В съветската ЧК: Ръкавици от човешка кожа, свалени от живи хора!

Руски историк: Защо съветските чекисти извършиха червен терор?
21 дек 2017 21:34, Елка Василева
287
В съветската ЧК: Ръкавици от човешка кожа, свалени от живи хора!
Степан Афанасиевич Саенко. Снимка: kaniv.net

Преди точно 100 години – на 20 декември 1917 г. по инициатива на Владимир Илич Ленин е създадена Всеруската чрезвичайна комисия за борба с контрареволюцията и саботажа /ВЧК/. Зловещото понятие "чрезвичайка" за дълго навлезе в руската лексика, а думата "чекист" се използва и до днес, и то не само на руски език.

За ведомството на железния Феликс Дзержински, защо то се е превърнало в "инквизиция с тайни процедури" и "наказващия меч на революцията" пред Лента.ру разказва руският историк Кирил Александров.

Чекистите са обезпечавали сигурността и неприкосновеността на властта на номенклатурата, нейната колективна собственост и привилегированото й положение. Органите на ВЧК не напразно са били смятани на първо място за "въоръжен отряд на партията", а не просто на съветската държава, казва Александров.

По думите на Дзержински органите на ВЧК "никога не са нарушавали партийните директиви и линиите и винаги са били и са слуга на партията и боец на партията", припомня историкът и обяснява, че чекистите са обезпечавали запазването и господството на единствената партия, удържаща властта в селска страна чрез постоянно насилие.

В отговор на въпрос кой е служил във ВЧК и вярно ли е, че там е имало немалко случайни и морално разложени хора, включително и с криминално минало и дори с психически отклонения, Александров обяснява, че числеността на централния апарат на ВЧК нараства бързо: през януари 1918 г. е имало 42 сътрудници, а през януари 1922 г. - 2745. При това Дзержински е изисквал да се провеждат редовни чистки, като от чекистите от набор 1918 г. през 1922 г. са останали не повече от 4%.

Класически пример е Степан Саенко, заемал длъжността комендант на концлагера на Харковската ЧК, разказва историкът. Той цитира мемоари на Валентин Лехно: "Извикваме Преображенски, арестуван като "контра". Влиза млад човек в полувоенна униформа с напълно побеляла коса. Оказва се, че през предишната нощ, преди да се изтеглят, болшевиките са разстреляли маса заложници и контрареволюционери. Около два часа през нощта в затвора пристига известният в цял Харков палач на ЧК Саенко, обикаля килиите  и извиква по име хора, които 10-15 минути по-късно разстрелва в двора на затвора. Саенко, както винаги, бил безпаметно пиян. Влизайки в килията, в която бил Преображенски, той извикал двама и третият бил Прежбраженски. Той обаче спокойно, в пълно мълчание в цялата килия, отговаря: "Та вие го разстреляхте вчера". "Аха", промърморил Саенко и излязъл от килията. Съкилийниците не издали Преброженски, но само за една нощ той побелял напълно".

На перваза на прозореца в стаята до мазето, в който се провеждали разстрели, Лехно и останалите членове на неговата комисия "открили една цяла и две изпокъсани ръкавици от човешка кожа, свалена от живи хора".

Това, което се е вършело в Харковската ЧК, трудно може да бъде описано, но в Съветския съюз Саенко е бил многократно награждаван, починал е от естествена смърт на 87 г. Според някои информации след войната той дори е бил награден с орден "Ленин". Затова, заключава историкът, предположенията за чекисти с психически отклонения не са лишени от основания.

Александров припомня, че самият Дзержински е определял критериите за подбор за служба във ВЧК по следния начин: "Ако трябва да избираме между безусловно наш човек, който обаче не е съвсем способен, и не съвсем наш, но много способен – при нас, в ЧК, трябва да бъде оставен първият". Дори след смъртта на Дзержински, в края на 1920-те години, сътрудниците със средно и висше образование са били не повече от една пета.

За прилагането на разстрел като инструмент за репресия срещу контрареволюционерите, шпионите, саботьорите, спекулантите, хулиганите и други "паразити" ВЧК съобщава във вестниците още на 23 февруари 1918 г. Превръщането на ВЧК в "инквизиция с тайни процедури" става предвид причините за нейното създаване, като това започва още в годините на Гражданската война. И в онзи момент, и по-късно организацията на Дзержински е трябвало с всички сили и средства да защитава еднопартийната диктатура, твърдо изпълнявайки всички решения на ЦК на Комунистическата партия, а след това на Политбюро на ЦК, казва Александров.

Освен това, органите на ВЧК се превръщат в инструмент, с чиято помощ болшевиките радикално променят структурата на руското общество, ликвидирайки цели класи и социално-професионални групи, казва историкът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
7
 
9
 
! Отговори
честен ли? преди 6 години
Е как да не се интересуваме от СССР, след като от 100 години им правите реклама. Даже сте им помогнали да се настанят тук. Вие сте зависими от тях, без СССР сте нищо
121
7
 
14
 
! Отговори
петър преди 6 години
руската държава е наследница на татаро монголската златна орда.там,винаги на почит е било насилието.
120
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Преди точно 100 години на 20 декември 1917 г. по инициатива на Владимир Илич Ленин е създадена Всеруската чрезвичайна комисия за борба с контрареволюцията и саботажа"А какво се случва точно днес, в днешни дни, в Гуантанамо?
119
6
 
19
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
След този материал трябва да свалим шапки и да замълчим, а не да пишем глупости по форумите.
118
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски ***, нищо ново.
117
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Робът не мечтае за свобода ,а за собствени роби"Дай на крепостен селянин оръжие и картбланш и гледай кви ги върши....
116
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Позор за човечеството!
115
2
 
14
 
! Отговори
Пачо преди 6 години
Да живее България!!
114
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не е политкоректно да пишем за каталуния, всеки ден ни плащат за пропаганда а ла маккартизъм. Всеки ден поне по 2 статии, да има и за грантаджиите папкане
113
4
 
26
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 153Ястребе грешиш.Целта на авторитарния режим е да бъде единствен избор на хората.Затова премахват религията.Тя е конкуренция на режима.Това правят и китайците при тяхната Културна революция.Това правят и хитлеристите като обучават младото поколение да се кланя на свастика а не на кръст.Не просто Партията е над всичко.Партията е всичко.
112
7
 
30
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Удобно се премълчава факта, че основателят на ЧК'то беше евреин. Както и цялото ръководство на Съветският Съюз! Целта беше да се създаде атеистично общество без духовни и морални ценности, което да може да бъде лесно контролирано и ограбено от евреите. Хей, хора - четете, проучвайте и мислете! Поне от 2 десетилетия насам благодарение на интернета информацията е много лесно достъпна за всеки един.
111
4
 
29
 
! Отговори
българина преди 6 години
ленин е дошъл от швейцария с2000 души да прави революция античовешка, в чужда държава. типично еврейска работа. това е било преврат не революция финансирана отвън защото русия побеждавала във войната
110
8
 
36
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Кога най после ще проумеете че комунизма и фашизма са двете корици на една и съща книга.И двете системи работят за една цел:Подържане на авторитарен режим.Цената е без значение
109
15
 
36
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Ами то и сега си е същата работа, само дето методите на Путягата са малко по-рафинирани. Иначе полоний в чая, показни разстрели, задържане на опонентите в ареста и после убити уж от други съкилийници от бой....все такива неща се случват във "великата" православна славянска ***, дето нашите путлерaси толкова любят, повече от България
108
8
 
0
 
! Отговори
Bozo до юбераналес преди 6 години
Никога влаховската армия не е била използвана от фъшагите, които не са против болшевизма а са против славянството.
107
24
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, не се чудете! От такива писания неколцина тук се прехранват! Плащат им! И те ще си платят някой ден!А какво ще кажете за вариант: "Украинската ЧК е вършела всички тези деяния! А после е извършила Голодомора над руснаците в Поволжието. Украинските фашисти са избивали евреите. Аварията в Чернобил е дело на украинските енергетици!". Да продължавам ли с дивотиите?Защо едни и същи "работят по материала"?
106
12
 
7
 
! Отговори
И СЕГА ИМА НУЖДА преди 6 години
от ЧРЕЗВИЧАЙНАЯ КОМИСИЯ. Много граждани, забравили, че са хора трябва да бъдат изправени до стената...
105
19
 
21
 
! Отговори
ММ ДАА преди 6 години
А ЛЕНИН е ядял по 2 деца живи на закуска...СТАЛИН по 6..Гьобелс ряпа да яде
104
15
 
12
 
! Отговори
ниньо преди 6 години
До до 137Много добре знаеш, че 20- те милиона умрели индианци не са избити от европейците (тогава САЩ все още е нямало) а са умряли от болестите, които европейците сме им предали. Просто имунната система на индианците е била по-слаба.
103
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Написаното е вярно, но кажете сега колко ви платиха американските масоно-сатанисти да плюете против Русия ? Защо не напишете също, че юдейските масони пият кръв от деца в ритуалите си и ги изнасилват ?