В съветската ЧК: Ръкавици от човешка кожа, свалени от живи хора!

Руски историк: Защо съветските чекисти извършиха червен терор?
21 дек 2017 21:34, Елка Василева
287
В съветската ЧК: Ръкавици от човешка кожа, свалени от живи хора!
Степан Афанасиевич Саенко. Снимка: kaniv.net

Преди точно 100 години – на 20 декември 1917 г. по инициатива на Владимир Илич Ленин е създадена Всеруската чрезвичайна комисия за борба с контрареволюцията и саботажа /ВЧК/. Зловещото понятие "чрезвичайка" за дълго навлезе в руската лексика, а думата "чекист" се използва и до днес, и то не само на руски език.

За ведомството на железния Феликс Дзержински, защо то се е превърнало в "инквизиция с тайни процедури" и "наказващия меч на революцията" пред Лента.ру разказва руският историк Кирил Александров.

Чекистите са обезпечавали сигурността и неприкосновеността на властта на номенклатурата, нейната колективна собственост и привилегированото й положение. Органите на ВЧК не напразно са били смятани на първо място за "въоръжен отряд на партията", а не просто на съветската държава, казва Александров.

По думите на Дзержински органите на ВЧК "никога не са нарушавали партийните директиви и линиите и винаги са били и са слуга на партията и боец на партията", припомня историкът и обяснява, че чекистите са обезпечавали запазването и господството на единствената партия, удържаща властта в селска страна чрез постоянно насилие.

В отговор на въпрос кой е служил във ВЧК и вярно ли е, че там е имало немалко случайни и морално разложени хора, включително и с криминално минало и дори с психически отклонения, Александров обяснява, че числеността на централния апарат на ВЧК нараства бързо: през януари 1918 г. е имало 42 сътрудници, а през януари 1922 г. - 2745. При това Дзержински е изисквал да се провеждат редовни чистки, като от чекистите от набор 1918 г. през 1922 г. са останали не повече от 4%.

Класически пример е Степан Саенко, заемал длъжността комендант на концлагера на Харковската ЧК, разказва историкът. Той цитира мемоари на Валентин Лехно: "Извикваме Преображенски, арестуван като "контра". Влиза млад човек в полувоенна униформа с напълно побеляла коса. Оказва се, че през предишната нощ, преди да се изтеглят, болшевиките са разстреляли маса заложници и контрареволюционери. Около два часа през нощта в затвора пристига известният в цял Харков палач на ЧК Саенко, обикаля килиите  и извиква по име хора, които 10-15 минути по-късно разстрелва в двора на затвора. Саенко, както винаги, бил безпаметно пиян. Влизайки в килията, в която бил Преображенски, той извикал двама и третият бил Прежбраженски. Той обаче спокойно, в пълно мълчание в цялата килия, отговаря: "Та вие го разстреляхте вчера". "Аха", промърморил Саенко и излязъл от килията. Съкилийниците не издали Преброженски, но само за една нощ той побелял напълно".

На перваза на прозореца в стаята до мазето, в който се провеждали разстрели, Лехно и останалите членове на неговата комисия "открили една цяла и две изпокъсани ръкавици от човешка кожа, свалена от живи хора".

Това, което се е вършело в Харковската ЧК, трудно може да бъде описано, но в Съветския съюз Саенко е бил многократно награждаван, починал е от естествена смърт на 87 г. Според някои информации след войната той дори е бил награден с орден "Ленин". Затова, заключава историкът, предположенията за чекисти с психически отклонения не са лишени от основания.

Александров припомня, че самият Дзержински е определял критериите за подбор за служба във ВЧК по следния начин: "Ако трябва да избираме между безусловно наш човек, който обаче не е съвсем способен, и не съвсем наш, но много способен – при нас, в ЧК, трябва да бъде оставен първият". Дори след смъртта на Дзержински, в края на 1920-те години, сътрудниците със средно и висше образование са били не повече от една пета.

За прилагането на разстрел като инструмент за репресия срещу контрареволюционерите, шпионите, саботьорите, спекулантите, хулиганите и други "паразити" ВЧК съобщава във вестниците още на 23 февруари 1918 г. Превръщането на ВЧК в "инквизиция с тайни процедури" става предвид причините за нейното създаване, като това започва още в годините на Гражданската война. И в онзи момент, и по-късно организацията на Дзержински е трябвало с всички сили и средства да защитава еднопартийната диктатура, твърдо изпълнявайки всички решения на ЦК на Комунистическата партия, а след това на Политбюро на ЦК, казва Александров.

Освен това, органите на ВЧК се превръщат в инструмент, с чиято помощ болшевиките радикално променят структурата на руското общество, ликвидирайки цели класи и социално-професионални групи, казва историкът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
17
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Май забравихте, как само преди години, американски солджъри се гавреха с вързани и безпомощни затворници? Препикаваха ги, гавреха се сексуално с тях, и снимаха геройствата си с телефоните, за да се хвалят после? Нещо за това кажете? Даже и жена от тяхната армия имаше замесена, и потулиха случаите. А нещо да кажете, за това, че пак като послушни пуделчета сме се съгласили, на Българска територия да не важат Българските закони за Американската армия? Даже ако решат да изнасилят някоя, щеги покрият
161
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Насилие е имало,има и ще има.Това,че статията е за ЧК,не означава,че ЦРУ не върши същото. Колко тайни затвори имат из Европа ? Какво правят в тях ?
160
4
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
"Дай на крепостен селянин оръжие и картбланш и гледай кви ги върши....".....Важи и за у нас, сега.
159
5
 
17
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Защо когато се напише статия за престъпления в СССР, веднага почват да се пишат коментари в защита или как и друга страни са го правили. Тази тема са избрали, за тази са писали. Троловете стават смешни вече. На написан коментар ли ви плащат?
158
8
 
11
 
! Отговори
касиер преди 6 години
"Комунистическата" революция в Русия е спонсорирана, първоначално от "запада", по-точно Уолстрийт и Берлин. По-подобен начин както бяха спонсорирани канибалите от "умерената" "сирийска" "опозиция".
157
4
 
11
 
! Отговори
Чърчил преди 6 години
Всяка РЕЛИГИЯ или ИДЕОЛОГИЯ се налага на масите с Огън и Меч и много пролята Кръв ако това не ви е ясно че се прави с цел да се държат масите в подчинение от малка група хора толкова по зле за вас...
156
6
 
1
 
! Отговори
АГЕНТ НА ТРЪМП преди 6 години
вече звучи като агент на МОСКВА. Да се чуди човек накъде да се завърти...СОРОСКИТЕ Г.НИДИ в ШАХ
155
3
 
3
 
! Отговори
ХИРОШИМА преди 6 години
май е пострадала по-лошо от БЕРЛИН...
154
7
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Няма такова нещо. Това е западна пропаганда. В СССР не е имало концлагери и убийства. Там другарите Ленин и Сталин са галили населението с кадифени ръкавици.
153
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Тинев 196А каква филология искаш хората да завършват?? Краварска ли?? Че там освен поклонение на Златния телец ...НИЩО ДРУГО НЯМА!!! Нито ум, нито душа, нито история, нито философия! Едни животински потребителски страсти!
152
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еееееееее, сега пък решиха "подвизите" на нацистите да припишат на чекистите!!! Е НЕМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ! И още два дни да виси тази "статия", пак ще получите обратен резултат! Само недоучени неграмотници се хващат вече на номерцата ви!!! Пфуууу....гадост...а не "статии"!!!
151
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на революция е така. И при Френската революция гилотината не е спирала да работи, че дори и краля и кралицата са минали през нея.За да се наложи християнството светата инквизиция е избила половин Европа. Ислямът се е налагал по същия начин. Испанците са избили хиляди маи и ацтеки в Южна Америка, англичаните също в северна Америка (преди да станат американци са били измета на Европа), СССР не прави изключения , САЩ също - бомбите над Хирошима, Нагазаки, Дрезден и СОФИЯ И ПР. И ПР. И ПР
150
1
 
0
 
! Отговори
ДА МИ БЛИЖЕШ преди 6 години
ЗИПА...
149
7
 
14
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Хайде тогава да започнем по-отрано!Например как първите американци са избили коренното население на Америка!Поголовно!Как цели народи са изклани и унищожени: Ацтеки, Инки!Тотално!Защо не публикувате статии за тези събития, А?
148
10
 
8
 
! Отговори
В СИРИЯ И ИРАК преди 6 години
американците избиха ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ с безразборно хвърляне на бомби. Да сте чули от тях даже извинение....
147
10
 
9
 
! Отговори
СОНГ МИ преди 6 години
АМЕРИКАНСКИЯТ Лейтенант КЕЛИ заповядва да изгорят ЖИВИ цялото село - само жени, деца и старци, за да предадат криещите се в джунглата партизани. Хората са си мислели, че убиват само мъжете и останали в селото...
146
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ПРЕДИ 9-ти ЕДНИ СА РЯЗАЛИ ГЛАВИ, ЗАТОВА СЛЕД 9-ТИ ДРУГИТЕ СА СИ ГО ВЪРНАЛИ. Както се казва - на зла круша , зъл прът.
145
9
 
10
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ВЯРНО преди 6 години
с малка разлика, че става въпрос за УКРАИНСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ от лвовската "НАРОДНА РЕПУБЛИКА" 1919 , съществувала 2 години и главорезите 1941 , които убиват повече хора от немците. Последния ИВАН СТАНДЮК зверствал в КОНЦЛАГЕРИТЕ американците го криха до 1990, когато най накрая го предадоха на съд. Тяхно куче
144
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ДО ДЕН ДНЕШЕН СТОТИЦИ ГОДИНИ НЯКОЙ Е УБИВАЛ НЯКОГО.ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА Е ТАКА, НО И В МИРНО ВРЕМЕ Е ЧЕСТО СРЕЩАНО ЯВЛЕНИЕ В ИСТОРИЯТА.А НИМА СЕГА И НАС НЕ НИ ИДБИВАТ , КАТО НИ ХРАНЯТ С ХИМИЗИРАНА ХРАНА. СЪЩОТО Е, НО ПО-ПРЕФИНЕНО.
143
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Православния чекист Путин продължава традициите на изpoдите от съветско време.