски като за годишнината от създаването на ВЧК че търсят там един дето му бил съдружник пък ги завлякъл с много от това че от много години снове между тях тук-там,а Магнитски отнесъл боя в затвора,а дали му е избеляла косата,че не се сетил или не чел за Преображенски пък така да е рекъл и той- Та вие го извикахте вчера,после се не върна,като контра го откарахте-а там каквото стане пак ще го превикат,както с Преображенски да го презаписват.
165
2
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
"Зловещото понятие "чрезвичайка" за дълго навлезе в руската лексика, а думата "чекист" се използва и до днес, и то не само на руски език."По същия начин по който се използва и думата "есесовец".Всъщност, есесовците са се учели на "занаят" от чекистите.
164
5
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Тинев Колега не само по форум, обясни му на оня, който те пита, че едно време руския се учеше от 3-ти клас нагоре задължително, а и това много помогна после за четенето в оригинал на литература-техническа или художествена.
163
2
 
3
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
До До Тинев Всеки човек с достойнство ИЗЛИЗА с името си!Та ти кой си?Ти-ти дето ме питаш: "Тинев - ти руска филология ли си завършил?"Защо се криеш?Та на въпроса ти: Не не съм завършил филология. Ни руска ни българска. А ти как си с образованието?П.П.Машинен инженер съм: ТМММ / ако нещо ти говори това /!